"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir." |
| #1 | |
Yazar Adayı Giriş Tarihi: May 2007
| Dindar arkadaşlara bir sorum olacak. Kafama takılan bu konuda beni aydınlatabilirseniz sevineceğim. Bilindiği gibi islamın şartlarından bir tanesi kadere inanmaktır. Peki kader nedir? Allah'ın, evrende şimdiye kadar olmuş, şimdiden sonra da olacak olayların hepsini biliyor olmasıdır değil mi? Çünkü zaten bu olayların hepsini, Allah planlamış, önceden kurgulamıştır İslam inancına göre. Diyelim bir yolda yürüyordum ve önüme bir kavşak çıktı, yol ikiye ayrılıyor. Sağdan da gidebilirim soldan da. Ben bu yolda yürürken önüme bu kavşağın çıkacağını bilmiyordum ama Allah biliyordu. Kavşağı gördüğümde sağdan veya soldan gitme kararını verdim, ama ne karar vereceğimi zaten Allah biliyordu eğer kadere inanıyorsak. Bu durumda, eğer Allah "önceden" benim (ve evrende olacak herşeyin) planını yaptıysa, benim gideceğim yolu seçme özgürlüğümden bahsedebilir miyiz? Yani ben sadece bir tiyatro oyuncusuysam, ve Allah da senaryo yazarıysa, tiyatroda canlandırdığım karakterin hareketlerinden ben, yani oyuncu, sorumlu tutulabilir miyim? Sorum şu: Eğer tüm kararları Allah vermiş, bütün planları Allah yapmış ve olacak herşeyi önceden biliyorsa, Allah neden bir "dünya hayatı sınavı"na ihtiyaç duymuştur? Yani örneğin benim bir ateist olacağımı bilip neden beni direkt olarak ceheneme atmamıştır? Veya sizin iyi müslümanlar olacağınızı bilip neden sizi direkt cennete yollamamıştır. Daha ilginci, benim kaderim yazıldığında benim günahım nedir de benim kaderime ateist olmak yazılmıştır... Yok eğer ateist olma kararı benim kendi tercihim ise, o zaman Allah'ın herşeyi önceden bilme özelliğinden, yani kaderden nasıl bahsedilebilir. Kader ve tevekkül kavramının mantık bağlamında bir açıklamasını yapabilir misiniz, yoksa dinde mantık olmaz diyip geçmeli miyiz? |
| #2 | |
Uzaklaştırıldı Giriş Tarihi: Mar 2006
| >>> yoksa dinde mantık olmaz diyip geçmeli miyiz? Evet.. |
| #3 | |
![]() Giriş Tarihi: Jun 2007
| Yani örneğin benim bir ateist olacağımı bilip neden beni direkt olarak ceheneme atmamıştır? Veya sizin iyi müslümanlar olacağınızı bilip neden sizi direkt cennete yollamamıştır. İşte en canalıcı nokta da burdadır. Sınavın ne anlamı kaldı? __________________
Ölüme hasret geldim eyvallah. Dünya`nın kaymağını yerim inşallah "sevgisiz olmak" bana baştan yaraşmış. 43 yaşında sana toprak yer açmış. |
|
|
| #4 | |
Felsefe - İnançlar ![]() Giriş Tarihi: Apr 2007
| "Kader" anlayisi büyük bir yalandan baska birsey degildir. Su anda kapitalist düzen bu yalanin devamindan yana... Insanlar yoksulluktan kivransalar dahi kader, cennet gibi masallarla daha direncli tutulabiliyor. __________________
Turkiye'de yapilan katliamlar unutulmayacaktir... Eger tek bir insan absürd fikir sahibi olursa buna deli diyorlar, bircok insan absürd fikir sahibi olursa buna INANC diyorlar. Robert M. Pirsig |
| #5 | |
![]() Giriş Tarihi: Jun 2007
| Kader yok dediğiniz an düzenin çarkları ters işler kendi payına düşeni almayı hak görür kendine. ABCDE nin dediği gibi yani. Düşünsenize düzen bozulsa herkes eşitlikden bahsetse nice olur patronların hali. Bugün paşa torunları neden şehit düşmüyor dendiğinde avukatlığını kimler yapıyor biliyor musunuz? Kaderciler. Benimki öldü.. seninkide ölsün. mü ?denir gibisinden aldatmacalarla kendilerini avutuyorlarsa sebebiyeti kadere dayanır. Bak ne güzel sorgulama yok. Baş kaldırma yok. Sadece tanrıya başkaldırma değil. İnsanoğluna da başkaldırma yetkilerini kendilerinde göremezler. Şimdi bu itaat tanrıya itaat mi kula mı? __________________
Ölüme hasret geldim eyvallah. Dünya`nın kaymağını yerim inşallah "sevgisiz olmak" bana baştan yaraşmış. 43 yaşında sana toprak yer açmış. |
|
|
| #6 | |
![]() Giriş Tarihi: Jul 2006 Ülke / Şehir: İSTANBUL
| Bu tarz sorular ,asla öğrenme amaçlı olmamıştır...!! Aksine islamda anlaşılması alimlerce bile zor olan konulara insan ları sokup kafa bulandırmaktır maksat.. Kader nedir? Bu konu daha önce bu formda tartışıldı zaten arama yapıp bakınız.. Maksad üzüm yemek değilki, bağcıyı döğmek.. __________________
Yeterli insan sükut eder, yetersiz olan ispata çalışır... |
| #7 | |
İnançlar & Dinler ![]() Giriş Tarihi: May 2007
| arkadaşlar, Ben islamiyete inanırken kader konusunu sorgulamıştım ve kaderin sadece, insanoğlunun dünyada yapacağı seçimleri, tanrının önceden bilmesi olduğuna kanaat getirmiştim. Tanrının insanı dünyaya yollamış olması ise, yapacağı hatalara kendisinin de şahit olmasını istemiş olması olabilir. Kader konusunu irdelemek islamiyetin yalan olduğunu çıkarmaz ortaya. Bence asıl sorun şudur ki daha öncede 2-3 defa yazdım, fakat bir cevap alamadım. lütfen şuna bir cevap yazın: Tanrını varlığı yada yokluğu ispatlanamaz bir durum iken, Tanrı insanoğlundan nasıl olurda, ben peygamberim diyen birine inanmasını ister. İnsanoğlu her peygamberim diyenin peşinden mi gidecek? Hangi peygamberin doğru söylediğini, hangi "peygamberim" diyenin yalan söylediğini nerden bilebilecek insanoğlu? Bu dünyanın amacı insanı imtihan etmekse, iyi davranışlar sergilemek tek başına yetmiyormu imtihan edilmeye? Sayın özedönüş, Sayın esselam, sizlere soruyorum, lütfen cevap yazarmısınız? |
| #8 | |
Uzaklaştırıldı Giriş Tarihi: Mar 2006
| Kaderi anlamak için şunları okumak ön koşuldur: ( Hızır ) Dedi ki: Doğrusu sen benimle beraberliğe sabredemezsin. (İç yüzünü) kavrayamadığın bir bilgiye nasıl sabredersin? Musa: İnşaallah, dedi, sen beni sabreder bulacaksın. Senin emrine de karşı gelmem. ( O kul ) Eğer bana tabi olursan, sana o konuda bilgi verinceye kadar hiçbir şey hakkında bana soru sorma! dedi. Bunun üzerine yürüdüler. Nihayet gemiye bindikleri zaman o (Hızır) gemiyi deldi. Musa: Halkını boğmak için mi onu deldin? Gerçekten sen (ziyanı) büyük bir iş yaptın! dedi. (Hızır: ) Ben sana, benimle beraberliğe sabredemezsin, demedim mi? dedi. Musa: Unuttuğum şeyden dolayı beni muaheze etme; işimde bana güçlük çıkarma, dedi. Yine yürüdüler. Nihayet bir erkek çocuğa rastladıklarında (Hızır) hemen onu öldürdü. Musa dedi ki: Tertemiz bir canı, bir can karşılığı olmaksızın (kimseyi öldürmediği halde) katlettin ha! Gerçekten sen fena bir şey yaptın! (Hızır: ) Ben sana, benimle beraber (olacaklara) sabredemezsin, demedim mi? dedi. Musa: Eğer, dedi, bundan sonra sana bir şey sorarsam artık bana arkadaşlık etme. Hakikaten benim tarafımdan (ileri sürebilecek) mazeretin sonuna ulaştın. Yine yürüdüler. Nihayet bir köy halkına varıp onlardan yiyecek istediler. Ancak köy halkı onları misafir etmekten kaçındılar. Derken orada yıkılmak üzere bulunan bir duvarla karşılaştılar. (Hızır) hemen onu doğrulttu. Musa: Dileseydin, elbet buna karşı bir ücret alırdın, dedi. (Hızır ) şöyle dedi: "İşte bu, benimle senin aramızın ayrılmasıdır. Şimdi sana, sabredemediğin şeylerin içyüzünü haber vereceğim." "Gemi var ya, o, denizde çalışan yoksul kimselerindi. Onu kusurlu kılmak istedim. (Çünkü) onların arkasında, her (sağlam) gemiyi gasbetmekte olan bir kral vardı." "Erkek çocuğa gelince, onun ana-babası, mümin kimselerdi. Bunun için (çocuğun) onları azgınlık ve nankörlüğe boğmasından korktuk." (Devam etti ) "Böylece istedik ki, Rableri onun yerine kendilerine, ondan daha temiz ve daha merhametlisini versin. Duvara gelince, şehirde iki yetim çocuğun idi; altında da onlara ait bir hazine vardı; babaları ise iyi bir kimse idi. Rabbin istedi ki, o iki çocuk güçlü çağlarına erişsinler ve Rabbinden bir rahmet olarak hazinelerini çıkarsınlar. Ben bunu da kendiliğimden yapmadım. İşte, hakkında sabredemediğin şeylerin iç yüzü budur. |
| Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
|
|