"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir."

Lütfen forum kurallarını okuyunuz.

Bu nedir?

Geri Dön Yazıyaz Forum > İnançlar ve Dinler > Kitaplı Dinler - Tarikatlar > Arşiv

Üye OlSık SorulanlarÜye Listesi Takvim Arama Yeni Mesajlar Forumları Okundu İşaretle

Konu Araçları
Eski24-06-07, 12:40  #1
ABCDE
Felsefe - İnançlar

ABCDE'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Apr 2007
Kuran ve Bilim paradoksu

Son zamanlarda islamci kesimin söylevleri kuran'in bilimsel bir kitap oldugu yönünde. Kuran ve bilim iliskisini islamcilar nasil degerlendiriyorlar? Kuran'da ki bilim nasil birsey? Örneklendirmeniz mümkün mü?
Eski24-06-07, 13:45  #2
the_emic
Kayıtlı Okur

Giriş Tarihi: Jun 2007

Hz. Muhammed nasıl oluyorda biliyor peki, ileride Dünyanın bir ucundan diğer bir ucuna birkaç saatte gidileceğini ve bunun gibi birçok şey var lütfen azıcık araştırın, bu bilgi eksikliğiniz hiç araştırmamış olmanızdan. Ben hemen Müslüman olun demiyorum, sadece biraz İslamı araştırın ve sadece sizin düşüncelerinize benzeyen kitapları okumayın ki daha geniş düşünün...
the_emic is offline  
Eski24-06-07, 16:33  #3
özedönüş

Giriş Tarihi: Oct 2006

Alıntı:
Sayın ABCDE şöyle demiş:

Mesajı Göster
Son zamanlarda islamci kesimin söylevleri kuran'in bilimsel bir kitap oldugu yönünde. Kuran ve bilim iliskisini islamcilar nasil degerlendiriyorlar? Kuran'da ki bilim nasil birsey? Örneklendirmeniz mümkün mü?
Sanırım konu ile ilgili bir başlık vardı.Ama pc.mdekine yazıma bakılırsa şunu yazmış olmalıyım.

1. Kuran neden bilimsel veri vermez

Çoğu zaman Kuranın neden bilimsel buluşlara öncelik etmediğini düşünüyorum.Bir buluş olduğunda aa bu kuranda vardı diyenleri bu konuda işe katmadan ifade etmek istiyorum ki Kuranda net bilimsel veriler olsaydı birileri bu buluşları yapacaktı ve bu buluşlar onların deyimiyle gavurların öncülüğünde olmayacaktı.Aksine kuran 7.yy ın sorunlarıyla uğraşmış bir kısmını düzeltmiş bir kısmını islah etme yoluna gitmiştir.Islah yoluyla düzenlenenler birkaç yıl sonra değişmiş ve eski hükümlere geri dönülmüştür.

Acaba neden?

Sanırım şöyle bir durum var.Kuran insan için bir din kitabıdır ve hayatlarındaki olayları dini anlamda düşünmeye çalışır. Mesela Kuran Güneşten Güneş için bahsetmez Güneşten Allah'ın kudretine ve diğer bazı sıfatlarına delil olarak bahseder. Yoksa Güneşin fiziksel yada kimyevi yapısını insanlara öğretmek için bahsetmez. Bu tür bilgi insanların beş duyu ile araştırma yaparak öğrenebileceği bir bilgidir.Kanaatime göre güneşten güneş yönüyle değil de Allahın ayeti yönüyle bahsedilmesi diğer yönlerinin zaten algılanabileceklerini göstermesine yöneliktir.

Kuranın bilime rakip veya bilimle içli dışlı yapılmasının ikisinin de yanlış olduğunu defalarca söylemiş bulunmaktayım.Foruma ilk üye olduğumda o yanlışlara girdim.Ama anladığım kadarıyla din ve bilim birbiriyle ne çelişen ne de uzlaşan iki alandır, ikisini de hallerine bırakmak gerekir.

2. Bilime işaret edilenler neden mecazi bir dille ifade edilmiş

Mecazî dil ilahi metnin zaman ve mekan ötesi bir nitelik kazanmasına sebep oluyor. İnsanın geçmişi/yaratılışı ile geleceği (ölümden sonraki hayatı) konusundaki ayetlerin çok büyük ihtimalle mecaz bir anlatım taşıdığını görmek mümkün olabiliyor.

Bunun iki temel sebebinden bahsedilebilir.

Birincisi metnin evrensel, zaman ötesi hüviyeti gereği, ikincisi de insan anlayışının tarihselliği gereğidir. Kur'an sözgelimi hem kendilerini muhatap aldığı 1400 yıl önceki Araplar'a hem de sözgelimi modern insanın anlayışına hitap eden bir kitaptır. Bilimsel ve betimleyici bir dil her hal u kârda o metni tarihsel kılar. Ama mecazî hüviyet onun evrensel bir formda kalmasına olanak hazırlar denilebilir.Varlık konusundan diğer konulara kadar het anlatım herkese göre anlatılmıştır.Sözgelimi;Kur'an, mikroptan haber vererek, içtiğimiz bir bardak suyun içinde milyonlarca küçük hayvancıkların varlığından söz etseydi, bu bilgi, mikroskobun icadından önceki insanlardan mü'min olanları şaşırtarak hurafelere sürüklerken, inanmayanları da iyice reddetmeye, alay etmeye sevk ederdi
özedönüş is online now  
Eski24-06-07, 19:32  #4
ABCDE
Felsefe - İnançlar

ABCDE'nın Avatarı

Alıntı:
Sayın özedönüş şöyle demiş:

Mesajı Göster
Kuranın bilime rakip veya bilimle içli dışlı yapılmasının ikisinin de yanlış olduğunu defalarca söylemiş bulunmaktayım.Foruma ilk üye olduğumda o yanlışlara girdim.Ama anladığım kadarıyla din ve bilim birbiriyle ne çelişen ne de uzlaşan iki alandır, ikisini de hallerine bırakmak gerekir.

2. Bilime işaret edilenler neden mecazi bir dille ifade edilmiş

Mecazî dil ilahi metnin zaman ve mekan ötesi bir nitelik kazanmasına sebep oluyor. İnsanın geçmişi/yaratılışı ile geleceği (ölümden sonraki hayatı) konusundaki ayetlerin çok büyük ihtimalle mecaz bir anlatım taşıdığını görmek mümkün olabiliyor.
Sayin özedönüs,

Kuran, bilim ile celisir. Celismedigini iddia ediyorsaniz bunu ispatlamaniz gerekir. Kuran'da mecazi bir dil kullanildigi yönünde elinizde ne var? Size göre kuran bir sifre kitabi midir?
Eski24-06-07, 21:08  #5
Dağlı

Dağlı'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Feb 2007

Alıntı:
Sayın ABCDE şöyle demiş:

Mesajı Göster
Sayin özedönüs,

Kuran, bilim ile celisir. Celismedigini iddia ediyorsaniz bunu ispatlamaniz gerekir. Kuran'da mecazi bir dil kullanildigi yönünde elinizde ne var? Size göre kuran bir sifre kitabi midir?
Çeliştiğini iddia eden sizsiniz. Bu yüzden sizin ispat etmeniz gerekmez mi?
Dağlı is offline  
Eski24-06-07, 23:28  #6
ABCDE
Felsefe - İnançlar

ABCDE'nın Avatarı

Alıntı:
Sayın babacana şöyle demiş:

Mesajı Göster
Çeliştiğini iddia eden sizsiniz. Bu yüzden sizin ispat etmeniz gerekmez mi?
Sayin babacana,

Aslinda benim ispatlamami gerektiren bir durum yok. Yine de sizin icin bunu yapacagim. Burada asil iddia sahipleri kuran'in bilimselligini savunan islamcilardir.

Bilim: “Evrenin ya da olayların bir bölümünü konu olarak seçen, deneysel yöntemlere ve gerçekliğe dayanarak yasalar çıkarmaya çalışan düzenli bilgi.”

Bu tanima bakarak, kuran'in bilim ile uzaktan yakindan ilgisi olmadigini rahatlikla söyleyebiliriz. Kuran, hicbir zaman "deney" yöntemini kullanmis olmadigi gibi, ortaya cikisi ve ortaya koyduklari evrenin yasalarini bulmaya yönelik degildir.
Eski25-06-07, 01:24  #7
Dağlı

Dağlı'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Feb 2007

Yahu bahsettiğimiz bir dinin kutsal kitabı. Siz onu orta ikinci sınıf fizik kitabı gibi algılıyorsunuz...

Bana Kuran'ın şu noktası bilimle çelişir/çatışır diyebilir misiniz, benim sorum budur...
Dağlı is offline  
Eski25-06-07, 01:33  #8
babayanlı
Forumdan Uzaklaştırılmış

Giriş Tarihi: Jun 2007

1- Kur'an bir bilim kitabı değildir. İslam'ın kutsal kitabıdır.

2- İçeriğinde bilimsel gerçeklerden bahsedilebilir; ama bu her konudan (hani burada cep telefonundan bahsetmiyor?) bahsedeceği anlamına gelmez.

3- Kur'an bir sır, gizem ve şifre kitabı da değildir. (şu son zamanlarda popüler olan kitaplar var ya onlar için diyorum)

Kur'an, İslam hakkında genel bilgileri içerir. (bazen özele de iner) Genel çerçeveyi çizer ve bu çerçevenin içeriğinin nasıl doldurulacağını anlatır. Bu anlamda bir "anayasa"ya benzetebiliriz. (aynı değildir benzerdir)

Yukarıda ki maddeleri kabul etmeden, yapılacak her türden tartışma faydadan çok zarar getirecek ve bir sonuç vermeyecektir.

Saygılarımla
babayanlı is offline  

Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Foruma mesaj değil yazabilirsin
Forumdaki mesajlara değil cevap yazabilirsin
Foruma dosyadeğil ekleyebilirsin
Forumdaki mesajınıdeğil düzeltebilirsin.

vB KoduAçık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı