"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir." |
|
![]() |
| |||||||
Kavram olarak kültür/konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Antropoloji,Psikoloji, Sosyoloji... |
![]() |
|
|
Konu Araçları |
| #1 | |
Felsefe&Konu Dışı ![]() Giriş Tarihi: Sep 2006 Ülke / Şehir: istanbul
| fikirsel ilerlemenin önün açılması için kültür tanımlamasının iyi yapılması gerektiğini düşünüyorum. Tabi bu tanımlama yapılırken hangi kavramlar kültürün içerisine girer, hangileri girmez, bunlar ayrıntılı olarak değerlendirilmeli. Sizce kültürü oluşturan belli başlı unsurlar nelerdir? Toplumun sosyal gelişimi için toplumsal değerlerden bazılarının değiştirilmesi gerekiyorsa bu değerler hangileri olmalıdır? hangileri toplumu bir arada tutmada hayati öneme sahiptir? Sorular çok çeşitlendirilebilir. Şimdilik bu kadarı yeterli diyebilirim. Sırası gelince soruları artırabiliriz. Saygılar. __________________
"Eğer demokrasi adına Cumhuriyet'in temellerine kazmayı vuranlar demokrat ise... Ben demokrat değilim!'' AHMET TANER KIŞLALI |
|
| #2 | |
| Konuya başlangıç yapmam gerekirse kültürü dilin, dinin ve geleneklerin oluşturduğundan emin değilim. Dil kendi başına nasıl bir toplumun kültürünü belirleyebilir ki? Edebi eserlerini kültürü oluşturan unsurların içerisinde önemli bir yere koymamla beraber, o eserlerin hangi dille yazıldığının çok önemi yoktur bana göre. Sonuçta o eserde türkçe de anlatabiliyorsunuz, fransızca da. Diğer yandan insanların davranışlarının biçimlenmesinde dil nasıl bir etkide bulunacak ki? Dini kültürün içerisine koyarsak insanları belli bir kültürde kısıtlamış oluruz. Aynı ilçede yaşayan insanlar arasında bile farklı dine inanan insanlar çıkabilir. Öyleyse aynı ilçede birden fazla kültürlerin bulunduğundan mı bahsedeceğiz? Kültürün oluştuğu toprak sınırları bu ölçüde daraltılabilir mi? bence daha geniş, en azından bölgesel düzeyde olması gerekiyor kültür kavramının. Gelenekleri kültürün içerisine koyarsak bu sefer gelenekleri sabit tutma yoluna gitmiş olacağız. Kültürün korunması toplumun bir arada kalabilmesi için önemlidir diyebiliyorsak aynı şekilde gelenekler için de söylemek zorunda kalacağız. __________________
"Eğer demokrasi adına Cumhuriyet'in temellerine kazmayı vuranlar demokrat ise... Ben demokrat değilim!'' AHMET TANER KIŞLALI esitlik Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 04-06-07 05:12 . |
|
| #3 | |
| kültürün önemli öğelerinden ikisinin halk müziği ve kentleşme oranı olduğunu düşünüyorum. Belli bir yörede yaşayan insanların duyguları ve fikirleri diğer yörelerden belli ölçülerde farklılık gösterecekse bu farklılıkları müziklerine yansıtmaları gerekiyor. Ayrıca müziğin insanlarda birlikte hareket etme duygusu yarattığı ve birbirlerine yakınlaştırdığı, dayanışmayı artırdığı göz önüne alınırsa toplumun devamlılığının sağlanabilmesi için halk müziğinin önemini ortaya koymuş olmaz mıyız? Kentleşme oranları insanların davranışları üzerinde büyük etki yarattıklarını ve insanların ikamet ettikleri yerleri sık sık değiştirmediğini göz önüne alırsak o insanların kentte mi yoksa kırsal kesimde mi yetişmiş olduğu kültürünün biçimlenmesinde büyük bir etkiye sahip olacaktır. Fakat burada kentleşme oranlarının artırılmasının mı, yoksa azaltılmasının mı topluma yararlı olacağının tartışılması gerekiyor. Moderniteye ulaşmak için insanların ille şehirlerde oturmaları gerekmiyor bana göre. Bu yüzden yerinde düzenlemelerle küçük yerleşim yerlerindeki insanların da sosyal birikimlerinin büyük oranda artırılması sağlanılabilir. __________________
"Eğer demokrasi adına Cumhuriyet'in temellerine kazmayı vuranlar demokrat ise... Ben demokrat değilim!'' AHMET TANER KIŞLALI |
|
![]() |
| Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
|
|