| |
||||||
"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir." |
||||||
![]() |
| |||||||
Fibonacci sayı dizisi ve altın oran/konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Kültür ve sanat hakkında tartışmalar,haberler |
![]() |
|
|
Konu Araçları |
| #1 | |
![]() Giriş Tarihi: Mar 2007
| fibonacci sayı dizisi, 13. yy italyasında yaşamış olan matematikçi fibonacci'nin bulduğu sayı dizisidir. her sayı kendinden önceki iki sayının toplamı olacak şekilde artarak ilerler. (1 1 2 3 5 8 13... şeklinde) sanatta fibonacci sayı dizisinin özel bir yeri vardır. çünkü her sayı kendinden öncekine bölündüğünde yaklaşık olarak "altın oran" olarak bilinen phi sayısının değerini verir. phi'nin tam değeri 1.618 olup doğanın birçok yerinde kendini göstermektedir. mesela bir kovandaki erkek arı sayısının dişi arı sayısına oranı 1.618'dir. insan vücudundaki pek çok oran phi sayısını verir. örneğin bacak boyunun oyluk boyuna, kol boyunun pazı boyuna oranı gibi.. şahsen incelemedim ama müzikte de phi sayısına çok rastlandığı söylenir. Debussy ve Mozart'ın eserlerinde ölçüler arasında bu tür matematiksel ilişkiler olduğu gibi.. peki phi gerçekten de aranması gereken oran mıdır? bir sanat eserine doğru biçimde yerleştirildiğinde onu gerçek güzelliğe ulaştırır mı? görüşlerinizi bekliyorum. saygılar... |
|
| #2 | |
Dergi Felsefe Sorumlusu ![]() Giriş Tarihi: Sep 2006 Ülke / Şehir: yerküre
| Sn. iunus gerçekten çok güzel bir konu açmışsınız.Şimdi altın oran deyince Leonardo Da Vinci'yi anmadan geçmek olmaz.Çünkü o bir bilim adamı ve ressam olduğu için tablolarında da altın oranı yakalamaya çalışmıştır.Mona Lisa tablosu bu biçimde ortaya çıkmıştır.Bu yüzden çok etkileyicidir.Yüzünün ve vücudunun oranına dikkatle baktığınızda küçük bir sapma bile bulamazsınız.Müzikte de dediğiniz gibi Mozart ve daha bir çok besteci ritmlerini altın oranla bestelemişlerlerdir.Aslına baktığımızda bu doğadaki uyumluluğu ve mükemmelliği yakalamaya yönelik bir düşüncedir.Bundan daha önce Aristo'da mimesis kavramını ortaya koyarak mutlak iyi idesine ulaşılması ve gerçeğin yansıtılması gerektiğini belirtmişti.Sanat algısı özneldir örneğin ben soyut,sürreal ve kübik eserlerden haz alırım.Bu durumda benim için oran çok önemli değildir.Çünkü bana göre sanat doğayı kopya etmek demek değildir.Sevgiler... __________________
hiç birşey hissetmiyorum artık tüm duygularımı vestiyere bıraktım ruhsuz burjuvalar gibi et parçası gibi maskemi takıp dans ederim... |
|
| #3 | |
Genel Moderatör ![]() Giriş Tarihi: Aug 2006
| Phi sayısı denilince insandaki bu inanılmaz oranı da belirtmek gerekir aslında. Örneğin, kolumuzun tamamının dirsekten aşağısına oranı 1.618'dir, Ya da bacağımızın diz kapandığından aşağısına oranı 1.618'dir. Ya da en geniş tabiriyle tüm vucudumuzun belden aşağısına oranı yine bu sayıyı verir. Gerçekten harika bir orandan bahsediyoruz... ![]() __________________
"Yaşamak bir ağaç gibi tek ve hür ve bir orman gibi kardeşçesine." Nazım Hikmet İnsanların Kanatları Yüreklerinde.. |
|
| #4 | |
Diğer Sanatlar ![]() Giriş Tarihi: Mar 2006
| Uzun ve kısa kenar oranları altın oran kadar olan bir dikdörtgen çizersek ünlü bir sanat eseri altın dikdörtgeni elde edebiliyoruz.Eski Yunan'lılar buna Kutsal Kesit adını veriyolar.Bu dikdörtgen gözümüze en hoş en estetik görülen dikdörtgen oluyor.Ve günlük hayatımızda karşılaştığımız birçok diktörtgen yaklaşık olarak bu orana göre yapılıyor.Paketler kitap sayfaları,bayraklar,gazete sayfaları vs.. Bu Kutsal Kesit birşekilde insan gözüne doğru görülüyor.Ne şişmanca nede çok uzunca nede dar.Tam olması gerektiği gibi.Yani hesap yapmadan göz kararı bir diktörgen de bile hep bu orana göre çizmeye çalışıyoruz.. Yunanlıların evlerinde heykellerinde resimlerinde Kutsal Kesit'e çok rastlanır. Mısır piramitlerinin bazı bölümlerinde de rastlanır. Kutsal Kesit'in bir tarafı kare olacak şekilde kestiğimizde diğer kalan taraftaki dikdörtgen yine Altın Diktörtgendir.Eğer onuda bir tarafı kare kalacak biçimde kesersek yine aynı diktörtgeni görürüz. Bunu yapmaya devam ettikce iç içe geçmiş ve tek nokta olmaya çalışan kareleri dörtgenleri görebiliriz.Ve bir hareket izlenimi elde edebiliriz.Bunu "dinamik simetri"diye adlandırıyorlar.Birçok ressam karelerin yarattığı bu etkilenimi kullanıyor.. __________________
Eskiden iğrençlik kural değildi,arasıra rastlanan ürkütücü bir şeydi.... |
|
| #5 | |
![]() Giriş Tarihi: Nov 2006
| Müzikle uğraşan biri olarak bilgiden ziyade güdülerle yatarmaya çalışan biri olarak Claude Debussy(avatarıma bakınız)'nin müziğinde güdülerimle hissediyorum oranı ve en iyi uyuşturucuyu alıyorum.Çünkü bu uyuşturucu altın orana sahip.Altın oran ilgisini çeken herkese şiddetle tavsiye ediyorum.Güdülerine de saygı duyan aydınlara. Saygılar __________________
""Korkarım, açıklayamam efendim" dedi Alice. "Çünkü ben kendim değilim ki, kendi dediğimi açıklayabileyim; anlıyorsunuz ya!"" |
|
![]() |
| Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
|
|