"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir." |
![]() |
| |||||||
Aylık gelirimiz/konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Türkiye ve Dünya Ekonomisi, Döviz, Faiz, Borsa |
![]() |
|
|
Konu Araçları |
| #1 | |
![]() Giriş Tarihi: Jun 2007
| Yetkililer,ekonomik makro göstergelerin iyi olduğunu söylüyorlar. Ancak,en basit anlatımıyla vatandaşın gelir durumu ne seviyede? Sokağa çıktığımda konuşulanlara kulak veriyorum. Emekliler maaşlarının az olduğundan şikayetçi. Ben de emekli olduğum için onları haklı buluyorum. Kendimi ele alayım.Çalıştığım süre boyunca en üst seviyeden vergi ve sigorta primi ödedim. Az buz değil.Tam 35 sene. Şimdiki halde maaşla çalışanlar da aylıklarının az olduğunu söylüyorlar. Diğer taraftan bakkal,manav ve çeşitli esnaf ta şikayetçi. İşlerin durgun olduğunu belirtiyorlar. Burada işsizlikten,hırsızlığın ve kapkacın arttığından falan bahsedip kafaları karıştırmayayım. Şimdi birileri şunu sorabilir: Gelirin azlığı kime ve neye göredir? Ben ne bileyim?Herkes ‘az ‘ diyor işte. Makro göstergelerin yüksek olduğunu söyleyen yetkililer var ya. İşte onlar,bu iyileşmenin vatandaşlara zamanla yansıyacağını belirtiyorlar. Ben de bunu şikayetçi olanlara söylediğimde: --Boşver abi.Biz bunları çok duyduk. Diyorlar.Laf aramızda,ben de öyle düşünüyorum. Durum işte böyle.Daha geçenlerdeTV’de bir açıkoturum vardı. Anlı şanlı bir profesör: --Durum düzelmiştir ve makro ekonomik iyileşmenin mikro seviyeye yansımış olmaması imkansızdır. Demesin mi? İşte o zaman ‘eyvah !!!’ dedim.Aldı beni bir düşünce. Aynı zamanda bir korku. Öyle ya,ben bugüne kadar,her sokağa adım attığımda duyduklarım neydi? Yoksa boyut değiştirip Neptün gezegenine mi ayak basıyordum? yazarkedi Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 17-07-07 13:06 .Sebep: Metnin tamamı koyu |
|
| #2 | |
![]() Giriş Tarihi: Jan 2007
| mevcut hükümet iş başına geldiğinden bu güne kadar askari ücretteki değişim toplamıyla enflasyon karşılaştırıldığında reel kayıp % 20 lerdedir. Bu askari ücretlinin katledilmesi demektir. __________________
Artık yeni şeyler söylemek lazım.(mevlana c.rumi) |
|
| #3 | |
![]() Giriş Tarihi: Jul 2007
| asında çok geç kaldım biliyorum ama ekonomi hakkında bir şeyler öğrenmek istiyorum. Bunun için bu sayfayı açtım. Sayın Sedat SENCAN. Ne dir makro ekonomi. mikro ekonomi bende emekliyim ve geçinemiyorum. (çalıştığım dönemlerde de geçinemezdim) Lisede bana üretim artarsa fiat azalır. Üretim azalırsa fiat artar öğrertilmiti. Geçtiğimiz dönemlerde bir şeyin fiatını aklımızda tutamıyorduk. Şimdi öyle değil n olduda biraz olsun fiatlar aklımızda kaldı. Üretim mi attı Uretim arttıysa neden işsizler ordusu çoğalıyor Ama ben neden hala geçinememekten bahsediyorum Neden üreticiler fakir Küçük bir ekonomi dersi alırsam çok mutlu olacağım |
|
| #4 | |
| Sayın nural. vbmenu_register("postmenu_231808", true); Bence ekonomi filan öğrenmeyin.Zira alıp okuyacağınız kitaplardan öğreneceğiniz bilgilerle gerçek hayatta karşılaştığınız olayların birbirine uymadığını görürsünüz.Gazetelerin ekonomi sayfalarına bir göz atın.Herkesin anlayabileceği bir yazıya rastlarsanız okuyun.Hele makroekonomi gibi konulara asla bulaşmayın.Diyelim ki herhangi bir konuda 100 kişi konuşuyor.Bunların içinden 2 tanesinin bile aynı konuda fikirbirliğine vardığını göremezsiniz.Mikroekonomi deyince kendi bütçenizi,yani elinize geçen para ile harcamalarınızı anlayın,yeter. Aynı şekilde lisede öğrendiklerinizi de unutun gitsin. Üretim arttığına göre işsizliğin niye azalmadığı konusu da ayrı bir muamma.Hangi üretim arttı?Üretimde kullanılan girdilerin kaynağı nedir?Üretilen mallar hangi tür talebi karşılamaya yönelik?Bunun gibi birsürü soru. Kısacası siz geçinmeye bakın. |
|
| #5 | |
| ekonomide oynanabilecek iki tür gösterge vardır... birisi enflasyon ikincisi ise işsizlik... enflasyonu düşürmeyi hedefliyorsanız işsizlik artmak mecburiyetindedir... işsizlik azalsın istihdam olanakları yaratayım diyorsanız da enflasyon artar engel olamazsınız... sokaktaki insan bunu bilmediği için "enflasyon indirecez dediniz indi ama işsizlik azalmıyo nasıl iş bu" gibi yorumlar yapabilmektedir... şu anda enflasyon hedeflemesi yapılıyor ve hepimizin bildiği gibi tüketici fiyat endeksi son 45 yılın en düşük seviyesinde... peki işsizlikte son 45 yılın en yüksek seviyesinemi yükseldi acaba??? elbetteki hayır... işsizlik oranlarında artmayı bir kenara bırakalım küçükte olsa bir azalma gözlemlemek mümkün... kısacası hükümet tahterevallinin iki ucunu dengede tutmayı başarmıştır... __________________
Farklının Farkını Farklılar Farkeder... |
|
| #6 | |
| Ben kapıcı olarak ekonominin,bilimle falan alakası olmadığını çok rahat söyleyebilirim. Bu boyalı ve renkli dünya birgün sadece siyah ve beyaza dönecektir.Çok fazla ömrü kalmadı. |
|
| #7 | |
| Ben zamanında ekonomik konuları takip ederdim.Eskiden bu alanda gerçek bilgi verenler vardı.Şimdi yazılı ve görsel medyada ekonomist sayısı bir hayli çoğaldı.Ama yorumlar da iyice birbirine girmiş durumda.Ekonomi her nekadar pozitif bilim değilse de kesinlikle objektif bakışı gerektirir.Bir kere yorum yapanlar yorumlarını iktidar yanlısı veya muhalefet yanlısı olarak yapıyorlar.Ben bunca yıldır şu enflasyon olgusunu doğru dürüst açıklayan pek az kişi gördüm.Çoğu konuyu öyle anlatıyor ki kendisi bile işin içinden çıkamıyor. |
|
| #8 | ||
| Alıntı:
| |
|
| #9 | |
| enflasyon tanım itibariyle son derece basittir... fiyatlar genel düzeyinin yükselmesi şeklinde tanımlanır ekonomide... yani bir ekonomide alınıp satılan malların çoğunda bir fiyat artışının gözlenmesidir... buna soygun diyebilirmiyiz emin değilim doğrusu... __________________
Farklının Farkını Farklılar Farkeder... |
|
![]() |
| Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
|
|