"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir."

Lütfen forum kurallarını okuyunuz.

Geri Dön Yazıyaz Forum > İnançlar ve Dinler > Kitaplı Dinler - Tarikatlar > Arşiv

Üye OlSık SorulanlarÜye Listesi Takvim Arama Yeni Mesajlar Forumları Okundu İşaretle

Konu Araçları
Eski08-06-07, 15:26  #1
aydın_35

Giriş Tarihi: Jul 2006
İslami Tatil

Malumunuz yaz geldi ve tatil ihtiyacı hasıl oldu. Şimdiye kadar tatilimi genellikle memlekette, köyde akraba ziyaretleri, günübirlik gezilerle geçiriyordum. Bu yıl sahilde denize nazır bir mekanda birkaç günlüğüne de olsa gerçekten tatil yapayım dedim. Paraya kıyıp birkaç gün tatil yapmanın ne zararı olabilirki?

Tabi meşhur 5 yıldızlı otellerdeki gece eğlenceleri, discolar, barlar, bikinililer bana göre değil. İslimi esaslarla çelişmeyen bir tatil yeri aradım. bay bayan ayrı havuzu olanlardan yani. Ben Türkiyede alternatif tatilin tek ardesi olarak didim'deki oteli biliyordum. O da çok pahalı. Biraz araştırınca resmen şok oldum. Nerdeyse her turistik beldede birkaç tane varmış. Şimdiye kadar sahillerden uzak duran dindarlara (dini hassasiyetleri olanlara diyelim) hitap eden tatil seçenekleri çokmuş gerçekten. Cahili kalmışım bu işin.

Hatta ispa, islami otel gibi sırf bu konuda bloglar, siteler açmışlar. Tatilcilere tavsiye ederim.

Bir yandan sevindim bir yandan üzüldüm tabi. Sevindim, çünkü sahiller sadece yerli-yabancı mayolu, bikinili turistlere değil, haremlik - selamlık denize girmek isteyenlere de hizmet edebilirmiş. Artık denizden mahrum değiliz.

Üzüldüm çünkü modern yaşam tarzı müslümanlara da sirayet ediyor. İtiraf etmem gerekirse, Tatil'in islamisi nasıl olur? Müslüman tatil de olsa yan gelip yatar mı? Müslüman'ın tatil anlayışı nasıl olmalıdır? gibi sorular kafamı kurcalıyor.
aydın_35 is offline  
Eski08-06-07, 15:56  #2
anibal
Uzaklaştırıldı

Giriş Tarihi: Mar 2006

>>> Müslüman'ın tatil anlayışı nasıl olmalıdır?

Zaten soru budur.. Biraz islami demogoji yapayımda tam olsun.. Ne işin var senin tatilde? Tatil gavur icadıdır. Muhammed hiç tatil yapmış mı? Sahabenin bir gün olsun tatil yaptığı duyulmuş mu? Tatil hem şirki, küfrü dost edinmek, hemde israftır, külli haramdır.. Allah cehennemde yaptırır tatili sonra, ona göre, demedi deme..
anibal is offline  
Eski08-06-07, 16:02  #3
aydın_35

Alıntı:
Sayın anibal şöyle demiş:

Mesajı Göster

Zaten soru budur.. Biraz islami demogoji yapayımda tam olsun.. Ne işin var senin tatilde? Tatil gavur icadıdır. Muhammed hiç tatil yapmış mı? Sahabenin bir gün olsun tatil yaptığı duyulmuş mu? Tatil hem şirki, küfrü dost edinmek, hemde israftır, külli haramdır.. Allah cehennemde yaptırır tatili sonra, ona göre, demedi deme..
Haklı tarafların var. "İki günü eşit olan bizden değildir" diyor bizim peygamberimiz. Tatilde her günümüz eşit oluyor. Hatta bir önceki günden daha geriye gidiyoruz.

Ama ben kime laf anlatıyorum ki?
aydın_35 is offline  
Eski08-06-07, 16:16  #4
Ulukoca
Forumdan Uzaklaştırılmış

Giriş Tarihi: Feb 2007

Alıntı:
Sayın anibal şöyle demiş:

Mesajı Göster

Sayın anibal, her ne kadar dalga mahiyetinde konuşsanız da ilk defa aynen katılıyorum söylediklerinize. (allah'ım artık ölsem de gam yemem)

Ha gavur icadını bilmem ama tatil doğru bişey değil. En azından kendi açımdan tatilde daha fazla yorulurum ben, üstelik hiçbirşey de yapmadan.

Saygılarımla
Ulukoca is offline  
Eski08-06-07, 16:26  #5
bekirsami

bekirsami'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Oct 2006

İslam modern anlamda bir tatil anlayışını kabul etmez.
Sayın anibal bu konuda haklı.
İslami tatil siteleri! de bu anlamda, modern tatil anlayışını meşrulaştırmaya çalışan kurumlardır.
Eski08-06-07, 16:35  #6
Antioksidan
Forum Kurucu Üyesi

Antioksidan'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Mar 2005
Ülke / Şehir: 23185

Dinsel dogmaları, kendi akıllarından üstün tutanlar için bu tür konular hep kafa karıştırıcı olacaktır.

Sizleri anlayabiliyorum.
Eski08-06-07, 16:47  #7
ibra
Forum Kurucu Üyesi

ibra'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Mar 2005

Pekala, Müslümanım diyen kişinin de tatili olabilir.
İnsan Müslüman da olsa başka bir dinden veya hiçbirisinden de olsa tatile veya dinlenmeye ihtiyacı vardır. Sonuçta insanın dinlenmeye ihtiyacı vardır.
Bu açıdan dini hassasiyetleri gözeterek dinlenmenin veya herhangi bri yerde tatil veya başka bir adla vakit geçirmenin herhangi bir sakıncası olmadığını düşünüyorum.
Ancak dediğim gibi, dini hassasiyetler çerçevesinde. Helal ve haram birbirinden ayrılmıştır. Helal dairesi içinde kalanlar dinlenmeye, tatile yeterlidir.
İslamiyet insanın fiziksel-sosyal ihtiyaçlarının da nasıl olacağını açıkca ortaya koymuştur.
Yani bir dogma değildir.

Beyin Fırtınası Geri Döndü
ibra is offline  
Eski08-06-07, 16:57  #8
anibal
Uzaklaştırıldı

Giriş Tarihi: Mar 2006

Alıntı:
Bu açıdan dini hassasiyetleri gözeterek dinlenmenin veya herhangi bri yerde tatil veya başka bir adla vakit geçirmenin herhangi bir sakıncası olmadığını düşünüyorum.
İslam senin aklınla değil, allahın vahyiyle bina olmuştur.. Dilersen, elinde kumanda zapping yaparak namaz kılmanın da kafana uygun olduğunu söyle bari..

Her güçlüğün yanında bir kolaylık vardır. Evet her güçlüğün yanında kuşkusuz bir kolaylık vardır. Bir işi bitirdiğinde bir başkasına sarıl. Ne beklersen yalnız Rabbından bekle..

Gerçi inşirah suresini bazıları şöyle meallendirir:

Gerçekten güçlükle beraber kolaylık vardır. Şu halde boş kaldığın zaman, durmaksızın yorulmaya devam et. Ve yalnızca Rabbine rağbet et.

Yorulma olarakta, dua ve ibadetle derler. Bununla, incildeki, boş vakitlerde hep dua etmenizi öngören öğretiyle paralellik kurarlar..

Demekki, tatil filan denen şeyler, müslümana harammış, kaldı ki bir de israf tarafı vardır olayın..
anibal is offline  
Eski08-06-07, 17:34  #9
aydın_35

Alıntı:
Sayın turker şöyle demiş:

Mesajı Göster
Dinsel dogmaları, kendi akıllarından üstün tutanlar için bu tür konular hep kafa karıştırıcı olacaktır.

Sizleri anlayabiliyorum.
Sayın türker, kafamı kurcalayan yanı helalliği, haramlığı değil tabi ki. Kimi gider hiltonda tatil yapar, hiç haram işlemez. kimi gider alternatif otellerde tatil yapar her günü haramla doludur.

Menim kafamı kurcalayan işin takva yönü. Sizin anlayacağınız dille müslümana yakışıp yakışmayacağı.

İkincisi Müslümanın kendisini modern yaşam tarzına kaptırmaması gerekiyor. Çünkü bu yaşam tarzı müslüman için tuzaklarla doludur. "İslami oteller bu bağlamda değerlendirilebilir mi?" diye sesli düşünmüştüm.

Tabiki müslüman olmayanların bu gibi endişeleri anlamaları mümkün değildir. Cevaplardan da anlaşılıyor zaten.
aydın_35 is offline  
Eski08-06-07, 17:36  #10
bekirsami

bekirsami'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Oct 2006

Sayın aydın_35, bırakın müslüman olmayanları, artık bu tür konular müslümanları bile ilgilendirmiyor

Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Foruma mesaj değil yazabilirsin
Forumdaki mesajlara değil cevap yazabilirsin
Foruma dosyadeğil ekleyebilirsin
Forumdaki mesajınıdeğil düzeltebilirsin.

vB KoduAçık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı