Yazıyaz Forum RSS beslemesi

Bu nedir?

"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir."

Lütfen forum kurallarını okuyunuz.

Geri Dön Yazıyaz Forum > Bilim > İnsan Bilimleri

Üye OlSık SorulanlarÜye Listesi Takvim Arama Yeni Mesajlar Forumları Okundu İşaretle

İnsanın Ortaya Çıkışı

/

konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Antropoloji,Psikoloji, Sosyoloji...

Konu Araçları
Eski21-12-05, 21:11  #1
melnur
Yazıyaz Grup
Genel Koordinatörü

Giriş Tarihi: Aug 2005
İnsanın Ortaya Çıkışı

İnsanın ilk ortaya çıkışı pek çok kereler değişik topiklerde ucundan kıyısından değinilen bir konu oldu. Bunu başlıbaşına bir topikte değerlendirmek sanırım yararlı olacak.

İki temel görüş var, bu konuda: "Dinsel görüş" ve evrim...

Herkesin eteğindeki taşları dökme fırsatı da olabilir.

Nasıl?
Nerde?
Ne zaman?
melnur is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski22-12-05, 00:35  #2
hancı

Alıntı:
Sayın Spartaküs şöyle demiş:

Etiyopya’da, 160 bin yıl öncesine ait fosilleşmiş üç kafatası bulunmuştu. Yapılan incelemeler sonrasında; iki yetişkin ve bir çocuğa ait kafataslarının modern insana en yakın ve en eski buluntular olduğu ortaya çıktı. Kafataslarındaki birkaç arkaik karakteristik özellikleri bir kenara bırakılacak olursa tamamıyla modern insanın kafatasına benziyorlar. Bu kafataslarının, daha önce Avrasya’da bulunmuş olan Neanderthal insanın eşzamanlısı olduğu sanılıyor. Bulunan son kafataslarının orta kısımları geniş, ancak burun kemikleri uzun ve dar. Alınları daha az çıkıntılı olduğundan yüzleri, soy ağaçlarındaki akrabalarına göre daha az korkutucu. Bu yeni buluntu sayesinde modern insana en yakın Homo sapiens’in ortaya çıkış tarihi ve ortaya çıkış yeri konusunda son derece önemli bir adım atılmış oldu.

Buluntuları ortaya çıkaran ekipteki bilim adamları, son veriler ışığında modern insanın Afrika’da ilk kez ortaya çıktığını, oradan Asya ve Avrupa’ya yayıldığını söylediler. Uzmanlar, bu durumda 30 bin yıl önce Avrupa’da soyu tükenmiş olan Neanderthal’lerin, bugünkü insanoğlunun direk atababası olamayacağını belirttiler.
Sn. Spartaküs,

Geçen aylarda gürcistanda bulunan bir kafatası 1 800 000 yıllık çıktı. Bu haberin kaynağını forumda başka bir sayfada vermiştim. Buraya konuyla direk iniltili olduğu için, tamamını alıyorum.

http://www.cnnturk.com.tr/BILIM_TEKN...haberID=119829
Alıntı:
Gürcistan'da 1.8 milyon yıllık kafatası

Gürcistan'da 1 milyon 800 bin yaşında insan kafatası bulundu.

Kafatasının bulunduğu kazıya katılan Gürcistan Ulusal Müze Müdürü David Lortkipanidze'ye göre başkent Tiflis'in 100 kilometre güneydoğusunda, Dmanisi bölgesinde bulunan kafatası, 14 yıl önce aynı yerde bulunan çene kemiğiyle uyuşuyor.

Gürcistan'daki keşif, Avrupa'da insan soyunun bulunmuş en eski örneği olarak kayıtlara geçti.

Buluş, Afrika ve Asya'da bulunmuş daha eski 'insansı fosil' kalıntıları dikkate alındığında da son derece önemli.

Önemli bir keşif

1.8 milyon yıllık kafatası, insan kökenlerinin Afrika'dan Avrupa'ya göç ettiği yönündeki kuramdan, yarım milyon yıl daha eskiye gidişe işaret ediyor.

George Washington Üniversitesi İnsan Paleobiyoloji İleri Araştırma Bölümü'nden Prof.Dr. Brian Richmond keşfi şu sözlerle açıklıyor: "Buluş, insan soyunun yeryüzüne dağılımında, göçlerde eşsiz değerde."
Son verilere göre, sizin alıntınızdaki bilgiler önemli ölçüde değişmiş oldu sanıyorum. çünkü 30 bin yıl nere, 160 bin yıl nere, 1 800 bin yıl nere. afrika nere gürcistan nere, avrupa nere.

'insansı fosil' ile insan fosili arasındaki fark nedir. İnsan mıdır? değil midir? Tür belirlemede en etkin yöntemlerden biri olan kromozom sayısı açısından fosillerin kromozom sayısı nedir?

Yine bir türün en önemli özelliği olarak görülen üreyebilme açısından o fosiller ile bu günkü insan arasındaki ilişki nedir?

Bu sorulara yönelmeliyiz zannediyorum.

Sayın melnur;
Herhalde şantiyede olduğunuzdan konuyu jeoloji'ye açmışsınız

Saygılar;
  Alıntı Yaparak Cevapla
Eski22-12-05, 09:30  #3
melnur
Yazıyaz Grup
Genel Koordinatörü

Sn.Hancı,

Sabah sabah beni güldürdünüz.
Öncelikle nereye yazayım diye çok düşündüm. Biyoloji olmazdı. Tarih ve jeoloji arasında ikilemde kaldım. Sonunda jeolojide karar kıldım. Belki yanlıştı ama, tartışılırken görüleceği gibi insanın ortaya çıkışının jeolojik olaylarla da çok doğrudan bir ilişki var. Bu yakın ilişki dolayısıyla da jeolojiyi yeğledim. Yoksa şantiyede bulunmamla bir ilgisi yok.(!)

( Şantiye bilgisayarı çok yavaş ve çok "kötü" ...Bu yazıyı bile ikinci defa yazıyorum. Arasıra kopukluk oluyor, yazı da "uçup gidiyor". Ayrıca geleni-gideni de fazla buranın...Yarın akşam dönüyorum. O zaman devam ederiz.)
Eski22-12-05, 10:41  #4
spartaküs

Alıntı:
1.8 milyon yıllık kafatası, insan kökenlerinin Afrika'dan Avrupa'ya göç ettiği yönündeki kuramdan, yarım milyon yıl daha eskiye gidişe işaret ediyor.
sayın hancı,derhal ateist ol bak evrim biliminin hızla nasıl gelişiyor bunun ilk habercisi siz oldunuz insanlık 8 milyon yıl önce maymun sınıfındaysı 6,2 milyon yıl sonra yarım milyon yıl daha geriye giderek bugünkü halimize geldik siz demiyormusunuz dünya 10.000 yaşında ne oldu 1.8 milyon yıldan bahsediyorsunuz
  Alıntı Yaparak Cevapla
Eski22-12-05, 18:17  #5
hancı

Sayın spartaküs dünyanın yaşıyla ilgili yazımı bir bulun ve tekrar okuyun.

Dün 160 bin yıl diyordunuz. Dün evrim 7 840 000 yılda gerçekleşmişti. bugün 6 200 000 yıla çektiniz.

Sayın spartaküs bu hızla giderseniz maymunlar insanlardan gelmiştir demeye başlayacaksınız

Saygılar

hancı Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 23-12-05 00:51 .Sebep: dört işlem hatası
  Alıntı Yaparak Cevapla
Eski22-12-05, 18:31  #6
spartaküs

Alıntı:
Sayın hancı şöyle demiş:

Sayın spartaküs dünyanın yaşıyla ilgili yazımı bir bulun ve tekrar okuyun.

Dün 160 bin yıl diyordunuz. Dün evrim 6 970 000 yılda gerçekleşmişti. bugün 6 200 000 yıla çektiniz.

Sayın spartaküs bu hızla giderseniz maymunlar insanlardan gelmiştir demeye başlayacaksınız

Saygılar
yazdıklarımı derhal sıralarsanız
  Alıntı Yaparak Cevapla
Eski23-12-05, 00:31  #7
hancı

Alıntı:
Sayın melnur şöyle demiş:

Sn.Hancı,

Sabah sabah beni güldürdünüz.
Öncelikle nereye yazayım diye çok düşündüm. Biyoloji olmazdı. Tarih ve jeoloji arasında ikilemde kaldım. Sonunda jeolojide karar kıldım. Belki yanlıştı ama, tartışılırken görüleceği gibi insanın ortaya çıkışının jeolojik olaylarla da çok doğrudan bir ilişki var. Bu yakın ilişki dolayısıyla da jeolojiyi yeğledim. Yoksa şantiyede bulunmamla bir ilgisi yok.(!)

( Şantiye bilgisayarı çok yavaş ve çok "kötü" ...Bu yazıyı bile ikinci defa yazıyorum. Arasıra kopukluk oluyor, yazı da "uçup gidiyor". Ayrıca geleni-gideni de fazla buranın...Yarın akşam dönüyorum. O zaman devam ederiz.)
Antropoloji olsa iyi olurdu sanıyorum.
Saygılar;
  Alıntı Yaparak Cevapla
Eski23-12-05, 00:52  #8
hancı

Alıntı:
Sayın spartaküs şöyle demiş:

sayın hancı,derhal ateist ol bak evrim biliminin hızla nasıl gelişiyor bunun ilk habercisi siz oldunuz insanlık 8 milyon yıl önce maymun sınıfındaysı 6,2 milyon yıl sonra yarım milyon yıl daha geriye giderek bugünkü halimize geldik siz demiyormusunuz dünya 10.000 yaşında ne oldu 1.8 milyon yıldan bahsediyorsunuz
sayın spartaküs galiba bir dört işlem hatası yapmışım. (Tabi muhasebeci olmak vardı şimdi) insanın maymun sınıfnda olduğunu söylediğiniz 8 nilyon yıl öncesinden dün 160 bin yıl geriye giderek 7 milyon 840 binyıllık bir süreç öngörüyordunuz. Bugün benim hatırlatmamla 8 milyondan 5.2 milyona gerilediniz.

Benim geçen sene bildiğim en eski insan fosili 800 bin yıllık afrikadaki bir çocuk kafatsıydı. bu sene 1.8 milyon yıla çıktı. Yaşınız gereği bu işlere merak saldığınız dönemlerde herhalde 160 bin yıllık bir kalıntı vardı en eski. Bu hızla giderseniz bir kaç seneye kalmaz "maymunla insan kardeştir", 10 sene sonra "Maymunlar insanlardan gelmiştir" dersiniz.

Kastım buydu.
  Alıntı Yaparak Cevapla
Eski23-12-05, 21:51  #9
melnur
Yazıyaz Grup
Genel Koordinatörü

Alıntı:
Sayın hancı şöyle demiş:

Antropoloji olsa iyi olurdu sanıyorum.
Saygılar;
Sn.Hancı,

Yine Tatlıses geldi aklıma.
Hani Oxford demişti...
Hani Urfa...
Eski23-12-05, 23:40  #10
hancı

Alıntı:
Sayın melnur şöyle demiş:

Sn.Hancı,

Yine Tatlıses geldi aklıma.
Hani Oxford demişti...
Hani Urfa...
Sn Melnur benim de aklıma Reha Muhtar geldi.
Nerde bu forum?
Nerde bu yönetim?
Nerde bu başlık?
  Alıntı Yaparak Cevapla

Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Foruma mesaj değil yazabilirsin
Forumdaki mesajlara değil cevap yazabilirsin
Foruma dosyadeğil ekleyebilirsin
Forumdaki mesajınıdeğil düzeltebilirsin.

vB KoduAçık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı