"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir." |
|
![]() |
| |||||||
Kırgız köylüleri ve sosyalizm./konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Dünya'daki gelişmeler, Dış ilişkiler, Avrupa Birliği |
![]() |
|
|
Konu Araçları |
| #1 | |
![]() Giriş Tarihi: Aug 2005
| Gecen gün TRT int´te, Kirgizistan´da yapilmis bir belgelel izedim. TRT calisanlari her ne kadar kismaya calistilarsa da, kacirdiklari yerler anlayana yeterliydi. Özellikle kirsalda Türkce konusan halk ile yapilmisti program. Insanlarin yasam bicimleri, kültürel etkinlik acisindan ele alindighalde, kirgiz ve laz köylülerinin gözlemlerini, yorumcu ne kadar kisa verse de sosyalizmi aradiklari her cümlesinden belli oluyordu halkin.; Yakaladigim cümleleri yaziyorum ve konusanlar Kirgiz köylüleri ve Stalin´in o zaman sürdügü laz köylüleri. *Sosyalizm daha iyiydi *sosyalizmde % 1 bile olmayan issizlik bu gün Kirgizistan´da %40. *simdi ülkemizi yolsuzluk ve rüsvet kapladi. *Bir aylik Kirgiz maasi ile Moskova´ya ucakla gidip bir ay tatil yapiyorduk, simdi Biskeke´e (baskent) gidemiyoruz. *Sosyalizmde egitim parsirzdi.simdi tüm okullar para almaya basladilar. *Sosyalizmde, saglik parasizdi, ev sorunumuz yoktu. Simdi sigorta diye bir sey cikarp her seyden para cekiyorlar. *sosyalizmde okulu bitiren her kese is veriliyordu. Simdi kalkti. *sosyalizmde her ihtiyacimizi alabiliyorduk, simdi herseye magaza camlarinin arkasindan bakiyoruz. daha sayayim mi köylünün agzindan kacirdikarini. SOSYALIZM BIZI INSAN YAPTI. BIZI VAR ETTI. YOKSA BIZ YOKTUK? iste arkadaslar, carpik dedigimiz sosyalizmin dahi insanliga sagladigi sosyal yasam düzeyine nasil cikardigini ve kültür düzeyini yükselttigi daha nasil örneklerle verilebilir. Böyle bir yayina sosyalizm karsiti bir TRT dahi engel olamadan halka sunabiliyorsa, bir seyleri yeniden ele almanin ve biraz da düsünmenin zamani gelmedi mi? Heeey, stalin´e kafa takip camur atanlar. Kafanizi cikarin kumdan, Stalin sosyalizm demek degildir! Biraz asya ülkelerini inceleyin. Biraz da Islamin, zorla imana getirdigi asya halkina ne verdigini görün. Hala islam olan ve olamyanlar güney asya da biribirlerini yerken, kirgiz köylüleri neler söylüyor, kulak verin. saygilarimla __________________
"Tüm dönemlerde, toplumun kutsallastirdigi bos düsüncelerden tehlikesizce siyrilmak imkansizdir." M.Kemal |
|
| #2 | |
| siz demiyormusunuz canuğur kapitalizm önce döver sonra sever |
|
| #3 | ||
| Alıntı:
Biz hangileriyyiz acaba:-) Üvey olanlar her halde..... __________________
"Tüm dönemlerde, toplumun kutsallastirdigi bos düsüncelerden tehlikesizce siyrilmak imkansizdir." M.Kemal | |
|
| #4 | ||
| Alıntı:
| |
|
| #5 | |
![]() Giriş Tarihi: Dec 2005
| Tabi ki sosyalizm. Elbette sosyalizm, insanları insan yapar.refah seviyesini artırır. :61 en açık örnek.Rusya. Rusya'da sosyalizm olsaydı dünya şu an daha farklı bir konumda olurdu.. kapitalizm insanları sömürüyor. zengin daha da zengin oluyor. Siyasilerden Turgut Özal naptı? aynını yapmadı mı? zenginden alıp fakire vermesi gerekirken tam tersini yaptı. Fakirden aldı zengine verdi,fakirden aldı zengine verdi ! ! kapitalizm insanlara paza kazandırıyormuş gibi görünüyor ama aslında paralarını alıyor. insanları aç bırakıyor.birileri zengin olacak ki birileri aç kalmalı.düzen böyle işliyor.kapitalizm bunu öngörüyor.siyasiler ve devlet adamları da işlerine geldiği için böyle hareket ediyorlar.bu maalesef böyle.. Devrimle kurulan sosyalizm yıkıldıktan sonra Rusya şu an hangi güçle ayakta duruyor? Eski sosyalizmden kalan artıkları yiyorlar. Rus helikopterleri,uçakları dünyanın en gelişmiş hava araçları. adamların 10 sene önce yaptığı jet, helikopter vs araçlar,şu an Amerika'nın bile anlayamadığı gelişmiş cihaz ve makineler.. ben Türk Hava Kurumu'nun Uçantürk diye bi dergisi vardı. o dergiyi okurdum küçükken liseye giderken. derginin bi sayısında Amerikan Hava Kuvvetleri'yle, Rus Hava Kuvvetleri'nin karşılaştırmasını yapmıştı. uçak, jet ve helikopterleri boy uzunluk ağırlık vs özelliklerine göre sınıflandırmıştı. ağzım açık bakmıştım dergiye. Amerikalılar'ın yaptığı uçaklar, Ruslar'ınkinin yanında oyuncak gibi kalıyordu. bi Rus uçağı vardı. boş ağırlığı 1200 ton. var mı böyle bişey ya?Adamlar olayı aşmışlar..bu gördüklerim 10 sene önceydi.. nakliye uçaklarında Amerikalılar'ınki 75 ton taşırken ve boyu 75 metreyken,Rusların uçağını sadece boş ağılığı 1200 ton. artık gerisini siz düşünü. söyleyecek bişey kalmıyor ki.. İyi de Rusya şu anda sosyalizmi terketti diyebiliriz.eski cihaz ve makineleri hala kullanıyorlar.onlar bitince ne olacak? Rusya o zaman iyice çökecek mi? neyse bunu bilemeyiz tabi.. ama Rusya'nın bir zamanlar dünyanın süper güçlerinden biri olduğunu herkes biliyor. bence kapitalizm insanları sömürür. sayın canuğur arkadaşıma katılıyorum. Ruslar, dnyanın en eğitimli insnları. bir Rus erkeği veya kadını, anadilniden başka 2-3 dili en iyi şekilde konuşup yazabiliyor. adamlar bunu eğitimle yapıyorlar. boru değil yani bu. ama bunu herkese anlatamayız ki.insanlar daha çocuk yaştan komünizm ve sosyalizm'e düşman olarak yetiştiriliyorlar. bu fikri nasıl benimseyebilirler? okullarda sosyalizmle alakalı hiçbir konu ve fikir yok. :73 Eskiden Köy Enstitüleri vardı. Atatürk zamanında kurulan. sonradan komünist yuvası diye kapatıldılar. yani ben öyle biliyorum.benim annem de Köy Enstitüsü mezunu emekli bir Edebiyat öğretmeni. hep anlatır. eskiden Köy Enstitüleri'nde köylü, ürünün nasıl yetiştirileceğini, toprağın nasıl sürüleceğine kadar, çiftçiye herşey öğretilirdi der.harmanın nasıl yapılacağını,traktör sürmeyi vs.vs. çiftçiye okuma yazma kursu bile veriliyormuş. sonradan İnönü'den sonra çok partili sisteme geçilince,1950 senesinde gelen antidemokrat yönetimler tarafından Köy Enstitüleri, bir bir kapatılıp yerine bol bol imam hatip okulları açmışlar. şimdi memlekette okuldan fazla imamhatip lisesi var. napacaklarsa bu kadar imam hatibi? kim cennete gidecek? kim cehenneme? :61 onun hesabını yapıyorlar herhalde.. valla ben bi anlam veremedim bu gidişe... :73 __________________
"Benim naçiz vücudum elbet birgün toprak olacaktır. Fakat Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktır.’’ M. Kemal Atatürk ozansevinc Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 27-12-05 03:44 . |
|
| #6 | ||
| Alıntı:
Köy enstitüleri. yani halk okulari. Almanya bu okullari bizden 30 yil sonra kurdular ve hala acik. Her kentte, semtte meslek üzerine diplomali egitim veriyorlar. saygilarimla __________________
"Tüm dönemlerde, toplumun kutsallastirdigi bos düsüncelerden tehlikesizce siyrilmak imkansizdir." M.Kemal | |
|
| #7 | |
Forumdan Uzaklaştırılmış Giriş Tarihi: Sep 2005
| Sayın Canugur ! Olaylar tek yönlü incelendiğinde, genellikle güzel yönleri ileri sürülerek incelenir.Benim bazı akrabalarım Romanya'lıdır.Bizlerin bir kısmı Anadolu'ya göç ederken,bir kısmı oralarda kalmış.Tek bir yumurta ve portakal için nasıl kuyruğa girip,saatlaece beklediklerini anlatırlarlardı.Türkiye'ye geldiklerinde,sofrada sunulan çeçit çeşit meyvaları gördüklerinde ağızları bir karış açık kalırdı ve bunları alabilmek için kaç saat kuyrukta beklediğimizi bile soranlar olmuştu.Sosyalist emparyalizmden beslenenlerinde,nasıl bir hayat yaşadıklarını,kuyruğa girmeden nasıl mal alabildiklerini,kırımdaki yazlık ve daça'lardan kimlerin yararlandıklarını onlar da iyi bilmektedirler.Spor etkinlikleri,bale ve diğer gösteriler sebebiyle yurt dışına çıkanlar,o devirlerde bütün bu nimetleri teperek nasılda başka ülkelere sığınıyorlardı.Birde yurt dışına hiç çıkamayan,devletin resmi gazete ve TV lerinden başka hiç bir haber kaynaklarını dinleyemenleri bir düşünsenize.Gulak takım adalarında öldürülen milyonlar,sibiryaya sürgüne gönderilip açlık ve yoklukla ölüme mahkum edilen milyonlar,bütün bunlarda sosyalist emparyalizmin ürünleri değilmidirler. Çok yanlı ve değişik açılardan bakmak insanı her zaman yüceltir,inanç düşünce ve değer yargılarımızın katılığı,bazı şeyleri görmezden gelmemize neden olabilir.Gözler dikene takıldığında gülü,gözler güle takıldığında dikeni göremez olur.Her ikisinide görebilmek her insana kolay gelen bir şey değildir. Saygı ve hürmetlerimle. |
|
| #8 | |
| Haklisiniz sayin türesin, ama siz de genellestirdiginizde sorunlar cikmaktadir. BEn köylülünün agzindan duyduklarim yazdim, siz de kitaplarin yazdiklarini. Ortasini ararsaniz, sosyalizm, kapitalin oldugu bir dünyada ancak bu kadar olur:-) Eger tüm sosyalist ülke köylüler kirgiz köylüleri gibi mutlu olsalardi, her halde yikilmazdi degil mi? sosyal emperyelizm demeek istiyorsunuz. Para piyasasinda bundan baska bir isim bulunamazdi zaten. Muzaffer Izgü´de, Gecmiste Rusya´ya giderken, cantasinda bol iktarda, kadin naylon corabi ve cikolata götürdügünü söylerdi. Yokmus cünkü. Rus üniversite mezunu kadinlarin dünyanin her yerinde fuhusa zorlanmalari, sosyalizmin sonucu degil kapitalizmin ürünüdür ayrica? Yani her seyin farkindayim sayin Türesin. __________________
"Tüm dönemlerde, toplumun kutsallastirdigi bos düsüncelerden tehlikesizce siyrilmak imkansizdir." M.Kemal |
|
| #9 | |
Forumdan Uzaklaştırılmış Giriş Tarihi: Sep 2005
| Sayın Canugur ! Senin gibi, yaşamın her türlü badirelerini atlatan birinin farkında olmamasına şaşardım zaten.Saygılarımla. |
|
| #10 | |
| Rica ederim sayin Türesin. Objektif olmak yasamin her alaninda insanin yüzünü agartir. saygilarimla __________________
|
![]() |
| Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
|
|