"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir."

Lütfen forum kurallarını okuyunuz.

Bu nedir?

Geri Dön Yazıyaz Forum > İnançlar ve Dinler > Kitaplı Dinler - Tarikatlar > Arşiv

Üye OlSık SorulanlarÜye Listesi Takvim Arama Yeni Mesajlar Forumları Okundu İşaretle

Konu Araçları
Eski08-07-07, 13:20  #1
Leonardo

Giriş Tarihi: Jul 2007
Ülke / Şehir: Hollanda
Dinleri Çürütmek

Tanrı, din, doğaüstü güçler gibi kavramlar yıllardan beri gerek bilim çevrelerince, gerekse felsefe ve din çevrelerince tartışılıyor. A dininin gerçek olduğu, B dininin yalan olduğu veya tüm dinlerin yalan olduğu gibi tezler mevcut. Ama bu görüşlerden hangisinin "kesin gerçek" olduğu henüz belli değil. Bu nedenle biz Tanrı-din ekseninde savunulan görüşlere "inanç" adını veriyoruz. Bu konulara belki daha sonra değinirim. Benim asıl anlatmak istediğim şey, bilimin A veya B dinini nasıl çürütebileceğiyle ilgili [Tanrı'nın olduğu tezinin nasıl çürütülebileceğine şu an için değinmek istemiyorum].

Her şeyden önce bilimin tanımını yapmam başlangıç için en doğru şey olur. Bilim; olayları deney ve gözlem yoluyla inceleyen, bu verileri yorumlayan, bu yorumları yeni deneylerle kanıtlayan-çürüten ve genel geçerliliği olan yasaları içinde barındıran bilgiler bütünüdür. Bu anlamda öznel değil, kesin yasalar içerir [bilimsel yasalar ancak yine kendisi yoluyla, bilimle, değiştirilebilir]. Amacı doğasal ve evrensel olayları açıklamaktır. Bir bakıma bir "bilme" yoludur, "bilgiye ulaşma" yoludur.

Şimdi; bilimin ne olduğu konusunda, içeriğinde, amaçlarında, ve en önemlisi gerçekliği konusunda birleştiğimizi varsayıyorum. Burada gerçeklik derken, bilimin yasalarının doğru olduğu düşüncesinde uzlaşmaya vardığımızı söylüyorum. Bu nedenle yukarıda söylediklerimi kabul etmeyen birinin -en önemlisi bilimsel yasaların doğruluğunu kabul etmeyen birinin- bu konuya dahil olmasını çok doğru bulmuyorum.

Sorum şu; bilim, A dinini nasıl çürütebilir? Şöyle çürütebilir; onun yasalarının gerçek olmadığını kanıtlayarak. Gerçek hayattan bir örnek vererek başlayayım. Üç büyük din [Yahudilik, Hristiyanlık ve İslam] yaratılışı savunuyor, bilim ise evrimi. Bu durumda karşımıza tek bir soru çıkıyor; hangisi doğru? İşte bilim bu noktada belirginleşiyor.

Örnek olarak, A ve B dini yaratılışın olduğunu söylüyor. Varsayalım ki, evrim kanıtlandı. Böylece A ve B çürüyor. Ancak başka bir din olan C dini yaratılış veya evrimden bahsetmiyor, bu durumda bilim C dininin doğruluğunu ne ispâtlamış ne de çürütmüş oluyor. Dolayısıyla bilim evrimi kanıtlayarak yaratılışı çürütebilir böylece yaratılışı savunan din de doğal olarak çürür, doğru olmadığı kanıtlanır.

Bilim, öne sürülen tezleri doğrudan veya dolaylı yoldan inceleme altına alır ve böylece tezlerin temel kaynağını çürütür. Tezlerin [konuştuğumuz konu içindeki bu tez dinlerin tezi oluyor] "doğru olmadığı" yargısına ulaşmanın en doğru şekli şimdilik budur.
Eski08-07-07, 19:08  #2
Lumbstatc

Lumbstatc'nın Avatarı

Merak etmeyin sn.Leonardo bu dediğiniz düşünceler kanıtlansa bile bazı dar görüşlü ve bağnazlar kabul etmeyeceklerdir, eminim.
Lumbstatc is offline  
Eski08-07-07, 19:57  #3
ugurozaltn

ugurozaltn'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Aug 2005
Ülke / Şehir: manisa

Bilimsel gelişmeler dini kavramların doğruluğunu ispatlıyor ve daha da ıspatlayacak

Bilimlerin kaynağı zaten Rasuller ve Varisleri Alimlerdir.

ABD de en çok satan kitaplarda Mesnevi ninde olması işin ıspatıdır.
ugurozaltn is offline  
Eski08-07-07, 20:11  #4
Lumbstatc

Lumbstatc'nın Avatarı

Alıntı:
Sayın ugurozaltn şöyle demiş:

Mesajı Göster
Bilimsel gelişmeler dini kavramların doğruluğunu ispatlıyor ve daha da ıspatlayacak

Bilimlerin kaynağı zaten Rasuller ve Varisleri Alimlerdir.

ABD de en çok satan kitaplarda Mesnevi ninde olması işin ıspatıdır.
Beni güldürmeyin saın ugutozaltn bilim dini mi ispatlıyor. Biri herşeyin temelinin doğa olduğunu diğeri ilahi bir varlık olduğunu savunurken nasıl birbirlerini kanıtlıyor olabilirler anlamadım. Demek istediğim şey bu zamana kadar bilimin dinsel öğelerden birini ispatladığını örnek verir misiniz. Ama bu örneği verirken dikkat edin bu bilimin kanıtladığı şeylere dinin kılıf uydurması olmasın. Ve biraz da bakış açınızı genişletmenizi öneririm.
Lumbstatc is offline  
Eski08-07-07, 22:34  #5
alptegin

Giriş Tarihi: Jun 2007

Alıntı:
Sayın Lumbstatc şöyle demiş:

Mesajı Göster
Beni güldürmeyin saın ugutozaltn bilim dini mi ispatlıyor. Biri herşeyin temelinin doğa olduğunu diğeri ilahi bir varlık olduğunu savunurken nasıl birbirlerini kanıtlıyor olabilirler anlamadım. Demek istediğim şey bu zamana kadar bilimin dinsel öğelerden birini ispatladığını örnek verir misiniz. Ama bu örneği verirken dikkat edin bu bilimin kanıtladığı şeylere dinin kılıf uydurması olmasın. Ve biraz da bakış açınızı genişletmenizi öneririm.
Bu sizin fikriniz sayın Lumbstatc.

Bilimin her şeyin kaynağı doğadır dediğini nerden çıkardınız?

Neye dayanarak bunu söylüyorsunuz?

Umarım her şeyin kaynağı demenin ne demek olduğunu biliyorsunuzdur.

Yoksa yazdığınız her şey havada kalacak demektir.

Öte taraftan bunun ne demek olduğunu bilseydiniz sanırım böyle bir sözüde demezdiniz.

Bu forumda bu konular çok tartışıldı.

Özellikle kaynak konusu çok evrilip çevrildi.

Yaratılışta maddenin durumunu bizlere anlatanlar çok oldu.Maddenin kaynağını ve varacağı noktayı açıklama konusunda sıkıntılar yaşandı,adaptasyon konusu boşta kaldı ancak her ne kadar sonuç itibari ile bir yere bağlamak(bilimsel olarak)mümkün olmadıysada en azından tutarlılık içinde anlatıldı.

Ancak her şeyin kaynağı olarak doğayı görmek hele de bunu bilim adına söylemek ilginç bir yaklaşım.Açıklarsanız sevinirim.

Saygılarımla.
alptegin is offline  
Eski09-07-07, 06:59  #6
özedönüş

Giriş Tarihi: Oct 2006

Sayn Leonardo diyor ki

Sorum şu; bilim, A dinini nasıl çürütebilir? Şöyle çürütebilir; onun yasalarının gerçek olmadığını kanıtlayarak. Gerçek hayattan bir örnek vererek başlayayım. Üç büyük din [Yahudilik, Hristiyanlık ve İslam] yaratılışı savunuyor, bilim ise evrimi. Bu durumda karşımıza tek bir soru çıkıyor; hangisi doğru? İşte bilim bu noktada belirginleşiyor.

Evrimin illa da yaratılış karşıtı olduğuna dair kanıtlarınız nedir.Dii çevreşerde de yaratılışa bağlı bir evrim kabul edilmekte ve yaratılışın aslında yokluktan varolma değil bazı materyallerin oluşturma anlamında kullanıldığı söylenmektedir.Bu durumda evrim ve yaratılış açısından dini çürütemiyorsunuz.

İkinci bir örnek almak istiyorum.
özedönüş is offline  
Eski09-07-07, 07:01  #7
özedönüş

Alıntı:
Sayın Lumbstatc şöyle demiş:

Mesajı Göster
Merak etmeyin sn.Leonardo bu dediğiniz düşünceler kanıtlansa bile bazı dar görüşlü ve bağnazlar kabul etmeyeceklerdir, eminim.
Burada amaç kendi dünya görüşünü başkalarına kabul ettirmekten çok gerşeğe gitme yolunda içinde bulunduğumuz dünya görüşünün ne görev gördüğüdür.Bu arada dar görüşlü ve bağnaz olan sadece teistler değildir.Bir sürü bağnaz ve dar görüşlü ateist ve deist te vardır.
özedönüş is offline  
Eski09-07-07, 07:12  #8
Hoca

Hoca'nın Avatarı

Bir elma iki kez curur mu?

(ana basliga yanit)

saygiyla

Hoca Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 09-07-07 07:19 .
Hoca is offline  
Eski10-07-07, 11:47  #9
Leonardo

Ülke / Şehir: Hollanda

Alıntı:
Evrimin illa da yaratılış karşıtı olduğuna dair kanıtlarınız nedir.Dii çevreşerde de yaratılışa bağlı bir evrim kabul edilmekte ve yaratılışın aslında yokluktan varolma değil bazı materyallerin oluşturma anlamında kullanıldığı söylenmektedir.Bu durumda evrim ve yaratılış açısından dini çürütemiyorsunuz.

İkinci bir örnek almak istiyorum.
Sayın özedönüş,

Evrim konusunu burada tartışmak istemiyorum. Forumun birçok bölümünde evrim ile ilgili tartışmalar mevcut. Ben zaten bunu bir örnek olarak vermiştim. Yazımın amacı da İslam'ı veya diğer dinleri çürütmek değildi, nasıl çürütüleceğini anlatmaktı.

Başka bir düşüncem daha var: dinler sırf bilimle değil, mantıkla da çürütülebilir. Elbette mantık biraz daha öznel bir çürütme yöntemi oluyor ama dinlerde o kadar mantıksız yön olduğu için mantığı da dinleri çürütmek bir araç olarak görebiliriz. İslam'dan basit bir örnek vereyim: kadınlar. Dört eşli evliliğe izin verilmesi, kadınların dövülebilmesi, miras haksızlığı, mahkemede tanıklık vs. İnsan bunları okuyarak bile Kuran'ın bir insan elinden çıkmış bir kitap olduğunu anlayabilir.
Eski10-07-07, 15:19  #10
özedönüş

Sayın Leonardo
Forumda yeni olmanız sebebiyle bu konudaki tartışmalarımız okumamış olabilirsiniz.Çünkü örnek verdiğin tüm olayların netliği tartışmalıdır.Kimi çevrelerde mirastan tut çok eşliliğe kadar varolan sosyal düzenlemelerin tarihsel şartları tartışılıyor.Kuranın indiği toplumun ürünü olduğunu ama bizim ondan diğer zamanlara ve toplumlara göre mesajlar çıkarmamız gerektiği konusu son zamanlarda islam araştırmacıları arasında yaygınlık kazanmaktadır.
özedönüş is offline  

Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Foruma mesaj değil yazabilirsin
Forumdaki mesajlara değil cevap yazabilirsin
Foruma dosyadeğil ekleyebilirsin
Forumdaki mesajınıdeğil düzeltebilirsin.

vB KoduAçık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı