"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir." |
![]() |
| |||||||
27 Mayıs cuntasının ABD ilişkisi.../konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Türkiye gündemi, sorunları ve düşünceler |
![]() |
|
|
Konu Araçları |
| #1 | ||||||
![]() Giriş Tarihi: Oct 2006
| Ne zaman darbelerden sözedilse 12 Eylül yerden yere vurulurken, 27 Mayıs göklere çıkarılır ve bir türlü de indirilmez. 12 Eylül tu kakadır ama 27 Mayıs hep cici çocuktur. 12 Eylül darbedir, 27 Mayıs devrim... 12 Eylül'ün arkasında Amerika vardır, 27 Mayıs ABD'ye karşı antiemperyalist bir cunta tarafından gerçekleştirilmiştir. Oysa darbelerin iyisi, kötüsü, çirkini, güzeli, cicisi, tu kakası olamaz. En iyi darbe, en kötü sivil iktidardan kat be kat daha kötüdür. Anlı şanlı solcularımızın, Türkiye'nin başbakanı ve bakanlarını asan vahşi bir darbeyi savunmalarını doğrusu hiç bir zaman anlayamadım. Adnan Menderes ve Demokrat Parti ne kadar yanlış yapmış olursa olsun bir başbakanın ve bakanların acımasızca ve hepsinden daha vahimi hukuksuzca idam edilmesi hala tüylerimi diken diken ediyor. Bugün 27 Mayıs'ın üzerinden 47 yıl geçti. Ama hala 27 Mayıs özlemi çekenler var. Hala birilerini sallandırmakla demokrasiyi kurtaracaklarını düşünen demokrasi takiyyecileri var. Bunların ne demokrasiyle, ne de cumhuriyetle ne antiemperyalist politikalarla bir alakalarının olmadığı çöplerden çıkan bombalardan, karanlık çetelerden, kirli cinayetlerden anlaşılıyor. Türkiye'nin başına birileri çuval örüyor. Hem de ne çuval! Bugün açıklanan belgelerden anlaşılıyor ki, Türkiye'de yapılan bütün darbelerin ardında ya da önünde ABD vardır. 27 Mayıs'ın ABD'ye rağmen ve ABD karşıtı, özgürlükçü ve sosyal demokrasiyi kurmak için yapılan bir darbe olduğunu savunanlar açık açık yalan söylemişler. Bakın 28 Mayıs sabahı, çiçeği burnunda darbeci Cemal Gürsel'in ilk konuğu kim: ABD Büyükelçisi Warren. Peki ne demiş büyükelçi? Alıntı:
Alıntı:
Gürsel ne diyor bakın: Alıntı:
Alıntı:
Alıntı:
Ve mesajın altındaki notta ise "ABD'nin Türk Hükümetine fonlardan avans verdiği" yazıyor ama miktarı belirtilmiyor. Bu bilgiler ABD büyükelçisi Warren'in Amerika'ay gönderdiği 32 mesajdan sadece 2'sindeki bilgiler.... Bence Nur Batur'un Sabah Gazetesi'nde başlattığı yazı dizisini takip etmek gerekiyor. __________________
Ne kadar cahille tartıştıysam hep mağlup oldum Ne kadar alimle tartıştıysam hep galip geldim. (İmam-ı Şafii) | |||||
|
| #2 | |
![]() Giriş Tarihi: Jun 2007
| ![]() 27 Mayıs 04.00'ten 28 Mayıs 23.00'e kadar ABD'nin Ankara Büyükelçisi Warren, Washington'a 32 mesaj gönderdi. Bugüne kadar da bu mesajlardan sadece ikisi açıklandı. Tarihe mal olan bu iki mesajdan birinde 27 Mayıs'ın komutanı Gürsel ABD'den para istedi.. SUNUŞ: 27 Mayıs'ın üzerinden 47 yıl geçmesine rağmen hâlâ tartışmalar bitmedi. Türkiye'nin demokrasiye ara verdiği ilk askeri darbenin faturasını iktidardan muhalefete, Türk ordusundan Türk halkına herkes ödedi. Ordu siyasete girip bölündü. Atatürk'ün yakın silah arkadaşı İsmet İnönü ve CHP, darbeyi desteklemekle suçlandı.. Bir döneme damgasını vuran Başbakan Adnan Menderes ise hayatıyla ödedi 27 Mayıs'ın faturasını. Hem de Türk dış politikasına damgasını vuran Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu ve Maliye Bakanı Hasan Polatkan'ı da idam sehpasına götürerek. Bence, 27 Mayıs'ın en ağır faturasını ise genç Türkiye Cumhuriyeti ödedi. Çünkü Türkiye, sandıktan çıkan siyasetçilerini hapseden ve daha sonra da idam eden ülke olarak dünya tarihine geçti. Türkiye'nin 27 Mayıs'a sürüklenişiyle ilgili çok şey yazılıp çizildi ama ben farklı bir pencereden bakmak istedim. Acaba ABD, 27 Mayıs'a nasıl yaklaşmıştı? O günlerde Ankara ve Washington'da kapalı kapılar ardında neler konuşuldu? "MAAŞLARI ÖDEYEMİYORUZ" Gürsel, konuşmasının sonunda "Türkler daima ABD'yle işbirliği istediler. Amerikalıları ben de seviyorum ve öyle davranıyorum" diyerek söze girdi. Belli ki canı sıkkındı. Maaşların ödenmesine 3 gün kalmıştı ve hazinede para yoktu. "Önceki yönetim, cuntayı (Warren " ülke" yazmış ve yanına soru işareti koymuş) felaket bir mali kargaşa içinde bıraktı" diye anlatmaya başladı ve devam etti: "Maliye Bakan Yardımcısına hazinede kaç para olduğunu sordum. 'Maaşlar ve diğer ödemeler için 180 milyon lira gerekiyor ama 23 milyon var' dedi. İlk maaşları ödemenin ne kadar önemli olduğunu söylememe gerek yok. ABD, Türkiye'ye yaptığı olağan ödemesini, 1 Haziran'dan önce yapıp destek olabilir mi?" Warren "Cuntanın ve geçiçi hükümetin ilk maaş çeklerini ödemesinin ne kadar önemli olduğunu anlıyorum. Ama bazı şeylerin açıklığa kavuşması gerekiyor" diye yanıtladı. Çünkü, mali yardımı konuşmadan önce Washington'un yeni yönetimi tanımasını beklemek gerektiğini düşünüyordu. Gürsel canı sıkkın "Anlıyorum" deyince, Warren, görevinin sorun yaratmak değil, çözüme yardımcı olmak olduğunu vurguladı ve "Önceki hükümetin ne zaman ihtiyacı olsa hazırdım. Beni görmek isterseniz her zaman hazırım. Samimi bir görüşmeye çağırdığınız için teşekkür ederim" deyip ayağa kalktı. Gürsel de "Ben de, sadece geldiğiniz için değil, akılcı tavsiyeleriniz için de teşekkür ederim. Söylediklerinizi aklımızda tutacağımızdan emin olabilirsiniz" diyerek Büyükelçinin elini sıktı. Mesajın altındaki notta ise "ABD'nin Türk Hükümetine fonlardan avans verdiği" yazıyor ama miktarı belirtilmiyor. SABAH Tamamı http://www.haberturk.com/haber.asp?i...&dt=2007/06/17 __________________
demokratturkey |
|
| #3 | |
| 27 Mayıs'ı savunan antiemperyalist arkadaşlarımız sanırım bu haberi es geçtiler ![]() Yoksa 27 Mayıs efsanesi de mi tarih oluyor? __________________
Ne kadar cahille tartıştıysam hep mağlup oldum Ne kadar alimle tartıştıysam hep galip geldim. (İmam-ı Şafii) |
|
| #4 | |
![]() Giriş Tarihi: Jul 2006 Ülke / Şehir: Hareket Halinde
| Darbe=ABD Ne türlü olursa olsun... __________________
He He |
|
| #5 | |
Ayrıldı Giriş Tarihi: Aug 2006
| 27 Mayıs'da derbedir.Darbe sonrası emperyalist tüm kuruluşlarla ilişkiler aynen devam etmiştir.Ancak darbenin sonuçları toplumun yönelimiyle çatışmadığı için hep es geçilmiştir. Bana kalırsa çok vermektense aza ikna edilmiştir halk.Saygılarımla. __________________
Umudun rengi mavi derler ya,ringlerde mavidir. |
|
| #6 | |
Yazıyaz Dergi Yazarı ![]() Giriş Tarihi: Aug 2005 Ülke / Şehir: İstanbul
| Darbe sadece Abd demek değildir. Böyle olsa şüphesiz hayat çok kolay olurdu, tüm kötü şeyleri Emperyalizme bağlardık. Emperyalizmin etkisi kuşkusuz büyüktür ama Türkiye'nin egemen sınıflarının ve küçük burjuva sivil/asker kesimlerin, yani kemalistlerin de çıkar uyuşması bunu olanaklı kılmıştır. Yoksa Abd "darbe" demiştir de gökten darbe inmemiştir. __________________
küçük kara balık denizi düşünüyordu. bu düşünce onun zihninde birgün gerçekleştireceği bir amaçtı. ona göre hayat yalnızca yemek, uyumak, dünya sandığı küçücük bir gölde yaşamak değildi. |
|
| #7 | ||
Ayrıldı Giriş Tarihi: Aug 2006
| Alıntı:
Saygılarımla. __________________
Umudun rengi mavi derler ya,ringlerde mavidir. | |
|
| #8 | |
Forumdan Uzaklaştırılmış Giriş Tarihi: Jan 2007
| Sayın Bekirsami, yine balon bir haberle gelmişsiniz karşımıza. Ne çabuk günümüzün balon haberlerini tükettiniz de geçmişe doğru kaydınız böyle? 27 Mayısı tartışabilirim DP'lilerle bence hiç mahsuru yok ama balon haberler üzerinden tartışmam bilesiniz. Bana kaynaklı, delilli, kesin kanıtlarla gelin lütfen. Yoksa bakın "köpek maması davasını" çıkartırım karşınıza haa ![]() |
|
| #9 | |
| Bunlar CIA'nın belgelerinde yeralan bilgiler. Üstelik 32 mesajın sadece 2 tanesi açıklanmış. Haberin kaynağı Nur Batur'un Sabah'taki yazı dizisi. Size aykırı olan her haber nedense balon oluyor bugünlerde ![]() Evet, yargı tarihi adına utanç abidesi olan davalardı onlar. __________________
Ne kadar cahille tartıştıysam hep mağlup oldum Ne kadar alimle tartıştıysam hep galip geldim. (İmam-ı Şafii) |
|
| #10 | ||
Tarih ![]() Giriş Tarihi: Nov 2006 Ülke / Şehir: izmir
| Alıntı:
Bu anayasayı hazırlayanların başında MUAMMER AKSOY gibi birinin olması da ayrıca manidardır. Şimdi gelelim anti-emperyalistlik meselesine.Anti-emperyalistlik terimini hangi arkadaş kullanmış bilmiyorum.Zira Alpaslan Türkeşe okutturulan bildiri de görüldüğü gibi verilen ilk mesajda Natoya ve CENTO ya bağlıyız yazar.Menderesin sayesinde truman doktrininde yer aldığımız andan itibaren Türk ordusunun tüm kaynakları NATO güçlerinin hizmetine sunulmuştur.Hem ekonomik hem de askeri açıdan ABD ye bağımlıyken bir de yanıbaşımızda sovyet gerçeği varken askerlerin kafalarından böyle bir şey geçmesi zaten beklenemezdi. İşin şu tarafı ilginçtir.ABD ye 50 lilerde fazla bağlanan Menderes ABD tavsiyeli ekonominin göçtüğünü görmüştü.Bu süreçte ABD desteğini bulamayınca rotasını SOVYETLERe çevirmişti.27 Mayıs bu rusya gezisinin hemen öncesine gelir.Bu açıdan komplo teorilerine müsait bir saha var. Sonuç olarak bu memleketi 50 lerde ABD sömürgesi yapan menderes geç uyanmış ancak kelleyi kurtaramamıştır.Onu devirenlerde türkiyeyi sömürgeleşme rayından çıkarmaya cesaret edememiş ancak bu cesarete sahip insanların yollarını dolaylı bir biçimde açmıştır. 27 mayıs evet bir askeri müdaheledir ancak anayasası ile bir devrimdir. __________________
...TUTKUYLA SEVDİĞİM YALNIZ VE GÜZEL ÜLKEME... nuri bilge ceylan bozkır Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 18-06-07 01:44 . | |
|
![]() |
| Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
|
|