Yazıyaz Forum RSS beslemesi

Bu nedir?

"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir."

Lütfen forum kurallarını okuyunuz.

Geri Dön Yazıyaz Forum > Bilim > İnsan Bilimleri

Üye OlSık SorulanlarÜye Listesi Takvim Arama Yeni Mesajlar Forumları Okundu İşaretle

Kadın psikolojisinin bir çelişkisi

/

konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Antropoloji,Psikoloji, Sosyoloji...

Konu Araçları
Eski25-05-07, 00:09  #1
esitlik
Felsefe&Konu Dışı

esitlik'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Sep 2006
Ülke / Şehir: istanbul
Kadın psikolojisinin bir çelişkisi

Bugün forumdaki mesajlardan birini okurken aklıma geldi; anladığım kadarıyla kadınların piskolojik yapıları büyük çelişkileri içeriyor. Bunlardan birini açıklamak istiyorum izninizle;
Kadınlar evlendiklerinde eşleri kendi istediklerine dikkat etsin, onlara değer verilsin istiyorlar. Ama eşleri (kocaları) böyle olduğnda onları pısırık olarak algılama ihtmalleri fazla oluyor. Bu ikilem bence kadınların kendi haklarını geliştirmelerinde büyük engel oluşturuyor. Hem kendilerini olabildiğince düşünen, sevgiye değer veren erkekler istiyorlar, kocaları öyle olduğunda ise pısırık olarak görüyorlar. Feminist ideolojinin rayına oturması için bu konuda kararlı olunmalı ve bu çelişkiden kurtulunmalı bana göre. Kadınlar böyle düşündükçe toplumda geri planda kalmaya kendi kendilerini mahkum ediyorlar.
İşin daha ilginç tarafı; erkek gibi erkekle (maço tarzı gibi) evlendiklerinde ise aile içersinde alınan kararlarda sözlerinin erkekler kadar geçmediğinden şikayet ediyorlar. Bence kadınların/kızların bu şekilde düşünmeleri saçmalıktan ibaret. kadınlar öncelikle ne istediklerini bilmeliler.
Not: genel olarak gözlemlediklerimi söylüyorum, farklı düşünenler ve kocalarını/sevgililerini o şekilde görmeyenler tabi ki çıkabilir.
Saygılar.
Eski25-05-07, 00:17  #2
özgürce

özgürce'nın Avatarı

Giriş Tarihi: May 2007
Ülke / Şehir: İzmir

Sn.Eşitlik, söz konusu konuyu "kadın psikolojisinin bir çelişkisi" diye genelleyince, hakkında fikir yürütmek sıkıntılı olmaz mı? Her bireyin içinde yaşadığı toplumdan etkilenmeleri, şartlanmaları ve maruz kaldığı dayatmalar yok mu? Erkek bir dünyada, konuştuğumuz dil bile eril hakimiyet taşırken, Feminist düşünceyi kadınsal çelişkilere indirgemek biraz haksızlık gibi geldi bana... Feminist kadının zaten bir çelişkisi kalmadığı için, yaşamsal tercihlerini doğasına uygun ve özgür aklıyla gerçekleştirir. Sizin söz konusu ettiğiniz kadınlar, toplumsal yalancılığın bir cinse denk düşen karşılığı gibi sanırım. Sevdiğine, sevgisinin hakkettiği gibi davranan kişi (erkek veya kadın) önce kendisine olan saygısının gereklerini yapıyor demektir. Böyle davrandığı için pısırık olmakla suçlanıyorsa, yanlış insanı sevmiş demektir.
özgürce is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski25-05-07, 00:44  #3
esitlik
Felsefe&Konu Dışı

esitlik'nın Avatarı

sn özgürce ben bu sorunun toplumsal nedenlerden kaynaklandığını düşünmüyorum. belki bizim ülkemizde, belki de benim yaşadığım yörede bu böyledir, bunu bilemiyorum. Fakat erkek arkadaşlar arasında konuştuğumuzda bu gibi konular üzerinde (kızların psikolojilerinin anlaşılmazlık derecesinde çelişkilerle dolu olduğu) hemfikir olabiliyoruz. Ayrıca eğer psikolojik temellerden bahsediyorsak ben her psikolojik konunun toplumla ilgisi olduğu taraftarı değilim.
Eski25-05-07, 00:49  #4
esitlik
Felsefe&Konu Dışı

esitlik'nın Avatarı

Feminizm kavramına değinecek olursak ben feminizmi sadece teorik olarak görmüyorum. Yani örneğin feminizmin alt grupları vardır, kadın sorunnun temelinde neler yattığı konusunda birbirlerinden ayrışırlar. feminizm kadınlarla ilgili he konu üzerine eğilim göstermek zorundadır, ilgilendiği konular ekonomik eşitsizliklerle sınırlanmamalı (sosyalist feminizmde olduğu gibi). ayrıca bazı karşı yorumlar da gelmişti bana daha önce "sen kadınlarla ilgili her konuyu feminizme çekiyorsun" gibisinden. Sence böyle düşünülmesi yanlış mıdır? Nerde kadına ait bir düşünce var ise orada feminizmden bahsedilmeli. Saygılar.
Eski25-05-07, 00:54  #5
esitlik
Felsefe&Konu Dışı

esitlik'nın Avatarı

Alıntı:
Sayın özgürce şöyle demiş:

Mesajı Göster
Feminist kadının zaten bir çelişkisi kalmadığı için, yaşamsal tercihlerini doğasına uygun ve özgür aklıyla gerçekleştirir.
ben tam tersini düşünüyorum. feminislerin savundukları değerlerle uygulamaları birbirleriyle çelişir. Ya ben kendi okulumdaki kadın öğrenci kulübüne erkeklerin zor alındığını görmüşsem kendi savunuları arasında çelişkileri olmadığını söylemem oldukça zor. Diğer yandan herşeyi açıklıkla ortaya koyabilseler savundukları fikirler çevrelerinde güçlenmez miydi?
Eski25-05-07, 01:47  #6
özgürce

özgürce'nın Avatarı

Sn.Eşitlik, oldukça uzun boylu konuşulacak bir sürü kavramdan ve olgudan bahsediyorsunuz. Feminizmi gerçekten de anladıysanız eğer, kadın klübüne erkek alınmamasını da anlamanız gerekirdi. Feminizmin alt gruplarından çok, dahil oldukları coğrafyaların sosyo-ekonomik gelişmişliklerine göre öncelikleri vardır.

Erkeklerin kadınları anlamadıklarına dair önermeler çoktur. Bu cinsler arası bir belirsizlikten çok, insani olarak becerebilsek her konuda sağduyuyla hareket edebilme şansı yaratacak empati yetmezliğinden kaynaklanmaktadır. Sizin ifade ettiğiniz ve tüm kadınlara genellediğiniz "psikolojik" çelişki hiç bir zaman feminizmin konusu değildir, hiçbir coğrafyada da olmayacaktır.

Evde babanın reis olarak tanımlandığı ve aile için her önemli kararın onun tarafından alındığını izleyerek büyüyen her kadın, tercihlerini yaparken bu etkinin altında kalacaktır. Elbette, zaman içinde çeşitli argümanlarla beslenerek, bu etkiyi pozitif tahlillere çevirenler vardır. İçine doğduğunuz ve büyürken maruz kaldığınız etkiler, siz mücadele edip değiştirmeye çalışmadıkça bütün hayatınızı belirleyecek kadar keskin sonuçlar doğurabilirler.

özgürce Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 25-05-07 01:47 .Sebep: kelime hatası
Eski25-05-07, 12:05  #7
dicle

dicle'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Oct 2006

Kadinlar belki de erkeklere nazaran daha duygusal olduklarindan korunmaktan hoslanirlar. Erkekler de dogalari geregi sevdikleri kadini korumak isterler. Bircok erkek bu konuda dozu kacirip kadini sahiplenmek ister. Kadinin kendini baski altinda hissetmesine neden olur. Bircok kadin bu duruma boyun egip baski altinda yasamini sürdürmeye devam eder ki, erkekler tarafindan aciz, erkege bagimli, beceriksiz olarak görülür. Bu baskidan kurtulmak isteyen kadinlar da genelde pek hos karsilanmaz. Bu konuda kadini anlayan erkekler de yok degildir. Fakat bu sefer de esinin bir kadin oldugunu unutup onu bircok konuda yalniz birakir. Ve kadin tarafindan pisirik olarak görülür. Biraz zor ama bu konuda her iki taraf da dengeyi saglayabilmeli.Erkek kadini korurken ayni zamanda fikirlerine düsüncelerine de saygi duymali. Tabi bu saygiyi kazanmak da kadinin elinde...
Eski28-05-07, 09:31  #8
hayyam

hayyam'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Dec 2006

Kadınların psikolojik çrlişkileri diye adlandırmak bana biraz yanlış geldi.Çünkü bir arkadaşımızın dediği gibi evinde erkek egemenliği ile büyüyen kadın bu değerlerle hayatını ve karakterini biçimlendiriyor.Daha sonra edindiği bilgiler çerçevesinde bunları pozitife çevirse de ne değişecektir.Aynı pozitife çevirme olayını toplumun geneline yaymadığınız sürece.Bir yerde olan ve değişmeye direnen bir durum diğer tarafta ise olması gereken ve değişmek için çabalayanların geliştirdiği aksak ve yetersiz davranış biçimleri.Bu değerler toplumun geneline yayılmadığı sürece bu tür davranışları da çelişki olarak nitelemekten kurtulamayacağız.Çünkü çelişki diye sunulan davranışları sergileyenler aslında olmakla olması gereken arasında sıkışıp kalmış insanlardan başka bir şey değildir.
Varından, yoğundan kurtul da yaşa.
hayyam is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski28-05-07, 10:11  #9
doğançay

doğançay'nın Avatarı

Sayın eşitlik'in konu başlığı altındaki(1. mesajda)açıklamaya çalıştığı durum gerçektir.

Sayın eşitlik'in ,Sayın özgürce'nin düşünceleriyle zenginleştirmeye çalıştığı mesajı üzerine bir tür empati yaparak geri adım atarak kendi yöresiyle sınırlı olabileceği konusuna Sayın özgürce'nin daha net destek olmasını beklerdim.

Kimi kadınların penceresinden ''hoşa gitmeyerek genellenemeyeceği değerlendirmesi ,birazda kadınca bir savunma mekanizması ile açıklanabilir.

Sayın eşitlik'in değerlendirmesi feminizme dokundursa da yerden göğe kadar doğrudur.

Ancak Sayın eşitlik'in şüphesi gibi (nerede yetişti ya da yaşadıysa)sadece onun yaşadığı yöreye özel bir durum değildir.Türkiye geneline yayabileceğimiz gibi daha zayıf hissettirilse de Avrupa da dahil olmak üzere tüm Dünya'ya yayabiliriz.

Feminizm'in çıkış noktalarından birisi erkek egemen topluma karşıt tepki olsa da ne yazıkki feminizmin çok canlı çelişkilerinden birisi ,''ERKEK EGEMEN TOPLUMU MODEL ALARAK ,KADINCA GÖRÜNDÜĞÜNÜ SANARAK ERKEKÇE BİÇİME BÜRÜNEREK KENDİLERİNİ İFADE ETMELERİDİR!''

Sayın eşitlik'in değerlendirmesindeki yaygın olan kadın tiplemesi ,erkeğin daha çok hoşgörüye sahip olması durumunda erkeğin insancıllığını ,insancıllığın salt kadına özel yanılgısı nedeniyle kıskanması ve erkeğin bu insani argumanı terk etmesini beklemektedir.

Bu kadın tiplemesinin kısklançlığı ile açıklanabilir..

Feminist bakış ta doğduğu,yetiştiği,eğitim aldığı,yaşamını kurduğu ve şekillendirdiği ortamın etkilerini taşıyarak ,bu köklü bir perspektigi tercih eder.

Sosyalist feminizm,burjuva feminizm,entellektüel feminizm,köy-kasaba feminizmi,askeri feminizm,İslami feminizm.....vb. sürer gider..

Feminist söylemli kadınların kapalı giyimli olmaları ,pür makyajlı olmaları,normal bakımlı olmaları ya da tamamen makyajsız olmaları onların kadınca tavırlarından sıyrılarak erkekçe ,yani egemen tavra bürünmelerini engellememektedir.

Feminist bir kadının yanında olan feminist olmayan ya da yeterince feminist olmayan bir kadın ,feminist kadının yanında sanki onun karısıymış gibi bir medeni durumu kabullenmesine zorlanmaktadır.

Feminizmi abartan bir feminist kadın kadınlığını saklamıyormuş gibi yaparak iyice gizlemeye çalışan oldukça erkekleşmiş bir kadındır!

Tayad'lı feministlerin sert feminizmi ''evlere şenlik!''derecesinde iticidir.Saldırgan özellikleri fazlaca üstünde barındırır.

Çelişkili kadınları sadece erkek egemen yaşamda var olan pısırık-humanist erkek ikileminin ötesinde erk'i kıskanarak paylaşmak yerine tahtı tamamen devralıp Amazon'laşan feminist kadınların komplekslerinde daha çok aramak gerekir.

Maço kadının ,maço erkekten bir farkı yoktur.Her ikisi de bencil,kaba ve hükmetme kompleksine yakalanmış insan tiplemeleridir..

Saygılar,
doğançay
doğançay is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski28-05-07, 11:53  #10
özgürce

özgürce'nın Avatarı

İşin açıkçası, benim mesajımın neresinden koşulsuz kadın savunuculuğu anlaşılıyor anlayamadım. Bu elbette ki, kadınları savunmadığım anlamına gelmesin ama, konuyu dağıtmamak ve Sn.Eşitlik'in muğlak bulduğum ifadesinden yanlış sonuçlar çıkartmamak adına suskun kalmamın bir sonucu olmamalı...

Feminizmi burada konuşmayı uygun bulmadım. Çünkü Sn.Eşitlik kadim bir erkek şikayetlenmesi üzerinden bir başlık açmıştı. Üstelik te bunu "kadın piskolojisi" şeklinde genelleyerek...

Evet, ben bir feministim. Üstelikte eril dünyada varlık göstermek adına kadınlığını unutmak zorunda kalan ve sonucunda erkekleşmeye yüz tutmuş bir modeli asla doğru bulmayan bir feminist. Fakat, her düşüncede olabileceği gibi, kişiler tarafından kendi algıları ve ihtiyaçları doğrultusunda maniple edilerek arızalanmış akımlar olduğunu da bilir ve kabul ederim. Feminizm hiç bir koşulda eril iktidarın dişil bir hükümranlığa dönüştürülmesi talebi değildir. Egemen cinsin yek diğerine ne kadar zarar verdiği tecrübeyle sabitken, yaşam görüşümün hiç bir alanında herhangi bir iktidarın yanlısı olmayı doğru bulmadım.

İhtiyaçlar ve sorunları algılama biçimimiz bizim durduğumuz tarafı ifade etme biçimimizi de belirler. İnsanlar sorunları adına mücadele ederken bildikleri araçları kullanırlar. Şiddet toplumun her kesimine öyle veya böyle yayılmışsa, şiddete maruz kalanın eline geçen ilk fırsatta, benzer bir metod benimsemesi işten bile değildir. Bunu aşmanın en önemli önceliklerinden birisi, sorunun adını ve dilediğimiz sonucu doğru belirlemekten geçer.

"Kadınlar çelişkili yaratıklardır" diye bir önermenin kabul edilmesini olası bulmuyorum. Yüzlerce soru gizlidir bunun altında... Hangi kadınlar? Hangi durumlarda? Hangi koşullarda? vs.. vs..

Hayatım boyunca alıntılarla konuşmaktan nefret ettim. Bu yüzden, bu konu hakkında samimiyetle bir fikir sahibi olmak isteyenleri, samimiyetlerine yakışır bir incelemeye davet etmekle yetineceğim.

Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Foruma mesaj değil yazabilirsin
Forumdaki mesajlara değil cevap yazabilirsin
Foruma dosyadeğil ekleyebilirsin
Forumdaki mesajınıdeğil düzeltebilirsin.

vB KoduAçık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı