"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir."

Lütfen forum kurallarını okuyunuz.

Bu nedir?

Geri Dön Yazıyaz Forum > İnançlar ve Dinler > Kitaplı Dinler - Tarikatlar > Arşiv

Üye OlSık SorulanlarÜye Listesi Takvim Arama Yeni Mesajlar Forumları Okundu İşaretle

Anket Sonuçlarını Göster: hangi dine mensupsunuz?
İslam.28 73.68%
Hristiyanlık.0 0%
Musevilik.1 2.63%
Budizm.0 0%
Konfüçyüscülük.1 2.63%
Hindüizm.0 0%
Putperestlik.0 0%
Diğer...(ateistlik)8 21.05%
Oy Verenler: 38. Bu ankete oy veremezsiniz

Konu Araçları
Eski25-06-07, 02:19  #1
Zülcelali
Onay bekleyen
Yazar Adayı

Zülcelali'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Apr 2007
Hangi dine mensupsunuz?

Kimliğinizde yazan dine değilde yüreğinizde taşıdığınız inancı bizlerle paylaşın...
Zülcelali is offline  
Eski26-06-07, 19:02  #2
HACIATA
Forumdan Uzaklaştırılmış

Giriş Tarihi: Jun 2007

İnsan inandığı gibi yaşamazsa , yaşadığı şeyleri inandığının bir parçası zanneder.
İnançlı bir insan haddini ,hududunu, gücünü, kuvvetini, niçin yaratıldığını, nasıl var olduğunu, nereden geldiğini, nereye gideceğini bilen
kime karşı sorumlu olduğunu , almış olduğu her nefesin hesabını verebilen ,
SADECE KİMLİĞİNDE İSLAM YAZMASI YETERLİ OLMAYAN. İSLAMIN EMİRLERİNİ HARFİYYEN HAYATINA TATBİK EDENDİR... VESSELAM.
HACIATA is offline  
Eski26-06-07, 19:37  #3
ReMaT
Genel Moderatör

ReMaT'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Sep 2006
Ülke / Şehir: İstanbul

Var böyle bir başlık zaten.
Eski26-06-07, 19:43  #4
özedönüş

Giriş Tarihi: Oct 2006

Aslında bu daha iyi oldu.Diğerinde islamı tesit bir din görme var.Halbuki mesela ben bir panenteistim ama müslümanlığa ters görmüyorum.Diğer başlık daha çok Tanrı kavramına bağlı idi..
özedönüş is offline  
Eski26-06-07, 23:07  #5
KaMeLoT

KaMeLoT'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Apr 2007
Ülke / Şehir: erzurum

diğeri işaretledim,çünkü deistim.
Eski27-06-07, 00:47  #6
alptegin

Alıntı:
Sayın özedönüş şöyle demiş:

Mesajı Göster
Halbuki mesela ben bir panenteistim ama müslümanlığa ters görmüyorum.
Bunu nasıl başarıyorsunuz sayın özedönüş.Merak ettim gerçekten.

Panenteizm tüm teist tanrıları yalanlamıyor mu?

Kuran-ı Kerimin Allah'ı parçaların bütünü olarak niteleyenler hakkında ki yaklaşımı nedir?

Ve ya İhlas Suresinin ilk ayeti ile panenteizmi nasıl bağdaştırabildiniz?

Ya da İslam ismi dışında sizi böyle ek bir tanımlamaya iten nedir?

Saygılarımla efendim.
alptegin is offline  
Eski27-06-07, 07:38  #7
özedönüş

Sanırım Panteizm ile Panenteizm kavramlarını karıştırdınıız.Doğa Tanrısız ve Tanrı da Doğasız değildir.Bunları birbirinden koparmak "deizm" olacağı gibi, birbirinin aynısı görmek de "panteizm" olacaktır. Keza tanrıyı bütün her şeyin belirleyicisi olarak görüp insana ve tabiata hiçbir etkinlik alanı bırakmamak da "teizm"dir.Kanatime göre kuranın anlatışına en uygun olanı Pan enteizmdir.Buna göre tanrı ile evrenin "birliği" veya "ayrılığı" değil "birlikteliği" söz konusudur.

Allah ile alem kozmik bir yolculuk halindedir. Molla Sadra'nın tabirleriyle aslolan "Allah ile" yolculuktur, "Allah'a" veya "Allah'ta" yolculuk değil.Önü açık bir geleceğe doğru Allah'ın bütün diğer varlıklarla birlikte gerçekleştirdiği bu kozmik yolculuk, İkbal'in deyimi ile Allah'ın insanla birlikte gerçekleştirdiği tarihsel yürüyüşün adı olan kader, birlikte varoluşun dinamik temposu ile gerçekleşmektedir. Bu varoluşsal tempoya zerresine kadar bütün varlıklar kendi ontik karakterleriyle katılmaktadır.

ikbal ve Molla Sadra gibi düşünürlere göre, Allah her türlü değişmenin ötesinde değişmez bir niteliği ve bunun yanında bir de değişen ve oluşan bir niteliği vardır. Bu tanımın Klasik Dönemde yaratıklar hem o hem o değil olarak ifade edilen ehli sünnet anlayışıyla da uygun olduğunu düşünüyorum
Buna göre şu şekil açıklamak mümkündür.

1. Allah değişmeyen yanıyla devinimi başlatmıştır ve Evrenin bilincindedir. Ancak teistlerin ifade ettiği gibi Allah bu bilinç konumunda kalmış olsaydı, ilk devindirici, özgür, öncesiz ve yetkin olarak kalacak ama varoluşa katılmamış olacaktı.
2. Diğer niteliği ile ise Allah, değişme ve oluşma sürecinin içinde ve bilincindedir. Bu nedenle Allahın evrende içkin (evrenin maddesine karışmış-içinde bulunan) olduğunu söylemek de doğrudur. Evrenin Tanrı’da içkin olduğunu söylemek, Tanrı-Evren ilişkisinin karşılıklı olduğunun farkına varışın göstergesidir.
Pan-enteizme göre Tanrı, hem değişmeyen (mutlak), hem de değişen (göreli) dir. Hem zamanın içinde, hem dışında, hem sonlu, hem de sonsuzdur. Aynı zamanda hem tikel hem tümel, hem neden hem sonuçtur.Kurandaki evvelde ahir de odur ifadesine uygunluk ifade eden bir tanımdır.

Bu tanımla Pan-enteizm, hem Deizmden hem de Panteizmden ayrılır.
Özet olarak; Panteizm ile Pan-enteizm arasında önemli bir fark vardır. Panteizmde her şey tanrıdır. Pan-enteizimde ise, her şey Allah’dan sudur etmiştir (oluşmuştur). Ruhun tek amacı, oluştuğu Allah’a dönmektir. Bunun da yolu tek evrensel yasa olan evrimden geçmektir.Büyük patlama ile başlayan ayrılık sebeb ve sonuç ilişkisi içerisinde evrimden geçecek ve bu tarihi yolculuk kıyamette bitecektir.Bu sürece dünya hayatı yani aşağı düşük hayatı verilmesinin bir hikmetide bu olmalıdır.Kıyametin anlamı Allahın kıyamıdır yani sebepleri artık bitirmesidir.biz dirilişi kıyamet sanıyoruz halbuki o ba'stır.Ondan sonra özedönüş tamamlanacaktır.
özedönüş is offline  
Eski27-06-07, 13:04  #8
mcpo
Forumdan Uzaklaştırılmış

Bugünlerde popüler olan GÜLEN dinine ilgi duyuyorum..

KUR'an yerine ..Risale-i Nur'u tercih ediyorum..

Anılan zat-ı muhteremide az bir zaman sonra..

Peygamberimiz olarak kabul edeceğiz inşaallah.
mcpo is offline  
Eski27-06-07, 13:29  #9
draysu

draysu'nın Avatarı

Giriş Tarihi: May 2007

Alıntı:
Sayın mcpo şöyle demiş:

Mesajı Göster
Bugünlerde popüler olan GÜLEN dinine ilgi duyuyorum..

KUR'an yerine ..Risale-i Nur'u tercih ediyorum..

Anılan zat-ı muhteremide az bir zaman sonra..

Peygamberimiz olarak kabul edeceğiz inşaallah.

sayın mcpo, Kendinize din arıyorsanız. Gülen hocadan uzak durmanızı tavsiye ederim. Risale-i Nur size bence ağır gelecek gibi, baksanıza İslam bile ağır gelmiş hâla yeni din arıyorsun...
draysu is offline  
Eski27-06-07, 15:52  #10
alptegin

Alıntı:
Sayın özedönüş şöyle demiş:

Mesajı Göster
Sanırım Panteizm ile Panenteizm kavramlarını karıştırdınıız.Doğa Tanrısız ve Tanrı da Doğasız değildir.Bunları birbirinden koparmak "deizm" olacağı gibi, birbirinin aynısı görmek de "panteizm" olacaktır. Keza tanrıyı bütün her şeyin belirleyicisi olarak görüp insana ve tabiata hiçbir etkinlik alanı bırakmamak da "teizm"dir.Kanatime göre kuranın anlatışına en uygun olanı Pan enteizmdir.Buna göre tanrı ile evrenin "birliği" veya "ayrılığı" değil "birlikteliği" söz konusudur.

Allah ile alem kozmik bir yolculuk halindedir. Molla Sadra'nın tabirleriyle aslolan "Allah ile" yolculuktur, "Allah'a" veya "Allah'ta" yolculuk değil.Önü açık bir geleceğe doğru Allah'ın bütün diğer varlıklarla birlikte gerçekleştirdiği bu kozmik yolculuk, İkbal'in deyimi ile Allah'ın insanla birlikte gerçekleştirdiği tarihsel yürüyüşün adı olan kader, birlikte varoluşun dinamik temposu ile gerçekleşmektedir. Bu varoluşsal tempoya zerresine kadar bütün varlıklar kendi ontik karakterleriyle katılmaktadır.

ikbal ve Molla Sadra gibi düşünürlere göre, Allah her türlü değişmenin ötesinde değişmez bir niteliği ve bunun yanında bir de değişen ve oluşan bir niteliği vardır. Bu tanımın Klasik Dönemde yaratıklar hem o hem o değil olarak ifade edilen ehli sünnet anlayışıyla da uygun olduğunu düşünüyorum
Buna göre şu şekil açıklamak mümkündür.

1. Allah değişmeyen yanıyla devinimi başlatmıştır ve Evrenin bilincindedir. Ancak teistlerin ifade ettiği gibi Allah bu bilinç konumunda kalmış olsaydı, ilk devindirici, özgür, öncesiz ve yetkin olarak kalacak ama varoluşa katılmamış olacaktı.
2. Diğer niteliği ile ise Allah, değişme ve oluşma sürecinin içinde ve bilincindedir. Bu nedenle Allahın evrende içkin (evrenin maddesine karışmış-içinde bulunan) olduğunu söylemek de doğrudur. Evrenin Tanrı’da içkin olduğunu söylemek, Tanrı-Evren ilişkisinin karşılıklı olduğunun farkına varışın göstergesidir.
Pan-enteizme göre Tanrı, hem değişmeyen (mutlak), hem de değişen (göreli) dir. Hem zamanın içinde, hem dışında, hem sonlu, hem de sonsuzdur. Aynı zamanda hem tikel hem tümel, hem neden hem sonuçtur.Kurandaki evvelde ahir de odur ifadesine uygunluk ifade eden bir tanımdır.

Bu tanımla Pan-enteizm, hem Deizmden hem de Panteizmden ayrılır.
Özet olarak; Panteizm ile Pan-enteizm arasında önemli bir fark vardır. Panteizmde her şey tanrıdır. Pan-enteizimde ise, her şey Allah’dan sudur etmiştir (oluşmuştur). Ruhun tek amacı, oluştuğu Allah’a dönmektir. Bunun da yolu tek evrensel yasa olan evrimden geçmektir.Büyük patlama ile başlayan ayrılık sebeb ve sonuç ilişkisi içerisinde evrimden geçecek ve bu tarihi yolculuk kıyamette bitecektir.Bu sürece dünya hayatı yani aşağı düşük hayatı verilmesinin bir hikmetide bu olmalıdır.Kıyametin anlamı Allahın kıyamıdır yani sebepleri artık bitirmesidir.biz dirilişi kıyamet sanıyoruz halbuki o ba'stır.Ondan sonra özedönüş tamamlanacaktır.
Öncelikle teşekkür ederim sayın özedönüş.

Haklısınız gerçekten panteizm ve pan-enteizmi bir birine karıştırmışım.

Pan-enteizm hakkında çok derinlemesine bir bilgi sahibi değilim müsadeniz olursa araştırıp öğrendikçe sorularım olacak.

Saygılarımla efendim.
alptegin is offline  

Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Foruma mesaj değil yazabilirsin
Forumdaki mesajlara değil cevap yazabilirsin
Foruma dosyadeğil ekleyebilirsin
Forumdaki mesajınıdeğil düzeltebilirsin.

vB KoduAçık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı