"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir." |
| #1 | |
![]() Giriş Tarihi: May 2007
| Dostlar, AYDIN, batı kültürlerinde okumuş, iyi bir eğitim almış, bilgi sahibi olan kişilere verilen bir isim olarak bilinir. AYDINLANMA da aydınların ortaya koydukları eser, bakış tarzı...yeni bir düşünsel süreç olarak karşımıza çıkar. Gelgelelim, doğu kültürlerinde AYDINLANMA çok daha değişik bir anlam taşır. Öyle ki, çok uzun bir zamandan beri önümüzde durmakta olan bir gerçeği, bir türlü olduğu gibi göremezken, bir gün aniden ve birdenbire o gerçeği görmeye başlamaktır AYDINLANMA... Önümüzde duran gerçeği uzun bir zaman içinde göremeyişimizin nedeni sahibi olduğumuz KOŞULLANMALAR nedeniyledir. Bir şekilde bu koşullanmalardan sıyrıldığımız anda önümüzdeki gerçek de bize olduğu gibi görünmeye başlar. Sevecenlikle, |
| #2 | |
![]() Giriş Tarihi: Oct 2006
| Aydınlanma, adından da anlaşılacağı üzere karanlıktan yani cehaletten kurtulmak anlamına gelir. Aydınlanma ve aydın kavramları Batı kültürüne has modern kavramlardır. Bu kavramın 200 yıllık bir tarihi vardır. Aydınlanma düşüncesinin temelinde Ortaçağ karanlığından kurtulma refleksi vardır. Çünkü Ortaçağ batı için gerçekten de karanlık ve kör bir dönemdir. Hiç bir bilimsel, sanatsal ve felsefi eser veremeyen Ortaçağ Avrupası, Aydınlanma feslefesi ile günışığına kavuşma şansını yakalamıştır. Avrupa'nın karanlıklar içinde çırpındığı bu dönem İslam dünyası için aydınlık bir çağdır. Zaten Avrupa'nın aydınlanma macerasının temelinde de Ortaçağ İslam düşüncesinin, biliminin ve sanatının rolü vardır. __________________
Ne kadar cahille tartıştıysam hep mağlup oldum Ne kadar alimle tartıştıysam hep galip geldim. (İmam-ı Şafii) |
| #3 | ||
![]() Giriş Tarihi: May 2007
| Alıntı:
Aydınlanma kavramını tutup da batıya özgü bir modern kavram olarak alırsak, 2500 yıl önceki doğu felsefesini bilmediğimiz anlaşılmaz mı? BUDHAHOOD denilince tam aydınlanma, cehaletten arınma anlamları çıkar. BODHİCİTTA, sözcüğü de UYANMIŞ ZİHİN manalarına gelen Sanskritçe sözcüklerdir... Yani kısacası Batı 200 yıl önce aydınlanmışsa, doğu buna karşın 2500 yıl önce aydınlanmıştır. Sevecenlikle, | |
| #4 | |
![]() Giriş Tarihi: Oct 2006
| Doğu'nun aydınlanma tarihi 2500 yıldan da önce belki 5000-6000 yıldır. __________________
Ne kadar cahille tartıştıysam hep mağlup oldum Ne kadar alimle tartıştıysam hep galip geldim. (İmam-ı Şafii) |
| #5 | |
Forumdan Uzaklaştırılmış Giriş Tarihi: Feb 2007
| Sayın sesli, çok derin bir konuya değinmişiniz. Aydınlanmanın temeli, eski kabala kültüründen ve mısır inancından gelir ve "inisiasyon" (yanlış hatırlamıyorsam şu an) kelimesiyle anlatılır. Aslında ciltler dolusu araştırma yapılacak kadar önemli bir mevzu olmasına, meşur hale gelmiş mason teşkilatlarından (kurukafasından, bilderberginden...) din kisvesine bürünmüş "tarikat ve cemaatlere" kadar çevrenizde türlü yerlerde görebilirsiniz... (tabi bakmasını bilmek lazım) Özeti şudur: "Tanrılaşmaktır" yani kişinin yaratılmıştan yaratan seviyesine yükselmesi anlamını içerir. Şu aralar imkansız ama müsait olduğum bir an da mutlaka bu konu hakkında ufak bir araştırma ve yazı yazmak isterim, forumda. Çünkü en önemli tehdit unsurlarının arkasında ki "fikri temel" -özetle- budur. Saygılarımla |
| #6 | |
Yazar Adayı Giriş Tarihi: Jul 2007
| Aydınlanma Aristokrasinin yerini burjuvazinin almasıdır |
| #7 | |
Felsefe&Konu Dışı ![]() Giriş Tarihi: Sep 2006 Ülke / Şehir: istanbul
| ayrıntılı açıklamak gerekirse aydınlanmayı belli bir anda bir toplumda arka planda kalmış bir zümrenin kendi haklarını elde etme süreci olarak tanımlayabiliriz. sn carleone'un dediği gibi ortaçağ'da bugünün zengin burjuvazisi o zamanlarda ruhbanın ve asillerin altına ezilen sınıflarından biriydi, aydınlanma sayesinde ise ezen sınıflardan biri haline gelmiştir. Bu nedenle tam anlamıyla "aydınlanma"dan bahsetmenin yanlış olduğunu düşünüyorum. Değişen şey sadece toplumda etkinliği elinde tutan sınıflardır. ortaçağ'da halkı elinde tutma aracı din ve toprak iken yeniçağda sermaye olmuştur. İlsab hakları fransız aydınlanmasının ilk yıllarında herkese açık bir görünümdeyken sermaye birikiminin güç kazanması ve sanayi devrimiyle zenginler zümresine ait bir kavram haline gelmiştir. Yani geçmişte yönetim biçimi oligarşiydi, bugün de oligarşidir. Bunun nedeni ise 19. yy'ın ortalarından itibaren her şeyin paraya endekslenmiş olmasıdır. sermaye gücünün sanayicilerin elinden alınmasıyla halkçı bir aydınlanmanın gerçekleşeceğini düşünüyorum. __________________
"Eğer demokrasi adına Cumhuriyet'in temellerine kazmayı vuranlar demokrat ise... Ben demokrat değilim!'' AHMET TANER KIŞLALI |
| Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
|
|