"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir."

Lütfen forum kurallarını okuyunuz.

Bu nedir?

Geri Dön Yazıyaz Forum > Bilim > İnsan Bilimleri

Üye OlSık SorulanlarÜye Listesi Takvim Arama Yeni Mesajlar Forumları Okundu İşaretle

Özgüven sorunu nasıl aşılır?

/

konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Antropoloji,Psikoloji, Sosyoloji...

Konu Araçları
Eski11-07-07, 16:36  #1
dalgakıran
Yazar Adayı

Giriş Tarihi: Jul 2007
Özgüven sorunu nasıl aşılır?

Toplumumuzda çok rastlanılan problem. Çoğu insanda bu sorunun olduğunu farkediyorum. Ama gündeme getirmemdeki gerçek sebep kendimde de gözlemlemiş olmam. Yani topluluk önünde konuşamama ama iki üç kişi karşısında kendini rahat ifade edebilmek. Evde kendi kendine süper dans edebilmek ama dans edilen ortamda kitlenmek. Uzatılabilir... Deneyimlerinizle bunun nasıl aşılabileceğini aktarırmısınız?
dalgakıran is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski11-07-07, 17:06  #2
Leonardo

Ülke / Şehir: Hollanda
Özgüven

Alıntı:
Toplumumuzda çok rastlanılan problem. Çoğu insanda bu sorunun olduğunu farkediyorum. Ama gündeme getirmemdeki gerçek sebep kendimde de gözlemlemiş olmam. Yani topluluk önünde konuşamama ama iki üç kişi karşısında kendini rahat ifade edebilmek. Evde kendi kendine süper dans edebilmek ama dans edilen ortamda kitlenmek. Uzatılabilir... Deneyimlerinizle bunun nasıl aşılabileceğini aktarırmısınız?
Bu sorunun tek bir çözümü var, o da sorunun üzerine gitmek. Eğer bir kişi topluluk önünde konuşamıyorsa (yani böyle bir sorunu varsa) kesinlikle bu eylemi gerçekleştirmeyi denemeli. Denemeden başaramaz. Denemeden hiçbir şey olmaz. Birey topluluk önünde konuşmadan bu korkusunu yenebileceğini sanıyorsa, yanılıyordur. Özgüven sorununun başka bir çözümü olduğunu sanmıyorum, inanmıyorum. Motive edici sözler, davranışlar belki deneme öncesi o kişiyi biraz rahatlatabilir ama kalıcı bir çözüm olamaz.

Leonardo Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 21-08-07 20:31 .
Leonardo is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski11-07-07, 17:07  #3
mr.baykan

mr.baykan'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Sep 2006
Ülke / Şehir: Buse-i Zeyneb

bende bu sorunu tanımadığı insanlar karşısında yaşayanlardanım her konuda bir güvensizlik hissediyorum kendimde.

burada sosyoloji bilgisi olan arkadaşların bu konuya ilgi göstermelerini bekliyorum.
Eski11-07-07, 18:15  #4
sosyologgg
Dergi Felsefe Sorumlusu

sosyologgg'nın Avatarı

Ülke / Şehir: yerküre

Alıntı:
Sayın mr.baykan şöyle demiş:

Mesajı Göster
bende bu sorunu tanımadığı insanlar karşısında yaşayanlardanım her konuda bir güvensizlik hissediyorum kendimde.

burada sosyoloji bilgisi olan arkadaşların bu konuya ilgi göstermelerini bekliyorum.
Buyrun benim sn. mr baykanŞahsen benim pek böyle bir problemim olmadı.Belki de ilk okuldan beri gösterilere çıktığım içindir.Üniversitenin üç yılı ders anlatmakla ve kongrelerde sunum yapmakla geçti.Ondan fazla sunum yaptım.Bence bireyin özgüvenini geliştirmede en büyük rol aileye düşüyor ve daha küçükken başlıyor.Benim önerim ailenin çocuğa yetişkin gibi davranması ve ona sorumluluk vermesi.Ayrıca çocuğu tiyatro,şiir dinletileri gibi aktivitelere yönlendirilmesi.Tabii artık yetişkin olmuş bireyler içinde benzer durumlar geçerlidir.Yani sosyal aktivitelere katılırsanız bu başlangıç için büyük bir adım olacaktır.Örneğin ilginç gelebilir ama eşli danslar özellikle tango bunun için birebirdir.Çünkü burada eşlerin birbirine güveni çok önemlidir.Şimdilik söyleyebileceklerim bu kadar.Arkadaşlar sorunlarını daha net ve spesifik bir biçimde açıklarlarsa daha kolay yardımcı olabilirim aslında.Sevgiler...

sosyologgg Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 11-07-07 18:38 .
sosyologgg is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski11-07-07, 18:55  #5
Serda
Dergi İşçi Günlüğü Sorumlusu

Serda'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Jan 2007
Ülke / Şehir: Dünyadan

Sosyal aktivitelere katılmak en güzel yöntem bencede.
Eski11-07-07, 20:18  #6
mr.baykan

mr.baykan'nın Avatarı

Ülke / Şehir: Buse-i Zeyneb

Alıntı:
Sayın sosyologgg şöyle demiş:

Mesajı Göster
Buyrun benim sn. mr baykanŞahsen benim pek böyle bir problemim olmadı.Belki de ilk okuldan beri gösterilere çıktığım içindir.Üniversitenin üç yılı ders anlatmakla ve kongrelerde sunum yapmakla geçti.Ondan fazla sunum yaptım.Bence bireyin özgüvenini geliştirmede en büyük rol aileye düşüyor ve daha küçükken başlıyor.Benim önerim ailenin çocuğa yetişkin gibi davranması ve ona sorumluluk vermesi.Ayrıca çocuğu tiyatro,şiir dinletileri gibi aktivitelere yönlendirilmesi.Tabii artık yetişkin olmuş bireyler içinde benzer durumlar geçerlidir.Yani sosyal aktivitelere katılırsanız bu başlangıç için büyük bir adım olacaktır.Örneğin ilginç gelebilir ama eşli danslar özellikle tango bunun için birebirdir.Çünkü burada eşlerin birbirine güveni çok önemlidir.Şimdilik söyleyebileceklerim bu kadar.Arkadaşlar sorunlarını daha net ve spesifik bir biçimde açıklarlarsa daha kolay yardımcı olabilirim aslında.Sevgiler...
sayın sosyologgg cevap verdiğiniz için teşekkür ederim

bu konu hakkında size özelden mesaj atsam daha iyi olacak sanırım kişisel olarak burada konuşulmak biraz rahatsız edicide.
Eski11-07-07, 20:43  #7
yankı

yankı'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Aug 2006

leonardo ya katılıyorum böyle bir problem varsa çözüm yolu üstüne gitmek problemden kaçmamak..ilk başlarda saçmalamak pahasına insanların karşısına çıkıp bir şeyler anlatmaya çalışmak..ey ....... titre ve kendine gel!diyerek başlanabilir işe..
yankı is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski12-07-07, 01:03  #8
ersel

ersel'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Nov 2006

Arkadaş veya sevgilinin motivesi çok önemli bence.Dans etmek bence özgüven olayının kilit noktasıdır ayrıca,bunu da belirtmeden edemedim.
Eski12-07-07, 01:37  #9
ReMaT
Genel Moderatör

ReMaT'nın Avatarı

Ülke / Şehir: İstanbul

Alıntı:
Sayın ersel şöyle demiş:

Mesajı Göster
Arkadaş veya sevgilinin motivesi çok önemli bence.Dans etmek bence özgüven olayının kilit noktasıdır ayrıca,bunu da belirtmeden edemedim.
Katılıyorum.

Dansetmek kısmına da katılıyorum,önemli bir etkisi var bence de.

İnsan birşeyler yaptığında,yanlış da olsa,çok saçma da olsa,"eyvah rezil oldum" duygusu yerine,"tüh be yanlış yaptık" diyebiliyorsa,özgüven sorununun çözümü için ilk aşamayı geçmiş demektir bence.

Farklı insanlar tanımak ve diyalog kurmak da çok önemli gibime geliyor.Aslında bende de var biraz bu özgüven sorunu.Seneye Work and Travel ile yurtdışına gitmeyi planlıyorum,bir aksilik olmazsa.Belki özgüven sorunum için bir etkisi de olabilir.
Eski18-07-07, 20:43  #10
Şimal

Özgüven sorununu aşmanın en iyi yöntemi kalabalık bir topluluk için de uzunca bir konuşma yapmaktır diye düşünmekteyim.

Bu sorun insan ilişkilerini doğrudan etkilediği için oldukça önemlidir. Baskı altında geçen bir çocukluk özgüven sorununun temeli sanıyorum. Bu noktada ebeveynlere fazlasıyla sorumluluk yüklenmektedir. Özgüven eksikliği çocuğu tüm yaşamı boyunca etkileyecek hatta belki yaşamında yön değiştirmesine bile sebep olacaktır. Özgüven eksikliği olan birisi olarak şunu söyleyebilirim ki bu özellik ciddi manada hayatımı zorlaştırmakta.
Şimal is offline   Alıntı Yaparak Cevapla

Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Foruma mesaj değil yazabilirsin
Forumdaki mesajlara değil cevap yazabilirsin
Foruma dosyadeğil ekleyebilirsin
Forumdaki mesajınıdeğil düzeltebilirsin.

vB KoduAçık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı