| |
||||||
"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir." |
||||||
![]() |
| |||||||
Sanat dünyayı kurtarma gücüne sahip midir?/konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Kültür ve sanat hakkında tartışmalar,haberler |
![]() |
|
|
Konu Araçları |
| #1 | |
![]() Giriş Tarihi: Nov 2006
| Sizce sanat dünyayı ve insanları kurtarma,hayatı daha güzel bir yer yapma gücüne sahip midir? Ben bu güce sahip olmasını dilerdim.Siz ne düşünüyorsunuz? __________________
""Korkarım, açıklayamam efendim" dedi Alice. "Çünkü ben kendim değilim ki, kendi dediğimi açıklayabileyim; anlıyorsunuz ya!"" |
|
| #2 | |
![]() Giriş Tarihi: Apr 2007 Ülke / Şehir: erzurum
| İlk başlarda Dünya yı kurtaramasa bile,insanlığı gömüldüğü karanlıktan çıkarmayı başarabilecek güçtedir bence. Bakınız 17. yy da ki rönesans haraketleri. Avrupa'yı odaklandıkları skolastik düşünce ve kilisenin uydurmacalarından kurtaran bu hareket özgür düşüncenin bir eseridir. Bu yüzyıl dehaların yüzyılıdır. Birçok sanatçının kendi sanatlarını icra etmesi ve eski yazıtları tekrar incelemesi sonucu kilisenin yanlış olduğunu ortaya çıkaran sanatçıların,bilginlerin yani kısaca özgür düşünenelerin yüzyılıdır. Bu hareketlenme Avrupa ve Dünya için önemli sonuçlar doğurmuştur. Özellikle de kilise için... Avrupa artık karanlık çağından çıkmış,aydınlığa ulaşmıştır... Günümüzde de gerçek sanatçılar sayesinde bizlerde birgün aydınlığa çıkabiliriz belki. Aslında özgürlük ve sevgi gibi kavramlar insanlara sanatçılar tarafından empoze edilebilir diye düşünüyorum. Tabi bunun için sanatın ve sanatçının da değerinin bilinmesi lazım... Sevgi ve saygılarımla ![]() __________________
Milliyetçilik faşizme açılan kapıdır... |
|
| #3 | |
![]() Giriş Tarihi: Nov 2006
| Fransız Devrimini'de kısman örnek olarak görebiliriz belki.Voltaire gibi yazarların etkisi büyük çünkü süreçte.Yeterli bilgim yok gerçi Fransız Devrimi'yle ilgili. __________________
""Korkarım, açıklayamam efendim" dedi Alice. "Çünkü ben kendim değilim ki, kendi dediğimi açıklayabileyim; anlıyorsunuz ya!"" |
|
| #4 | |
| Bu sadece bir başlangıçtır. Rönesanstan sonra reform gerçekleşir. Aydınlanan insan artık ekonomik ve siyasi alanda da değişiklikler yapılması gerektiğini anlar. Aslında bu olaylar tüm Avrupa yı kapsar. İlk önce İtalya da hümanistler sayesinde gerçekleşir. Almanya da Martin Luther dinsel konuları inceler. Fransa da ise krallar öncülük eder bu akıma. Ve daha sonra Fransız ihtilali nin sebebi olur bu gelişmeler. Rönesansa sanat öncülük eder. Rönesans ta reform,fransız ihtilali gibi hareketlere öncülük ettiği için sanatı,aydınlıkla,gelişme ile ve bunun sonucunda insanlığın kurtuluşu olarakta düşünebiliriz. Benimde pek bilgim yoktur aslında tarih kitabımdan hatırladığım kadarıyla işte ![]() saygılarımla __________________
Milliyetçilik faşizme açılan kapıdır... |
|
| #5 | |
Felsefe&Konu Dışı ![]() Giriş Tarihi: Sep 2006 Ülke / Şehir: istanbul
| rönesans resim, heykel yapıldığı için ortaya çıkmaıştır. yazılı eserler sayesinde avrupa aydınlanmayı yaşamıştır. Müzik/resim/tiyatro vb. yazısız eseler toplumun ilerlemesini nasıl sağlayabilir ki? Edebiyatı diyorsanız ona bir şey diyemem. Aksine bizim ülkemizde sanatla ilgilenen kesimden birçok insan vardır toplum sorunlarına karşı arkasını dönmüş olan, halkı aşağılayan. Böyle kişiler kendilerini bir şey zannediyorlar, en sevmediğim kişi tipleridir ayrıca. Bu yüzden edebiyat dışındaki sanat dalllarının dünyayı/ülkeyi kurtarmakla ilgisi yoktur. Saygıyla... __________________
"Gazi'nin yoksul kondularından aktık öfkeyle sokaklara Kurtuluşumuzun bayrakları dalgalandı barikatlarda..." |
|
| #6 | ||
![]() Giriş Tarihi: Mar 2007
| Alıntı:
zaten sanatçı ve ya sanatsever kişi, duyarlı insandır. istese de sırtını dönemez dünyaya... __________________
al sana bir mum, haydi uyumaya biri gelecek kafani uçurmaya | |
|
| #7 | |
![]() Giriş Tarihi: Jun 2007
| Auschwitz'i anımsayın. Düşünen insanın yaşamının sonu karşısında davranışı neydi? Estetik ölümün kampta yeri yoktu. İnsanlık böyle bir deneyimi de yaşadıysa, sanata düşen bütünüyle susmaktı, nitekim II.Dünya savaşı sonrası da yavaş yavaş bu oldu. Gerçek sanat yerine, imitasyon sanat anlayışı, hakiki estetik yerine pop-art (populer sanat) ve nihayet modernizmden, postmodernizme birçok alanda geçildiği gibi, sanatta da geçildi. Sanat dünyayı kurtarma gücünü elinden kaybetti. Nitekim İlhan Berk'in de dediği gibi "Şiir dünyayı kurtarmaz ama insanın elinden tutar " |
|
| #8 | |
Admin ![]() Giriş Tarihi: Jun 2005
| Sanat dunyayi kurtarabilir ancak kurtarilmis kavrami gorecelidir. Birilerine gore kurtarilmis olan dunya baskasina gore bir cehennem de olabilir... |
|
| #9 | ||
| Alıntı:
Ama kağıt ve matbaanın bulunması,coğrafi keşifler sonucu güzel sanatlara merak,doğaya insana ve tüm sanatlara ilgi rönesansın nedenlerindendir. Bu sebeple tüm sanatların dolaylı olarak aydınlanmayla ilgisi vardır diye düşünüyorum.Hem kültürün ve bilginin artışı da aydınlanmayı doğurur. Ama dediğiniz gibi sanatçıların topluma sırtının dönük olmaması gerekir bu durumun gerçekleşebilmesi için. Ben tüm sanatların toplumsal olayları yansıtabileceğini ve insanları bi nebze olsun aydınlatabileceğini düşünüyorum. sevgiler saygılar ![]() __________________
Milliyetçilik faşizme açılan kapıdır... | |
|
| #10 | |
![]() Giriş Tarihi: Mar 2007
| Sanat dünyayı tek başına kurtarma gücüne sahip değildir, ama yinede aydınlığa çıkmak için bize büyük destek sağlayan sanattır. |
|
![]() |
| Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
|
|