"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir." |
| #1 | |
Forumdan Uzaklaştırılmış Giriş Tarihi: Sep 2005
| Değerli dostlar sevgili arkadaşlar ! Sevgi genellikle aşk karşısında hafife alınır ve aşk sevginin daha üst boyutu olarak algılanır.Sevgi genellikle aşk'ın alt yapısı olarak görülür ve sevgi olmadan aşık olunamaz gibi bir yaklaşım getirilir. Oysa sevgi, bana göre aşk'tan daha anlamlıdır.İnsanın sevgi boyutu,aklın ve erdemin birlikte sergilendiği ve ahenk içinde çalıştığı ortamlarda oluşur.Sevdiğinizi güzellikleriyle gördüğünüz gibi,bu güzelliklerin daha da gelişmesi için önündeki engelleride görme erdemi sevgiyle başlar.Sevgide kalındığında güzelliklerin önündeki engeller kaldırılmaya başlanır.Sevgide teşvik vardır,daha iyiye ve güzele yönlendirebilmek için.Sevgi katılımcı ve paylaşımcıdır.Sevgide olanlar;güzelliğin önündeki engelleri sevdikleri ile birlikte kaldırma gayreti içine girerler,bu nedenle hem katılımcı hemde paylaşımcıdır.Sevgide olanlar;sevdiklerine şevkatle,sevecenlikle ve gerektiğinde fedakarlıkla yaklaşırlar.Sevgide olanların ikna kabiliyetleri ve iletişim becerileri devamlı yükselen bir seyir izler.Sevgide olanların anlayışları gelişir,empati yani kendini karşısındakinin yerine koyma becerileri ile onu daha iyi anlama konusundaki eğilimlerini geliştirir.Sevgi geniş bir yürek ister;yerilme karşısında hiddetlenmemek,övülme karşısında kibirlenmemek için.Sevgide olanlar affedicidir,kin ve nefretten uzak durmayı kendileri için erdem sayarlar.Sevgide olanlar;çıkar ve menfaat ilişkisi kurmazlar,kıskançlık içine girmeden sevdiklerinin başarılarını kutlamayı bilirler ve daha üst düzeylere ve yerlere gelmeleri için teşvik ederler.Sizlerinde bunlara ilave edecek ve benim şimdilik aklıma gelmeyen pek çok şeylerde olabilir. Aşk ise sevginin bir üst boyutu değil;tutkuya dönüşmüş ve yozlaşmış şeklidir.Aklın tatile çıkıp,duyguların egemen olduğu bir haldir.Tutkunun ateşinde alev alev yanmaktır.Aşık olunduğunda gözler körleşir,aşık olunanın dışında hiç bir şey görülmez hale gelir.Varsa yoksa sadece o vardır,düşüncelerde ve hayallerde,rüyalarda bile onunlasınızdır.Çevreyle ve diğer insanlarla irtibatlar kesilir.Bütün düşünceler aşık olunanı içerir.Aşk şarabı denen içkinin tesiriyle,akıl çalışamaz hale gelir.Aşık olunan;aşırı dercelerde kıskanılır,hem kendi hemde aşık olunanın hayatı cehenneme döner.Aşık olunanın etrafına duvarlar örülür.Aşk öyle bir tutkudurki;onun için ölünür veya öldürülür.Benden başkasına yar etmem diyerek vuran veya vurulanlar,aşk iksirinin kurbanlarıdır.Aşk karşılıksız olduğunda ,insanı ya verem eder ya da kanser.Aşık olunan sadece yüceltilir,o nedenle aşıklara " Aklı havalarda " denir.Sizinde bunlara ilave edecekleriniz mutlaka olacaktır. Sevgide olun,sevgide kalın.Şimdilik hoşçakalın. |
| #2 | |
![]() Giriş Tarihi: Aug 2005
| "Aşık olunan;aşırı dercelerde kıskanılır,hem kendi hemde aşık olunanın hayatı cehenneme döner.Aşık olunanın etrafına duvarlar örülür.Aşk öyle bir tutkudurki;onun için ölünür veya öldürülür.Benden başkasına yar etmem diyerek vuran veya vurulanlar,aşk iksirinin kurbanlarıdır." sayin türesin, yalnizca su saptamanin üzerinde günlerce tartisilabilir. Benim ilk cikardigim sonuc; yukaridaki durum ciddi bir klinik vaka oldugundan psikolojiyi cok yakindan ilgilendiriyor. Öncelikle söylemeliyim ki, her iki tarafa da müthis aci veren böylesine tumturakli, yapiskan, hastalikli ve marazi ve depresif, cetrefilli ask yasamayi kimselere kesinlikle önermem. :-) Ama gercek askin bu oldugunu sananlarin cogunlukta olmasi bana hep Aziz Nesin´i animsatiyor. ( yine leylalara dogru uzaniyoruz, korkacak bir sey yok ama. mecnun da Yusuf da tabu degiller?) Ayni zamanda; "Aşk şarabı denen içkinin tesiriyle, akıl çalışamaz hale gelir" demissiniz. Bence tam tersine, ask yaratici gücü ortaya cikardigi gibi, akli da en mükemmel, tam yol calistiran bir güctür. Iki tanim aradasinda var oldugu sanilan celiski üzerine simdi konusulabilir? saygilar. __________________
"Tüm dönemlerde, toplumun kutsallastirdigi bos düsüncelerden tehlikesizce siyrilmak imkansizdir." M.Kemal |
| #3 | |
Kayıtlı Okur Giriş Tarihi: Oct 2005
| 23 yasındayım, bir cok kez saglıksız duygulara kapıldım, ama asla ask ile sevgi arasındaki ayrımı anlamadım. Bence saglıklı ve saglıksız duygu yogunlugu vardır, ask ile vurgulanan sey ise tutkudur. |
| #4 | |
Guest Mesajlar: n/a
| aşk elde etmediğin sürece var;ama elde ettin mi o zaman aşk biter. spartaküs Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 14-12-05 16:42 . |
| #5 | ||
![]() Giriş Tarihi: Oct 2005
| Bu konudan bahsedince ortaokul yıllarında kızlar arasında gecen muhabbetler aklıma geldi. "-Aşık mısın?""-yok sadece hoşlantı(bunu çözemedim zaten ne demek hep bulantıyı çağrıştırır bana)var" "Aşık mısın?""-Aşk değil ya seviyorum ama aşk denemez" ya da tam tersi "-seviyor musun?""-Hayır ya aşığım ama seviyorum diyemem o kadar değil" Biraz konuyu dağıttım galiba ama şuraya gelmeye çalışıyorum:Portia'ya kesinlikle katılıyorum Alıntı:
Yukarıdaki yazdıklarımı ilahi aşktan ayrı tutuyorum. | |
| #6 | |
Forumdan Uzaklaştırılmış Giriş Tarihi: Sep 2005
| Değerli Arkadaşlar ! Sevgide olmak her zaman daha iyi sonuçlar verir.Sevgide olanın aklı başında olduğundan,bu tür insanlar hep aranılır.Sırlarınızı,sevinçlerinizi,acılarınızı ve anılarınızı daima sevgide olanlarla paylaşır,içinizi sevgide olanlara dökersiniz.Onlar sizi anyışla dinlerler,aşağılamaz ve yargılamazlar,yol gösterir ve cesaretlendirirler.Sizin kendinizin dahi göremediğiniz yeteneklerinizin açığa çıkmasına yardımcı olmakla kalmaz,onların beslenip büyütülmesi için sizinle el birliği ederler.Bu tür insanları bazen aile içinde bulmakta bile güçlük çekersiniz.Bazen çok yakınınızda,bazen de sizden epeyce uzaktadır.Ama hep yakınınızda olmasını istersiniz.Aşıklar bile,aşkına anlatamadıklarını onlara anlatırlar.O aşıklara bile yol gösterir.Çünkü hep aklı başında ve sağduyuludur. Aşıklarla bir arada olmak insana sıkıntı verir,genellikle sadece onu dinlemek zorunda kalırsınız.O size hep aşkından bahsedecek ve sizi hiç dinlemeyecektir.Söylemlerinizi ha duvara anlatmışsınız ha aşık olan birine,hiç farketmez.Bazen aynı şeyleri tekrarlamaktan bıkar "daldın yine,sen aşıksın arkadaş " demek zorunda kalırsınız.Aşk bir yerde asosyal olmak demektir.Çevreyle irtibatı kesip,hülyalara dalmaktır.Hayallerde kurulan pembe pancurlu evlerde,pembe yanaklı çocuklarla,bulutların üstünde yaşamaktır aşk dediğin.Onun için; aşık olanın aklı da ayaklarıda yerden kesiktir,gerçeklerle karşılaştığında yıkılır ve tuz buz olur sırça köşkler. Yinede sizler karar vereceksiniz;sevgide ve aşkta olmayı.Hepinize saygılar. Türesin Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 15-12-05 00:14 . |
| #7 | |
| sn spartaküs´ün direk ve dogru buldugum tanimina ben, daha hayasizca bir tanimla katlimak istiyorum. Ask, bastirilarak yüceltilmis cinsel duygu´dur. Bir arkadasimizi, kardesimizi ya da her hangi birini cok severiz. Ama birine asik oldugumuzda; o, kesin karsi cinsimizdendir:-) Ulasamiyoruzdur, Bizi üzüyordur. Hormon dengemiz degisir. eminim ki beynimiz, asik oldugumuzda normalden farkli hormon salgiliyordur. Bunlarin da nedenlerinin yakinda (askin hormonal nedeni)cözülecegine inaniyorim. Öyle bile olsa asktan, ve asiklardan ürkmemek gerek. Insani biraz aptallastiriyor gibi olsa da aslinda akillandiriyor, kisi bunun farkinda olmadigi icin mecnun gibi aliklasiyor. Cünkü ask insanligi yüceltir. Olgunlastirir. Aliklasmak, üretken olamamaktan kaynaklanir. Aslinda beni ilgilendiren, bir insanin asik olup salak salak sokaklarda kafelerde dolasacagina bu süreci en iyi nasil degerlendirmeli konusudur. Ben inaniyorum ki o an, yani asik oldugumuzda beynimiz olagan üstü performans gösteriyor ve biz bunu sevgilimizin gectigi sokaklarda dolasarak bosa harciyoruz. Sürekli asik olmanin insani yücelttigine inanirim. Mistik anlamda degil tabi. Beyin yapisina göre aski, mistik alana kaydiranlar, aski ve kaynagini tanrisllastirabilir. Bu psikolojinin farkli bir dalina girebilir. Tek ilgilendigim, askin insanin yaratici gücüne olumlu etkileri... Baska bir deyisle ask, insanin, insan oldugunu farkedebilmesidir. (sevgi kavramini ise, baglantisi var gibiyse de su yorumdan oldukca uzak tutuyorum) saygilar __________________
"Tüm dönemlerde, toplumun kutsallastirdigi bos düsüncelerden tehlikesizce siyrilmak imkansizdir." M.Kemal canugur Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 15-12-05 00:35 . |
| #8 | ||
Guest Mesajlar: n/a
| Alıntı:
Bir şehir efsanesi değilse böyleymiş işte. Saygılar; | |
| #9 | ||
| Alıntı:
Konuyla ilgili bilgisi olan arkadaslarin, ask hormonu üzerinde katkilarini bekliyoruz. saygilar __________________
"Tüm dönemlerde, toplumun kutsallastirdigi bos düsüncelerden tehlikesizce siyrilmak imkansizdir." M.Kemal | |
| #10 | |
Yazıyaz Grup Genel Koordinatörü Giriş Tarihi: Aug 2005
| "asla aşk ile sevgi arasındaki farkı anlamadım." "Sevgi ve Aşk gibi kavramları birbirinden ayırmak çok zor." Sözcükler bazı durumları açıklamakta yetersiz kalır. Bir manzarayı betimleyebilir, bir trafik kazasını rahatlıkla anlatabilirsiniz. Ama özellikle insan duyarlığı ile ilgili konular, bu tür aktarımlarla çok fazla anlaşılabilirlik kazanamıyor. Edebiyat zaten onun için var. İnsanı ete kemiğe büründürür. Gerçek yaşamda yaşamayan insan ancak edebiyatla-özellikle romanla ' canlılık kazanır.' Sürekli babasını anlatıp duran birine kafası bozulduğunda, bağırarak yanıt veren Kemal Tahir'in söylediği gibi " Senin babanın gerçekliği nedir, Goriot Baba'nın gerçekliği karşısında!" Sözcüklerle tanımlamaya çalıştığımızda pek çok şey söylenebilir.( Bir başka topikte buna değinmiştim.) Ama sevgi ile aşk arasındaki farkı anlayamamak, tanımlama zorluğu çekmek...( inanın) yaşamıdığınızla ilgili bir olay. Bu konularda birtakım duraksamalar yaşamanız aşk'ı kesinlikle yaşamadığınızın bir işareti... Sevgili Portia, Sevgili anka! Bir gün bu ayrımı çok net bir şekilde yapabileceksiniz. Aşık olduğunuzda... |
![]() |
| Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
|
|