"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir."

Lütfen forum kurallarını okuyunuz.

Geri Dön Yazıyaz Forum > Siyaset > Türkiye Siyaseti

Üye OlSık SorulanlarÜye Listesi Takvim Arama Yeni Mesajlar Forumları Okundu İşaretle

Koruculuk sistemi kaldırılmalıdır.

/

konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Türkiye gündemi, sorunları ve düşünceler

Anket Sonuçlarını Göster: Koruculuk sistemi kaldırılmalımıdır ?
Koruculuk sistemi kaldırılmalıdır.26 81.25%
Koruculuk sistemi devam etmelidir.6 18.75%
Oy Verenler: 32. Bu ankete oy veremezsiniz

Konu Araçları
Eski30-07-07, 14:34  #1
Türesin
Forumdan Uzaklaştırılmış

Giriş Tarihi: Sep 2005
Koruculuk sistemi kaldırılmalıdır.

http://www.tempodergisi.com.tr/toplum_politika/06204/

Alıntı:
Kahraman mı, suçlu mu?
Korucuların öyküsü 1985'te başlıyor. O yıl, "OHAL bölgesinde görev yapan güvenlik güçlerine yardımcı olmak ve köylülerin kendilerini korumaları" gerekçesiyle, 442 Sayılı Köy Kanunu'nun 74. maddesine dayanılarak, 3175 sayılı yasa çıkarılıyor ve korucular gündemden inmeyen maddelerden biri haline geliyor. 1985'te 22 ilde yürürlüğe giren köy koruculuğu, 1993 yılından itibaren 13 ilde uygulanan gönüllü köy koruculuğuyla 35 ile çıkıyor. Aldıkları maaş, 325 milyon TL. Devlete yıllık masrafları yaklaşık 227 trilyon 121 milyar TL. Bunun dışında, son iki yıldır, düzenli olmasa da elbise, ayakkabı, yiyecek yardımları da yapılıyor devlet tarafından.

Ne var ki, 85.383 kişilik bu milis gücünün medya ve TBMM gündemine gelme nedenleri, PKK'ya karşı gösterdikleri kahramanlıklarından çok karıştıkları suçlar. İçişleri Bakanlığı verilerine göre, son 18 yılda 4804 korucunun suç işlediği görülüyor. İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu'nun CHP Diyarbakır Milletvekili Mesut Değer'in soru önergesine 20 Haziran 2003'te verdiği cevapta, 2376'sı muhtelif suçlara karışan korucuların, 2275'inin de PKK'ya yardım ve yataklık suçundan işlem gördüğü belirtiliyor. Gönüllü köy korucularının suçları ise, 2003 Aralık ayına kadar 264'ü adi suç, 78'i de PKK'ya yardım ve yataklık olarak veriliyor.

Terör nedeniyle kurulan koruculuk sistemi tümden kaldırılmalıdır.

Devlete hem büyük bir yük , hemde terörü ekmek kapısı haline getiren sistemdir.

Korunmak isteyenlere sadece silah verilmeli, ödenen bu büyük yük ,ihbar ve yataklık yapanların bildirilmesi durumunda ödül olarak verilmeli, artan para eğitim ve yatırım amaçlı kullanılmalıdır.

Koruculuk sistemi terörden beslendiği için, terörün canlı kalması isteniyor gibi bir durum var.

Türesin Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 30-07-07 14:39 .
Türesin is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski30-07-07, 14:56  #2
erdi

erdi'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Sep 2006

Sn Türesin

Mücadele için işin bir görünen sosyo boyutu ve bir de ( askeri ) ilmi - teknik boyutu var. Burada işin şirazesinden çıkan noktalarına değinilmiş aslında istenirse bunlar da yenilebilir fakat ben teknik olarakta korucuların teröristlere karşı yetersiz olduğu kanısındayım. Ama tabiki bu benim okuduklarım, haberdar olduğum olay ve verilere dayanarak vardığım bir sonuçtur.

Siz tecrübeli bir asker olarak işin teknik boyutunu da daha sağlıklı değerlendireceğinizi umuyorum.
Alıntı:
Gönüllü köy korucularının suçları ise, 2003 Aralık ayına kadar 264'ü adi suç, 78'i de PKK'ya yardım ve yataklık olarak veriliyor.
Bunları bir şekilde yeneriz ya da kökünden çözerler ama asıl sorum bu güçler etkin midir, yeterli midir, ihtiyaca cevap verebilirler mi, verebiliyorlar mı ?

Bunu da sanırım en iyi siz cevaplayabilirsiniz.

Saygılar
Eski30-07-07, 15:13  #3
Türesin
Forumdan Uzaklaştırılmış

Sayın erdi !

Sömürülüyoruz diyenlere cevap niteliğindedir bir anlamda... Nerden ve nasıl beslendiklerini de öğrensinler.

Bu kaynakların büyük bölümüyle uzman kırmızı bereli profosyonel timler kurmalı, PKK'yı ininde vuracak her türlü donanımla donatılmalıdır.
Eski30-07-07, 15:18  #4
erdi

erdi'nın Avatarı

Alıntı:
Genelkurmay Başkanlığı, profesyonel orduda ikinci adımı atıyor. Komando tugaylarının tamamıyla uzman çavuşlardan oluşturma kararı alan Genelkurmay, terörle mücadelede en etkin birim olan ve kamuoyunda “Bordo Bereliler” olarak bilinen Özel Kuvvetler Komutanlığı'nı (ÖKK) da personel ve teçhizat açısından güçlendiriyor. ÖKK'nın 5 bin olan sayısı 7 bine çıkartılacak. Bordo Bereliler, saldırı ve taktik helikopterleri ile güçlendirilecek ve ÖKK daha fazla hava unsuruna sahip olacak. Kara Kuvvetleri Komutanlığı ile Jandarma Genel Komutanlığı'nın komando tugaylarında görevlendirmek için alacağı uzman çavuşlardan bir bölümü ÖKK'da görevlendirilecek. Bordo Bereliler, A, B ve C timlerinden oluşuyor. A timleri 2 .500 ila 3. 500, B timleri 1.800 ila 2.300, C timleri ise 1.600 ila 2 bin YTL arasında maaş alıyor.
http://www.haberx.com/n/1033288/prof...u-ilk-adim.htm

Bordo bereliler de yeni bir yapılanma ya da genişleme son zamanlar da söz konusuydu zaten. Sizin de belittiğiniz gibi daha da genişletilirler ise belki daha iyi sonuç alınabilir.

Bu konu da sizinkinin üstüne söylüyecek fazla söz bulamıyorum. Komutan sizsiniz ne de olsa

Saygılar
Eski30-07-07, 15:55  #5
Etealp

Giriş Tarihi: May 2007

Alıntı:
Sayın erdi şöyle demiş:

Mesajı Göster

Bordo bereliler de yeni bir yapılanma ya da genişleme son zamanlar da söz konusuydu zaten. Sizin de belittiğiniz gibi daha da genişletilirler ise belki daha iyi sonuç alınabilir.

Bu konu da sizinkinin üstüne söylüyecek fazla söz bulamıyorum. Komutan sizsiniz ne de olsa

Saygılar
Ben adım kadar eminim ki profesyonel askerlerimiz bordo bereliler kadar olmasada en üst seviyede egitilecektirdir her şekliyle zaten 1 bordo bereli tüm peşmerge sürüsüne bedeldir...bunları pkk teröristler çok çok iyi bilirler...
Etealp is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski30-07-07, 16:01  #6
erdi

erdi'nın Avatarı

Alıntı:
Sayın Etealp şöyle demiş:

Mesajı Göster
Ben adım kadar eminim ki profesyonel askerlerimiz bordo bereliler kadar olmasada en üst seviyede egitilecektirdir her şekliyle zaten 1 bordo bereli tüm peşmerge sürüsüne bedeldir...bunları pkk teröristler çok çok iyi bilirler...
Bu yazı uzun zaman önce e - posta olarak arkadaşlar arasında uçuşuyordu bilenler bilir zaten...

Yazı pkk mağrasından

Alıntı:
Eğer bir asker sizi gördüğü zaman durmadan ateş ediyorsa bilinki o acemidir kurşununun bitmesini bekleyin, bittiği zaman gidin kafasına sıkın.

Eğer sadece sizi gördüğü zaman ateş ediyor saklandığınız zaman duruyorsa o bir komandodur, kaçın ve canınızı kurtarın.

Eğer sizi gördüğü zaman ortadan kaybolmuşsa ve etraf sessizse bilinki o bordo berelidir merak etmeyin o sizi bulur.
Eski30-07-07, 18:42  #7
Türesin
Forumdan Uzaklaştırılmış

Koruculuk sistemi mutlaka kaldırılmalıdır. Koruculuk sisteminden beslenen aşiretlerin sistemine çomak sokulmalıdır...

İkili oynayan grupların varolduğu da bir gerçektir.
Eski30-07-07, 20:01  #8
Diejamiro

Diejamiro'nın Avatarı

Giriş Tarihi: May 2007
Ülke / Şehir: Jerusalem

Bu konuda kesinlikle haklısınız arkadaşlar.

Bugün koruculuk yerini çetelere bırakmıştır. Hatta daha ileriye gidersek, insanlık suçu işlenmektedir. Bunun yüzlerce örneği haber arşivlerinde mevcuttur.

Kendisine silah ve yetki verilen bir korucu, maalesef görevinden çok bölgesine hüküm sürme arayışında olmuştur.

Dersim'de ( Tunceli ) özelliklede kırsal alanlarında, korucuların masum sivil ve savunmasız ailelerin karılarına, kızlarına zorla el koyduklarını sık sık görmüş bulunmaktayım. Bu sadece örnekti. Güneydoğu'da çeşitli kentlerde de bu durum farklı olmamıştır.

Koruculuğun kalkmasında bu suçlarda önemli düşüş yaşanması kaçınılmazdır.
Eski30-07-07, 20:06  #9
giz
İnançlar ve Dinler

giz'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Dec 2006
Ülke / Şehir: şarap şişesi..

Alıntı:
Sayın Mason şöyle demiş:

Mesajı Göster
Bu konuda kesinlikle haklısınız arkadaşlar.

Bugün koruculuk yerini çetelere bırakmıştır. Hatta daha ileriye gidersek, insanlık suçu işlenmektedir. Bunun yüzlerce örneği haber arşivlerinde mevcuttur.

Kendisine silah ve yetki verilen bir korucu, maalesef görevinden çok bölgesine hüküm sürme arayışında olmuştur.

Dersim'de ( Tunceli ) özelliklede kırsal alanlarında, korucuların masum sivil ve savunmasız ailelerin karılarına, kızlarına zorla el koyduklarını sık sık görmüş bulunmaktayım. Bu sadece örnekti. Güneydoğu'da çeşitli kentlerde de bu durum farklı olmamıştır.

Koruculuğun kalkmasında bu suçlarda önemli düşüş yaşanması kaçınılmazdır.

Bende kesinlikle katılıyorum, yanlış hatırlamıyorsam Güneydoğu'da köyünden sürgün yiyen zorla çıkartılan köylüler geri döndü diye yine korucular tarafından katledilmişti.Kesinlikle kaldırılmalıdır, aslında talep etmek pekte önemli değil nasıl olsa devam edecek bu katliamlar.

Bölgede elbette bunu yapan sadece korucular değil onlar daha çok emir kulları gibi, özellikle Jitem'in tamamiyle yok edilmesi gerekiyor.
Eski30-07-07, 20:07  #10
FideL

FideL'nın Avatarı

Kesinlikle Kaldırılmalıdır..yaptıkları tek şey insanlara iftira atmak...

Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Foruma mesaj değil yazabilirsin
Forumdaki mesajlara değil cevap yazabilirsin
Foruma dosyadeğil ekleyebilirsin
Forumdaki mesajınıdeğil düzeltebilirsin.

vB KoduAçık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı