| |
||||||
"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir." |
||||||
![]() |
| |||||||
Modern "Sanat"/konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Kültür ve sanat hakkında tartışmalar,haberler |
![]() |
|
|
Konu Araçları |
| #1 | |
![]() Giriş Tarihi: Jul 2007 Ülke / Şehir: Hollanda
| İki gün önce MuseumsQuartier'e gittim. Daha önce Viyana'ya gelmiş ve buraya gitmiş olanlar belki bilirler; bu alanın içinde müzeler, kafeler ve gezip görülebilecek birçok yer var. Leopold Museum'da Gustav Klimt'in resimlerinden tutun Oskar Kokoschka, Adolf Hölzel, Kolo Moser ve Egon Schiele'nin resimlerine kadar birçok orjinal tablo barındıran sergiler görebilirsiniz. Aşağısında ise insanlar küçük su havuzlarının yanında dinlenirler. MuseumsQuartier dedikleri yer işte böyle hoş ve kültürel anlamda canlı bir yer. Bu bölgede MUMOK (Museum Moderner Kunst Stiftung Ludwig Wien) denilen yerde bir sergiye gittim. Modern "sanat" sergisiydi güya. Markus Huemer'in sergisiymiş. Sergiye girdim. Huemer, beyaz perdenin üstüne mavi bir ışık yansıtmış. Bu kadar. Başka hiçbir şey yok. Sergi bunlardan oluşuyordu. Gördüğüm şey karşısında sinirlendim tabii. Hem o kadar para ver, hem de modern "sanat" diye sizlere mavi ışığı pazarlasınlar. Şimdi ilk sorum; bu insanı "aptal" yerine koymak değil midir? Değilse nedir? Bu "sanat" mıdır? Aşağı kata indim. Orada değişik sanatçıların sergileri vardı. Hayatımda o sergi kadar mide bulandırıcı bir sergi daha önce hiç görmemiştim. İşkence sahneleri, kanlar, cinselliği ayaklar altına alan pozlar, tek gözlü bebeklerin fotoğrafları, küçük çocuk resimlerinin yanına sapık karikatürler... Ne ararsanız var. Eğer bu sergi Türkiye'de açılmış olsaydı, açıldığı gün taşlanarak kapanırdı. İkinci sorum; "sanat" adı altında yapılan bu sapıklık sanat mıdır? Viyana'da yaşayan birçok kişi bu sergilerin modern "sanat" sergileri olduğunu söyler. Sizce bu sanatı modernleştirmek midir? __________________
Karanlığın olmadığı bir yerde buluşacağız. Leonardo Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 17-07-07 00:12 . |
|
| #2 | |
![]() Giriş Tarihi: Nov 2006
| İlk başta dediğiniz beyaz perdeye mavi ışık yansıtmak nasıl bir fikirle düşünülmüş bilemem.Çünkü görmedim.Ama gitmişsiniz.O andan itibaren sinirlenmeye hakkınız olmadığını düşünüyorum.Sanat böyle bir şey çünkü.Kabul ettiğiniz andan itibaren sanatçının evrenindesiniz ve onun kuralları geçerli.Tabi beğenmeme hakkınız var,ama anlamamış olma ihtimalinizi de düşünün.Dediğim gibi sanatçının evreni ve onun kuralları geçerli.Böyle düşünmek lazım.Bakış açısını değiştirmek lazım.Sanatçının görevi sizi duygulandırmak,bir anlam sunmak,size mesaj vermek değildir.O yapar ve siz bakarsınız.Beğenebilirsiniz beğenmeyebilirsiniz,ama sırf size kafanızdaki sanat kavramını(ki bu bence çok konformist ve tüketici bir yaklaşım sizinki) vermiyor diye sinirlenmemelisiniz. İkincisine gelince,sanat salt güzellik midir.Çok tartışılan bir konu.Ama benim fikrim,göze hiç güzel gelmeyen şeyler de sanat niteliği taşıyabilir.Sapıklık veya vahşet ve şiddet te sanat değeri taşıyabilir.Sanat hayatın dışındaki harikalar diyarı değildir.Bu dünyanın malıdır ve bu dünyada ne varsa sanatta da o olmalıdır. Ama haklı da olabilirsiniz.Dediğim gibi ben sizin gördüklerinizi görmedim.Ama kabaca bu konudaki fikrim bu.Görsem de pek değişeceğini sanmıyorum. __________________
""Korkarım, açıklayamam efendim" dedi Alice. "Çünkü ben kendim değilim ki, kendi dediğimi açıklayabileyim; anlıyorsunuz ya!"" ersel Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 17-07-07 11:00 . |
|
| #3 | |
Dergi Felsefe Sorumlusu ![]() Giriş Tarihi: Sep 2006 Ülke / Şehir: yerküre
| Sn. ersel çok haklısınız.Şiddetin estetize edilmesi diye birşey var sonuç olarak.Örneğin Stenley Kubrick'in "Otomatik Portakal" filmi ya da Alejandro İnzalu'nun "Paramparça Aşklar ve Köpekler(Amores Perros)" filmlerinde şiddeti inanılmaz bir biçimde estetize etmişti.Bunun dışında sanatçı kitlenin beğenilerine göre eserini yapmaya başlarsa kitsch şeyler üretir ve metalaşır.Fakat yüksek sanat böyle birşey değildir.Yalnız olayın bir de şöyle bir boyutu var.Sanat artık yalnızca materyallerin biraraya getirilip üretilmesi olarak anlaşılıyor.Yani bir biçimde maddeyi yeniden üretmek biçiminde de yorumlanmamalı diye düşünüyorum.Sevgiler... __________________
hiç birşey hissetmiyorum artık tüm duygularımı vestiyere bıraktım ruhsuz burjuvalar gibi et parçası gibi maskemi takıp dans ederim... |
|
| #4 | |||
| Sayın ersel, Yorumunuz için öncelikle teşekkür ediyorum. Yazınızın konuya yeni bir soluk katacağına eminim. Alıntı:
Alıntı:
| #5 | |
Yazar Adayı Giriş Tarihi: Jul 2007
| aynı müzeye yaklaşık 1hafta önce ben de gittim ve markus huemer'in çalışmalarını ben ve 2arkadaşım çok beğendik. Sanat özneldir herkes farklı algılayabilir insanları aptal yerine koymaz. Tabi markus huemer'in pardeye yansıttığı ışığa uzaktan bakarsan olmaz acaba gidip yakından da inceledin mi onu merak ettim. |
|
| #6 | ||
| Alıntı:
| #7 | |
Yazar Adayı Giriş Tarihi: Jul 2007
| o zaman sergiye bidaha gidip yakından gölgeni incele ve duvardaki ince çizgileri görmeye çalış tabi bunlar sana hiç gibi gelebilir ama bize enteresan geldi |
|
| #8 | |
| Açıkçası bana çok saçma geldi. O zaman herkes sanatçı olabilir. Ben sandalyenin üzerine portakal koyup sanatçı olabilirim. Sanat bu kadar aşağılara mı düştü yani? __________________
Karanlığın olmadığı bir yerde buluşacağız. |
|
| #9 | |
![]() Giriş Tarihi: Jul 2007
| Bence bu durum tamemen içinde bulunduğumuz dönemle alakalıdır.Saçmalıkalar Çağı __________________
Aslanlar kendi tarihini yazana kadar, doğrular avcılardan yana olacak. EŞKİYA Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 09-09-07 15:19 . |
|
| #10 | |
| Bence sorun belirsizlikten çok, kendini "entelektüel" olarak gören insanların sanat yapmak adına saçmalamasıdır. __________________
Karanlığın olmadığı bir yerde buluşacağız. |
|
![]() |
| Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
|
|