Yazıyaz Forum RSS beslemesi

Bu nedir?

"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir."

Lütfen forum kurallarını okuyunuz.

Geri Dön Yazıyaz Forum > Kültür - Sanat > Kültür-Sanat tartışmaları ve haberleri

Üye OlSık SorulanlarÜye Listesi Takvim Arama Yeni Mesajlar Forumları Okundu İşaretle

Modern "Sanat"

/

konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Kültür ve sanat hakkında tartışmalar,haberler

Konu Araçları
Eski17-07-07, 00:07  #1
Leonardo

Giriş Tarihi: Jul 2007
Ülke / Şehir: Hollanda
Modern "Sanat"

İki gün önce MuseumsQuartier'e gittim. Daha önce Viyana'ya gelmiş ve buraya gitmiş olanlar belki bilirler; bu alanın içinde müzeler, kafeler ve gezip görülebilecek birçok yer var. Leopold Museum'da Gustav Klimt'in resimlerinden tutun Oskar Kokoschka, Adolf Hölzel, Kolo Moser ve Egon Schiele'nin resimlerine kadar birçok orjinal tablo barındıran sergiler görebilirsiniz. Aşağısında ise insanlar küçük su havuzlarının yanında dinlenirler. MuseumsQuartier dedikleri yer işte böyle hoş ve kültürel anlamda canlı bir yer.

Bu bölgede MUMOK (Museum Moderner Kunst Stiftung Ludwig Wien) denilen yerde bir sergiye gittim. Modern "sanat" sergisiydi güya. Markus Huemer'in sergisiymiş. Sergiye girdim. Huemer, beyaz perdenin üstüne mavi bir ışık yansıtmış. Bu kadar. Başka hiçbir şey yok. Sergi bunlardan oluşuyordu. Gördüğüm şey karşısında sinirlendim tabii. Hem o kadar para ver, hem de modern "sanat" diye sizlere mavi ışığı pazarlasınlar.

Şimdi ilk sorum; bu insanı "aptal" yerine koymak değil midir? Değilse nedir? Bu "sanat" mıdır?

Aşağı kata indim. Orada değişik sanatçıların sergileri vardı. Hayatımda o sergi kadar mide bulandırıcı bir sergi daha önce hiç görmemiştim. İşkence sahneleri, kanlar, cinselliği ayaklar altına alan pozlar, tek gözlü bebeklerin fotoğrafları, küçük çocuk resimlerinin yanına sapık karikatürler... Ne ararsanız var. Eğer bu sergi Türkiye'de açılmış olsaydı, açıldığı gün taşlanarak kapanırdı.

İkinci sorum; "sanat" adı altında yapılan bu sapıklık sanat mıdır?

Viyana'da yaşayan birçok kişi bu sergilerin modern "sanat" sergileri olduğunu söyler. Sizce bu sanatı modernleştirmek midir?

Leonardo Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 17-07-07 00:12 .
Leonardo is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski17-07-07, 10:58  #2
ersel

ersel'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Nov 2006

İlk başta dediğiniz beyaz perdeye mavi ışık yansıtmak nasıl bir fikirle düşünülmüş bilemem.Çünkü görmedim.Ama gitmişsiniz.O andan itibaren sinirlenmeye hakkınız olmadığını düşünüyorum.Sanat böyle bir şey çünkü.Kabul ettiğiniz andan itibaren sanatçının evrenindesiniz ve onun kuralları geçerli.Tabi beğenmeme hakkınız var,ama anlamamış olma ihtimalinizi de düşünün.Dediğim gibi sanatçının evreni ve onun kuralları geçerli.Böyle düşünmek lazım.Bakış açısını değiştirmek lazım.Sanatçının görevi sizi duygulandırmak,bir anlam sunmak,size mesaj vermek değildir.O yapar ve siz bakarsınız.Beğenebilirsiniz beğenmeyebilirsiniz,ama sırf size kafanızdaki sanat kavramını(ki bu bence çok konformist ve tüketici bir yaklaşım sizinki) vermiyor diye sinirlenmemelisiniz.

İkincisine gelince,sanat salt güzellik midir.Çok tartışılan bir konu.Ama benim fikrim,göze hiç güzel gelmeyen şeyler de sanat niteliği taşıyabilir.Sapıklık veya vahşet ve şiddet te sanat değeri taşıyabilir.Sanat hayatın dışındaki harikalar diyarı değildir.Bu dünyanın malıdır ve bu dünyada ne varsa sanatta da o olmalıdır.

Ama haklı da olabilirsiniz.Dediğim gibi ben sizin gördüklerinizi görmedim.Ama kabaca bu konudaki fikrim bu.Görsem de pek değişeceğini sanmıyorum.

ersel Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 17-07-07 11:00 .
ersel is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski17-07-07, 12:20  #3
sosyologgg
Dergi Felsefe Sorumlusu

sosyologgg'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Sep 2006
Ülke / Şehir: yerküre

Sn. ersel çok haklısınız.Şiddetin estetize edilmesi diye birşey var sonuç olarak.Örneğin Stenley Kubrick'in "Otomatik Portakal" filmi ya da Alejandro İnzalu'nun "Paramparça Aşklar ve Köpekler(Amores Perros)" filmlerinde şiddeti inanılmaz bir biçimde estetize etmişti.Bunun dışında sanatçı kitlenin beğenilerine göre eserini yapmaya başlarsa kitsch şeyler üretir ve metalaşır.Fakat yüksek sanat böyle birşey değildir.Yalnız olayın bir de şöyle bir boyutu var.Sanat artık yalnızca materyallerin biraraya getirilip üretilmesi olarak anlaşılıyor.Yani bir biçimde maddeyi yeniden üretmek biçiminde de yorumlanmamalı diye düşünüyorum.Sevgiler...
Eski17-07-07, 20:07  #4
Leonardo

Sayın ersel,

Yorumunuz için öncelikle teşekkür ediyorum. Yazınızın konuya yeni bir soluk katacağına eminim.

Alıntı:
O andan itibaren sinirlenmeye hakkınız olmadığını düşünüyorum.Sanat böyle bir şey çünkü.Kabul ettiğiniz andan itibaren sanatçının evrenindesiniz ve onun kuralları geçerli.
Ben gireceğim serginin bir "sanat" sergisi olduğunu daha girmeden kabul etmem. Bana göre sanat içinde "akıl" taşımalı. Sanat anlamsız olmamalı. Eğer beyaz perdeye mavi ışık yansıtmak "sanatsa" herkes kolayca sanatçı olabilir. Hayır, sanatın bu olduğunu düşünmüyorum. Yarın öbür gün bir adam önünüze sandalye koyup bu eyleme "sanat" adını takarsa hiç şaşırmamanız gerekir (aynı binada olan farklı bir sergide buna benzer bir şey gördüğümü de belirtmek isterim).

Alıntı:
İkincisine gelince,sanat salt güzellik midir.Çok tartışılan bir konu.Ama benim fikrim,göze hiç güzel gelmeyen şeyler de sanat niteliği taşıyabilir.Sapıklık veya vahşet ve şiddet te sanat değeri taşıyabilir.Sanat hayatın dışındaki harikalar diyarı değildir.Bu dünyanın malıdır ve bu dünyada ne varsa sanatta da o olmalıdır.
Sanattan güzellik beklemiyorum. Göze hoş gelmeyen şeylerin sanat olabileceğini de kabul ediyorum. Ancak o sergiyi görmeliydiniz. Adını şimdi hatırlayamadığım bir adam çıplak çocuk fotoğrafının yanına sapık figürler çizmiş. Çok çirkindi, bunu çizen adamın pedofili olduğunu söylesem doğru olur. Bunun kesinlikle sanat olduğunu düşünmüyorum. Eğer bunun sanat olmadığını düşünmek "konformist" olmaksa, ben konformistim.
Eski26-07-07, 18:23  #5
benin3
Yazar Adayı

aynı müzeye yaklaşık 1hafta önce ben de gittim ve markus huemer'in çalışmalarını ben ve 2arkadaşım çok beğendik. Sanat özneldir herkes farklı algılayabilir insanları aptal yerine koymaz. Tabi markus huemer'in pardeye yansıttığı ışığa uzaktan bakarsan olmaz acaba gidip yakından da inceledin mi onu merak ettim.
benin3 is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski27-07-07, 21:06  #6
Leonardo

Alıntı:
aynı müzeye yaklaşık 1hafta önce ben de gittim ve markus huemer'in çalışmalarını ben ve 2arkadaşım çok beğendik. Sanat özneldir herkes farklı algılayabilir insanları aptal yerine koymaz. Tabi markus huemer'in pardeye yansıttığı ışığa uzaktan bakarsan olmaz acaba gidip yakından da inceledin mi onu merak ettim.
Yakından da inceledim. Ne vardı? Hiç.
Eski28-07-07, 01:38  #7
benin3
Yazar Adayı

o zaman sergiye bidaha gidip yakından gölgeni incele ve duvardaki ince çizgileri görmeye çalış tabi bunlar sana hiç gibi gelebilir ama bize enteresan geldi
benin3 is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski09-09-07, 12:37  #8
Leonardo

Açıkçası bana çok saçma geldi. O zaman herkes sanatçı olabilir. Ben sandalyenin üzerine portakal koyup sanatçı olabilirim. Sanat bu kadar aşağılara mı düştü yani?
Eski09-09-07, 15:15  #9
EŞKİYA

EŞKİYA'nın Avatarı

Saçmalıkalar Çağı
Bence bu durum tamemen içinde bulunduğumuz dönemle alakalıdır.
Çünkü bütün kavramların iç içe geçdiği bir dönemdeyiz
ve bu çağın en büyük özelliği belirsizliktir.

Bu yüzden, Sanat kavramıda aynı sorunu yaşamaktadır.
Doğal olarak, Saçmalıklar çağının saçma sanatını izlemekteyiz.

SAYGILAR.

EŞKİYA Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 09-09-07 15:19 .
EŞKİYA is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski09-09-07, 16:51  #10
Leonardo

Bence sorun belirsizlikten çok, kendini "entelektüel" olarak gören insanların sanat yapmak adına saçmalamasıdır.

Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Foruma mesaj değil yazabilirsin
Forumdaki mesajlara değil cevap yazabilirsin
Foruma dosyadeğil ekleyebilirsin
Forumdaki mesajınıdeğil düzeltebilirsin.

vB KoduAçık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı