Yazıyaz Forum RSS beslemesi

Bu nedir?

"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir."

Lütfen forum kurallarını okuyunuz.

Geri Dön Yazıyaz Forum > Siyaset > Siyasi İdeolojiler

Üye OlSık SorulanlarÜye Listesi Takvim Arama Yeni Mesajlar Forumları Okundu İşaretle

Şeriat nedir?

/

konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Tüm siyasal ideolojilerin özgürce incelenip tartışılabileceği bölüm.

Konu Araçları
Eski20-07-07, 11:56  #1
ersin57

ersin57'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Jun 2007
Şeriat nedir?

Arkadaşlar sizinle bir konu üzerinde tartışmak istiyorum. Hep dilimizde milletvekili adayları için bunlar şeriatçı bunlar yönetime gelemez gibi düşünceler mevcuttur. Şimdi burada değinmek istediğim asıl konu şeriat bana göre bir yaşam tarzıdır yönetim biçimi değil (irticadan bahsetmiyorum). Eee hal böyleyken bizlerde demokratik bir ülkede yaşadığımıza göre ülke yönetiminde bulunacak kişilerinde ateist olmalarının nasıl sakıncası yoksa şeriatçı olmalarınında bir sakıncası yoktur bana göre.....
Değerli yorumlarınızı bekliyorum.

saygılarımla............
Eski20-07-07, 12:06  #2
EoS
Siyaset&Bilim

EoS'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Sep 2005

Koyu bir faşizmdir!Din ahlak kurallarının bir butunu olması gerekirken ezici bir güç olabilme kaygısının güdülmesidir,şeriat!İnsanoğlunu uçuruma suruklerken kendi kolunu kesmesi hiç acıtmayacaktır elbet!
EoS is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski20-07-07, 12:23  #3
mr.baykan

mr.baykan'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Sep 2006
Ülke / Şehir: Buse-i Zeyneb

Alıntı:
Sayın essnipes şöyle demiş:

Mesajı Göster
Koyu bir faşizmdir!Din ahlak kurallarının bir butunu olması gerekirken ezici bir güç olabilme kaygısının güdülmesidir,şeriat!İnsanoğlunu uçuruma suruklerken kendi kolunu kesmesi hiç acıtmayacaktır elbet!
önce şeriatın anlamını öğrenmeye çalışın sayın essnipes. ve şeriat nedir sorusuna her ülkenin kendi şeriatına bakarak yorum yapmayın. onlar siyasal değişkenliklerdir. bugün libyada farklı suudda farklı iranda farklı şeriat vardı. özünü incelemenizi tavsiye ederim.

saygılar
Eski20-07-07, 12:28  #4
Intifada

Intifada'nın Avatarı

Giriş Tarihi: May 2007

Şeriatın dini anlamını tam olarak bilmiyorum, fakat din (İslam) bir toplum düzeni olmamalıdır. Kişisel ahlak kuralları olarak benimsenebilir, fakat din adına baskı uygulanması, dini duyguların sömürülmesi, dinin kendisine aykırıdır.

İnsanın dindar olarak kendini tanıtması bile yanlıştır, dindarsa bile bu kendisi ile Allah arasındadır. Eğer dediğiniz gibi şeriatçı birisi (bahsettiğiniz bireysel olarak şeriatı kabul etmiş bir kişiden bahsediyorum), devletin başına geçse bile, bu düşüncesinin halk tarafından bilinmemesi gerekir. Kendini dindar olarak gösteren bir kişinin, kendi istemese bile, insanların dini duygularını kendi çıkarlarına kullanma olasılığı çok yüksektir (ki mevcut durumda bunun bilinçli kullanılması söz konusu).

Sn. essnipes'ın da dediği gibi, bireysel din özgürlüktür, topluma dayatılan, toplumu yöneten din faşistliktir.

Saygılar...
Eski20-07-07, 12:35  #5
yazarkedi

yazarkedi'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Aug 2006

Alıntı:
Sayın mr.baykan şöyle demiş:

Mesajı Göster
bugün libyada farklı suudda farklı iranda farklı şeriat vardı.
İşte tam da bu nedenle ülkeler şeriatla yönetilemez. Kime göre ve neye göre şeriat? Kim karar verecek en doğru şeriata? Sonuçta her ülkenin kendi diktatörünün keyfi kurallarından ibaret hale geliyor, şeriat. O zaman da diktatörlükten bir farkı kalmıyor. Çünkü din kuralları yoruma açıktır.

Alıntı:
Sayın ersin57 şöyle demiş:

Mesajı Göster
Hep dilimizde milletvekili adayları için bunlar şeriatçı bunlar yönetime gelemez gibi düşünceler mevcuttur. Şimdi burada değinmek istediğim asıl konu şeriat bana göre bir yaşam tarzıdır yönetim biçimi değil (irticadan bahsetmiyorum). Eee hal böyleyken bizlerde demokratik bir ülkede yaşadığımıza göre ülke yönetiminde bulunacak kişilerinde ateist olmalarının nasıl sakıncası yoksa şeriatçı olmalarınında bir sakıncası yoktur bana göre.....
Bireyin kendi adına şeriatı benimsemesi elbette müdahale edilmeyi hakeden bir durum değildir. Ancak birey şeriatçı kimliğini siyasi kimliğinden ayıramıyorsa, yani laik düşünce tarzına sahip değilse, devleti (kendi kafasındaki) şeriat kurallarına göre idare etmeye başlar. İşte bu noktada sorun çıkar.
Eski20-07-07, 12:36  #6
EoS
Siyaset&Bilim

EoS'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Sep 2005

Alıntı:
Sayın mr.baykan şöyle demiş:

Mesajı Göster
önce şeriatın anlamını öğrenmeye çalışın sayın essnipes. ve şeriat nedir sorusuna her ülkenin kendi şeriatına bakarak yorum yapmayın. onlar siyasal değişkenliklerdir. bugün libyada farklı suudda farklı iranda farklı şeriat vardı. özünü incelemenizi tavsiye ederim.

saygılar
Sen anlatmaya başla o zaman ben peşi sıra yetişmeye çalışırım sana...
EoS is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski20-07-07, 12:45  #7
m.oO.n_LighT

m.oO.n_LighT'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Jul 2007
Ülke / Şehir: Uşak

Alıntı:
Sayın ersin57 şöyle demiş:

Mesajı Göster
Eee hal böyleyken bizlerde demokratik bir ülkede yaşadığımıza göre ülke yönetiminde bulunacak kişilerinde ateist olmalarının nasıl sakıncası yoksa şeriatçı olmalarınında bir sakıncası yoktur bana göre.....
Sevgili ersin75;

Çok çarpık düşünüyorsunuz. Biz Müslüman gelmesin demiyoruz şeriatçı gelmesin diyoruz. Şeriat ülke yönetimini doğrudan etkiler. Yaşam biçimi olan şeriat değil dindir. Şeriat ya da laiklik kişisel değil ülkesel bazda olur. Ateist adam eğer ki ben komünizm getireceğim derse ona da karşı çıkılır. Dinle şeriatçılığı karıştırmamalısınız.
Eski20-07-07, 13:15  #8
hanizm
Onay bekleyen
Yazar Adayı

Batı çok ciddi reformlar yapmıştır ve Kiliseyi siyasi hayattan çekmiştir. Bu reformlar Batı'ınn toplumsal yapısının kaldırabileceği reformlardı. Çünkü Kilise kuralları kendi koyuyor ve kendi uyguluyordu. Tabii bunu Tanrı'nın adına yapıyordu. Gerçek kurtuluşu sağlamak için insanın ruhunu kiliseye teslim etmesi lazımdı. İşte gerçek Faşistlik budur. Dinin zorla dayatılması budur. Şeriatte ise durum farklıdır. Uygulanacak kurallar doğrudan İlahi tarafından ortaya konmuştur ve Halife'nin kendi kafasına göre yeni dini hükümler koyması gibi bir şey söz konusu değildir. Kurallar yoruma açıktır, tabii bu isteyen istediği yorumu yapar anlamına da gelmez. Bu işin uzmanları kimse onlar bir araya gelir icma veya kıyas yoluyla sorun halledilir. işte bu Doğu toplumlarına has bir özelliktir. Bunun için dini hükümleri insanların hayatından kolayca söküp alamazsınız.
hanizm is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski20-07-07, 13:32  #9
yazarkedi

yazarkedi'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Aug 2006

Alıntı:
Sayın hanizm şöyle demiş:

Mesajı Göster
Uygulanacak kurallar doğrudan İlahi tarafından ortaya konmuştur ve Halife'nin kendi kafasına göre yeni dini hükümler koyması gibi bir şey söz konusu değildir. Kurallar yoruma açıktır, tabii bu isteyen istediği yorumu yapar anlamına da gelmez. Bu işin uzmanları kimse onlar bir araya gelir icma veya kıyas yoluyla sorun halledilir. işte bu Doğu toplumlarına has bir özelliktir. Bunun için dini hükümleri insanların hayatından kolayca söküp alamazsınız.
Dini hükümleri insanların hayatından atamayacağınız gibi insanlara da dayatamazsınız. Bu nedenle devlet yönetimi olarak şeriat uygulanamaz. Çünkü herkesi dindar varsayamayacağınız gibi herkes dini sizin gibi anlamak ve uygulamak mecburiyetinde de değildir.

Ayrıca pek çok zaman yorumlarda uzmanlar da yanılabileceği gibi uzmanlar arasında anlaşmazlığa düşülen pek çok mevzu da vardır. Bu nedenle pek çok ülkede şeriatın uygulanışı farklıdır. Dahası yoruma açık ayetler keyfi baskı uygulanması için zemin oluşturmaktadır. Günümüzde gördüğümüz şeriat denemeleri bu nedenle baskıcı rejimlerdir. Oysa din kuralları baskıyla şiddetle kabul ettirilemez.

Şeriat kişinin şahsen uymayı Allah'a taahüt ettiği kurallardır. Dilerse uyar dilerse uymaz. Her insanın günah işlemeye hakkı vardır. Kulla, Allah arasına hiçbir kurum giremez. Başkalarına zarar veren günahlar zaten hukukta da suç olarak yer bulmakta ve cezaları da hukuki olarak uygulanmaktadır.
Eski20-07-07, 13:43  #10
hanizm
Onay bekleyen
Yazar Adayı

Alıntı:
Sayın yazarkedi şöyle demiş:

Mesajı Göster

Şeriat kişinin şahsen uymayı Allah'a taahüt ettiği kurallardır. Dilerse uyar dilerse uymaz. Her insanın günah işlemeye hakkı vardır. Kulla, Allah arasına hiçbir kurum giremez. Başkalarına zarar veren günahlar zaten hukukta da suç olarak yer bulmakta ve cezaları da hukuki olarak uygulanmaktadır.
Şeriat kuralları kesinlikle uyulması gereken kurallardır. Zaten bu Kur'an'da da açıkça belirtilmiştir.
Şeriat Allah'ın, kullarının uyması için göderdiği ilahi emirler bütünüdür.
Kişi dilerse uyar dilerse uymaz, diye bir şey kesinlikle söz konusu değildir.
Burada üzerinde durulması gereken konu Allah'ın koyduğu kurallar mı geçerli olacak, yoksa insanoğlunun koyduğu kurallar mı? Batı'da kuralları kilise koyduğu için halk hemen bu durumu değiştirebildi. Çünkü önceki kuralları da insanoğlu koymuştu. Ama Şeriat hükümlerini değiştiremezsin veya kaldıramazsın. Çünkü bu hükümler ilahidir ve Mukaddes Kitap'ta da yazılıdır.

yazarkedi Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 20-07-07 14:22 .
hanizm is offline   Alıntı Yaparak Cevapla

Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Foruma mesaj değil yazabilirsin
Forumdaki mesajlara değil cevap yazabilirsin
Foruma dosyadeğil ekleyebilirsin
Forumdaki mesajınıdeğil düzeltebilirsin.

vB KoduAçık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı