Dergi

Blog

Evrim

Marksizm

Yazıyaz Forum RSS beslemesi

Bu nedir?

"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir."

Lütfen forum kurallarını okuyunuz.

2. Geleneksel Yaziyaz Amator Şiir Yarışması

Geri Dön Yazıyaz Forum > Diğer > Konu Dışı > Arşiv

Üye OlSık SorulanlarÜye Listesi Takvim Arama Yeni Mesajlar Forumları Okundu İşaretle

Kapalı Konu

Konu Araçları
Eski09-06-07, 16:28  #1
ersel

ersel'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Nov 2006
Hayat aslında nedir?

Sizce hayat çalıştığmız işler,arkadaşlarımız,günlük ilişkilerimiz,yasalar,devletler,okullar,savaşlar,k ariyer çabaları,aldığımız maaş,evlilik midir.
Yoksa gökyüzü,ağaçlar,bedenimiz,ruhumuz,toprak,su ve nefes almak mıdır?
ersel is offline  
Eski09-06-07, 17:46  #2
Paradigma

Paradigma'nın Avatarı

Giriş Tarihi: May 2007

İçinde bulunulan duruma ve bakış açısına göre değişir.
Eski09-06-07, 17:52  #3
ersel

ersel'nın Avatarı

Bakış açısı zaten çevrenin üzerimizde yarattığı algı farkıdır.Bu iki şey de iki ayrı çevre demek.Bahsettiğim iki ayrı hayat anlayışını bir küme ,bizi de kümenin elemanları gibi görürsek,bakış açımızın bizi kapsayan kümeye göre değişmesi zaten olası birşey.Ama bakış açısının da ötesi düşünülümez mi?.Bir gerçeğin olduğu varsayılamaz mı?
ersel is offline  
Eski09-06-07, 17:53  #4
Paradigma

Paradigma'nın Avatarı

Alıntı:
Bakış açısı zaten çevrenin üzerimizde yarattığı algı farkıdır.Bu iki şey de iki ayrı çevre demek.Bhasettiğim iki ayrı hayat anlayışını bir küme ,bizi de kümenin elemanları gibi görürsek,bakış açımızın bizi kapsayan kümeye göre değişmesi zaten olası birşey.Ama bakış açısının da ötesi düşünülümez mi?.Bir gerçeğin olduğu varsayılamaz mı?
Net bir tanım için sözlüğe bakın derim.
Eski09-06-07, 17:59  #5
ersel

ersel'nın Avatarı

Başlığı açmamı ve bu soruyu sormamı niye bu kadar garipsediğinizi anlayamadım.
Saygılar
ersel is offline  
Eski09-06-07, 18:03  #6
Paradigma

Paradigma'nın Avatarı

Alıntı:
Başlığı açmamı ve bu soruyu sormamı niye bu kadar garipsediğinizi anlayamadım.
Saygılar
Hayır, yadırgamadım. Sonuçta hayatı herkes kendine göre yorumluyor. Yani hayat üzerine nesnel birşeyi ancak sözlükte bulabilirsiniz. Buradaki yorumların hepsi öznel nitelikli olacaktır çünkü. Hayatın tek bir tanımı yoktur, lastik gibi esnek bir özellik gösterir. Nereden çekerseniz, oraya gider. Zaten birçok felsefi kavram böyle değil mi?
Eski09-06-07, 18:09  #7
ersel

ersel'nın Avatarı

Zaten ben de herkes kendi öznel yorumunu yazsın diye açtım başlığı.Ama siz bakış açısına göre değişir deyip kestirip atarsanız tabi bu soruyu sormanın bir anlamı yok.
Ama şunu açıklığa kavuşturmak lazım o zaman.Burası felsefi bilgilendirme başlığımı?(filozoflar,söylenler,kitaplar,araştırma lar,work shoplar vb.)
Yoksa felsefenin özü olan aslında sonu olmayacak,herkese göre değişecek gibi görünen soyut düşüncelerin konuşulup elle tutulur sonuçlar çıkarılmasına çalışmak mı asıl amaç?
ersel is offline  
Eski09-06-07, 18:14  #8
Paradigma

Paradigma'nın Avatarı

Alıntı:
Zaten ben de herkes kendi öznel yorumunu yazsın diye açtım başlığı.Ama siz bakış açısına göre değişir deyip kestirip atarsanız tabi bu soruyu sormanın bir anlamı yok.
Ama şunu açıklığa kavuşturmak lazım o zaman.Burası felsefi bilgilendirme başlığımı?(filozoflar,söylenler,kitaplar,araştırma lar,work shoplar vb.)
Yoksa felsefenin özü olan aslında sonu olmayacak,herkese göre değişecek gibi görünen soyut düşüncelerin konuşulup elle tutulur sonuçlar çıkarılmasına çalışmak mı asıl amaç?
Nesnel bir tanım aramıyorsanız, sorun yok. Burada her ikisi de yapılabilir. Amaç hem insanları felsefi konularda bilgilendirmek, hem de soyut düşünceleri konuşarak elle tutulur sonuçlar çıkarmaktır. Şimdi tartışmayı bırakalım ve devam edelim lütfen.
Eski09-06-07, 18:18  #9
lachesis
Felsefe

Giriş Tarihi: Apr 2006
Ülke / Şehir: İstanbul

Hayat, insanın kendini keşfedebilmesi ve ruhuna ulaşabilmesidir. Kariyer ya da üzerimizdeki çeşitli etiketler bunlar asıl amaç olamaz. Sadece toplumsal yanımızın getirdiği zorunluluklardır. Bazen dış dünyaya fazla kaptırırız kendimizi, özümüzü unuturuz, o zaman bir yanılsama ile birlikte tüm dış etkenleri yaşamın gerçek amacı sanarız. Oysa sadece doğada insan bana özüne ulaşabilirmiş gibi geliyor. Çoğu zaman insanların göz ardı ettiği ya da küçümsediği küçük ayrıntılarda gizlidir yaşam.
Eski09-06-07, 18:19  #10
ersel

ersel'nın Avatarı

Anlaşıldı o zaman.
Ben ilk olarak kendimden örnek verirsem ikincisi olduğunu düşünmeye daha meyilliyim.
Bence hayat denilen kavram çok daha öz,evrenin başlangıcı kadar eski,doğayla içiçe,varoluşun karşısında eğilen bir yandan da ona katılan bir hayat.
Böyle görülen hayat bence daha evrensel,diğeri daha öznel bir bakış gibi.O öznenin kendi öznelliğinde yaşadığı günlük macera bence
ersel is offline  
Kapalı Konu

Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Foruma mesaj değil yazabilirsin
Forumdaki mesajlara değil cevap yazabilirsin
Foruma dosyadeğil ekleyebilirsin
Forumdaki mesajınıdeğil düzeltebilirsin.

vB KoduAçık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı