Yazıyaz Forum RSS beslemesi

Bu nedir?

"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir."

Lütfen forum kurallarını okuyunuz.

Geri Dön Yazıyaz Forum > İnançlar ve Dinler > Kitaplı Dinler - Tarikatlar > Arşiv

Üye OlSık SorulanlarÜye Listesi Takvim Arama Yeni Mesajlar Forumları Okundu İşaretle

Konu Araçları
Eski29-06-07, 10:38  #1
özedönüş

Giriş Tarihi: Oct 2006
İslamdaki Mirasta Matematik hatası var mı?

Bildiğimiz kadarıyla birçok yerde islamdaki mirasta matematiksel hatanın olduğu söyleniyor.Bu konuyu da burada ele almakla bazı şeyleri öğreneceğimize inanıyorum.

İddialar şöyledir.

Önce ayetlere bakalim, sonra iki ayri örnek üzerinde mirasi paylastiralim ayetlere göre:

Nisa/4:11. Allah size, çocuklariniz hakkinda, erkege, kadinin payinin iki misli (miras vermenizi) emreder. (Çocuklar) ikiden fazla kadin iseler, ölünün biraktiginin üçte ikisi onlarindir. Eger yalniz bir kadinsa yarisi onundur. Ölenin çocugu varsa, ana-babasindan her birinin mirastan altida bir hissesi vardir. Eger çocugu yok da ana-babasi ona vâris olmuş ise, anasina üçte bir (düşer). Eger ölenin kardeşleri varsa, anasina altida bir (düşer. Bütün bu paylar ölenin) yapacagi vasiyetten ve borçtan sonradir. Babalariniz ve ogullarinizdan hangisinin size, fayda bakimindan daha yakin oldugunu bilemezsiniz. Bunlar Allah tarafindan konmuş farzlardir (paylardir). şüphesiz Allah ilim ve hikmet sahibidir.

Nisa/4:12. Yapacaklari vasiyetten ve borçtan sonra eşlerinizin, eger çocuklari yoksa, biraktiklarinin yarisi sizindir. Çocuklari varsa biraktiklarinin dörtte biri sizindir. Çocugunuz yoksa, sizin de, yapacaginiz vasiyetten ve borçtan sonra, biraktiginizin dörtte biri onlarindir (zevcelerinizindir). Çocugunuz varsa, biraktiginizin sekizde biri onlarindir. Eger bir erkek veya kadinin, anababasi ve çocuklari bulunmadigi halde (kelâle şeklinde) mali mirasçilara kalirsa ve bir erkek yahut bir kizkardeşi varsa, her birine altida bir düşer. Bundan fazla iseler üçte bire ortaktirlar. (Bu taksim) yapilacak vasiyetten ve borçtan sonra, kimse zarara ugramaksizin (yapilacak)tir. Bunlar Allah'tan size vasiyettir. Allah her şeyi hakkiyle bilendir, halîmdir.

Nisa/4:176. Senden fetva isterler. De ki: "Allah, babasi ve çocugu olmayan kimsenin mirasi hakkindaki hükmü şöyle açikliyor: Eger çocugu olmayan bir kimse ölür de onun bir kizkardeşi bulunursa, biraktiginin yarisi bunundur. Kizkardeş ölüp çocugu olmazsa erkek kardeş de ona vâris olur. Kizkardeşler iki tane olursa (erkek kardeşlerinin) biraktiginin üçte ikisi onlarindir. Eger erkekli kadinli daha fazla kardeş mevcut ise erkegin hakki, iki kadin payi kadardir. şaşirmamaniz için Allah size açiklama yapiyor. Allah her şeyi bilmektedir.

Varsayalim ki, bir adam öldü ve geride üç kiz evlat, bir ana, bir baba ve eşini birakti.. Yukaridaki ayetlere göre miras paylaşimi şöyle olacaktir:

Üç kiz evlata mirasin 2/3'ü, ana ve babanin her birine 1/6, karisina 1/8 kalacaktir.

Bu durumda, matematik yapalim:

(2/3)+(1/6)+(1/6)+(1/8 )= 27/24 = 1,125 bulunur! (1,0 olmasi gerekirdi!..)

Yani, miras paylaşildigi zaman herbir mirasçinin aldiginin toplami, mirastan fazla çikmaktadir!..

Bir diger örnek verelim:

Bir adam ölür ve geride anası, karısı, ve iki kızkardeş kalır. Kuran'in yukarida verilen ilgili miras ayetlerine göre; ana'ya mirasin 1/3'ü, karisina mirasin 1/4 'ü, iki kızkardeşe de toplam 2/3'ü kalacaktir:

Hesap yapalim:

(1/3)+(1/4)+(2/3)= 15/12= 1,25 !..

Burada da, miras paylaşiliyor, paylar toplaninca, mirastan daha büyük, %25 daha büyük çikiyor!..

EVET İDDİALAR BÖYLE

Biz yine agnostik müslümanlığa devam edelim. Allahın bilmediğini her nedense hz.Ömer avl metodu ile bilmiş gibi oluyor.Müslümanlara sormak gerekiyor.Allah cc.'ye yakıştırabiliyor musunuz bu hesabı? Neden doğru oranı vermek varken ve tek işlemle çözüm mevcutkenuzun uzun işlemlere gerek olsun..

Bu konuda henüz dünyada iken bir insanın cehennemlik ilan edildiği halde gel müslüman ol denmesi olayı gibi zihinleri allak bulak edecek türden bir konudur.
özedönüş is offline  
Eski29-06-07, 11:15  #2
anibal
Uzaklaştırıldı

Giriş Tarihi: Mar 2006

Benim görüşümü sormayın, benimki: "Matematik bir çobana göre zor bir ilimdir, eğitim şartı gerekir" olacaktır ve sanırım sn.tuqu'nun tartışmaya kilit vurmasına zemin hazırlayacaktır..
anibal is offline  
Eski29-06-07, 15:59  #3
s.gerçek

s.gerçek'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Sep 2006

Bu konu Kuranın en büyük açıklarından biridir. Şimdiye kadar kimse cevaplayamadı. Müslümanlar allahın veya muhammedin açığını kapayabilmek için değişik absürd hesaplar geliştirmişlerdir. Hiçbir vatandaş da çıkıp bu ayet allahtan olsa hesap tıkır tıkır çıkar bu olsa olsa cahil bir insan hesabıdır deme cesaretini gösterememiştir.
s.gerçek is offline  
Eski29-06-07, 16:15  #4
özedönüş

Giriş Tarihi: Oct 2006

o zaman ben agnostik bir tavırla sormak durumundayım

Ya bu ayetler hz.Muhammedin sözüdür veya kuran değiştirilmiştir.
Eğer ikisi değilse o zaman Allah herşeyi bilmiyor.Üçüncü şık islama da uygun değildir.

Dördüncü bir şık olabilmesi için ne olabilir?
Bilmiyoruz.Biraz daha beyin jimnastiği lazım.

Ebu Lehep konusundan sonra içinden çıkamadığım ikinci konu...

özedönüş Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 29-06-07 16:19 .
özedönüş is offline  
Eski29-06-07, 16:24  #5
Martı

Martı'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Jun 2007

İslam, en baştaki matematiksel hatayı "erkeğe kadının iki misli miras vermesini" emrettiği zaman yapar. Bu hata sonraki adım.
Eski29-06-07, 16:29  #6
anibal
Uzaklaştırıldı

Sn. Özedönüş, aslında cevap basit, sizde biliyorsunuz.. Ama kendinizi kandırmayaı tercih ettiğiniz için, cevabı anmaktan bile kaçıyorsunuz..

İyide, kendinizi kandırmanın kime ne faydası var ki?
anibal is offline  
Eski29-06-07, 16:39  #7
Ulukoca
Forumdan Uzaklaştırılmış

Giriş Tarihi: Feb 2007

Sayın özedönüş, kafanız karışmasın. Çünkü her konunun ehli diye bir durum vardır. Ben hukuk okuyorum ve hukuğun en çetrefilli konusu miras paylaşımıdır. Size şöyle diyeyim, (iyi bildiğim için kesin konuşuyorum) Ankara da bu miras paylaşımı konusunda 5-6 avukat var. Bu konuda uzmanlaşmış, bunların haricindekiler -haklı olarak- çoğunlukla işin içinden çıkamaz.

İslam da ki miras hukuğunda da durum böyledir. Siz ilahiyat eğitimi almış olabilirsiniz ama bir dalda uzmanlaşmak çok farklıdır. Mesela babam kelamcıdır. O dalda uzmanlaşmıştır ve kendi dalı haricindeki konularda yorum yapsa da genellikle işin uzmanına gönderir.

İslam miras hukuğu konusu da böyledir. Bu konunun uzmanı kimse cevabını onlar verecektir. Yoksa sizin uzman olmadığınız bir konuda cevap vermeye çalışmanız hem sizin hem de diğer insanların yararın olmayabilir.

Saygılarımla

(herşeye rağmen ben şu hesap işi ilgimi çekti, çünkü biraz zeka sorusu gibi duruyor, sanki bir yerinde bir cinlik var gibi ya sadece düşünecem o kadar)
Ulukoca is offline  
Eski29-06-07, 16:51  #8
anibal
Uzaklaştırıldı

İyi de Ulukoca, bu bir hukuk sorusu değil, bir matematik sorusu.. 1400 yıldır kimse çıkamadı içinden, belki sana nasip olur..
anibal is offline  
Eski29-06-07, 16:59  #9
Ulukoca
Forumdan Uzaklaştırılmış

Giriş Tarihi: Feb 2007

Alıntı:
Sayın anibal şöyle demiş:

Mesajı Göster
İyi de Ulukoca, bu bir hukuk sorusu değil, bir matematik sorusu.. 1400 yıldır kimse çıkamadı içinden, belki sana nasip olur..
Sayın anibal anlatamadım durumu galiba.

Hani vardır ya, adam ölmüş büyüğüne yarısı, küçüğüne dörtte biri, en küçüğüne de sekizde biri olacak şekilde 17 tane at,eşek, koyun neyse artık paylaşılacaktır. Ona benzettim ben.

Konu sadece matematik veya sadece miras sorunu değil. özellikle hazırlandığı için soru, büyük ihtimalle ya ayette atlanılan göz ardı edilen bir kısım vardır ya da matematiksel bir cinlik vardır.

En azından zeka sorusu çözmek özel zevklerim arasında olduğu için öyle düşünüyorum. Ama feraizi de bilmek lazım, temeli onun üzerine kurulu. Daha ben de feraiz almadım o yüzden bulamam büyük ihtimalle ama yine de bir deneyecem.

Gelecek seneye söz anibal, bir cevap veririm.
Ulukoca is offline  
Eski29-06-07, 17:08  #10
anibal
Uzaklaştırıldı

>>> Gelecek seneye söz anibal, bir cevap veririm.

Bence git bir piyango bilet al, çekilişi beklemeden de senet-spet yap kendine evler, arabalar al.. Sende bu mevzuyu çözecek şans varsa, piyango biletinin sana çıkması %1500 filan ihtimal olur..

Eh, sende akıl, fikir, izan yok mu? Vardır umarım, ama bunu onlarla değil, ancak şansla çözebilirsin.. Akıl-fikir-izan, bunu matematik bilmeyen biri söylemiş diyor, 1400 yıldır..
anibal is offline  

Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Foruma mesaj değil yazabilirsin
Forumdaki mesajlara değil cevap yazabilirsin
Foruma dosyadeğil ekleyebilirsin
Forumdaki mesajınıdeğil düzeltebilirsin.

vB KoduAçık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı