"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir."

Lütfen forum kurallarını okuyunuz.

Bu nedir?

Geri Dön Yazıyaz Forum > Siyaset > Türkiye Siyaseti

Üye OlSık SorulanlarÜye Listesi Takvim Arama Yeni Mesajlar Forumları Okundu İşaretle

Koalisyonlardan kurtulmalı ama nasıl?

/

konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Türkiye gündemi, sorunları ve düşünceler

Konu Araçları
Eski02-06-07, 01:31  #1
Antioksidan
Forum Kurucu Üyesi

Antioksidan'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Mar 2005
Ülke / Şehir: 23185
Koalisyonlardan kurtulmalı ama nasıl?

Bildiğiniz gibi demokrasi Temsil'de adalet, Yönetimde istikrar terazisinde gidip geliyor. Birini arttırsanız diğeri zayıflıyor.

Ülke koalisyonlardan çok zarar gördü. Ama parlamenter sistem içinde tek başına iktidar (bu dönemdeki gibi) çok adaletsiz bir temsile yol açtı.

Sizce ne yapmalı?
Eski02-06-07, 01:36  #2
Antioksidan
Forum Kurucu Üyesi

Antioksidan'nın Avatarı

Yıllardır tartışılsa da hala ciddi olarak dillendirilemedi.

Ben başkanlık sisteminin doğru olacağı görüşündeyim. Yani halkın hükümeti doğrudan, iki turlu seçimle ve dolayısıyla %50'nin üstünde bir oyla seçtiği bir sistem.

Bu durumda parlamentonun kompozisyonu çok çeşitli, çok renkli olsa dahi hükümet koalisyon dönemlerinde olduğu gbi çalkalanmayacaktır. Dolayısıyla hiçbir barajın olmadığı, her görüşün temsil edilebildiği bir meclisimiz, istikrarlı da bir hükümetimiz olabilir.

Öte yandan, Meclis ve Hükümet farklı görüşlerde olabileceğinden hiçbir hükümet de baskıcı kararlar alamaz, dediğim dedik yapamaz.
Eski02-06-07, 04:23  #3
doğançay

doğançay'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Sep 2006

Eğer seçimlerde yüzde on...vb. baraj tamamen kalkarsa temsilde adalet görece yaşama geçirilmeye çalışılır...

Tabii partiler ,hiç de istemediğimiz veya en azından tanımadığımız adayları 1.,2. sıraya koyunca halkın oyları farklı bir danışıklı dövüşle yine istedikleri sonucu getiriyor!

Koalisyonların kötü olduğuna inanmıyorum!Zor olduğuna inanıyorum.

Bir parti gelecek tek tip istediği siyasetle Türkiye'de at oynatacak!Hiç de hoş değil!

Yaygın olan kanı,tek parti iktidarınını desteklemek!

Halbuki tek parti yönetimi neredeyse diktatörlüğe yakın seyrediyor;hangi cenahtan olduğu çok önemli değil!

Çok Partili Koalisyon çok daha demokratik!

Demokrasi zorla uyum değil ki!

Gerekirse tartışa tartışa yönetim!

Saygılar,
doğançay
doğançay is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski02-06-07, 09:10  #4
Antioksidan
Forum Kurucu Üyesi

Antioksidan'nın Avatarı

Alıntı:
Sayın doğançay şöyle demiş:

Mesajı Göster
Eğer seçimlerde yüzde on...vb. baraj tamamen kalkarsa temsilde adalet görece yaşama geçirilmeye çalışılır...

Tabii partiler ,hiç de istemediğimiz veya en azından tanımadığımız adayları 1.,2. sıraya koyunca halkın oyları farklı bir danışıklı dövüşle yine istedikleri sonucu getiriyor!

Koalisyonların kötü olduğuna inanmıyorum!Zor olduğuna inanıyorum.

Bir parti gelecek tek tip istediği siyasetle Türkiye'de at oynatacak!Hiç de hoş değil!

Yaygın olan kanı,tek parti iktidarınını desteklemek!

Halbuki tek parti yönetimi neredeyse diktatörlüğe yakın seyrediyor;hangi cenahtan olduğu çok önemli değil!

Çok Partili Koalisyon çok daha demokratik!

Demokrasi zorla uyum değil ki!

Gerekirse tartışa tartışa yönetim!

Saygılar,
doğançay
Sayın Doğançay,

Diyelim ki Hükümet 4, meclis de 5 yılda bir seçiliyor olsun. Böylelikle farklı görüşlerden iki kanat oluşacaktır. Kimse tek başına ülkede at koşturamayacaktır.

Alıntı:
Ben bu konuda dar bölgeli ve iki turlu milletvekili seçimlerine sıcak bakıyorum. Bu sistem İngiltere'de uygulanıyor. Diyelim ki İstanbul'un Bakırköy ilçesinin bir bölgesinde yaşıyorsunuz. O bölge 150.000 nüfuslu. Orası Bakırköy'ün 1. seçim bölgesi yapılıyor. Oradan liste usulü değil, belediye başkanı seçer gibi bir tane sizi temsil edecek vekil çıkaracaksınız. Böylelikle hem siz vekilinizi tanıyor olacaksınız, mecliste hangi kararları onayladı bunu yakınen takip edebileceksiniz, hem de lider sultası önemli ölçüde kalkacak.

Bana çok mantıklı geliyor doğrusu. Tek çekincem bu yöntemle küçük partilerin milletvekili çıkarma ihtimallerinin düşük olması. Belki onun için de Türkiye Milletvekilliği gibi bir sistem uygulanabilir.
Eski02-06-07, 17:51  #5
bozkır
Tarih

bozkır'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Nov 2006
Ülke / Şehir: izmir

sn türker
istikrar sihirli bir sözcük niteliniyor.İstakrar istaikrar...Doğru istikrarı sağlamak lazım.İyi de istikrar denen şey tek parti iktidarı demek mi?Hayır.İstikar demek hükümetler değişse bile devletin belli ibr politikası olması demektir.Bugün pek çok Avrupa ülkesi koalisyonla yönetiliyor.Ekonomileri de takır takır işliyor.Demekki mesele tek parti değil

Ekonomik istikrar neden bu kadar siyasi iktidara bağlı.Çünkü iddaların aksine ülkemizde pamuk ipliğine bağlı bir ekonomi var.Sıcak para denen menet hemen kaçmaya meyilli.Biz bu durumu düzeltmek yerine aman siyasiler ağızlarından birşey kaçırmasın derdindeyiz.Bu istikrar değil istibdat arayışıdır.

Ayrıca siz nasıl liberalsiniz.CHP nin tek parti dönemlerine atar tutarsınız şimdi de tek parti istersiniz.
Eski02-06-07, 18:14  #6
Gılgamış

Gılgamış'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Nov 2006

Alıntı:
Koalisyondan kurtulmalı; ama nasıl ?
Ben biliyorum; Sağcılar AKP'yi seçsin, solcular CHP'yi olsun bitsin !
Eh ne de olsa sağa oy veren seçmen çok olduğuna göre, AKP yine iktidar olur, biz de böylece koalisyonlardan kurtulmuş oluruz.
Ne kadar basit değil mi ?!..
Eski02-06-07, 18:18  #7
OmarHayyam

OmarHayyam'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Mar 2007

Ülkenin sağı solu birbirine karıştı.Seçmenin de sağı solu belli olmuyor Oradan da bir sonuç çıkmaz
OmarHayyam is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski02-06-07, 18:25  #8
PESİMİST

PESİMİST'nın Avatarı

Giriş Tarihi: May 2007
Ülke / Şehir: bedenim

Alıntı:
Sayın turker şöyle demiş:

Mesajı Göster
Ama parlamenter sistem içinde tek başına iktidar (bu dönemdeki gibi) çok adaletsiz bir temsile yol açtı.

Sizce ne yapmalı?
Bu lafı söylemenize gerçekten hem sevindim hem de şaşırdım!!!

sagopa!
PESİMİST is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski02-06-07, 20:40  #9
blacktr

blacktr'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Feb 2007

tek parti iktidari ile istikrarin hiç alakasi yok şu an ekonomi iyi değildir küçük işletmeciler ac bu ekonomi sadece zenginleri biraz daha zengin ediyor ve sadece gösteri 1 günde bu ekonomi bozulabilir ve demokrasi için koalisyonu öneriyorum dtpsinden akpye chpye kadar herkes düşüncelerini açiklamali ama herkesin bir sinirida olmali mesela ülkenin bütünlüğü veya türkiye'nin laik sistemi bunlar sınırdır
blacktr is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski02-06-07, 22:02  #10
yorum2006

yorum2006'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Jan 2006

Alıntı:
Alıntı:
Sayın turker şöyle demiş:

Mesajı Göster
Bildiğiniz gibi demokrasi Temsil'de adalet, Yönetimde istikrar terazisinde gidip geliyor. Birini arttırsanız diğeri zayıflıyor.

Ülke koalisyonlardan çok zarar gördü. Ama parlamenter sistem içinde tek başına iktidar (bu dönemdeki gibi) çok adaletsiz bir temsile yol açtı.

Sizce ne yapmalı?
İstikrarsızlığın nedeni koalisyonlar, seçim kanunu v.b. değildir. İstikrarsızlığın nedeni, ülkedeki geri kalmış, çarpık ekonomik düzendir. Emperyalizm ve yerli işbirlikçileri, bu düzenin değişmemesi için her türlü abra kadabrayı yapmaktadır. Sistemle ve seçim kanunlarıyla boyuna oynamak da buna dahildir. Siz emekçilerin ve ezilen tüm kesimlerin temsilcilerini meclis dışında bıraksanız ne yazar? Bu sefer parlamento dışı muhalefet yükselir. Parlamentonuzu, hükümetinizi, zorlama seçtireceğiniz devlet başkanınızı hiç kimse takmaz. Bunun sonuçlarını da düşünüyor musunuz?
yorum2006 is offline   Alıntı Yaparak Cevapla

Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Foruma mesaj değil yazabilirsin
Forumdaki mesajlara değil cevap yazabilirsin
Foruma dosyadeğil ekleyebilirsin
Forumdaki mesajınıdeğil düzeltebilirsin.

vB KoduAçık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı