"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir." |
![]() |
| |||||||
Ben bir çingeneyim/konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Antropoloji,Psikoloji, Sosyoloji... |
![]() |
|
|
Konu Araçları |
| #1 | |
![]() Giriş Tarihi: Jun 2007
| Bizanslılar 1000 yıl önce benim insanlarıma athinganoi adını verdiler. Bu dokunulmaz demekti. O kadar çok korkmuşlardı ki atalarımızdan böylesine bir isim taktılar bize. Kulaktan kulağa yaydılar bu ismi. Bundan sonra her gittiğimiz ülkede insanlar bizi böyle çağırdı. Herkes kendi dilinde tekrar etti adımızı. Zigeuner, Cigani veya Çingene... Bizlere dokunulmaz dediler... Korktular bizden. Farklıydık. Daha yoksulduk. Daha özgürdük. Ama insandık. Tıpkı onlar gibi. Onlar bunun farkında değildi. Bizimle çalışmak, bizimle yaşamak, bizimle konuşmak istemediler. Biz yarattığımız göz nuru zanaatlerle onlara bir yaşam bahşederken onlar şehirlerinin unutulmuş köşelerine attılar bizi. Yoksulluk bitmeyen bir lanet gibi üstümüze çüktü. Çok acılar çektik. Atalarım, bu haksızlıklardan kurtulmak için her yolu denediler... Haykırarak baktılar insanların gözlerine; bazen yalvararak! "Biz çingene değiliz insanız." Çingenelerin konuştuğu dillerden birinde insan Rom demekti. Onlar da insanlara biz Romanız dediler yani sizden bir farkımız yok. Bizi kabul edin. Lütfen! Bugüne kadar kimse onları dinlemedi. Çaresizliklerinin karşısında gülümsediler. Yoksulluklarıyla alay ettiler. Umutsuzluk bir karabasan gibi çöktü insanlarımızın üzerine. Ben atalarım gibi umutsuzca yalvarmayacağım. Biliyorum ki gerçekten de biz farklıyız! Özgür, hırçın, dayanıklı, güçlü, insancıl, ve yaratıcıyız. Tarihin en barışçı insanlarıyız. Bu yüzden utanmam gerekmiyor. Evet ben bir dokunulmazım. Acılarımızın verdiği güçle; çirkinlikler, kalleşlikler ve aşağılayan bakışlar dokunamaz artık bana. Temiz yüreğimize değil aşınmış ayakkabılarımıza bakanlar incitemez artık kalbimi. Madem ki binlerce yıldır ölüm tadında yaşadık hayatı; bundan sonra hiçbir güç dokunamaz tertemiz insanlığımızla beslenmiş kutsal özgürlüğümüze. Ben bir dokunulmazım. Olduğum şeyle gurur duyuyorum. Herkes bilsin! Ben Bir Çingeneyim. __________________
Güçlüler sadece onları omuzlarımızda taşıdığımız için güçlüdür.Onları bir yere silkelersek yere otururlar. Ormee İsyancıları |
|
| #2 | |
![]() Giriş Tarihi: Jun 2007 Ülke / Şehir: Ankara
| Bu yazıyı neden buraya yazdığınızı anlamış değilim.. Elbette ki çingeneler özgürce çingeneliklerini dile getirebilirler, yadırgamam. Fakat Türkiye Siyaseti konusuna biraz uymamış sanki.. __________________
Gündoğdu, hep uyandık.. |
|
| #3 | |
| Çingenelik kötü birşey mi yani bu nasıl bir üslüptur. Tamam ben de çingeneyim o zaman buyur. "Hepimiz çingeneyiz" ![]() __________________
Gündoğdu, hep uyandık.. |
|
| #4 | ||
Genel Moderatör ![]() Giriş Tarihi: Aug 2006
| Alıntı:
Kitlelerin sosyal yaşamları siyasetlerin ön koşulunu oluşturmaktadır. Bugün baktığımızda çingeneler sürekli sefaletin içine hapsedilmş, yaşama haklarına sahip çıkılmamış bir toplumdur. Bir evin içine balıklar gibi sıkıştırılmış, bütün haklarına el konulup kendi hallerine bırakılan kenar mahalle insanlarından bahsediyoruz. Bu ciddi bir politik sorundur.. __________________
"Yaşamak bir ağaç gibi tek ve hür ve bir orman gibi kardeşçesine." Nazım Hikmet İnsanların Kanatları Yüreklerinde.. | |
|
| #5 | |
![]() Giriş Tarihi: Jul 2007
| İnsanın kendini kabul etmesi ne güzel bir şey. Ben de bir insanım sonrasında türküm türklüğümden utanarak... |
|
| #6 | |
![]() Giriş Tarihi: Jun 2007
| Şimdi neden uymadığı konusu anlatabilir misiniz?Uyduğu konusunda benim oldukça fazla gerekçem var.Siz tanrı mısınız?Buraya yazmassınız,gider sildirirsiniz konuyu.Faşizan eğilimlerden nefret ederim. __________________
Güçlüler sadece onları omuzlarımızda taşıdığımız için güçlüdür.Onları bir yere silkelersek yere otururlar. Ormee İsyancıları |
|
| #7 | |
![]() Giriş Tarihi: Apr 2007 Ülke / Şehir: sakarya
| güzel bir yazı çok teşekkür ederim koçero , insanların kimliklerini utanmadan özgürce dile getireceği günler yakındır. |
|
| #8 | |
Siyaset&Bilim ![]() Giriş Tarihi: Sep 2005
| |
|
| #9 | ||
| Alıntı:
Bunun faşistlikle ne alakası var? Ben çingenelere tek bir söz mü söyledim? Aksine ben de sizin düşündüğünüz gibi düşünüyorum. Sadece daha uygun bir başlığa açılabilirdi dedim. Çok önyargılısınız. Her neyse konu sapmasın.. __________________
Gündoğdu, hep uyandık.. | |
|
| #10 | |
Dergi İşçi Günlüğü Sorumlusu ![]() Giriş Tarihi: Jan 2007 Ülke / Şehir: Dünyadan
| Çingeneler,gerçektende içler acısı bir yazgıları var.Yoksulluk onlar için,dışlanmak onlar için... Toplum onları öyle bir yargılamış ki,içlerine bile giremiyorlar. __________________
Haziran'da Ölmek Zor!!!!! |
|
![]() |
| Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
|
|