"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir." |
![]() |
| |||||||
Paul Eluard/konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Ustaların şiir, roman gibi edebi eserleri |
![]() |
|
|
Konu Araçları |
| #1 | |
Yazıyaz Dergi Yazarı ![]() Giriş Tarihi: Aug 2006 Ülke / Şehir: Anadolu
| 1895 Fransanın Saint-Denis kentinde doğmuştur. 1908 yılında ailesiyle birlikte Parise göç etmişler. 1912-1914 yılları arasında öğrenimini yarıda keserek Davosta akciğer hastalı nedeniyle tedavi görmüş ve sonra askeriyede görev almıştır. Breton ve Aragonunda görevli olduğu Trois Roses dergisinde çalışmış ve o zamanın Dadaizm akımına katılmıştır. 1924 yılında uzak doğuya 7 aylık bir seyehatte bulunmuş, hakkında öldü söylentileri çıkmış, tekrar döndüğünde sürrealistler grubuna katılmış 1924-1929 yılları arasında Revolution Surrealist te görev almıştır. 1926 yılında Fransa Komunist Partisi üyesi olmuş 1934 yılındaki Faşist darbeye karşı Antifaşist aydınlarla birlikte mücadele etmiştir. Sonraları Dünya barışı hareketinde aktif görev almış ve birçok ülkeye bu amaçlı seyehatleri olmuştur. Fransanın büyük şairlerinden Paul Eduard 18.11.1952 yılında hayata veda etmiştir. http://www.dosthane.de/pauleduard.php __________________
Her an bir çarpıntıyı yaşamaktayım Her an çılgın bir heves dağlıyor kalbimi Tanrım, ben mi hayatı aşmaktayım Yoksa hayat mı aşmakta beni... |
|
| #2 | |
| HALK Halkım ben, hani şu sayılamayan, hani şu çok halk. Soluğumun öyle bir gücü var ki sessizliği deler geçerim, dinlemem, filiz verir, boy atarım, zifiri karanlık demem. Zulüm, acı, ölüm, şu bu bir anda gizlerse de tohumu, ölmüş gibi görünürse de halk, döner gelir elbet bir gün nisan ayı, kavuşur baharına toprak, kızgın eller dağıtır atar ağır havayı. Ölümün içinden yeşerir yaşamak. __________________
Her an bir çarpıntıyı yaşamaktayım Her an çılgın bir heves dağlıyor kalbimi Tanrım, ben mi hayatı aşmaktayım Yoksa hayat mı aşmakta beni... |
|
| #3 | |
| KİMSELER BİLEMEZ BENİ Kimseler bilemez beni Senin beni bildiğin kadar İçinde yanyana uyuduğumuz Gözlerin Benim insan parıltılarıma Dünyanın gecelerinden daha iyi bir gelecek hazırladı İçinde uçtuğum gözlerin Yolların gidişine Dünyanın dışında bir anlam verdi Bize belirtenler Gözlerindeki sonsuz yalnızlığımızı Artık kendilerini sandıkları gibi değiller Kimseler bilemez seni Benim seni bildiğim kadar __________________
|
| #4 | |
Ayrıldı Giriş Tarihi: Aug 2006
| KARARTMA Kapılar tutulmuş neylersin Neylersin içerde kalmışız Yollar kesilmiş Şehir yenilmiş neylersin Açlıktır başlamış Elde silah kalmamış neylersin Neylersin karanlık da bastırmış Sevişmezsin de neylersin Bu şiiri okuyunca Sayın Hoca'nın bir yazısı gelmişti aklıma.Böylece O'nu da anmış olalım.Sevgiler O'na. __________________
Umudun rengi mavi derler ya,ringlerde mavidir. |
|
| #5 | |
Onay bekleyen Yazar Adayı Giriş Tarihi: May 2007
| SENİ SEVİYORUM ![]() Tanımadığım bütün kadınlar adına seviyorum seni Yaşamadığım bütün çağlar adına seviyorum seni Enginlerin kokusu sıcak ekmeğin kokusu adına İlk çiçekler adına eriyen kar adına İnsanın ürkmediği temiz kalpli hayvanlar adına Sevmek adına seviyorum seni Sevmediğim bütün kadınlar adına seviyorum seni Kim yansıyor bana sen değilsen ben kendimi pek az görüyorum Sensiz uzayıp giden bir çöl görürüm yalnız Geçmiş ile bugün arasında Bütün bu ölüler vardı atlayıp geçtiğim samanın üzerinde Delemedim aynamın duvarını Yaşamı sözcük sözcük öğrenmem gerekti bana Unutur gibi Benimki olmayan bilgeliğin adına seviyorum seni Sağlık adına Yalnız kuruntu olan her şeye karşı seviyorum seni Zorla tutmadığım bu ölümsüz yürek adına Sen kuşku sanıyorsun kendini oysa akılsın Sen başımda yükselen güneşsin Güvendiğim zaman kendime. |
|
| #6 | |
| ÖLMEMEKTEN ÖLMEK ![]() Gözkapaklarımın üzerinde ayakta duruyor ve saçları saçlarımın içinde Biçimi ellerimin biçiminde Gözlerinin rengi gözlerimin renginde Gölgemde yitip gidiyor Tıpkı bir taş gibi gökyüzünde Gözleri var her zaman açık Ve bir an olsun uyutmaz beni Düşleri var apaydınlık Güneşleri buharlaştıran Güldürür, ağlatır beni ve güldürür Konuşturur beni söylemeksizin tek bir söz |
|
| #7 | |
| AYDINLIK ![]() Hiçbir vakit tam karanlık değil gece Kendimde denemişim ben Kulak ver dinle Her acının sonunda Açık bir pencere vardır. Aydınlık bir pencere Hayal edilecek bir şey vardır Yerine getirilecek istek Doyurulacak açlık Cömert bir yürek Uzanmış açık bir el Canlı canli bakan gözler vardır Bir yaşam vardır yaşam Bölüşülmeye hazır |
|
| #8 | |
| CANIMIZDAN İsteğim yok seni sevmekten başka Bir fırtına dolduruyor koyağı Irmağı bir zehir Seni yalnızlığımın boyunda yarattım Saklanmaya yarattım bütün dünyayı Kendimi kavramaya günleri geceleri Görmek için yalnızca Senin için Tıpkı sana benzer bir dünya için düşündüğümü Gözkapaklarınla düzen verilmiş günler geceler için. __________________
|
| #9 | |
Ayrıldı Giriş Tarihi: Aug 2006
| Okul defterlerime Sırama ağaçlara Kumlar kar üstüne Yazarım adını Okunmuş yapraklara Bembeyaz sayfalara Taş, kan, kağıt veya kül Yazarım adını Yaldızlı tasvirlere Toplara tüfeklere Kralların tacına Yazarım adını Ormanlara ve çöle Yuvalara çiğdeme Çın çın çocuk sesime Yazarım adını En güzel gecelere Günlerin ak ekmeğine Nişanlı mevsimlere Yazarım adını Gök kırpıntılarıma Güneş küfü havuza Ay dirisi göllere Yazarım adını Tarlalara ve ufka Kuşların kanadına Gölge değirmenine Yazarım adını Fecrin her soluğuna Denize vapurlara Azgın dağın üstüne Yazarım adını Bulutun yosununa Kasırganın terine Tatsız kaba yağmura Yazarım adını Parlayan şekillere Renklerin çanlarına Fizik gerçek üstüne Yazarım adını Uyanmış patikaya Serilip giden yola Hınca hınç meydanlara Yazarım adını Yanan lamba üstüne Sönen lamba üstüne Birleşmiş evlerime Yazarım adını İki parça meyveye Odama ve aynaya Boş kabuk yatağıma Yazarım adını Obur köpekçiğime Dimdik kulaklarına Acemi pençesine Yazarım adını Kapımın eşiğine Kabıma, kacağıma İçimdeki aleve Yazarım adını Camların oyununa Uyanık dudaklara Sükutun ötesine Yazarım adını Yıkılmış evlerime Sönmüş fenerlerime Derdimin duvarına Yazarım adını Arzu duymaz yokluğa Çırçıplak yalnızlığa Ölüm basamağına Yazarım adını Geri gelen sağlığa Kaybolan tehlikeye Hatırasız ümide Yazarım adını Bir tek sözün şevkiyle Dönüyorum hayata Senin için doğmuşum Seni haykırmaya Hürriyet Paul Eluard __________________
Umudun rengi mavi derler ya,ringlerde mavidir. |
|
| #10 | |
| Diz çökmüş göz kapaklarım üstüne; Saçlarım içindedir saçları; Hali var, ellerimin halinden; Rengi var, gözlerimin renginden; Kapılmış, koyulmuş gölgeme, Göğe karşı bir taş gibi. Gözleri var, açıktır, herdaim, Uykuyu haram ettiren bana; Ya güneşleri önüne katan, Ya o ışık delisi rüyaları, Güldürür ağlatır da güldürür beni, Söyletir bilmeden ne söylediğimi. __________________
|
![]() |
| Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
|
|