"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir." |
||||||||||
![]() |
| |||||||
| Sosyalizmin yeniden temellendirilmesi? / konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Tüm siyasal ideolojilerin özgürce incelenip tartışılabileceği bölüm. |
![]() |
|
|
Konu Araçları |
| #1 | |
![]() Giriş Tarihi: Nov 2005 Ülke / Şehir: ankara
| newton ile birlikte değişti dünya.. dünyayı algılayışımız değişti.. sanayi devrimi gerçekleşti, kapitalizm temellendirildi.. ''ne üretirsem onu satarım'', ''bu seçenek yada şu seçenek'' mantığı yüzyıla damgasını vurdu, atomların ve moleküllerin yapısı gibi gücün merkezde toplanması yada yayılması fikri savunuldu ve hiyerarşik yapı desteklendi, sosyoloji ve psikolojiye olan hakimiyet toplumların istenildiği gibi yönetilmesine olanak tanıdı.. tabi sscb'nin soğuk savaşı kaybetmesi ve dağılması kapitalizmin dünyaya hükmünü daha da kolaylaştırdı.. bugün insanlar biraz daha olayların farkına varmış gibi görünüyolar ama kapitalistler de önlemlerini almaya devam ediyorlar.. mesela muhtemelen kuantum felsefesinden esinlenerek ortaya atılmış ''yanal güç dağılımının'' organizasyonlara uygulanması gibi.. sanal işletmeciliğe yavaş yavaş geçilmesi gibi.. mesela buna en iyi örnek ''google''.. ortada reel bir mal yok, sadece hizmet var ve tamamen sanal.. şu anda sadece muhasebelendirilirken reelleşiyor ve bu da nihilist felsefe ile ilişkilendirilebilir.. (tam olarak nihilistlikten söz edilemez) bir diğer husus da işçi sınıfının bugünkü teknolojiye ne kadar hükmedebileceği konusu.. yani sıralamak gerekirse sorularım şunlar: - sosyalizm yeniden temellendirilmeli ve günümüz şartlarında yeniden ele alınmalı mı? - psikoloji ve sosyolojiden sıkça faydalanılmalı mı? - 21.yüzyıla damgasını vuracak olan kuantum felsefesi, kaos teoremleri, vs.. istifade edilmeli mi? - tüm bunlardan sonra kapitalizmin kendine yarattığı yeni yollara önlem olarak yeni fikirler üretilmeli mi? __________________
öğrenci görünümlü müzik insanı orkhun Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 24-07-07 01:12 . |
|
| #2 | |
![]() Giriş Tarihi: Nov 2006 Ülke / Şehir: İstanbul-Denizli
| Sosyalizm bir tabuya inanılır gibi inanılmaz zaten.Zaman ve mekana göre taktikler değişir.Amaç sosyalizme ulaşmaktır ancak bu amaca ulaşmak için farklı dönemlerde farklı yöntemler uygulanabilir.Nitekim Lenin'de yeri geldiğinde Marx ve Engels'i eleştirmiş ve sosyalişst düşünceyi geliştirmiştir.Sosylizmin olmassa olmazı diyalektikdir.Zira dünya üzerinde,komünizmi alaşağı etmek için oportünizm zaman ve mekan kavramlarını dikkate almadan yorumlar.Böylece bu ideolojinin zamanının geçtiğini idda eder.Halbuki dikkat edilmesi gereken en önemli nokta,bu düşüncenin zaman ve mekana göre diyalektik bir değerlendirilmesinin yapılmasıdır. SAYGILAR... __________________
Herkes dünyaya mutluluk getirdi; kimi geldiğinde, kimi gittiğinde... Beckho Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 24-11-07 15:47 . |
|
| #3 | |
| sayın beckho, sosyalizme karşı kapitalizmin en güçlü silahı teknoloji ve zamandır.. diyalektiğin sosyalizmde öngördüğü gelişmenin aslında döngüde bir gerilemeye neden olacağı dediğiniz gibi oportünistler tarafından iddia edilmiştir ve insanlar büyük ölçüde buna inandırılmışlardır da.. bu inandırılmışlığın sonucu da sosyal demokratların, sosyalist demorkatların ortaya çıkması olabilir.. sistemin ve kapitalizmin gücünün kırılması adına 21.yüzyılda sosyalistlerin yeni ve ciddi fikirler ortaya atması gerektiği konusunda sanırım hem fikirizdir.. benim aslında gelmek istediğim nokta şu; klasik marksist, leninist, vs söylemlerinden ziyade artık biraz daha olaya geniş bakılmalı ve günümüz biliminden ve kapitalizmin yeniden geliştirdiği kavramlar göz ardı edilmeden yeni ve ciddi fikirlerin ortaya atılması gerektiğidir.. şahsen ben dünyada sosyalist düşünürlerin bu konuda yeterli atılımlar yapabildiklerini hiç sanmıyorum.. ve klasik söylemlerin genç beyinleri meşgul ettiğini ve bunların kalıplaşarak sorgulanamaz bilgiler halini aldığını üzülerek izliyorum.. siz ne dersiniz? __________________
öğrenci görünümlü müzik insanı |
|
| #4 | ||
Siyaset&Bilim ![]() Giriş Tarihi: Sep 2005
| Once birikim!Talebin bir kişiyle daha fazla insana arzı ve daha fazla bir doygunluk. Kapital trajedi de bir taraftan sınırsız bir üretim ve eşitliği gerçekleştirmenin onunde kurumların ve iktidar ilişkilerini yeniden düzenleme uğraşındadır.Yani kapital sistem bir taraftan yapar ve bir taraftan da potansiyellerinin ilerlemesini engellemek için yıkar.Sınıfsız bir toplum yaratmak için aslında en makul tabiriyle daha az sınıfsız bir toplum yaratabilmenin onculu yuksek üretebilme potansiyeli yaratabilmiş toplumlarda olacaktır. Alıntı:
| |
|
| |
| #5 | |
| sayın essnipes, marks'ın alıntısını yaptığınız tespitleri büyük ölçüde doğrudur.. ama katılmadığım nokta şudur: kapitalizm hiçbir zaman sosyalizmin ön hazırlığını yapmaz.. siz ''sınıfsız bir toplum yaratmak için yüksek üretebilme potansiyeli yaratabilmiş toplumlara ihtiyaç vardır, bunun hazırlığını da kapitalizm yapmaktadır'' görüşünü savunuyorsunuz.. bence kapitalizm bilinçli olarak hiçbir zaman teknolojiyi yeterli ve döngüsel üretim üzerine inşa etmeyecektir.. hatta aksine daha çok tüketime yönelik konulara odaklanacaktır.. kaynakların hızla tükenmesi süreci içerisinde yeni kaynak arayışları içerisine girecek, bu da sosyalizmle olan kavramsal savaşında onu ön hazırlık yapmaktan mahrum kılacaktır, vs.. bence bu gücün kırılmasına yönelik yeni stratejiler üretilmelidir.. bu da benim görüşüm.. __________________
öğrenci görünümlü müzik insanı orkhun Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 24-07-07 16:28 . |
|
| #6 | |
Siyaset&Bilim ![]() Giriş Tarihi: Sep 2005
| Katılıyorum! Ancak CNC tezgahlarda işlenen demir daha fazla üretim potansiyeli yaratacaktır sektoru için.Tüketimi ise hayatı anlamak ve değiştirmekte olacaktır.Yani haklısınız! |
|
| |
| #7 | |
| bugünün insanının yaşayış şeklini (üretimi, tüketimi, dağılımı, alışkanlıkları, inanışları) en baştan tekrar ele alması gerektiği doğrudur sayın essnipes.. bu aydınlanmanın, sorgulamanın kişisellikten toplumsal bir hal alamamasının nedenleri de bellidir.. bu, kapitalizmin gücü kırılmadığı sürece mümkün değildir.. kapitalizmin kendi kendisini yokedeceği ve geriye ne bırakacağı da tartışma konusudur, üzerine daha çok eğilinmelidir.. belki de bugünün sosyalist düşünürleri bu ve benzeri noktalardan yola çıkarak yeni stratejiler, kavramlar üretmelidirler.. konuya olan ilginizden dolayı teşekkür ediyorum... __________________
öğrenci görünümlü müzik insanı |
|
| #8 | |||
![]() Giriş Tarihi: Nov 2006 Ülke / Şehir: İstanbul-Denizli
| Alıntı:
Alıntı:
SAYGILAR... __________________
Herkes dünyaya mutluluk getirdi; kimi geldiğinde, kimi gittiğinde... | ||
|
| #9 | |
![]() Giriş Tarihi: Jun 2007
| Adalı'nın hataları nelerdir? __________________
Ey insanlar,güç sizin içinizdedir.Elinizden almamaları için ona sımsıkı sarılın ve iyi bakın. Henry Dell |
|
| #10 | |
Yazıyaz Grup Genel Koordinatörü Giriş Tarihi: Aug 2005
| Marksist anlamda sosyalizm'in yeniden temellendirilmesi sosyalist "temelin" yanlış, eksik, tamamlanması gereken bir unsur olarak tasarlanmasından ileri gelmektedir ki, bu doğru bir düşünce değildir. Sosyalizm'in temeli, kapitalizmin hem ekonomi politiğinin ve hem de o ekonomi politik üzerinde yükselen dünya görüşünün eleştirisi ve bu eleştiriden kaynaklanan çıkarımlar üzerinedir. Sosyalist dünya bilimsel çıkarımlar sonucu ulaştığımız bir dünya görüşüdür. Tarihsel süreç bize, bunun böyle olduğunu söylemektedir. İlkel komünal toplumdan köleci topluma, ondan feodalizm'e, daha sonra kapitalizme, emperyalizme geçişler nasıl ve neden olduysa, aynı şekilde sosyalizme dönüşüm de aynı nedenlerle olacaktır.Sosyalizm'in temelleri bunlardır. SSCB'nin yıkılmasıyla birlikte yaşananlardan çıkardığımız dersleri de gözönüne alarak Marksist temelde (sosyalist temelde) yeni yaklaşımlara ve yorumlara ihtiyaç var. Buna katılıyorum. Ama tartışılması ve sorgulanması gereken şey Marksist temel değildir. Marksist temel sadece öğrenilmeli ve anlaşılmaya çalışılmalıdır. |
|
![]() |
| Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
|
|