"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir." |
|
![]() |
| |||||||
Önyargı/konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Antropoloji,Psikoloji, Sosyoloji... |
![]() |
|
|
Konu Araçları |
| #1 | |
Yazar Adayı
Giriş Tarihi: Jun 2007 Ülke / Şehir: Kayseri ve Osmaniye
| merhaba arkadaşlar, önyargı hepimizin hayatında olan birşey. ve bu durum çoğu zaman kendimizi kötü hissetmemizi sağlıyor. (sizi bilmem ama bana öyle oluyor.) ve bir kişiye önyargıyla yaklaştığımızda aslında onda olan güzel şeyleri göremiyoruz ve bize faydası dokunabilecek bir şeyleri olduğunun farkına varamıyoruz. bu da o kişiyi yanlış tanımamıza neden oluyor. önyargıyı hayatımızdan çıkarmalıyız. siz bu konuda ne düşünüyorsunuz? |
|
| #2 | |
![]() Giriş Tarihi: Oct 2006 Ülke / Şehir: ankara
| önyargı, genelleme ihtiyacından kaynaklanır diye düşünüyorum...duruma göre hareket edememe eksikliğinden bir nevi...hata yapma korkusu da olabilir.. temeline baktığımızda da önyargılı davrandığımız konu hakkında bilgi eksikliğinin olduğu durumlarda ortaya çıkıyor gibime geliyor... birleştirirsek bilgi eksikliği ve de bununla da bağlantılı olarak hata yapma korkusu... bir nedeni daha var ki o da tamamiyle masum olmamamızdan kaynaklanıyor ...şöyle ki;''bu durumda ben olsam ne yapardım'' sorusuna verdiğimiz cevap ,pek de insana yakışır bir davranışta bulunmayacağımızı gösteriyorsa bize ,insanın yapısına uygun olarak karşımızdakinin de bu şekilde davranacağını düşünmemize neden oluyor...paranoyayla beraber düşünürsek daha iyi anlayabiliriz sanırım... |
|
| #3 | |
![]() Giriş Tarihi: Nov 2006
| Önyargıyla öngörüyü de birbiyle karıştırmamak lazım tabi.Öngörü iyi bir şeydir. __________________
""Korkarım, açıklayamam efendim" dedi Alice. "Çünkü ben kendim değilim ki, kendi dediğimi açıklayabileyim; anlıyorsunuz ya!"" |
|
| #4 | |
Felsefe ![]() Giriş Tarihi: Apr 2006 Ülke / Şehir: İstanbul
| Önyargının temelsiz ve düşünceden bağımsız bir görüş olması nedeniyle aşılması gereklidir. Düşünmekten kaçan insanlar tarafından en kolay yargıya varma şeklidir. Çoğu zaman kişiye zarar verir, gerçekleri görmesini engeller. Öngörü ile önyargı farklı şeylerdir. Öngörü, kişinin sezgisindedir ve kişinin ilerde zarar görebileceği durumları engellemek gibi olumlu bir anlama da sahiptir. Ruhun varlığına inanlar için öngörü bir anlam kazanırken, ruhu yadsıyanlar sanırım öngörünün de gerçekliğini yok sayacaklardır. Çünkü sezgi ruha aittir ve ussal açıklamaların dışındaki bir kavrayıştır. __________________
"Yaptıklarımız hiçbir zaman anlaşılmaz, sadece övülür ya da yerilir." Nietzsche |
|
| #5 | ||
![]() Giriş Tarihi: Nov 2006
| Alıntı:
![]() __________________
""Korkarım, açıklayamam efendim" dedi Alice. "Çünkü ben kendim değilim ki, kendi dediğimi açıklayabileyim; anlıyorsunuz ya!"" | |
|
| #6 | |
![]() Giriş Tarihi: Mar 2007
| "ne kadar hazin bir çağda yaşıyoruz. bir ön yargıyı ortadan kaldırmak, bir atomu parçalamaktan daha zor artık." -- albert einstein ![]() __________________
Düşlemek Bilmekten önemlidir |
|
| #7 | |
Felsefe&Konu Dışı ![]() Giriş Tarihi: Sep 2006 Ülke / Şehir: istanbul
| önyargı ile biçimlenmiş yargıların birbirine karıştırılmaması gerektiğini düşünüyorum. Belli bir konuda karşılaştığınız olaylarda hep birbirine yakın sonuçlar almışsanız o konuda kafanızda elbette belli bir yargı tipi oluşacaktır. bundan sonra da benzer bir konudan bahsedildiğinde sizin öncekilerin sonuçlarına bakarak belli bir taraftan düşünme hakkınız vardır ve bu önyargılı olmak değildir bana göre. Somut bir şekilde açıklamam gerekirse ben sağ partilerin yoksulluğu zaltıcı bir politika izleyebileceğini düşünemiyorum artık. Bu nedenle gelir dağılımı arasındaki farkın azaltılması konusunda sağ partileri kafadan silip atmış durumdayım. Ve bunun bir önyargı olduğunu düşünmüyorum. hatta kişisel anlamda bile şöyle düşünüyorum diyebilirim; kişilerin yardımseverliği konusunda da sağ kişilerin kurduğu yardım derneklerinin pek güvenilir olmadığını sanıyorum. __________________
"Eğer demokrasi adına Cumhuriyet'in temellerine kazmayı vuranlar demokrat ise... Ben demokrat değilim!'' AHMET TANER KIŞLALI |
|
| #8 | ||
![]() Giriş Tarihi: Sep 2006
|
| |
|
| #9 | |
![]() Giriş Tarihi: Oct 2006 Ülke / Şehir: istanbul
| Belki de insanlarla olan ilişkilerimizin sağlam olmamasının temelinde önyargı yatar. __________________
pek bir afillli yalnızlıkkkkkk.!!! |
|
| #10 | |
![]() Giriş Tarihi: May 2007
| önyargılı olduğunuz kişilerle konuştuğunuzda ya da küçük bir paylaşım yaşadığınızda ne kadar yanlış düşündüğünüzü farkettiniz mi. tabi her zaman olmayabilir ama çoğunlukla böyle olmaz mı??? |
|
![]() |
| Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
|
|