Yazıyaz Forum RSS beslemesi

Bu nedir?

"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir."

Lütfen forum kurallarını okuyunuz.

Geri Dön Yazıyaz Forum > Siyaset > Türkiye Siyaseti

Üye OlSık SorulanlarÜye Listesi Takvim Arama Yeni Mesajlar Forumları Okundu İşaretle

İran'da "perçem" yasağı

/

konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Türkiye gündemi, sorunları ve düşünceler

Konu Araçları
Eski28-06-07, 17:29  #1
Peysafi
Forumdan Uzaklaştırılmış

Giriş Tarihi: Jan 2007
İran'da "perçem" yasağı

Bu fotoğraflar oldukça etkileyici. Özellikle kadınların "yüz ifadelerine" dikkat edin. Sadece kadınlar değil genç erkekler de sıkı polis kontrolünde yaşamak zorundalar ama kadınların yüzlerinde bütün bir İran gerçeği apaçık kendini götermekte. Ayrıca kara çarşaflı kadın polislerin yüz ifadelerine de dikkat edin. Hele bir tanesi var ki, doğrusu nasıl bir eğitimden geçtiğini çok merak ettim.
Gerçekten de çok dramatik görüntüler bunlar.
Dikkatle bakın ve uzun uzun düşünün mutlaka.

http://www.iranfocus.com/modules/new...?storyid=11159
Peysafi is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski28-06-07, 17:38  #2
Maurad

Maurad'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Jul 2006
Ülke / Şehir: Hareket Halinde

Sanırım aynı İran kendi arabasını ekndi tankını topunu enerjisini de üretiyor...

Ne kadar gerici ve medeniyet dışı bir topluluk değil mi?

Halbuki bizim gibi açılıp saçılıp saçları dikip mankenlerin hayatlarını dikizleyen,hiçbir şey üretmeyen,çağdaş,ilerici,laik,demokratik,atatü rkçü bir topluluk olmaları gerekir...

(Burada çağdaş laik demokratik ve Atatürk'çü olmaktan kasıt bunları yanlış anlamaktan kaynaklanıyor...Yani Kemalizm'i yanlış anlayarak...
Ya da Medeniyeti yani medeni olmayı giyinmeye bağlayarak konuşanları göz önüne getirelim...Halbuki medeniyet çalışmaktır.Bu çalışma esnasında çalışanı daha rahat kılan her şey(kıyafet,tv,bilgisayar) medeniyetin ürünleridir...Medeniyetin ürünlerini kullanarak medeni olunmuyor ne yazık ki...)

Ben yine saçmaladım!
Eski28-06-07, 17:45  #3
Maurad

Maurad'nın Avatarı

Bir noktada katılmıyor değilim...

Ahlak toplumun birlikteliği için önemlidir.Ama bunun için ahlak polisi değil ahlak eğitimi gereklidir...
Eski28-06-07, 17:46  #4
Peysafi
Forumdan Uzaklaştırılmış

Sizin "medeniyet" tanımınız ne kadar "mataryalist" öyle...
Kim daha çok tuğla-çimento yatırımı yaparsa o mu daha medeni oluyor?

Bir ülkenin medeni olarak vasıflandırılması için şu değerlere sahip olması gerekiyor:

İnsan hakları
Demokrasi
Laiklik
Hukuk devleti
Sosyal devlet
Halkın eğitim düzeyinin yüksekliği
Kültürel ve sanatsal gelişmişlik (Tiyatro, kütüphane vb. sayısının yüksekliği vb..)
ve bilim, teknolojiye verilen önem vb

Sözün kısası hiç bir "despotik rejim" medeni olamaz.
Tek tek bireyler için ise medeniyet; kendin kadar başkalarının da haklarına riayet etmek, hoşgörülü olmak, çevreye rahatsızlık vermemek, yardımseverlik vb... kriterler ile ölçülür.

Yoksa "en zengin adam en medeni adamdır" mı diyecektik? Hele Türkiye'de ?
Eski28-06-07, 17:48  #5
Elenorin
Genel Moderatör

Elenorin'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Aug 2006

İran elbette örnek alınması gereken bir toplum değildir. İslam dininin en baskıcı görüntülerinin sergilendiği bu ülke de insan olmak ya da insan gibi yaşabilmek dinin getirdiği keskin baskı altında imkansız gibi duruyor. Bu her iki cinsiyet için geçerli olsa da bundan en büyük nasibini alan tabi ki kadınlar oluyor.

Özellikle devrim sonrası İran'da yaşananlar, ihanetler de dikkate alındığında yeni kurulan düzenin tamamen çarpıklıklar sistemi olduğu da göz önünde durmaktadır. Ancak Ortadoğu'da ki dik duruşu, ve yaptıgı cıkışlarda heyecan vermiyor değil.

Öte yandan sayın Maurad'ın bahsettiği Türkiye toplumu modeline de katılmamak mümkün değil. Birilerine bir eleştiri göndereceksek eğer aynı eleştirileri kendimize tabi tutmamız gerekmektedir önellikle. Üstelik İran'da yaşananlar bizim ülkemizin bazı kesinlerinde de yaşanmaktadır. Kiitlelerin cahilliği ve bedenlerine aldıkları afyon sonucu saçma sapan bir yaşam tarzını seçmişlerdir ve ona ayak uydurmayanları psikolojik baskıyla yıldırmaya çalışmaktadır.

İnsanlığa ve onun özgür fikriyatına yapılan bu tür baskıların kaldırılması en tabii dileğimiz ve amacımız olmaldılır. Bir İran'da ki baskıcı rejime sahip olmamız için ya da şu anda ki Türkiye'nin durumundan kurtulmak için.

İnsanların Kanatları Yüreklerinde..
Elenorin is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski28-06-07, 17:56  #6
Maurad

Maurad'nın Avatarı

Alıntı:
Bir ülkenin medeni olarak vasıflandırılması için şu değerlere sahip olması gerekiyor:

İnsan hakları
Demokrasi
Laiklik
Hukuk devleti
Sosyal devlet
Halkın eğitim düzeyinin yüksekliği
Kültürel ve sanatsal gelişmişlik (Tiyatro, kütüphane vb. sayısının yüksekliği vb..)
ve bilim, teknolojiye verilen önem vb
Çok doğru

Medeniyet sizin de dediğiniz gibi (benim de yazmadığım gibi)
insanlıktır.İnsanlık onuruna sahipliktir...

Bu da hümanist bir yönetim şekli ile gerçekleşir...

Ama ben Türkiye'deki medeniyet anlayışını Batı'dan kopyala yapıştır şeklinde alındığını düşünüyorum...

Aslında bir baktığınızda orada başı açık diye cinayet işlenebilirken burada sinirlenildiği için bir maganda cinayet işliyor...6 ay hapis ve dışarıda...,

Beni solladın tartışması ile öldürülen kişilerin haberlerini üzülerek okuyoruz gazetelerde...6 ay hapis ve dışarda...

Belki biz İran'ı medeniyet yönünden eleştiriyoruz da biz ne kadar medeniyiz?

Yani batıdaki yasaları olduğu gibi alarak medeni mi olduk biz?
Eski28-06-07, 18:06  #7
fenerbahçeli

Giriş Tarihi: Feb 2007

İran' da kadın olmakta yasaklanır yakında
fenerbahçeli is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski28-06-07, 18:06  #8
Peysafi
Forumdan Uzaklaştırılmış

Demokrasi, insan hakları vb. değerler batıdan çıkmış olabilir ama burada önemli olan bu değerlerin "evrenselleşmesi"dir. Yani biz batılı değerleri almıyoruz "evrensel değerleri" alıyoruz. Bu demek değildir ki Batı medenidir.
Hayır Batı medeniyeti dediğimizde onların kendi iç düzenleri ile ilgili bir şeye vurgu yaparız. Yoksa Batı emperyalizmi bir medeniyet değil "tek dişi kalmış canavar"dır.

Öenmi olan bizim bu ayırımları iyi yapmamızdır. Ortadağu ülkelerinde devletler batıya ait olan herşeye karşıdırlar çünkü işlerine gelemz demokrasi insan hakları gibi değerler. O yüzden sürekli körükörüne batı karşıtlığı propagandası yaparlar kendi halklarına. Batılılar yozlaşmıştır, ahlaksızdır şu bu...

Biz ise Batının emperyalist yüzüne karşıyız.
Eski28-06-07, 18:09  #9
Maurad

Maurad'nın Avatarı

Benim de sorum tam olarak bu evrensel değerlerle ilgili....

Biz bu evrensel değerlere ne kadar bağlıyız?
Eski28-06-07, 18:09  #10
fenerbahçeli

Giriş Tarihi: Feb 2007

İran' da kadın olmakta zor;

Erkek olmakta;

fenerbahçeli is offline   Alıntı Yaparak Cevapla

Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Foruma mesaj değil yazabilirsin
Forumdaki mesajlara değil cevap yazabilirsin
Foruma dosyadeğil ekleyebilirsin
Forumdaki mesajınıdeğil düzeltebilirsin.

vB KoduAçık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +3. Şuan saat: 10:39.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)