"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir." |
|
![]() |
| |||||||
Sosyalizm-insan-ahlak/konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Tüm siyasal ideolojilerin özgürce incelenip tartışılabileceği bölüm. |
![]() |
|
|
Konu Araçları |
| #1 | |
Ayrıldı Giriş Tarihi: Aug 2006
| 'Hombre lobo no, hombre nuevo si!' yani; 'Kurt insana hayır, yeni insana evet!' Che'nin ortaya attığı bir slogandı. Kapitalizme göre insan insanın kurdudur,oysa sosyalizm/komünizm farklı bir insanı ve ahlakı barındırır içinde.Che yaratılması gereken insan profilini açıklarken,aslında kendi yaşantısıyla da bu profili çizdi. Jose Marti de;söylemenin en iyi yolu yapmaktır diyor. Forumda bazı konularda en azından bana ters düşen bazı yorumları görünce;Sosyalizm/komünizmin ideali olan insan profilinin ve ahlakının ne olması gerektiği konusunda fazla yorum yapılmadığını,bunun eksik kaldığını gördüm. Katkı yapmak isteyen arkadaş varsa şimdiden teşekkür ederim.Saygılarımla. __________________
Umudun rengi mavi derler ya,ringlerde mavidir. |
|
| #2 | |
![]() Giriş Tarihi: May 2007 Ülke / Şehir: İzmir
| Sevgili Anadolu, şöyle bir ekleme ya da açılım yapmak isterim: "Sosyalizm/komünizmin ideali olan insan profilinin" demişsin ya; bir sürü insan tanıyorum ki, düşledikleri dünya benimkine eşit ve içi dolu dolu namuslu bireyler... Ama, hangi ideolojik kimliğe dahil oldukarının ayırdında değiller. Bunu niye söylüyorum? Çünkü bizi eşit, adil ve özgür yaşamaya sevk eden tek motivasyonumuz vicdanımız. Her şey elin yordamıyla başlayıp, aklı kelimelere daha çok basanların kağıda söz kıldığı teorilerle sürüp gidiyor. Sonra bir bakıyoruz, kağıtta muhteşem sosyalist ve son tahlilde komünist olanın yaşadığı hayat enteresan çelişkilerle dolu... Tutarlılık, kendini gerçekleştirmekle mümkün. Esas soruysa kim bu "kendim"? __________________
Gücün olduğu yerde özgürlükten söz edilemez. |
|
| #3 | ||
| Alıntı:
Tutarlılık,kendini gerçekleştirmekle mümkün demişsiniz.Jose Marti de;söylemenin en iyi yolu yapmaktır diyor.Marti'nin sözüyle tam da bunu anlatmaya çalışmıştım.Ama burda gene de eksik kalan bir yan daha var!!!Saygılarımla. __________________
Umudun rengi mavi derler ya,ringlerde mavidir. | |
|
| #4 | |
| Tabi ki eksik! Bu yüzden sordum ya; "kim bu kendim?" ![]() __________________
|
| #5 | ||
| Sonra ; Alıntı:
| #6 | |
| Çocuktum. İskenderun’da ki evimiz, “kurtarılmış bölgenin” sınırındaydı. Apartmanımızdan sonra başlayan mahalleler görece daha yoksul, genellikle Güneydoğudan göç alan yerlerdi. İki üç sokak ilerleyince, kentin yüzü değişir; düzenli, tertipli blokların yerini, tek katlı derme çatma binalar alırdı. “Faşistler”in egemen olduğu mahallerdi bunlar. Yani büyükler öyle bahsederdi. Hava karardıktan sonra, oralardan geçmemeye çalışır; çok mecbur kalırsak, başımız önümüzde, koşar adımlarla, “kendi bölgemize” ulaşmaya çabalardık. Bu kelimelerin anlamlarını bilmezdim. Ama sezgilerim, faşizmin ve buna dahil insanların kötü, korkulacak bir şey olduğunu söylerdi bana. Onlardan ürkerdim. (...) Vakti zamanında Birgün gazetesinde böyle bir yazım yayınlanmıştı. En samimi ifadem budur diye düşünüyorum. İzninizle "Ayna" başlığının altına tamamını ekleyeceğim. Okumak istemeyecekleri, mecbur kılmak istemiyorum ![]() __________________
|
| #7 | ||
Genel Moderatör ![]() Giriş Tarihi: Aug 2006
| Alıntı:
"Neden bıyıklarını kesmiyorsun?" "Devrimci adam bıyıksız olmaz oğlum" demişti. Neydi devrim? Garpisemiştim, demek ki tüm bıyıklı adamlar babam kadar üstündü, çocukken babama hissettiğim ve ona uyarladıgım üstünlüklerin hepsi onlarda da vardı demek. Yine bir gün Nazım Hikmet kitaplarının fazlalığı dikkatimi çekmişti. "Bu adamın neden bu kadar çok kitabı var bizde baba?" "Devrimci adam Nazım Hikmet okur oğlum." Tamamdı. İşte devrimci demek devrim büyüsüne sahip olandı. Devrim bir büyüydü, iyi olmayı, ahlaklı olmayı, insan olmayı gerektiren bir büyü, ve bu büyüye de sahip olana devrimci denirdi. Ben öyle anlamıştım o zamanlar. Büyüyene kadar "Devrimci olmak ahlak gerektirir"i koymuştum kafama. Şimdi ise çocukluk düşüncelerinin cok dışında yorumladıgım hayata yine yorumladıgım ahlaklı olmak prensibiyle bakıyorum. Genelde ahlak çogu zaman sömürgeleştirilmiş toplumlarda bacak arasında algılanır ya da topluma ayak uydurmaya, toplumun keskin bıçak gibi koydugu kesivi kurallar bütününe ayak uydurmaktır. Oysa ahlak insan saygı göstermektir. Bir insanın ruhunun ya da bedeninin sağlığı için yaptığın her hareket, her iyimser düşünce senin ahlakındır. Sosyalizmin içindeki ahlak da budur bence. Saygılarımla.. __________________
"Yaşamak bir ağaç gibi tek ve hür ve bir orman gibi kardeşçesine." Nazım Hikmet İnsanların Kanatları Yüreklerinde.. | |
|
| |
| #8 | ||
Yazıyaz Dergi Yazarı ![]() Giriş Tarihi: Aug 2006 Ülke / Şehir: Anadolu
| Alıntı:
Sosyalizm için öncelik insandır.. insana olan sevgi-saygıdır aslolan ve herşeyin başlangıcı. Yani olması gereken bu... __________________
Her an bir çarpıntıyı yaşamaktayım Her an çılgın bir heves dağlıyor kalbimi Tanrım, ben mi hayatı aşmaktayım Yoksa hayat mı aşmakta beni... | |
|
| #9 | |
Dergi İşçi Günlüğü Sorumlusu ![]() Giriş Tarihi: Jan 2007 Ülke / Şehir: Dünyadan
| Sosyalizmde bence en büyük ahlak insana,emeğe olan saygıdır.Herşeyden önce kendisine saygısı olanın başkalarınada saygısı vardır diye düşünüyorum. __________________
Haziran'da Ölmek Zor!!!!! |
|
| #10 | |
![]() Giriş Tarihi: Jan 2007 Ülke / Şehir: İstanbul
| Sosyalizm, insanın toplumda nesne değil, özne olması gerektiğini savunur. Diğer bir deyişle insan araç değil, amaç olmalıdır. Savaşsız, sömürüsüz ve adil bir toplum düzenini savunan insanların ahlaki açıdan üçkağıtçı, fuhuşa ve uyuşturucu kullanıma yatkın, özetle yozlaşmış olması beklenemez. Kısaca söylemem gerekirse; hayatının merkezine toplumların adil, eşit, özgür bir şekilde örgütlenmesi için mücadeleyi koyan insanların özverili, onurlu, dürüst ve paylaşımcı olması gerekir. __________________
Su da yandı Sel bastı su dayandı Üstüme su serptiler Tutuştu su da yandı Yağız Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 24-10-07 16:09 . |
|
![]() |
| Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
|
|