"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir." |
|
![]() |
| |||||||
Bağımsızlık Nedir?/konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Tüm siyasal ideolojilerin özgürce incelenip tartışılabileceği bölüm. |
![]() |
|
|
Konu Araçları |
| #1 | |
Genel Moderatör ![]() Giriş Tarihi: Aug 2006
| Değerli forum üyeleri. Ülke içi insanların özgürce ve eşitce yaşayabilmesini sağlayan tek ortamı bağımsız bir ülkede kurulabilir diye düşünüyorum. Ekonominin ayakta kalmasını ve insanların mutluluğunu da ben yine aynı kavrama bağlıyorum. Sanırım buraya kadar herkesle hemfikir olmalıyız. Ülkemizde yukarıda bahsettiğim hiç bir ortamın sağlanamamasının nedeni tam bağımsız bir ülke olamayışımızdır. Bağımsızlık uğruna ülke içinde aydınlanma hareketleri olsa da üst sınıflar tarafından bastırılmış ve ülkede bağımsızlık yolunda mesafe katetilememiştir. Peki ya bağımsızlık nedir? Liberal demokrasilerde, kapitalizmde bir bağımsızlıktan söz edilebilir mi? Bana göre bağımsılığın en güzel tanımı(En azından okuduğum yorumlar arasında) İrlando 1. meclisinin tüzüğünde yer alan ve İRA'nın üzerine ant içtiği şu cümlelerdir: "Ülkenin bağımsızlığı sadece ülkedeki tüm kadınları ve erkekleri içine almaz. Ayrıca sahip olduğu tüm malzemeleri, ülkenin toprağını ve üretimde kullandığı kaynaklarını da içine alır. Tüm varlık ve ülke içinde varlık üretmeye yarayan süreçler bağımsızlığa dahildir." Üretim mallarını satan, liberal ekonomiye ışık yakan bir ülkenin bağımsızlığından söz edilebilir mi. Tüm üretim malları elinden çıkmış bir ülke ne kadar bağımsız olabilir? Saygılarımla.. __________________
"Yaşamak bir ağaç gibi tek ve hür ve bir orman gibi kardeşçesine." Nazım Hikmet İnsanların Kanatları Yüreklerinde.. |
|
| #2 | |
Dergi İşçi Günlüğü Sorumlusu ![]() Giriş Tarihi: Jan 2007 Ülke / Şehir: Dünyadan
| Atatürk'ün bağımsızlık anlayışı sadece siyasi yönden bağımsızlığı değil aynı zamanda askeri, ekonomik ve kültürel bağımsızlığı da içine almıştır. O, tam bağımsızlıkla, kendi kendine yetebilen, savunmasından teknolojisine, tarımından ekonomisine kadar her alanda dışarıya muhtaç olmadan, hiçbir ödün vermek zorunda kalmadan ayakta durabilen bir yapıyı kastetmiş ve şöyle demiştir: "İstiklal-i tam denildiği zaman, bittabi siyasi, mali, iktisadi, adli, askeri, harsi ve ila ahiri her hususta istiklal-i tam ve serbest-i tam demektir. Bu saydıklarımın herhangi birinde istiklalden mahrumiyet, millet ve memleketin, manayı hakikisiyle istiklalinden mahrumiyet demektir." http://www.atamizindeyiz.com/01/ata07.htm Atatürk'ü anlatırken yere göğe sığdıramayanlar,şimdi vatanı sömürge etmişler ama..... Bağımsız değiliz bunu kabul etmeselerde ne yazık ki yarı sömürge bir ülkeyiz. __________________
Haziran'da Ölmek Zor!!!!! |
|
| #3 | |
Dergi İşçi Günlüğü Sorumlusu ![]() Giriş Tarihi: Jan 2007 Ülke / Şehir: Dünyadan
| Bağımsızlığın anlamını bilmeyenler atıp tutabilirler ama gerçektende ne kadar bağımsızız tartışılır.Bugün ABD'nin,AB'nin sömürgesi olarak yaşıyoruz.ABD izin vermese kılı kıpırdamıyor bizim siyasetçilerin. Yarı sömürge yarı feodal bir ülkede yaşıyoruz ne yazık ki.... __________________
Haziran'da Ölmek Zor!!!!! |
|
| #4 | |
![]() Giriş Tarihi: Nov 2006 Ülke / Şehir: İstanbul-Denizli
| Bana göre bağımsız olmak,sistemden bağımsız olmaktır.Dünya üzerinde ki emperyalistlerin,sömürgecilerin,oportünistlerin istediklerini geri çevirebilmektir.Sistemin bir çarkı olup,bağımsız olamazsınız! Bu görüşü paylaşan diğer ülkelerle işbirliği içinde olmak bağımsızlığa gölge düşürmez.Tam tersine kuvvetli kılar.Neo-liberal ve sömürgeci dünya düzenine karşı koyabilmek için sistemden bağımsız bir birlik kurmak gereklidir. SAYGILAR... __________________
kağıt bir gemidir devrim kim bilir kaç yunus görmüş kaç DENİZ GEZMİŞ... Beckho Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 26-07-07 15:37 . |
|
| #5 | |
![]() Giriş Tarihi: Oct 2006
| bağımsızlık, kendi madenlerini istediğin gibi kullanabilmek, kendi nükleer sanralini izin almadan yapabilmek, parasıyla çektiğin doğal gaz hattının başkaları tarafından keyfi kesilmemesi, sınırındaki terörü tereddütsüz yok edebilmek vs. vs.'dir. saygılar... __________________
Bu dahil bütün genellemeler yanlıştır. / F.NİETZSCHE Kesintisiz devrim! |
|
| #6 | ||
Tarih ![]() Giriş Tarihi: Nov 2006 Ülke / Şehir: izmir
| Alıntı:
| #7 | |
![]() Giriş Tarihi: Jan 2007 Ülke / Şehir: AB
| Yari somurge biraz agir, ama bagimli oldugumuz ortada. Fakat bu az gelismis butun ulkeler icin gecerli. Diger yandan ABD bile "tam bagimsiz" olmaktan uzak... |
|
| #8 | |
Forumdan Uzaklaştırılmış Giriş Tarihi: Jul 2007
| gelişmiş avrupa ülkelerinde yayınlana uluslarlar arası camiada kabul dörmüş tarih kitap ve ansiklopedilerinde ülkemiz insanından barbar türkler diye söz ediliyor... türk insanı mertliğiyle, yardımsever temiz yüreğiyle herkese karşı iyi niyet beslerken, böyle bir kavramın beni ne kadar rahatsız ettiğini anlatamam.. bunda samimi olmam gerekiyor ki ülkemiz yöneticilerinin izlediği yanlış politikalar, etnik halkların hakkını vermemesi silah endüstrisini dışardan alması ve dolaylı olarak ta dışa bağımlı bir ekonomi sisteminin oturması ilerde oluşması mümkün bir ambargo senaryosu halinde değil ırak ,değil filistin, değil afganistan afrika ülkelerinde beter oluruz bunun gerçekliği kesin ama yine de tartışlıbilir... çünkü: bakın ırak ı ele alalım yüksek petrol rezervlerine sahip olmasına rağmen yaklaşık 13 yıllık bir ambargo sürecinde geldiği son hal...... nedeni: etnik halklara özgürlük tanımaması ve ve ve.. bu nedenle söylemeliyimki ülkemiz< için yeni bir oluşum şart.. bunu nasıl yaparız diye bir soruya verilebilnecek tek ama tek cevap temeli biz yani gençlik atar yeni nesile yol açabiliriz... bilinçli türk gençleri için zaman-ı birlik eğer benim gibi düşünen arkadaşlar varsa uygulaması mümkün bir birlik tasarımım var.. saygılarımla... antropolog Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 31-07-07 15:28 . |
|
| #9 | ||
Genel Moderatör ![]() Giriş Tarihi: Aug 2006
| Alıntı:
Bağımsızlık fikrimiz bir noktada aynı gibi duruyor. Bağımsızlık aynı zamanda ülkenin bütün üretimini ve üretim araçlarını da içine almaktadır. Bu sistemi sağlayacak olan tek rejim sosyalizmdir. Diğer rejimlerde, özellikle emperyalizmin empoze etmeye çalıştıgı sistemlerde "Bağımsılıktan" kesinlikle söz edilemez. O halde bağımsızlığımızı kazanacağımız zaman sosyalizmin geldiği zaman değil midir? Diğer taraftan ise Kemalizm içindeki ekonomik planların ne kadar bağımsızlığa açık olduğu tartışılmalıdır. Sonuç olarak konunun dayanacağı taraf kapitalizm-emperyalizm ilişkisidir. Kapitalizmin uygulandığı hiç bir sistemde bağımsızlık olmaz. Yani Kemalizmin uygulanacağı bir Türkiye'de bağımsızlıktan söz etmek son derece güç gibi. Saygıyla... __________________
"Yaşamak bir ağaç gibi tek ve hür ve bir orman gibi kardeşçesine." Nazım Hikmet İnsanların Kanatları Yüreklerinde.. | |
|
| #10 | ||
Tarih ![]() Giriş Tarihi: Nov 2006 Ülke / Şehir: izmir
| Alıntı:
Kemalizm meselesinde -bu benim kişisel görüşümdür- kemalizmi asla sosyalizme alternatif olarak görmedim.Hatta Niyazi Berkes in her zaman vurguladığı "Kemalizm, evrenselliğini ve başarısını batı tipi bir toplum düzeni yaratmada(liberalizm veya sosyalizm) gösterebilir.Bundan daha fazlası beklenmemelidir" anlayışına bağlı kaldım.Ayrıca mümkün olduğu kadar kemalizmi kalıplaşmış bir ideolojiden farklı olarak görmek istedim.Atatürkün kendisinde varolan sürekli yenilenme yani devrimcilik anlayışı çerçevesinde sadece "tam bağımsızlık,çağdaşlık ve halkçılık ilkelerinin" değişmezliğine inandım.Bu hedefe yürümede de en akılcı yolun sosyalizm olduğuna da hep inanmışımdır.(Bunu bir türlü anlatamadık ama neyse...) Bağımsızlık hem dış sömürücü sınıflardan hem bu güçlerin içerdeki araçlarına karşı korunmalıdır. saygılar __________________
...TUTKUYLA SEVDİĞİM YALNIZ VE GÜZEL ÜLKEME... nuri bilge ceylan | |
|
![]() |
| Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
|
|