"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir."

Lütfen forum kurallarını okuyunuz.



 



Geri Dön Yazıyaz Forum > Siyaset > Siyasi İdeolojiler

Üye OlSık SorulanlarÜye Listesi Takvim Arama Yeni Mesajlar Forumları Okundu İşaretle

Türban sorununa ideolojiler dışında bakış

/

konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Tüm siyasal ideolojilerin özgürce incelenip tartışılabileceği bölüm.


Cevapla
 
Konu Araçları
Eski27-07-07, 02:48  #1
vatanım
 
Giriş Tarihi: Jul 2007
Mesajlar: 513
Türban sorununa ideolojiler dışında bakış



türban sorunu tamamen sunidir ve iç siyasi çekişmelerin değil dış siyasi gelişmelerin aleti olmuştur.
islami öğelere yapılacak sınırlama ve kısıtlama sadece türkiye içinde bir etki bırakmaz , islam coğrafyasındaki etkinliğimizin azalması sonucunu da doğurur.türbanın yasaklanmasını isteyen çevreler avrupacı bir anlayıştadırlar ve şu mesajı vermektedirler.”bakın biz artık islami öğeleri yasaklayarak islam coğrafyasındaki etkinliğimizi bir yana bırakıyoruz.bizim ortadoğuda bir etkinliğimizin olması söz konusu değildir.bizi bu coğrafya ile bağlayan tek sebep islamdır biz de onu ve onu çağrıştıracak her şeyi siliyoruz.artık büyük bir güç olma iddiasında değiliz.biz biliyoruz ki ortadoğuyu kontrol edemeyen hiç bir güç dünyada söz sahibi olamaz.tek başına bir odak teşkil edecek güce erişemez.islama soğuk bakarak bu sebeple de bölgenin bize olan ya da olabilecek ilgisini yok ederek avrupadan başka bir hedefimiz olmadığını gösteriyoruz.biz bir güç olamayız. ey avrupa senin dizinin dibinden ayrılmayacağız.” mesajını vermekteyiz ama bilinçli ama bilinçsiz.avrupa da bu mesajı algılayarak türban yasağını destekliyor.avrupada pek çok ülkede türban serbest. acaba avrupalı gerizekalı mı.dediğim gibi ortadoğu da etkin olmayan hiçbir güç büyük devlet olamaz ve biz bu etkinliği parçalayacak her şeyi yapıyoruz islamı engelleyerek,bölgeden uzak durarak; sözüm ona kemalizm laiklik adına. atatürk düşmanı değilim.şeriat gelsin falan da demiyorum kısa vadede ortadoğuda etkinliğimizin artması beklenirken böyle icraatların önümüzü tıkayacağını ifade ediyor islama sıcak bakmamızın gerekli olacağın ifade ediyorum. sadece gerçeklerle hareket ediyorum.türban yasağı laikliğin sarsılmaz koşulu imiş.dünyada nerde böyle bir anlayış var. halkının tercihlerinden korkan onu aşağılayan bölgesine bi haber kalan ondan utanan ama bölgesine herkesin salyalarının aktığı bir ülkeyiz biz.türkiye de en büyük devrim zihniyet devrimi olmalıdır .halkla ve bölgesi ile bütünleşmiş bir türkiye… dinimizin öğelerini horlayarak ne ülke içinde ne de ortadoğu da etkin olabiliriz. ancak bu bölgenin halklarını düşman ederiz kendimize.avrupalının aferinini alırız sadece.bilerek veya bilmeyerek türkiyenin ortadoğuda etkin olmamasını isteyen güçlere çanak tutuyoruz bülge ile olan bağlarımızı keserek.senelerce Almanya İngiltere ortadoğudaki etkinlikleri adına İslamcı örgütlerin ülkelerinde barınmalarına izin vermedi mi.ideolojik değil stratejik hareket etmek zorundayız.karşımızdakiler siz uzaklaşın ordan yoksa büyük bir türkiye ile uğraşamayız diye kıs kıs gülüyorlardır bize.
vatanım is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski30-07-07, 20:09  #2
komando527
Yazar Adayı
 
Giriş Tarihi: Jul 2007
Mesajlar: 3

müslüman bir ülkede yaşıyoruz bu ülkede serbest olmuycakta hangi ülkde serbest olcak
komando527 is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski30-07-07, 23:18  #3
TurkomanGD
Kayıtlı Okur
 
Giriş Tarihi: Jul 2007
Mesajlar: 104

Türban ..

70 lerde F.Gülen ve Nurcuların siyasal olarak simgesi olarak kullanılmaya başlandı...

tarih hocamız...74 de ankara da üniversitedeydi..o anlatmıştı..

Siyasal olarak takıyorlar dini olarak değil...

dini olarak takıyorlarsa türban yerine Kara çarşaf giymeleri gerekir...
suratlarının görükmemesi gerekir...kollarının da,,,vücut hatlarının da

madem dinense böyle olmalıdır...
TurkomanGD is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski31-07-07, 01:25  #4
EŞKİYA
 
EŞKİYA'nın Avatarı
 
Giriş Tarihi: Jul 2007
Mesajlar: 377
Çifte standart

Demokrasi bu ülkede yaşayan herkes için geçerli olmalıdır. Burjuva güzelleri, açılıp saçılarak üniversitelerde yada diğer kurumlarda cirit atabiliyorsa aynı hakka türbanlı bayanlarda sahip olmalıdır.
__________________
Aslanlar kendi tarihini yazana kadar, doğrular avcılardan yana olacak.
EŞKİYA is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski31-07-07, 01:44  #5
sayen
Yazar Adayı
 
Giriş Tarihi: Jul 2007
Mesajlar: 11

evet elbette müslüman bir ülkede yaşıyoruz ama sende takdir edersinki birileri insanların dini duygularını kendi çıkarları için sömürerek baş örtüsünü sırf yine bu çıkarları için simge haline getirerek siyasete alet ederse tabiki birileride çıkıp bir dur diyecektir.Dolayısıyla baş örtüsünün laikliği tehdit edici bir unsur haline gelmesinede izin vermeyecektir.
sayen is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski31-07-07, 12:49  #6
Alp_aslan
 
Alp_aslan'nın Avatarı
 
Giriş Tarihi: Jul 2007
Mesajlar: 380

bu sitede dahi insanlar , islama hakaret edebilme hakkını bulabiliyor, fakat ne var ki % 99'ü müslüman olan bir ülkede insanlar inançlarının gereği olan bir başörtüsünü takamıyorlar, sizce bu durum garip değil mi ?
Alp_aslan is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski31-07-07, 12:51  #7
sulh
 
Giriş Tarihi: Nov 2006
Mesajlar: 431
Bugün başınızı kapatsanız elinizdeki CV ile benzer işinizi bulabilir misiniz?

Ekmek Parası ve Başörtüsü


Alıntı:
http://www9.gazetevatan.com/haberdet...goryid=4&wid=6





...
Öte yandan benim iş yerimde tek bir örtülü kızın olmayışı garibime gidiyor. Apartmanımda var, sokağımda var, üniversitemde peruklu veya şapkalı olarak var ama gazetemde yok! Ne benim gazetemde ne de başkasının gazetesinde. Yedi gazete değiştirdim bugüne kadar hiçbirinde yoktu.

Bankalarda var mıdır? Yok. Borsada var mıdır? Yok. Reklam ajanslarında var mıdır? Yok. Migros’ta, Tansaş’ta var mıdır? Yok. Kasiyer olarak da mı propaganda yapacaklar yani?

Ve bizler, “kadın özgürlüğü”nü savunan ilericiler, bunu çok normal buluyoruz. Belediye’de de olmasınlar, İslamcı sermayede de olmasınlar, tatil köylerinde de olmasınlar diyoruz.

Bu çok acayip bir şey değil mi? Hatta çok çok acayip bir şey değil mi?

Ekmek parasından söz ediyoruz, beyler hanımlar, ideolojiden değil!

Bugün başınızı kapatsanız elinizdeki CV ile benzer işinizi bulabilir misiniz bir düşünün.. Benzer iş, benzer maaş, benzer saygınlık..

Sözünü etmeye çalıştığım işte buydu. Hadisesin insan ve özellikle kadın boyutundan. Halk aşıklığı, iktidar yalakalığı falan değil.
__________________
güçlü olan kazanır...
sulh is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski31-07-07, 13:58  #8
Etealp
 
Giriş Tarihi: May 2007
Mesajlar: 376

Alıntı:
Sayın sulh şöyle demiş:

Mesajı Göster
Ekmek Parası ve Başörtüsü
Doğrudur iş yerlerinde başörtülü insanlar çalıştırılmamaktadır ama benim çevremde yüzlerce olan işyerlerindede başörtüsü olmayan insanlar iş bulamamaktadır yada eteği dizinin 1-2 cm üstüne çıktığında işten kovulan onlarca insan vardır...

Demek istediğim bu ayrımcılık tek taraflı değildir 2 yönlüdür şahsen öyle boyuta ulaşmıştır ki bu ayrımcılık kimisi karşısındakinin top sakalı yüzünden kendi işine gelse dahi top sakallıyla iş yapmaz tersi durumlarda söz konusudur...
Etealp is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski31-07-07, 14:02  #9
Lumbstatc
 
Lumbstatc'nın Avatarı
 
Giriş Tarihi: Jul 2007
Mesajlar: 441

Alıntı:
Sayın komando527 şöyle demiş:

Mesajı Göster
müslüman bir ülkede yaşıyoruz bu ülkede serbest olmuycakta hangi ülkde serbest olcak
İşte insanımızın kafasında bu düşünce var hep. Müslüman bir ülkede yaşamıyorsunuz efendiler.. Anayasada islam kelimesi geçiyor mu bir bakın derim. Düşünce ve inanç özgürlüğü olan bir ülkedeyiz her ne kadar biz göremesek de. Ancak türban takmak isteyen devlet daireleri dışında takabilir. Bu benim düşüncem değil laiklik ilkesinin bir sonucudur.
Lumbstatc is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski31-07-07, 16:01  #10
Alp_aslan
 
Alp_aslan'nın Avatarı
 
Giriş Tarihi: Jul 2007
Mesajlar: 380

Alıntı:
Sayın Lumbstatc şöyle demiş:

Mesajı Göster
İşte insanımızın kafasında bu düşünce var hep. Müslüman bir ülkede yaşamıyorsunuz efendiler.. Anayasada islam kelimesi geçiyor mu bir bakın derim. Düşünce ve inanç özgürlüğü olan bir ülkedeyiz her ne kadar biz göremesek de. Ancak türban takmak isteyen devlet daireleri dışında takabilir. Bu benim düşüncem değil laiklik ilkesinin bir sonucudur.
Sayın Lumbstatc;

Size katılıyorum, dediğiniz gibi Türkiye Cumhuriyeti Devleti bir islam ülkesi değildir, Türkiye laik bir devlettir, laik olan bir devlette dinin hükmü yoktur, din kurallarıyla devlet idare edilemez,fakat Anayasada laiklik ilkesiyle insanların din ve ibadet özgürlüğü garanti altına alınmışken ; bu şekilde insanlar baş örtüsü takmamak suretiyle bu özgürlük çiğnenmiyor mu , böylece laiklik ilkesi havada kalmıyor mu ?

Bu ilke gerek AİHS ve gerekse diğer uluslararası sözleşmelerle teminat altına alınmıştır, insanlar neye inanıyorsa o yönde dini tercihlerini kullanabilirler . Bu laikliğin insanların din ve inançlarını engellemesinden ziyade , insanların serbestçe dini hayatlarını yaşamasını ve ibadetlerini yapmaları noktasında bir sigorta misyonu taşıdığını düşünüyorum.

Alp_aslan Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 31-07-07 16:11 .
Alp_aslan is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Cevapla


Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir)
 
Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Foruma mesaj değil yazabilirsin
Forumdaki mesajlara değil cevap yazabilirsin
Foruma dosyadeğil ekleyebilirsin
Forumdaki mesajınıdeğil düzeltebilirsin.

vB KoduAçık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı

Benzer Konular
Konu Konu Yazarı Forum Cevaplar Son Mesaj
İsrail'e kim dur diyecek? ASİ12 Dünya Siyaseti 199 13-11-07 21:08
Başörtüsü yasağı kaldırılsın.. küçükkarabalık Türkiye Siyaseti 151 21-10-07 10:07
Türban sorununa farklı bir yaklaşım vatanım Türkiye Siyaseti 0 15-07-07 01:37
Türban cemildenk Arşiv 62 29-01-06 03:53


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +3. Şuan saat: 06:34.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Powered by vBulletin
Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Ltd.
Bu sitede yazılan her yazıdan yazarları sorumludur. Yazıyaz Forum'da yer alan tüm içeriğin her hakkı Yaziyaz.com'a aittir. İzinsiz kopyalanamaz ve yayınlanamaz.
Evrim | Evrim nedir? | Mutasyon nedir? | Küresel ısınma | Yazı yaz