Dergi

Blog

Evrim

Marksizm

Yazıyaz Forum RSS beslemesi

Bu nedir?

"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir."

Lütfen forum kurallarını okuyunuz.

Geri Dön Yazıyaz Forum > İnançlar ve Dinler > Kitaplı Dinler - Tarikatlar > Arşiv

Üye OlSık SorulanlarÜye Listesi Takvim Arama Yeni Mesajlar Forumları Okundu İşaretle

Konu Araçları
Eski25-12-05, 22:56  #1
Antioksidan
Forum Kurucu Üyesi

Antioksidan'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Mar 2005
Ülke / Şehir: 23185
Halifelerin Bal Tefsiri

Bir gün H. Ali Efendimiz Gazadan geldi, H. Ebubekir, H. Ömer, H. Osman Efendilerimiz İmamı Alinin hanesine geldiler. (Gazanız mübarek olsun Allahın Arslanı) dediler. Hazreti Ali bir kalaylı tasla bal getirdi buyurun dedi.

H. Ebubekir Mübarek elini uzattı Gördü ki balın içinde bir kıl var. Kılı almak için elini uzattı H. Ömer kılı aldırmadı, dediki (Bizler Resulü Ekremin vezirleriyiz. Fatime Tüzzehra Radıyallahü anha belki bizleri tecrübe için koymuştur. Dördümüz üç tefsir edelim. Birden H. Ebubekir buyurdu.

Namaz kılanların kalbi nurludur bu tastan. Dünya endişesini gönlüne getirmeden Namaz kılmak tatlıdır. Bu baldan, İki yüzlü mahlûklardan pak olur. bu tastan.

Ondan sonra H. Ömer buyurdu :

Âlimlerin kalbi nurludur bu tastan. Âlimlerle sohbet tatlıdır bu baldan. Kuran'ı Kerimin manası incedir bu kıldan.

Ondan sonra H. Ali Efendimiz buyurdu :

Gazaya giden gazilerin kalbi nurludur bu tastan. Alkanlara boyanıp kâfirlerle cenk etmek tatlıdır bu baldan. Kul hakkını üzerine geçirmeden haram yemeden hanesine dönmek incedir bu kıldan.

H. Ali Efendimizden sonra H. Fatma validemiz bende bir tasvir edeyim dedi:

Erkeğini karşılıyanın kalbi nurludur bu tastan. Erine Cefa etmeden güzelce geçinmek tatlıdır bu baldan. Kocasının hakkını yerine getirmek ve kendinden razı etmek incedir bu kıldan.

Ondan sonra Resulü Ekrem Efendimize haber verdiler bende tefsir edeyim buyurdu.

Ümmetimin kalbi nurludur bu tastan. Kevser şarabı tatlıdır bu baldan. Şeriatın yolu incedir bu kıldan. Buyurdular.

Efendimizden sonra Hak tealâ Celle Celâlühü Cebrail Aleyhisselâmı gönderdi Cebrail Aleyhisselâm buyurdular ki : Kardeşim ya Muhammed senin mührün nurludur bu tastan, yarın kıyamet gününde ümmetine şefaat etmek tatlıdır bu baldan. Sırat Köprüsü incedir. Bu kıldan buyurdular.

Ondan sonra Resülullah Efendimiz el kaldırıp huzurunda dua ettiler. Yarabbi bu bal tefsirini dinleyenlere (200) Peygamber sevabını senden diler. Cihariyargüzin Efendilerimiz de Amin dediler. Hak Tealânın hitabı geldi habibim ya Muhammed :

Senin ümmetin bu bal tefsirini okusa yahut yazdırıp üzerinde taşısa ve yazdırıp ümmetine hediye ederse izzeti Celâlim hakkı için ümmetine (200) Peygamber sevabını veririm buyurdu.

Bu bal tefsirini her kim her gün okumaya devam ederse katiyen dünya darlığı görmez, fakir ve zarurete düşmez ölür iken hüsnü katime nasip olur.

Ahirete iman ile gider ve gelecek bütün kaza ve belâlardan Cenabı Hak onu muhafaza eder. (AMİN)
Eski25-12-05, 23:14  #2
Türesin
Forumdan Uzaklaştırılmış

Giriş Tarihi: Sep 2005

Sayın Türker !
Okudum ve 200 peygamber sevabı aldım.Bundan sonra cenneti garanti ettik erhalde.Sende bunları yazarak pek çok günahkarı günahlarından kurtaracaksın.Senin sevaplarında okuyanlardan daha çok olacak elbette.200X okuyan sayısı kadar peygamber sevabı kazanacaksın.Torunlarına hatta onların torunlarına bile yeter.Allah senden razı olsun.Saygı ve hürmetlerimle.
Türesin is offline  
Eski25-12-05, 23:24  #3
melnur
Yazıyaz Grup
Genel Koordinatörü

Giriş Tarihi: Aug 2005

Bu tür yazıları okurken bile sonunu getirmekte zorlanıyorum.Ama bu tür yazıların ne amaçla buraya taşındığını da anlamakta zorluk çekiyorum. Hiç bir anlamı olmadığı gibi, burada yazı yazan arkadaşların da bunları onayladığını sanmıyorum. Müslümanların yaşadıkları ne topiğinde söylemek istediğim de buydu zaten. Ülkemizde din adına yaşananlar çoğu kez hurafe ve buna yazıcı arkadaşlarımız da katılıyorlar. Biraz alaycı yaklaşımların hoş olmayan bir ortama zemin hazırladığını düşünüyorum

Bunların yerine kuran ayetlerinin anlamları tartışılsa sanırım daha bilgilendirici olur. Bizim gibi "cahiller"de nasiplenir.
melnur is offline  
Eski25-12-05, 23:38  #4
hancı
Guest

Alıntı:
Sayın melnur şöyle demiş:

Bu tür yazıları okurken bile sonunu getirmekte zorlanıyorum.Ama bu tür yazıların ne amaçla buraya taşındığını da anlamakta zorluk çekiyorum. Hiç bir anlamı olmadığı gibi, burada yazı yazan arkadaşların da bunları onayladığını sanmıyorum. Müslümanların yaşadıkları ne topiğinde söylemek istediğim de buydu zaten. Ülkemizde din adına yaşananlar çoğu kez hurafe ve buna yazıcı arkadaşlarımız da katılıyorlar. Biraz alaycı yaklaşımların hoş olmayan bir ortama zemin hazırladığını düşünüyorum

Bunların yerine kuran ayetlerinin anlamları tartışılsa sanırım daha bilgilendirici olur. Bizim gibi "cahiller"de nasiplenir.
Sn. Melnur inanin bende sonuna kadar okuyamadim. Alayci yaklasim konusunda tespitiniz de sonuna kadar hakli.

Daha Önce "tanri kitap yazirmaz" bölümünde yazdigim bir noktayi buraya kopyaliyorum.

"Bildiğim kadarıyla Hadis Usulünde bir kaide var. Uydurma hadislerin tespiti için kullanılan yöntemlerden birisi Şöyle izah edilir. 'Eğer bir hadisde çok basit bir işe karşılık, çok büyük bir ceza, yada çok büyük bir mükafat' varsa bu hadisin uydurma olduğuna hükmedilir."

Bu basit ölçüyü herkes aklinin bir kenarina yazarsa faydali olur kanatindeyim.

Not: Digerleri neysede tanidigim kadariyla Hz.Ömer böyle bir durumda "dine misna mi ekliyeceksiniz lan" deyip tepkisini koyardi.

saygilar;

Eski25-12-05, 23:45  #5
melnur
Yazıyaz Grup
Genel Koordinatörü

Cahilliğime verin ben hadis olduğunu da bilmiyordum.Türker de belirtmemiş.
melnur is offline  
Eski25-12-05, 23:56  #6
Antioksidan
Forum Kurucu Üyesi

Antioksidan'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Mar 2005
Ülke / Şehir: 23185

Değerli Arkadaşlar,

Sitemizdeki arkadaşları az çok tanıyorum artık ve kimsenin yukarıdaki yazılanlara inanacağını düşünmüyorum (özellikle 200 sevap puanı hadisesi)

Fakat ne yazık ki toplumumuzda halen yaygın olarak inanılan, hatta kimi çevrelerce de destanlaştırılarak anlatılan öykülerden biri bu. Nice insan hergün bunu okuyup cennete gideceğini düşünür. Tabi, eğitim seviyesi arttıkça bu tür şeylere olan inançlarda da azalma gözleniyor.

Bu hadisenin gerçek olmayışı kesinlikle islam camiasını kötülemek anlamına gelmez, sayın Hancı'nın da belirttiği gibi zaten usülen de gerçek kabul edilmez.

Ben sadece geniş halk kitlelerince bu tür şeylere yaygın olarak inanıldığını belirtmek için bu yazıyı aktardım. Geçenlerde de elime bu türde bir dua kitabı geçti. İçeriği hayli dikkat çekiciydi. "50 sevap kazanmak için okunacak dua" "cennette gölgeniz olması için okunacak dua" ve asıl bomba: "tüm duaları kapsayan dua" (gazetelerin verdiği kuponlar gibi)

Ne yazık ki bu tür şeylere halkımızca çok itibar ediliyor, bu her şeyden önce "gerçek müslümanların" çözmesi gereken sorunlardan biri. Sadece bunu paylaşmak istedim.
Eski26-12-05, 01:12  #7
hancı
Guest

Sn. Türker;

inanin camiye gidesim gelmiyor. halki din hakkinde bilgilendirmesi gereken imamlar (imam-hatip te kesinlikle o hurafeler ögretilmedigi halde) nerden ögreniyorlarsa öyle sacma sapan, ipe sapa gelmez seyler anlatiyorlar ki, husu içinde namaz kilip cikmam gereken yerden asabi bir sekilde cikiyorum.

siradan vatandasin durumu ise hepten vahim.

yazin bir cafe'de oturuyoruz. karsimda yine imam-hatipten bir arkadas. cafe sahibi arkadas elinde bir kitapla geldi. "hoca benim basim agriyor. Su kitaba bir bak. incele. bi akraba okuyordu. nasil bir kitap bak. beni ugrastirma" diyerek kitabi uzatti. akrabasi olan bayan da karsi masada oturuyor.

gayet ciddi bir sekilde kitabi okuyup irdelemek istedim. muellif icin emekli yargic sifatinin bulunmasinin bir önyargi olusturmamasi icin özen göstermeye ugrastim. neyse kitabi acip okumaya basladim.

Adam ayetleri almis öyle bir yorumluyorki. hiç alakasi yok. arapça bilgisi sifir. orjinal metinde çok farkli anlamlar için kullanilan iki farkli kelime mealde ayni diye ilintilendirmis akil almaz yorumlara gitmis. bir yerde sümerlerden girmis. bir yerde uzaylilardan girmis. bir yerde ayet alip bir tezini desteklemis. yani tam anlamiyle facia bir kitap. yirminci sayfayi geçtikten sonra artik kendimi tutamamaya basladim. yanimdaki arkadasla basladik girgir yapmaya. ama az buz degil gülmekten masaya yapisiyoruz.

o ara kitabi okuyan bayanin karsidan bize dik dik bakmaya basladigini farkettim. ama artik is isten gecmisti. kendimizi tutamiyorduk. "bak bak burdan cehennemin hareketli oldugunu çikarmis." deyip bi daha kahkaha kopariyoruz.

bir yerde reenkarnasyona girmis. adamin teorisi anladigimiz kadariyla suydu. "herkes ölür önce cennete yada cehenneme gider. sonra günahina göre yanar, tekrar dünyüyü gelir. kiyamet aslinde kopmustur. bu is sonsuza kadar sürecek. " arkadasin yorumu cok hostu, " o zaman zenciler cehennemde uzun süre yananlar, ukraynalilarsa cennetten geliyorlar. bak ben sana göre önceki hayatimda daha günahkarmisim, sen daha beyaz tenlisin.". tabi tekrar masaya yapisiyoruz.

bizi o halde okudugu kitapla dalga geçerken gören bayan sonunda dayanamadi ve bizim masaya hiddetle geldi. kitabi zorla almaya kalkti vermedik. daha girgir vardi cunku.

ben ciddiyeti daha erken topladim. bunun üzerine bayan "bu kitabi 170. sayfasina kadar okudum hiçbir çeliski bulamadim. ayetler bile var icinde" dedi. Böyle deyince bir tuhaf oldum. icinde türlü türlü sacmalik ve bir yigin celiski olan bu kitap yasi basi gelmis. akli basinda, egitim görmüs ve hatta modern bir bayan tarafindan oldukca tutarli bulunabiliyordu.

biz belki imam-hatip ten belki de biraz kitap yoklamaktan az çok din hakkinda birseylar biliyorduk. ama toplum, sokaktaki vatandas dine ve din bilgisine karsi o kadar bos ve hasret ki, bu durum kullanilmaya da feci sekilde zemin hazirliyordu.

sonunda bayani ikna ettik ve seviyesine göre bir kitap listesi hazirladim. onlari okuyacagini söyledi ve gitti.

Sn. türker;

suna emin olun ki, sizin islam ve kuran hakkindaki su anka bilginiz kendinizi bir yerlerde seyh, hoca diye reklam ettirmeye yeter. maalesef o sekilde kendini tanitan ve ciddi taraftar kitleleri bulanlar da var. hangi birini anlatayim.

Neyse toparlarsak. Ben imam-hatipleri bu yüzden çok önemsiyorum. her imam-hatip benim gittigim ki kadar iyi bir egitim vermiyor. ama en azindan bir seyler birakiyor. bu kalitede yükseltilebilir. ve basimizin belasi bu tur cehaletlerden bir nebze olsun rahatlariz.

Ve iste bundandir ki islam dunyada buyuk zararlar göruyor. cocukken kuslarin oruc tutmadigini farkedip ilerleyen zamanlarda ateist olan insanlar gördum.

çok uzattik. klavye de zaten sasirdi. düzenleme yarina kaldi.

herkese saygilar.

Eski26-12-05, 04:29  #8
canugur

Alayci yaklasim zaman zaman cok gerekli bir üsluptur arkadaslar.

Kimsenin alinacagini sanmiyorum.
Yukaridaki hadis denen sonradan düzme siirsel anlatimin uydurma oldugu zaten hadisin yazim tekniginden anlasilmiyor mu?

Önemli olan bunlarin toplumumuzda hala inanirligini korumasi.
Iste bu noktada alaylí yaklasimdan baska nasil ciddi yorum yapilir bilemem:-)

Görüyorsunuz, Fatma´nin sacindan düsen bir tel ile ne inciler döktürmüsler.
Salt islamiTürk halkina kabullendirmek icin araplarin dahi belki bilmedikleri ciltler dolusu uydurma hadis ve öykülerle camilerimiz titremektedir?

Öyle ya baska nasil geri kalacaktik ki?
yazinin buraya getirilis amaci ortaya cikiyor:

KENDINI GÖRMEK ISTEMEYENLER ICIN TUTULMUS BIR AYNA.

saygilarimla

canugur Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 26-12-05 09:17 .
canugur is offline  
Eski19-01-06, 17:29  #9
spartaküs
Guest

Alıntı:
Sayın hancı şöyle demiş:

Sn. Melnur inanin bende sonuna kadar okuyamadim. Alayci yaklasim konusunda tespitiniz de sonuna kadar hakli.

Daha Önce "tanri kitap yazirmaz" bölümünde yazdigim bir noktayi buraya kopyaliyorum.

"Bildiğim kadarıyla Hadis Usulünde bir kaide var. Uydurma hadislerin tespiti için kullanılan yöntemlerden birisi Şöyle izah edilir. 'Eğer bir hadisde çok basit bir işe karşılık, çok büyük bir ceza, yada çok büyük bir mükafat' varsa bu hadisin uydurma olduğuna hükmedilir."
Bu basit ölçüyü herkes aklinin bir kenarina yazarsa faydali olur kanatindeyim.

Not: Digerleri neysede tanidigim kadariyla Hz.Ömer böyle bir durumda "dine misna mi ekliyeceksiniz lan" deyip tepkisini koyardi.

saygilar;
1400 yıl önce bu yazılar gayet normaldi hatta osmanlı döneminde de halkın % 1'lik kısmı bile okuma yazma bilmediği toplumlarda çok normaldi
o kaideyi kim belirlemiş

Eski19-01-06, 22:32  #10
hancı
Guest

Herhangibir hadis usulü kitabına bakabilirsiniz sayın Spartaküs;

Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Foruma mesaj değil yazabilirsin
Forumdaki mesajlara değil cevap yazabilirsin
Foruma dosyadeğil ekleyebilirsin
Forumdaki mesajınıdeğil düzeltebilirsin.

vB KoduAçık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +3. Şuan saat: 23:56.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)