"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir."

Lütfen forum kurallarını okuyunuz.

Geri Dön Yazıyaz Forum > Siyaset > Türkiye Siyaseti

Üye OlSık SorulanlarÜye Listesi Takvim Arama Yeni Mesajlar Forumları Okundu İşaretle

ÖDP - TKP, ortak noktaları, ayrılan noktaları nelerdir ?

/

konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Türkiye gündemi, sorunları ve düşünceler

Konu Araçları
Eski02-06-07, 15:20  #1
Gılgamış

Gılgamış'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Nov 2006
ÖDP - TKP, ortak noktaları, ayrılan noktaları nelerdir ?

Ben İşçi Partisi yandaşı biriyim.
Ancak,
iki partinin de, çok sık olmasa da internet sitelerini (gayet doğal) okurum.
Birçok noktada benzerlikleri var, ayrıldıkları noktalar var.

Bir örnek: En başta ikisi de Sosyalizm'i hedefliyor.
Ancak TKP daha anti-emperyalist bir duyarlılığa sahip gibi. (Bu duyarlılık ne kadar doğru politikalar üretilmesini sağlıyor, bu da başka bir konu.) Ama öyle ya da böyle, emperyalizm karşıtlığında TKP'nin yaklaşımı, ÖDP'den farklılık arz ediyor.

Ben bu başlıkta, daha çok forumdaşların görüşlerini merak ediyorum.
Kendini ÖDP ya da TKP'ye yakın gören, hatta üyesi olan forumdaşların düşüncelerini; zira partiler kendilerini zaten sitelerinde anlatıyorlar. (Ancak bu dediğim, bu sitelerden alıntılar yapılarak, konun tartışılmasına engel değilidir.)
Bu konuda, bu partilerin yandaşı olmayıp da ilgili olanlar ne düşünüyorlar acaba ? Zira onların da düşünceleri, bu iki partinin kamuoyunda nasıl algılandığının ipuçlarını verebilir.

Bu iki partinin (ÖDP ve TKP), ortak noktaları ve ayrılan noktaları nelerdir ?
Sizin bu konudaki düşünceleriniz nelerdir ?

Not: Umarım konu cılkı çıkarılmadan tartışılır. Katılanlara şimdiden teşekkür ediyorum.

Gılgamış Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 02-06-07 15:25 .
Gılgamış is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski02-06-07, 15:25  #2
fenerbahçeli

Giriş Tarihi: Feb 2007

TKP iktidara devrimle gelmek istiyor.

ÖDP Venezuella' da ki gibi dipten bir devrime inanıyor.

Yanlış biliyorda olabilirim tabi

Ortak özellikleri farklılıklarına göre çok daha fazla.

TKP daha fazla antiemperyalist
ÖDP daha fazla antifaşist diyebiliriz.

ÖDP' nin AB' ye karşı savunduğu Emeğin Avrupa' sı var birde. Ne kadar mümkün bilinmez.

Her ikiside IMF' ye Nato' ya İncirlik Üssüne kesin olarak karşı.
fenerbahçeli is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski02-06-07, 15:29  #3
ReMaT
Genel Moderatör

ReMaT'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Sep 2006
Ülke / Şehir: İstanbul

Sayın Jakoben gelir birazdan,uzun uzun anlatır sanırım

Benim ilk aklıma gelen,TKP yandaş toplamak için kimsenin suyuna gitmiyor,nabza göre şerbet vermiyor yani.

Kürtlerle Türklerin eşit haklara sahip olmasını,bunun da emperyalizme karşı Türk-Kürt ortak mücadelesi ile olabileceğini düşünüyor.

Yani amaç öyle,Kürtçe yayın yapılsın ama aç kalalım değil,bu düzen içinde yapılacak her türlü "verilmiş" görenen birşeyin,bir şekilde başka türlü alınacağını düşünüyor.

Aklıma ilk bunlar geldi,daha ayrıntılı yazacak vaktim şimdilik yok.Tabii bunlar benim anladıklarım,hayır yoo TKP öyle değil böyle diyen varsa,buyursun yazsın.
Eski02-06-07, 15:35  #4
Anadolu
Ayrıldı

Giriş Tarihi: Aug 2006

İP,ÖDP,TKP hepsi emperyalizme karşı.Buraya kadar iyi.Ancak kapitalizm=emperyalizm bana göre.Şimdi bu yapıların hepsi kapitalizme de karşı mı?
Hoş olanı,milliyetçilerimiz bile emperyalizme karşıyken....

Anadolu Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 02-06-07 15:38 .
Anadolu is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski02-06-07, 15:49  #5
Gılgamış

Gılgamış'nın Avatarı

Alıntı:
Sayın Anadolu şöyle demiş:

Mesajı Göster
İP,ÖDP,TKP hepsi emperyalizme karşı.Buraya kadar iyi.Ancak kapitalizm=emperyalizm bana göre.Şimdi bu yapıların hepsi kapitalizme de karşı mı?
Hoş olanı,milliyetçilerimiz bile emperyalizme karşıyken....
Sayın Anadolu,
İP'i katmayın isterseniz. Konu dağılmasın !.. (İşçi Partisi zaten en az on başlıkta tartışılıyor(!). Hem biz İşçi Partililer, bazı ''solcular''ca ''faşist'' olarak falan da adlandırılıyoruz...
Eski02-06-07, 16:04  #6
Anadolu
Ayrıldı

Giriş Tarihi: Aug 2006

Alıntı:
Sayın Gılgamış şöyle demiş:

Mesajı Göster
Sayın Anadolu,
İP'i katmayın isterseniz. Konu dağılmasın !.. (İşçi Partisi zaten en az on başlıkta tartışılıyor(!). Hem biz İşçi Partililer, bazı solcularca ''faşist'' olarak falan da adlandırılıyoruz...
Sayın Gılgamış ben siyasi partilerin MHP çizgisindekiler dışındakileriyle ilgilenmiyorum.İşçi Partisi konusuna da girmek gibi bir tavrım olmadı.Yeri geldiyse yazmışımdır.Girersem zaten konu başkalaşır.Benim işim sol olduğunu söyleyenlerle değil.Faşizmin göbeğinde olmaya çalışmak gibi bir tercihim var.Onun söylemini kullanan kim olursa olsun benim açımdan sorun yok.Karşısındayım.Hangi partili olduğu ilgi alanımda değil.Ama yadsınamaz bir gerçek de,solcuyum deyip,çizgisi MHP ile kesişen insanlar var.Kimsenin kafa karıştırmasına izin veremem.MHP'nin yüzü ile tanışmamış ve değişme potansiyeli olmayan bir MHP'den bahsediyorum ben.
Sorduğum soru gayet net biri soruydu.İronik cevabınız için teşekkür ederim.
% 20'i oyu olan bir solun içinde siyaset yapmamak gibi bir tavrım var geçmişten.Bunu tüm solculara,iktidarı hedefleyen tüm solculara tavsiye ederim.
Eski02-06-07, 16:05  #7
Paradigma

Paradigma'nın Avatarı

Giriş Tarihi: May 2007

Ben TKP'yi milliyetçiliğe yatkın, küçük-burjuva bir çizgide görüyorum. TKP başkanı Aydemir Güler, sorunu kimi zaman ezen ulus/ezilen ulus şeklinde açıklamıştır. Bu da Galiyev'in görüşleriyle örtüşüyor. Tabii bu sadece Aydemir Güler'le ilgili ama, mutlaka partinin yapısını da etkilemiştir.

Ayırca TKP'yi çok yetersiz ve plansız görüyorum. "Yurtsever Cephe" isimli gençlik kollarıyla ne yaptıkları bilinmeyen, kendi çapında birşeyler sözleyen bir parti haline geldi. Alışıldık düzen partilerinin konuşmaları dışında bizlere aktardığı pek birşey yok. Elbette parti içinde elit insanlar var. Bunları reddetmek imkansız. Ama yine de partinin geneli çok bulanık. TKP kendini bu çizgiden uzaklaştırıp, daha doğru şeyler yaparsa düzelebilir.

ÖDP ise TKP'ye göre daha aktif, daha enerjik bir parti. Tabanında gençleri barındırıyor. Bunun dışında belirli bir kadın kotası var. Klasik sol vaatler dışında, hakkında konuşabileceği birçok politikası var. Eğitimden sağlığa, tarımdan enerji politikasına kadar herşeyi planlamış. Çevreye verdiği önemi ve nükleere karşı olmasını da atlamak istemem. Özellikle "Dünya Su Günü" hakkında yazdığı bir yazıyla benim dikkatimi çekmişti.
Eski02-06-07, 19:21  #8
Gılgamış

Gılgamış'nın Avatarı

Sayın ReMat şöyle demiş:
(...)

Alıntı:
Benim ilk aklıma gelen,TKP yandaş toplamak için kimsenin suyuna gitmiyor,nabza göre şerbet vermiyor yani.

Kürtlerle Türklerin eşit haklara sahip olmasını,bunun da emperyalizme karşı Türk-Kürt ortak mücadelesi ile olabileceğini düşünüyor.

Yani amaç öyle,Kürtçe yayın yapılsın ama aç kalalım değil,bu düzen içinde yapılacak her türlü "verilmiş" görenen birşeyin,bir şekilde başka türlü alınacağını düşünüyor.
(...)
Bu söyledikleriniz, TKP ile ÖDP'nin kesişen yanlarımı, yoksa ayrıldıkları noktalar mı ?
Eski02-06-07, 19:33  #9
el-che
Onay bekleyen
Yazar Adayı

el-che'nın Avatarı

Ülke / Şehir: Trabzon

Tkp gençleriyle Türkiye nin birçok yerinde tanışmış biri olarak söyleyeyim tkp gençleri maceracı bir yaklaşımla gerçek anlamda plansız programsız örgütlüyor bu onun ödp den farkı diyebilirim ama ödp bu konuda daha dikkatli bir diğer yandan ödp nin AB hayranlığını da tkp den farklı yanı olarak düşünüyorum.

Liberalizm, sömürgelere uygulanmış bir sistemdir.Oysa biz sömürge değiliz ve olmayacağız.Liberalizmi düşünmek devrimi inkar etmektir.(ATATÜRK)
el-che is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski02-06-07, 19:39  #10
Kuzum
Siyaset

Kuzum'nın Avatarı

Ülke / Şehir: İzmir/Kıbrıs

Alıntı:
Sayın Paradigma şöyle demiş:

Mesajı Göster
Ben TKP'yi milliyetçiliğe yatkın, küçük-burjuva bir çizgide görüyorum. TKP başkanı Aydemir Güler, sorunu kimi zaman ezen ulus/ezilen ulus şeklinde açıklamıştır. Bu da Galiyev'in görüşleriyle örtüşüyor. Tabii bu sadece Aydemir Güler'le ilgili ama, mutlaka partinin yapısını da etkilemiştir.
Sayın Paradigma,

TKP "ezen ulus-ezilen ulus" analizini nerede yapmış? Kaynak verir misiniz.

Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Foruma mesaj değil yazabilirsin
Forumdaki mesajlara değil cevap yazabilirsin
Foruma dosyadeğil ekleyebilirsin
Forumdaki mesajınıdeğil düzeltebilirsin.

vB KoduAçık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +3. Şuan saat: 02:31.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)