| |
||||||
"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir." |
||||||
![]() |
| |||||||
Topraksızlar ABD’yi ve Lula’yı protesto etti/konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Dünya'daki gelişmeler, Dış ilişkiler, Avrupa Birliği |
![]() |
|
|
Konu Araçları |
| #1 | |
![]() Giriş Tarihi: Feb 2007
| Brezilya Topraksız Köylüler Hareketi’nin üyeleri (MST) ABD’nin Irak, Afganistan ve Vietnam’a gerçekleştirdiği askeri müdahalelere ve Devlet Başkanı Lula da Silva’nın politikalarına karşı protesto gösterisi yaparak daha fazla sosyal adalet çağrısı yaptı. Brezilya Topraksız Köylüler Hareketi'nin (MST) yaklaşık 16 bin üyesi başkent Brazil'de ABD'nin askeri müdahalelerine karşı bir protesto gösterisi yaptı ve sosyal adaletin artırılması için çağrıda bulundu. MST Irak, Afganistan ve Vietnam'da ABD'nin düzenlediği saldırılarda gerçekleşen ölümleri protesto etmek için ABD Büyükelçiliği'nin önüne 20 tane tabut bıraktı.MST liderlerinden Joao Paulo Rodrigues, "Bunlar Amerika Birleşik Devletleri ve diğer emperyalist ülkelerin neden olduğu ölümler" dedi. Polis kaynaklarına göre yaklaşık 16 bin kişinin katıldığı yürüyüşte herhangi bir olay çıkmadı. Gösteriye katılanların çoğu kırmızı şapkalar ve tişörtler giyerek MST hareketinin bayraklarını taşıdı. Taşınan pankartlarda "Emperyalizm uzak dur, devrim geliyor" yazarken, protestocular "Bush büyük bir şeytandır, bizim kavgamız barış içindir" sloganlarını attılar. Devamı @ http://www.sol.org.tr/index.php?yazino=11764 |
|
| #2 | |
Genel Moderatör ![]() Giriş Tarihi: Aug 2006
| Brezilya'da Lula'nın ne yapmaya çalıştığını biraz olsun anlayabilmiş değilim. Güney Amerika sol hareketinden uzaklaşıp ABD'ye yaranmaya çalışmanın bir anlamı da yok gibi. En son Bush'un Brezilya gezisi de dahil olmak üzere Lula'nın Güney Amerika hareketinden uzak durduğu gözlemlenmiştir. Lula bir an önce Güney Amerika'nın gerçek kimliğini benimsemeli, Brezilya'yı ABD sömürüsünden uzak tutmalıdır. İşte bunu ona hatırlatacak olanlar da Brezilta halkıdır. Tıpkı MST gibi. Lula'nın bu tavırları devam ettiği sürece de daha bir çok Lula karşıtı gösteri de izleyeceğiz gibi duruyor... __________________
"Yaşamak bir ağaç gibi tek ve hür ve bir orman gibi kardeşçesine." Nazım Hikmet İnsanların Kanatları Yüreklerinde.. |
|
| #3 | |
Yazar Adayı Giriş Tarihi: Jun 2007
| Yaklasik 11 aydir Brezilya'da bulunan biri olarak Lula nin ne yapmaya çalistigini asagi yukari cozmus bulunuyorum. Dunya genelinde bilindigi uzere,Guney Amerika sol gorusun agir bastigi bir yore.Lula denen sahsiyet de sol goruslu bir devlet baskani olarak gozukuyor.Dikkat ederseniz gozukuyor diyorum.Cunku gercekten boyle bir dusunceye sahip olmadigi gorusundeyim.Burada bulundugum sure icersinde hayati dahil olmak uzere,kendisi hakkinda yeteri kadar bilgi edindim.Calistigi is yerinde bir is kazasi(!) sonucu(bir cok kisi bu kaza hakkinda farkli dusuncelere sahip) parmaklarindan birini kaybetmesi uzerine,yuksek bir tazminat kazanan bu sahsiyet,ilginctir ki; hayatinin buyuk bir bolumunu "Bir gun Devlet Baskani olacagim." iddaalariyla gecirmis.Ve bir gun gercekten devlet baskani olmayi becermis su anki durumdan da anlayabileceginiz gibi. Kendisi,malesef,cok para kazanma hirsi gibi basit ve bencil duygulardan arinamamis ve bu amac dogrultusunda elinden gelen her seyi yapmis bir sahis diye dusunuyorum.Lakin ulkenin durumu da buna bir kanit.Iç rahatligiyla soyleyebilirim ki,Lula nin devlet baskani olma sebebi,ulkeyi sol gorus yonunde bir devrime hazirlamak ya da sol gorus cercevesinde yonetmek degildir.Aksine bu sekilde gozukup kendi cebini doldurmaktir. Lula nin ticaretle ugrasan oglunun,Lula bu goreve gelmedenki aylik geliri 500 dolari bile bulmazken,simdi yanilmiyorsam(okudugum yayini bulamiyorum,o yuzden kesin rakam veremiyorum,ozur dilerim) 30.000 dolar kadar bir gelire sahip.Lula nin,bu konuda kendisine yoneltilen sorulara verdigi cevap ise "oglum iyi bir tuccar" dan oteye gitmiyor. Ayrica Lula yonetimi sayesinde Brezilya,su anda Guney Amerika nin en saglam kapitalist ulkesi konumunda.Kapitalizmin yarattigi butun çarpikliklar goz onunde.Dunya uzerinde halk katmanlarindaki gelir farkinin en yuksek oldugu ulke Brezilya.Dunyaca unlu sehirleri Rio de Janeiro,hirsizlikta dunya birincisi.Ben de 11 aydir Rio de Janeiro dayim.Kendi gozlerimle goruyorum neler yasandigini.Alt yapi berbat.Butun kanalizasyon nehirlere akiyor.Sehir merkezine gittiginizde sokaklarda idrar kokusu duyuyorsunuz.Cunku o sokaklarda yasayan bir cok evsiz insan var.Ayrica her gun gecekondu mahallelerinde insanlar oluyor. (Sadece 2007 nin ilk 3 ayi Rio de Janeiro da tam 370 kisi olmus.Bu veri Rio de Janeiro eyaleti polis teskilatina aittir.) Hic bir devlet kurumu tam anlamiyla islemiyor diyebilirim. Ancak isin ilginc tarafi,Brezilya halkinin son secimde,yine bile bile Lula yi secmesidir.Bunun nedenini arastirdiginizda,Lula nin onlar icin,"kotunun iyisi" konumunda oldugunu ogreniyorsunuz.Yani Lula secilmezse baskan olacak olandan da umutlu degiller.Siyasetcilerinin durustlugune ve etik anlayislarina guvenemiyorlar.Her ne kadar disardan bakildiginda Brezilya iyi bir konumda gozukse de(ornegin IMF ye olan borclarini bir yil icerisinde kapatmis bir ulke) icerisinde yanip tutusuyor.Halk,goruldugu uzere zaman zaman isyan ediyor.Zaten yakin bir zamanda Brezilya da bu nedenler dolayisiyla bir ic karisiklik cikabilir diye dusunuyorum.Sol goruslu kisilerin coklugu Brezilya yi boyle bir duruma itiyor.Ote yandan ABD de Guney Amerika da kendine yakin bir ulke bulma hevesinde.Bush un yaptigi Brezilya gezisinde temelleri atilan "etil alkol" ticareti de bu konuda buyuk bir adim olabilir. [Venezuela nin petrol ihracatini kesmesiyle,yeni yakit bulma yollarina girisen ABD,gozunu dunyanin iki numarali etil alkol ureticisi Brezilya ya(bir numara ABD dir) cevirmisti.]Zamanla her sey daha iyi belirecektir. |
|
| #4 | |
Tarih ![]() Giriş Tarihi: Nov 2006 Ülke / Şehir: izmir
| Bolivyada Morales yabancı petrol şirketlerini millileştirme kararını alınca bundan en fazla rahatsızlık duyan ülke Lulanın Brezilyası olmuştu.Çünkü Bolivyada önemli sayıda Brezilya şirketi var.Merak ediyorum şimdi bu iki devlet hepimiz kardeşiz mi diyecekler yoksa "ulus çıkarları"nı mı düşünecekler.Anlaşılan solculuğu yükseldiği bu coğrafyada ulus devletler hala çıbanbaşı! oradada solcular milliyetçilik ediyorlar diye suçlanıyorlar mı acaba? __________________
...TUTKUYLA SEVDİĞİM YALNIZ VE GÜZEL ÜLKEME... nuri bilge ceylan |
|
| #5 | |
Siyaset ![]() Giriş Tarihi: May 2007 Ülke / Şehir: İzmir/Kıbrıs
| Ne kadar ekmek o kadar köfte Sayın bozkır. Brezilya, ABD'den bağımsızlaştıkça kardeşlik mesajları yükselecektir. Siz yine kendinize yontun? __________________
yeşil bir tepe var mı kuzum orada ve yaşanacak bir ev o yeşil tepenin ardında Kuzum Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 18-06-07 14:45 . |
|
| #6 | |
| keşke brezilya bunu becerebilse keşke.... __________________
|
| #7 | |
Siyaset ![]() Giriş Tarihi: May 2007 Ülke / Şehir: İzmir/Kıbrıs
| Amin ![]() __________________
yeşil bir tepe var mı kuzum orada ve yaşanacak bir ev o yeşil tepenin ardında |
|
| #8 | |
| bir komünist olarak sosyalizmin geleceğini Tanrıya havale ettiniz ya.Helal olsun.Amin cümlemize ![]() __________________
|
![]() |
| Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
|
|