"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir." |
![]() |
| |||||||
Özerserver ve bir açıklama.../konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Forumumuz hakkında öneri, istek ve eleştirileriniz |
![]() |
|
|
Konu Araçları |
| #1 | |
Yazıyaz Grup Genel Koordinatörü Giriş Tarihi: Aug 2005
| Yarım yamalak bilgiler verişimiz sizlerin, aklınıza getirdiğiniz soruların tamamını aydınlatmayıa yetmediğini anlıyorum. Konuyu özetlemek istiyor ve bundan sonra ne yapılmasıyla ilgili olarak da düşüncemi aktarmak istiyorum. Özergrup adlı şirkette şubat ayında anlaşma yaptık. Çok da memnunduk açıkçası. Hiç bir problem yaşamadığımız gibi, hack olayına karşı da oldukça güvenli olduğu izlenimini bize veriyordu. Ama, bundan yaklaşık bir ay önce, bir şekilde yine bu sunucunun bizim gibi bir müşterisinin yakınmalarına tanık oldum. Kendisini firma sahibi olarak tanıtan kişiye ulaşamadığını ve bazı şikayetlerini iletemediğini söylüyordu. İşkillendim ve araştırma yaptım. Bu kişi ortada yoktu. Firma sahibini bulduğumda gerçeği öğrendim. Anlaşma yaptığımız kişi firma sahibi değildi ve oranın teknik sorumlusuydu. Bir şekilde oradan ayrılmıştı ve firmada teknik işlerden anlayan başka kişiler de yoktu. Firma sahibi o dönemde, bizleri mağdur bırakmayacağını, bu işlerden anlamamakla birlikte, anlayan birilerini firmanın başına getireceğini söylüyordu. Gerçekten bir kaç gün sonra bir arkadaşımızla anlaştı. Onun teknik yardımcısı olam ve şu anda buraya özerserver nickiyle yazı yazan kişiyi de yanına alarak göreve başladılar. Bizim için problem yoktu. Sunucu hizmeti ve domain ücretlerini tutarları yani para transferleri banka kanalıyla yapılmış ve karşılığında da faturalar alınmıştı. Ayrılan kişinin Amerika-Kanada'daki sunucuyla ilişkileri detaylı olarak biliyor olması tüm şifrelerin onda da bulunması nedeniyle, bu yeni gelen arkadaşlar, müşterilerine de haber vermeden ( Çünkü kimlerin müşterileri olduğu konusunda da bilgileri yoktu.) önlem olarak, yurtdışındaki sunucuyu alelacele İstanbul'a taşımaya karar verdiler ve uygulamaya koydular. Kesinti o anda, sanıyorum 30 Haziran'da başlamış oldu. ( Cuma gecesi...) Ben olaydan Cumartesi günü haberdar oldum. İnternet ortamında da değildim. Cumartesi günü kendilerini aradığımda, bizi önceliklerine almaları ve yazıyaz forumunun kısa zaman içinde açılması gerektiğini söylemiştim. Sanıyorum, onlar da acele etti ve o gece site açıldı. Bu kez eksik yedekleme vardı. O konuyu söyledik. Bir iki gün sonra onu da yaptılar. Tabii bu arada yazılan yazılar da uçup gitti. Bir daha sorun yaşanmayacağını söylemeleri, bunu ısrarla belirtmeleri duruma anlayışla yaklaşılmasını gerekli kılıyordu ve biz de öyle davrandık. Söylenen 200'e yakın firmanın taşınma işiydi. Yeni gelen ekip bir öncekinin şifrelerine ve kayıtlarına, nerede ne olduğuna kolaylıkla ulaşamıyordu. En azından söylenen buydu. Zaman zaman kesintiler, kopmalar, sayfanın ağırlaşması hep bu transfer konusunun getirdiği zorluklardı. Bizim açımızdan yapılacak çok fazla bir şey de yoktu. Bir kaç gün içinde bu çekilen sıkıntılar aşılacaktı. Bu birkaç günler birikti ve bugüne geldi. Dün ise yoğun bir saldırı olmuş. ( Bu hack girişiminin daha önce de yoğun olarak yapıldığı dönemler olduğunu biliyorum. Bunu da doğal karşılıyorum. Bizim gibi bir forumun her görüşten çekemeyenleri, istemeyenleri, çökmesinden mutluluk duyacakları her zaman olacaktır. ve olmaktadır.) Bize ulaşılamayınca, hack girişimi karşısında bir gün önceye dönmek zorunda kalmışlar. Yoksa site çökertilirmiş. Açıklama buydu. Bunu da kabul etmekten başka bir şey elimizden gelmiyor, şu anda. Özerserver'in teknik ekibi şu anda oldukça yeni. Onlara yardımcı olmaktan ve işlerini kolaylaştırmanın daha mantıklı bir davranış olacağını, ama, artık yazıyaz'a yansıyan her türlü olumsuzluğun üzerinde daha ciddi ve deneyimli olarak durmaları gerektiğini düşünüyorum. Kısa bir zaman içinde, her türlü aksaklıkların önlenmiş ve muhtemel bir hack girişimlerine karşı da, her türlü önlemlerin alınmaş olmasını diliyoruz. Bu konuda özerserver'daki arkadaşlarımızın gerekenleri yapacağını da umuyoruz. Sonuçta yaşanan sıkıntıların ne doğrudan bizlerin ve ne de şu andaki teknik ekipten kaynaklanmadığının bilinmesi gereklidir. Ortaya çıkan durum karşısında hem yazıyaz ve hem de server'ın yeni teknik ekibi elinden geleni yapmaktadır.Yaşananların foruma yansımaları elbette çok üzücü. Bir yığın emek sonucu ortaya çıkarılmış yazı ve yorumların bir anda silinmesi gerçekten insanın içini acıtıyor. Ama yapılacak da çok fazla bir şey yok. İleriye bakmak en iyisi... Özerserver da bundan böyle daha deneyimli olarak gereken dikkat ve özeni gösterecektir zaten. |
|
| #2 | |
![]() Giriş Tarihi: Jan 2007 Ülke / Şehir: İstanbul
| Sanal dünyada böyle şeyler oluyor maalesef..Ben bu dünyayı yeni takip edenlerdim, yani sizlere göre, ama bu tür olaylara çok fazla rastladım. Sanıyorum bu alan yeni bir alan olduğu için böyle geriye dönüşü mümkün olmayan bazı pürüzler yaşanıyor...Zamanla herşey oturacaktır diye düşünüyorum. Bence de... YOLA DEVAM.... __________________
Su da yandı Sel bastı su dayandı Üstüme su serptiler Tutuştu su da yandı |
|
| #3 | |
Yazıyaz Sunucu ![]() Giriş Tarihi: Jul 2007 Ülke / Şehir: İstanbul
| Açıklama İçin Öncelikle Teşekkür Ederim. Dediğiniz Gibi 200 Müşterinin Hesabını Birden Aktif Etmek Çok Zor Bir Durum Bunu Hosting Şirketleri Yada Bu Görevi Yapanlar Bilirler. Biz Bu Göreve Getirildiğimizde Elimizde Kimse Yoktu Acaba Hangi Müşteriler Bizde Acaba Kim Ücretini Ödedi Acaba Hangi Siteleri Kurtarırız Gibi Düşünceler İçindeydik. Şuanda Zannedersem %99 Müşterileri Çkemiş Bulunuyoruz. Eğerki Çekmeseydik Zaten Telefonlarım Susmak Bilmezdi. Şükrü Beyi Kötülemek İstemem Ama Şuda Var İnsan Gibi Çıkıp Şifreler Şunlar Alın Ben Gidiyorum Diyebilirdi. 1 Hafta Boyunca Kanadaki Sunucunun Şifresini Çözmekle Uğraştık Sonuçta Bulundu Vede Herkezi Türkiyeye Taşıdık. Ve Şükrü Beye Halâ Ulaşamıyoruz. Forumda Kesilmeler Zamanla Azalacak Çünkü Sitelerin Ne Gibi Eklentiler Kullandıklarını Bilmiyoruz. Kısa Zaman İçinde Herşey Düzene Girecektir Bize Desteklerinizden Dolayıda Size Teşekkür Ediyorum. Herkezi Anlayışı İçinde Teşekkürler... |
|
| #4 | |
![]() Giriş Tarihi: Jan 2007
| Ozerserver hocam,sonunda halletiniz.. Kolay gelsin... __________________
Bir çıkınca dağlara Bir düşünce toprağa İki olur gerillanın düğünü.. |
|
| #5 | |
Yazıyaz Sunucu ![]() Giriş Tarihi: Jul 2007 Ülke / Şehir: İstanbul
| 1 Günlük Kesinti Sebebini Açıklamak İstiyorum. Sizde Biliyorsunuzki Kanadadan Türkiyeye Transfer Esnasında Bazı Datalar Yeni Sunucudaki Bazı Verilerle Çakışma Yapmıştı. Nasıl Bir Çakışma Bunuda Açıklayayım. Önceki Sunucu Fedora Sisteminde Mysql ve Php Versionları Bir Değildi. Yeni Sunucudaki Centos + Mysql + Php Bunlarla Çakışma Yaptı 1 Aydır Kesintiler Oluyordu. Bunun Sebebini Bitirdik Diye Söyleyebilirim Sanırım. Örnek Veriyorum Önceden Sitelerden Birisi Kapandığı Zaman Yada Suspend Yediği Zaman Yada Site Açılmadığı Zaman Herhangi Bir Site Açılıyordu. Yaziyaz.Com Birgün 10 dk.da Olsa Bir Başka Sitenin Görüntüsü İle Karşı Karşıya Gelmişti. Vede Diğer Sitelerin Bazılarında nedir.yaziyaz.com Çıkıyordu. Anlatabildiysem Ne Mutlu Bana Vede 1 Günlük Kesinti İçin Herkezden Özür Diliyorum... |
|
| #6 | |
![]() Giriş Tarihi: Oct 2006
| Bundan sonra uzun süreli arızalarda önceden üyelerin bilgilendirilmesi veya ne kadar sürebileceği ile ilgili üyelere mail gönderilmesi faydalı olur. |
|
| #7 | |
Siyaset&Bilim ![]() Giriş Tarihi: Sep 2005
| Çok sıkıcı bir durum!Onceden haber verilince sanki server işini mi yapmış oluyor.Forum idaresi neden başka bir alternatif üretilmiyor? |
|
| #8 | |
Uzaklaştırıldı Giriş Tarihi: Mar 2006
| >>> Bize ulaşılamayınca, hack girişimi karşısında bir gün önceye dönmek zorunda kalmışlar. Yoksa site çökertilirmiş. Açıklama buydu. Uydurmuşlar.. Böyle bir durumda bir gün önceye dönmenin herhangi bir esprisi olmaz.. Bu olsa olsa, site hacklenmiş ise bir anlam taşır.. |
|
| #9 | |
![]() Giriş Tarihi: Jan 2007
| Sitenin çökertilmesinden ne kasedilir ki.. Alan adı sizde olduğu sürece yedek vertabanınızı ve sitenizi tekrar kurup hemen öbür gün yayına başlanılamaz mı ki? __________________
Bir çıkınca dağlara Bir düşünce toprağa İki olur gerillanın düğünü.. |
|
![]() |
| Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
|
|