Dergi

Blog

Evrim

Marksizm

Yazıyaz Forum RSS beslemesi

Bu nedir?

"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir."

Lütfen forum kurallarını okuyunuz.

Geri Dön Yazıyaz Forum > İnançlar ve Dinler > Kitaplı Dinler - Tarikatlar > Arşiv

Üye OlSık SorulanlarÜye Listesi Takvim Arama Yeni Mesajlar Forumları Okundu İşaretle

Konu Araçları
Eski25-06-07, 19:09  #1
the_emic
Kayıtlı Okur

Giriş Tarihi: Jun 2007
Deizm'e sorulan soru...

Çok merak ediyorum İlk başta bu kainatı yaratan Allaha veya hangi güce ise, inanmıyorlardı daha sonradan inanıyorlar.. Peki, ilk düşüncelerinin ne kadar saçma olduğunu da düşünüyorlardır değil mi? Peki, neden demiyorlar belki de insanların ahiret için bir dine ihtiyacı vardır diye, belki düşüncemiz yanlıştır, gerçekten ihtiyaç vardır diye neden düşünmüyorlar? Allaha bile inanmıyordum şu an ne kadar yanıldığımın farkına vardım, peki ya din konusunda da yanılıyor olamaz mıyım diye soruyorlar mı kendilerine?
the_emic is offline  
Eski25-06-07, 20:36  #2
the_emic
Kayıtlı Okur

Bunun cevabı benim için çok önemli....
the_emic is offline  
Eski25-06-07, 21:49  #3
_ORHAN_

Giriş Tarihi: Apr 2007

the_emic, Deistlerin bütünüyle inançsız bir düşünceden çıkıp, daha sonra Tanrı fikrine ulaştıklarını söylemek pek mümkün değil. Bu yüzden sorunuz, tutarlılığını yitiriyor.

Aksine, hepimiz gibi önce müslüman olan deistler zamanla dini yapıda aksaklıklar görmeye başlamış; zamanla dini terkederek bir ''ilk sebep''in varlığına tutunmuşlardır. Pek çoklarının dediği gibi; Deizm, Ateizm'e geçiş basamağı üstlenebilmektedir. Bu yüzden bir deistin, sözünü ettiğiniz soruları sorması beklenemez.
_ORHAN_ is offline  
Eski25-06-07, 22:10  #4
alptegin

Sayın the-emic aradığınız sorunun cevabı Antony Flew adında gizli.Çok ünlü bir ateist olan hatta ateistlerin fikir babalarından olan biridir Flew.İngiliz ve Felsefe profesörü.

Ateizmden döndüğünü açıklamıştır.Desit mi yoksa bir dine inanıyor mu henüz kendisi tarafından açıklanmadı(son zamanlarını bilmiyorum.)Ancak sadece Yaratıcıya inanması ve aksi bir açıklaması olmaması nedeniyle deist kabul edilebilir.
alptegin is offline  
Eski25-06-07, 22:17  #5
the_emic
Kayıtlı Okur

Bu sorunun cevabını sorumda bahsettiğim gibi, önceden hirbir şeye inanmayıp daha sonradan inanan biri verirse çok sevinirim...
the_emic is offline  
Eski25-06-07, 23:29  #6
KaMeLoT

KaMeLoT'nın Avatarı

Ülke / Şehir: erzurum

Agnostik iken deist olarak tanımladım kendimi bu baya uzun bir süreçti tabi. Bir tanrıya ihityaç duymadım ama içimde biryerlerde vardı sanki ona inanç, eğer dinlere karşı olsaydı da bunu hissederdim. Kendime sormuyorum yanılıyormuyum acaba diye çünkü kendimden eminim şuanda huzurlu ve mutluyum başka bir inanca ihtiyacım yok. Ayrıca demişsiniz ya bu insanların ahirete inancı yok mu? Neden olsun ki? Ölünce bedenin toprak olup azot döngüsüne katılacak ruhum ise oda ölecek yani başka bir dünya yok! buna durduk yere bir insan neden ihtiyaç duyar eğer cezalarını ve mükafatlarını alması gerekiyor diyorsanız neye göre değerlendirilecek bu cezalar? Hangi dine ve kurala göre? Eğer iyilik ve temizlik göreceli değilse ki değil olsa olsa reenkarnasyon olur...Başka bir dünya ancak öyle mümkündür bence.
saygılarımla
Eski26-06-07, 11:45  #7
the_emic
Kayıtlı Okur

Peki şunu merak ediyorum, mesela; hayatı boyunca yüzlerce çocuk öldüren bir adamla, hayatı boyunca Allah'ın rızasını kazanmak için iyilik yapan bir adam düşünün, birisi cezayı diğeri mükafat hak etmez mi sizce..? Bir Ateist gibi düşünseydiniz, kim verebilcek cezayı,mükafatı derdiniz.... Sizin düşüncenizle tabiki bu duyaya şans eseri gelmedik ve Allah, bu kainatta en ufacık bir şeyi bile boşuna yaratmamış, neden insanı boşuna yaratmış olsunki,neden bizi dünyaya boşu boşuna yollasın ki.?
the_emic is offline  
Eski26-06-07, 23:16  #8
KaMeLoT

KaMeLoT'nın Avatarı

Ülke / Şehir: erzurum

Ateist gibi bakmadım olaya kendim gibi baktım sn the emic. Herkesin düşünce yolu başka yönlerdedir hatırlatırım. Ya da tanrıdan önce dinleri sorguladığım için öyle yazmışımdır. Zaten kimse sizi bu dünyaya boşuna yollamadı yaşayın en iyi şekilde diye yolladı. Dedim ya iyilik göreceli bir kavram değildir güzellik,yakışıklılık gibi mesela. O sebeple suçların cezalandırılması için bir din mi gerekir??? Bakın şans zaten hayatın bir parçasıdır, herşey kötüye giderken iyi bişe olur biz buna şans deriz halbuki zaten olması gereken şekilde akıyordur hayat,biz buna şans deriz,adı o konmuş.

Peki size bir soru din kültürü dersinde bayağı tartışmıştık hocamla.
O dediki müslümanlık ayrıcalıktır.
Örneğin;bir insan ne kadar suç işlerse işlesin allah katında müslüman olduğu için daha yüksektedir.
Bende dedim ki;
Hocam peki bir hristiyan var çok iyi,mükemmel bir insan ama hristiyan, bir yanda da müslüman var nerde kötülük var onda. Hangisi daha üstündür dedim. O da bana;
Elbette müslüman olan dedi... (şok oldum tabi)
Sizce bunun mantığı nedir? Aslında iyiliğimize,kötülüğümüze göre mi yargılanacağız sizce? Yani ya da islama göre? Başka dinlere göre de olabilir eğer biliyorsanız.

saygılarımla
Eski27-06-07, 09:32  #9
anibal
Uzaklaştırıldı

Giriş Tarihi: Mar 2006

>>> Peki şunu merak ediyorum, mesela; hayatı boyunca yüzlerce çocuk öldüren bir adamla, hayatı boyunca Allah'ın rızasını kazanmak için iyilik yapan bir adam düşünün, birisi cezayı diğeri mükafat hak etmez mi sizce..?

Eğer, biri ahirette cezasını verecek diye kendimizi kandırmazsak, gider onun cezasını dünyada verirdik.. Oysa şimdi kendimizi kandırıyor ve bunların yapanın yanına kar kalmasına sebep oluyoruz..
anibal is offline  
Eski27-06-07, 09:55  #10
aşk
Kayıtlı Okur

Bunun cevabını size açıklamak istiyorum.. Aslında onun size anlatmak istediği öbür dünyada biri cezalarını çektikten sonra cennete gidebilecek, diğeri ise sonsuz cehennemde kalacak, ama hiristiyan ceza çekerken daha hafif müslüman ise daha ağır çekecek.. Yani elinde sonunda cennete gidebilecek daha yücedir allah katında..Eğerki ahirete gitmek için bir dine ihtiyaç olmasaydı Allah(cc) sadece bu dünyada iyilik yapın derdi..
aşk is offline  

Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Foruma mesaj değil yazabilirsin
Forumdaki mesajlara değil cevap yazabilirsin
Foruma dosyadeğil ekleyebilirsin
Forumdaki mesajınıdeğil düzeltebilirsin.

vB KoduAçık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı