"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir."

Lütfen forum kurallarını okuyunuz.

Geri Dön Yazıyaz Forum > Bilim > İnsan Bilimleri

Üye OlSık SorulanlarÜye Listesi Takvim Arama Yeni Mesajlar Forumları Okundu İşaretle

Psikolojik olgunluk

/

konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Antropoloji,Psikoloji, Sosyoloji...

Konu Araçları
Eski12-06-07, 01:47  #1
lachesis
Felsefe

Giriş Tarihi: Apr 2006
Ülke / Şehir: İstanbul
Psikolojik olgunluk

Olgunluk, sürekli kullandığımız özellikle de insanları yargılamak için başvurduğumuz bir kavram olmasına rağmen, anlamı konusunda bir karışıklık ve belirsizlik vardır.

Çoğu zaman eylemlerden çok, sözler üzerinde durulur ve kişinin davranışlarına bakmadan konuşmalarına göre olgunluğu belirlenir. Özellikle duygularını dışavurmayan, az konuşan ve konuştuğu zaman önemli şeylerden söz eden kişiler olgun olarak nitelendirilir. Kişinin belki de görünen yüzünün aksine farklı bir karakteri olabileceği düşüncesi ise her zaman gözardı edilir.

Duygularını açıkça yaşayan kişiler ise çoğu zaman olgunlaşmamış diye nitelendirilir. Oysa davranışbilimciler olgunluk kavramını; gerçekliği net bir biçimde algılayabilen, duygularını yaşayıp paylaşabilen kişiler için kullanırlar.

Siz olgunluk kavramı denilince ne anlıyorsunuz, size göre kişinin olgunluğunu hangi davranışlar belirler?
Eski19-06-07, 12:24  #2
barış

Giriş Tarihi: Nov 2006

Bence olgunluk = tecrübe.
(Fiziksel olgunluk hariç)
Bir insan yeterince deneyim yaşamışsa artık olgunluğa da erişmiştir.
Eski20-06-07, 14:26  #3
gisem
Yazar Adayı

Giriş Tarihi: Jun 2007

ben daha 14 yaşında olmama rağmen bazı insanlar tarafından çok olgun bazı insanlar tarafından da küçük bir çocuk olarak görülebiliyorum.
insanın başından geçen olaylara gösterdiği tepkiler ve diğer insanlara karşı davranışları onun olgun olup olmadığını gösterir bence.
gisem is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski20-06-07, 15:21  #4
rh(-)
Kayıtlı Okur

Giriş Tarihi: May 2007

tepkilerinde ölçülü olan insan psikolojik olgunluğa erişmiştir bence
rh(-) is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski20-06-07, 15:38  #5
kupakızı
Yazar Adayı

Psikolojik Olgunluk terimini bir yere koyamadım. Çok havada kaldı. Böyle bir şey olamaz. Agaçtaki elmamı bu ? Bence olgunluk ancak kişiden kişiye göre değişen anlamı da değişken olan belirsiz cümlelerden biri. Havada durmaya mahkum.
kupakızı is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski20-06-07, 15:54  #6
lachesis
Felsefe

Giriş Tarihi: Apr 2006
Ülke / Şehir: İstanbul

Alıntı:
Sayın kupakızı şöyle demiş:

Mesajı Göster
Psikolojik Olgunluk terimini bir yere koyamadım. Çok havada kaldı. Böyle bir şey olamaz. Agaçtaki elmamı bu ? Bence olgunluk ancak kişiden kişiye göre değişen anlamı da değişken olan belirsiz cümlelerden biri. Havada durmaya mahkum.

Psikoloji, olgunluk terimini açıklar zaten; ama psikolojideki anlamının dışında sizin olgunluk kavramından ne anladığınızı sordum. Duyguların yaşanamayışının nedenlerinden biri olarak görüyorum ben. Çünkü toplumsal normlar olgunluk kavramını da bana göre çarpıtmış. Ayrıca her kavramın kişiden kişiye göre algılanışı da farklıdır.
saygılar
Eski20-06-07, 16:16  #7
büssiakina
Yazar Adayı

bence olgunluk kişinin kendini bilmesi
büssiakina is offline   Alıntı Yaparak Cevapla

Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Foruma mesaj değil yazabilirsin
Forumdaki mesajlara değil cevap yazabilirsin
Foruma dosyadeğil ekleyebilirsin
Forumdaki mesajınıdeğil düzeltebilirsin.

vB KoduAçık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı