"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir." |
| #1 | |
![]() Giriş Tarihi: Oct 2006
| Online olmadığım şu 5 saat içinde İnançlar bölümünde gördüklerim karşısında gönlüm incinmiş ise de diğer taraftan herkese karşı bir acıma duygusu hissettim.Defalarca gaza gelmemize rağmen inancımın bana verdiği ahlaki sistemin aslında sabır olduğunun bilincinde biri olarak ve insanların bilmediklerinin düşmanı olduğundan hareketle bir çağrıda bulunarak bu bölüme katkıda bulunmak istiyorum. Arkadaşlar! Şu kadar ortamın gerilmesi karşısında kimin eline ne geçti.hiçbir şey..Sağlıklı bir platform olma iddiasıyal kurulmuş bir forumda bu yaşananlar oluyorsa varın siz görün turandursun,ateistforum,turkish-media ve diğer forumları.. İnsanla ilgilenme sanatı çok zordur. Dahası kişinin kendisi bile bir problemdir. Durum böyle olduğundan sorunların kavga ve bıçak yerine sakin bir ortamda fikir alışverişiyle çözülmesi gerektiğine inanan birinin forumda sukuneti elden bırakmaması gerekir. Sonra ortada varolan bir sorunun silah ve yumruklarla değil oturarak konuşmayla çözüleceğine inanan herkesin amacı, hangi inançtan olursa olsun bu tavrıyla başkasını ezmek değil, onunla konuşup gerçeğe ulaşmaktır.Sonra, forumda amaç gerçeklere ulaşmaktır. Hem ateizm, hem de din gerçeği vadeder. Oysa "gerçek" denilen olgu tek ise hangi yoldan ulaşıldığı önemli değildir.Ha din yoluyla ha ateizm yoluyla. Bu forumda ateist olmanın şartı dini ne olsa olsun karalamak olmadığı gibi Müslüman olmanın şartı da ne olursa olsun Ateizmi karalamak olmamalı.Bir ateist kafasına esrarengiz şeyler yatmadığı için din olgusunu hayatından çıkarmaya karar vermişse arkasından bıraktığı dinin güzelliklerini de göz ardı ederek her yönüyle dini eleştirmeye tabi tutması gerekmiyor. Şunu unutmayalım ki Dinlerin yayılmasında etkili bir araç olan kutsal kitaplar içeriği açısından her şeyden önce öğüt verici eserlerdir. Peki ateist ve inançlı arkadaşlar sizlerin bir amacı gayesi yok mu ki forum da geçen diyaloglarınız hakaret,hor görme,aşşağılama,karalama,iftira,birbirlerini suçlama,yalanlama,küfretme gibi şeylerle zaman geçiriyorsunuz ve vaktinizi boşu boşuna bu tür şeylerle öldürüyorsunuz.Bu tarzın kimseye faydası olmaz.Yalnızca müslüman ve ateistlerin birbirine düşman olmasını sağlar.Bizim ise düşmanlığa vaktimizin olmaması gerekir. Bakıyorum bir müslüman küfretmiş bir ateist arkadaşa ateist arkadaşın çıkardığı sonuç şu:İşte bütün müslümanlar böyle küfürcü kafa kesen gibi tarzda şeyler yazıyor.ve işte islam bu..Bakıyorum bir ateist küfretmiş bir müslüman arkadaşa müslüman arkadaşın çıkardığı sonuç:Tıpa tıp aynı bu ateistler küfürcü zındık alaycı deniyor.. Ben inancıma göre herkesi severim yaradılanı yaradandan dolayı seven inançtan geliyorum. Hayat boyu karşımıza çıkan eserler, kişiler, olaylar ayna değil mi? Onlarda kendimizi seyretmek, eksiklerimizi görmek, fark edemediklerimizi fark etmek bize sunulmuş bir nimet değil mi?... Böyle bakmak varken acımasızca karalamanın ne karı olacak bize..Bunu her iki taraf içinde söylüyorum. Eleştirme yerine karaladığımız her yön, kendimize kapattığımız kapıdır. Objektif baktıkça yeni kapılar açar, bilinmeyene uzanan sağlam köprüler kurarız. Bu içten serzenişim ne kadar etkili olur bilmem ama artık küsüp ayrılmaktansa çözümün bir tarafı olmak istiyorum. Lütfen kendinize geliniz. |
| #2 | |
![]() Giriş Tarihi: Jan 2007 Ülke / Şehir: ankara
| doğru söze ne hacet, yazdıklarınız olması gerekenler,istediklerimiz,temennilerimiz...da bunu ateistlere ithaf etmişsiniz.. o tartışmayı yaşayanlar ateist değildi zannımca.. (!) daha çok misyoner söylemler kokusu saldılar ortalığa .. __________________
aşk olsun size çocuklar, aşk olsun !!! |
| #3 | |
Yazar Adayı Giriş Tarihi: May 2007
| Sayın özedönüş, Bu yazınızdaki görüşlerinize, bir ateist olarak sonuna kadar katılıyorum. Foruma attığım ilk mesaj olan "10 Adımda Kendi Dininizi Yaratın" konusunu açarken konunun bu kadar hararetle tartışılacağını düşünmemiştim. "Her iki tarafta da" tartışma adabını bilmeyen, fikir üretemeyen sadece hakaret üretebilen, kişiler olduğu gibi her iki tarafta da tartışmayı bilen kişilerin de olduğu görülüyor. Evet bir ateistim ben ve buraya yazmaktaki amacım tabii ki kendi görüşümü anlatabilmek ve yayabilmek. Ama bunu hakaret ederek yaptığımı kesinlikle kabul etmiyorum. Daha önce de söylediğim gibi eğer ateistsem, peygamberlerin doğru söylemediğine inandığım için ateistim. (Bu düşüncemin sebeplerini ayrı bir konuda yazacağım). Buna inanmasam zaten ateist olmazdım, aptal mıyım ben fırına girmeye can atayım. Ancak böyle düşündüğüm ve bunu söylediğim için hakaret ediyor olacaksam üzgünüm, hakaret etmeye devam edeceğim. Bunu söyleyemeyeceksem, zaten böye bir forumun varlığının manası nedir? Körlerle sağırların birbirini ağırlaması mı? Peki neden kendi görüşümü anlatmak istiyorum? Neden şimdiye kadar sustum da şimdi yazmaya başladım bu foruma, yoksa dış mihraklı bir güç müyüm ben? Hayır değilim. Bundan önce de ateisttim ama görüşümü yayma konusunda bir çabam yoktu. Herhangi bir forumda değil ama bir sözlükte yazmışlığım vardı. Yani "bana dokunmayan yılan bin yaşasın" mantığındaydım ama artık değilim (buradaki "yılan" kelimesine takılıp bunu da hakaret olarak kabul etmeyin, bunu sadece bir deyim olarak kullanıyorum). Artık görüşümü yaymak için bir çabam var, sebebini ise Sayın Özedönüş sanırım daha önceki mesajımdan anlamışsınızdır. Yalan olduğuna %99 kesinlikle inandığım dinlerin dünya üzerindeki gelmiş geçmiş pekçok insanın hayatını "olumsuz" yönde etkilediğini düşünüyorum ve dinin kocaman bir kandırmaca olduğunun anlaşılmasında küçük de olsa bir katkımın olmasını istiyorum sadece. Bu yolda çabalarken bakarsınız ben kendi görüşümün yanlışlığını görür ve fikrimi değiştiririm, belli mi olur. Aslında bunu hepinizden çok isterim. Ama hiçbir zaman inanmadığım birşeye, korkularımdan dolayı veya madii-manevi çıkarlarım icabı "inanıyorum" demeyeceğim. Evet dinlerin toplum hayatına pek çok iyi etkisi de olduğu bir gerçek ancak ben zararlarının yanında faydalarının, özellikle de günümüzde, devede kulak kaldığını düşünüyorum. Bu da daha sonra yazacağım yazıların konusu. Bu yazıda sadece sağduyulu yaklaşımınız için size teşekkür etmekle yetineceğim. Saygılarımla Son bir not: Yazmaya devam etmeyeceğimi söylemiştim ama ne de olsa sözüne güvenilmez bir ateist olduğum için sözümü tutmuyor ve "Yeminimi bozdummm!!!" şeklinde bir Cüneyt Arkın narası atarak devam ediyorum... |
| #4 | |
![]() Giriş Tarihi: Apr 2006
| Sn. Özedönüş Baska bir konuda da bahsettigim yaziyi aynen yinelemek istiyorum; ""Sn. Arkadaslar bu konuyu acmamin amacini done done tekrar soylemek istiyorum; Bu tartisma yersiz ve sonucsuz(!). Icimizden bazi arkadaslar tartismanin sonrasinda birbirimize birseyler verildiginden bahsetmis.Evet kesinlikle katiliyorum.Gelgelelim ne veriyoruz? Tartisma uzayip gittikten sonra dusunulen seyler anlatilir.Ama senin dusundugunu ben dusunmem, sen de keza benimkini dusunmezsin.Sonucta ortaya cikan sey su dusuncedir. "Sanirim bunlarin alayi aptal(!).Neden bu kadar acik olmasina ragmen goremezler ki? Bir de benim dusunceme saygisizlik yapmis, ben size gosteririm!" Budur. Birbirimizle bu tur Inanc meselelerini tartisarak kutuplaşmayi sagliyoruz ki gittikce keskinlesen bir kutuplasma.Tipki hayatin her alaninda duzenimizle oynayan sabit guclerin bize yapmak istedikleri gibi.Bunu gercekten anlayabiliyorum. Ateist, musluman veya herhangi bir inanca sahip olan herkes benim gozumde esit.Bunu muslumanlara da soylemek istiyorum "Yaratici'nin gozunde de esit". Ha, sen buna karsi cikarsan su gercege de karsi cikmis olursun; Kendi sonunu bilemeyen varlik baskalarinin sonunu bilebilir mi? Insanlarimizin ugrasmasi gerekenler bence maddiyat sevgisinin varligidir.Para sevgisi.Hırs! Toplum icerisinde gittikce derinlesen ucurumlar. Dinleri baglamayan seyler vardir. Vatan sevgisi.Aileyi korumak.Namus ve seref.Diger insanlarin da insan oldugubilincinde olmak.Bunlara sahip olmak icin musluman olmak gerekmiyor.Bunlar ozel ortak noktalardir. Bahsettiklerim gunden gune erir bir hale gelmisken, biz hala 7-8 bin yillik sorunsalligin icinde boguluyoruz. Lutfen, sizden istedigim; o özlem duydugunuz özgür düsünce ortamini birbirinize bu tur saldirilar yaparak lekelememeniz."" |
| #5 | |
Forumdan Uzaklaştırılmış Giriş Tarihi: Oct 2006
| Saygın özedönüş, Dış güçlerin gizli servisleri ..emin olun güzel Türkçeleri ile... ![]() İnternet sitelerinde de cirit atıyor.. Baktılar ETNİK köken yemiyor... DİN konusunu KAŞIMAYA başladılar.. En güzeli ...he he deyip geçmek.. ![]() Benim dinim bana.. senin dinin sana... Her dine saygı duyacaksın.. Ama Din yüzünden ..insanlar Daha DEMOKRATİK oluyorlar.. Aynı Irak'taki gibi.. ABD suya sabuna dokunmadan ... Garibanları birbirine kırdırıyor.. Kimbilir Ülkemizde de beklentisi bu yönde olabilir.. Ama yemezler... sayın ajanlar... bu millet öyle bir millet ki... Savaşacağı zamanı çok iyi bilir... ![]() saygılar. |
| #6 | |
Uzaklaştırıldı Giriş Tarihi: Mar 2006
| >>> Bu forumda ateist olmanın şartı dini ne olsa olsun karalamak olmadığı gibi Müslüman olmanın şartı da ne olursa olsun Ateizmi karalamak olmamalı. Bir müslümanın en büyük önyargısı ve takıntısı burada başlar sayın özedönüş.. Dininin gerçekleri gösteren herkesi, karalama yapmakla suçlar.. Tarıtşmayı başka tarafa çekmek için değil, nasıl olduğunu göstermek için söyleyeyim: İslam kadın dövmeyi farz kılmışken, 1400 yıldır insanlar buna istinaden karılarını döverken, kızını dövmeyenin dizini döveceği savunulurken.. Bizim bunu söylememiz hemen islamı karalamak oluverir nedense.. Gerekçede çok absürttür: O gerçek islam değil.. Bu sığınma noktasının ne kadar sığ olduğunu, kafayı kuma gömmenin modern versiyonu olduğunu görmek istemezler.. Evet, siz, kendi yanlışlarınızı gösterenleri karalayıcı olmakla, saldrıgan olmakla suçluyorsunuz ve daha kötüsü kendinizi de buna inandırmışsınız.. 1400 yıldır şurada yaşanan islam var. Siz çıkıp bunu inkar ediyor, islamın temel hususlarını kabul etmiyorsunuz.. Elbette böyle yapma hakkınız baki.. Ama çıkıp, islamın, yani 1400 yıldır yaşanan, kuran ve sünnetten gelen islamın gerçeklerini söyleyince karalama demeniz, tam anlamıyla yuh denecek bir ikiyüzlülük oluyor.. |
| #7 | ||
Felsefe - İnançlar ![]() Giriş Tarihi: Apr 2007
| Alıntı:
Yazinizin konu ile baglantisini ne yazik ki kurmus degilim. Su "dis gücler" paranoyasindan kurtulup burada ateizmi savunan insanlarin T.C. vatandaslari olduklarini anlamaniz sanirim zaman alacak sizin icin. Sayin özedönüs, Bir ateist olarak, inanclilara hakaret ettigim tek bir yazimi gösteriniz, ben de evet tartisma nasil oluyor bilmiyormusum diyeyim size. Kabul etmek istemediginiz sey, islam'a yöneltilen elestiriler. Siz elestirileri saldirganlik, karalama ya da hakaret olarak adlandiriyorsunuz ki, bu konuda yapabilecegimiz birsey yok. Yazilarimizi insanlari kiskirtmak icin yazdigimizi söylemeniz sizin sahsi düsüncelerinizdir. Bir sey diyemem. Siz yazdiklarimizdan dolayi kutuplasacak iseniz tercih sizindir. Bugüne kadar olanda bundan farkli birsey degildir. Inanmayanlari "kafir" olarak niteleyip dislamak kutuplasmak degilde nedir? önce kendi inanc sisteminize bakmaniz lazim... __________________
Turkiye'de yapilan katliamlar unutulmayacaktir... Eger tek bir insan absürd fikir sahibi olursa buna deli diyorlar, bircok insan absürd fikir sahibi olursa buna INANC diyorlar. Robert M. Pirsig | |
| #8 | ||
| Alıntı:
Ama bu halimize bakan da muhakkaka ki kendisine bir pay çıkarıyor.Yani forum bazında değil de reel hayatta birbirimizi ötekileştirdiğimizde birilerinin sevindiğini de bilmek lazım. | |
| #9 | |
![]() Giriş Tarihi: Nov 2006
| Hakaret mi, Gerçekler mi sizi acıtan? __________________
Hasret Bitiyor!!! DUMANN Geliyor :) |
| #10 | ||
| Alıntı:
Her iki taraftan da eleştiri ile karalamayı birbirinden ayırt edemeyenlerin olduğu konusunda hemfikir olabilmemiz bile önemli bir şans…Ancak neyin eleştiri neyin hakaret olduğu konusunda farklı düşünüyoruz. TDK Sözlüğünde, hakaret 1 . Onur kırma, onura dokunma. 2 . Küçültücü söz veya davranış. Bir insanı, bir eseri, bir konuyu doğru ve yanlış yanlarını bulup göstermek amacıyla inceleme işi, tenkit: İslam hakkında yaptığınız yorumlarda Müslümanların değerlerine dokunacağını kesin bildiğiniz bir söz olabilir. Bunun eleştiri olabilmesi için karşıdakinin onuruna dokunmadan ve karşı fikri küçümsemeden yapılması ve yanlışlarının yanı sıra doğrularının da verilmesi buradan hareketle yanlış ve hataların sebebinin bildirilmesi gerekir. Fikir yürütme sonucu Allahın olmadığına inanan birinin dini da buna bağlı olarak gerçek dışı göreceği kesindir. Ancak gerçek dışı da olsa ortaya çıkışını hazırlayan etmenlerin ne olduğunu önemsemeden dini önce bir olgu olarak kabul etmeden ve sosyolojik bir değerlendirmeye tarihi bir gerçeğe kıyaslamadan yapacağı eleştirilerinin otomatik olarak hakarete varacağı kesindir. Bu bakımdan dini dindarlar ile tartışırken her iki tarafın da agnostik davranması gerekir. Bilimsel tartışmalarda agnostik bakış açısı vardır. Artık bilgi toplumundayız ve görüşler sadece ifade edilir ama karşıdaki en basit bir düşünceye sahip te olsa ona saygıyı elden bırakmamak lazım.Her fikir anlatılsın.Dinin ateizm ile fikir bazında bir sorunu yoktur.Biri dini kandırmaca ve zarar görür ama diğer onun ahlaki yönlerini güzel görüp hayatını öyle yaşamak istiyorsa sorun olacağını sanmıyorum. Korkularından dolayı inancın hiçbir değeri yoktur.Çünkü inanç sorguladıktan sonra olması gereken bir şeydir.Bunu ben değil tüm din araştırmacıları söylemişlerdir.Esas inanç araştırarak elde edilen inançtır.Ancak bazıları herkesin araştırma becerisi kazanmayacağından araştırmaksızın da geçerli olacağını söylemişse de bunun yeterli olmayacağını en azından sorumluluklar bazında söylemiştir. Forumlarda yazmıyorum deyip yazma hastalığına tutunan siz tek değilsiniz.Bilakis ben de böyleyim.Ancak bu defa çözümün bir parçası olmak istediğimden bu başlığı attım. | |
| Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
|
|