"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir."

Lütfen forum kurallarını okuyunuz.

Geri Dön Yazıyaz Forum > Siyaset > Türkiye Siyaseti

Üye OlSık SorulanlarÜye Listesi Takvim Arama Yeni Mesajlar Forumları Okundu İşaretle

Sömürülüyoruz diyenler ve eyalet savsaklıyanlar.

/

konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Türkiye gündemi, sorunları ve düşünceler

Konu Araçları
Eski31-07-07, 21:48  #1
Türesin
Forumdan Uzaklaştırılmış

Giriş Tarihi: Sep 2005
Sömürülüyoruz diyenler ve eyalet savsaklıyanlar.

http://www.kvdb.gov.tr/bas%C4%B1n/basin.htm

Yukarıdaki liknte , İllerin vergi gelirleri ve katkıları verilmaktedir.

Doğu ve güney doğu illerinin vergi gelirleri Türkiye genelinde % 2.47 dir .

Kazanamıyan ve vergi tahsili yapılamaıyan illerin neresi sömürülüyor.?

Alıntı:
EN DÜŞÜK TAHSİLAT

Tahsil edilen vergiler tutarını, toplam vergi gelirleri ile kıyasladığımızda, en düşük tahsilatın yapıldığı iller olarak, ‘doğu illeri’ ön plana çıkıyor.

Bayburt, Ardahan, Kilis, Bingöl, Hakkari ve Tunceli illerinin tamamından tahsil edilen vergi toplamı, Türkiye’nin yıllık vergi gelirinin binde biri bile değil...

Doğu’da 28 ilde tahsil edilen vergileri alt alta yazıp topluyoruz, Türkiye’nin toplam vergi gelirlerinin yüzde 2.47’sini oluşturuyor. Yani 100 birim verginin 2.47’si, doğudaki 28 ilden toplanabilmiş.

Tabloya bakıp, ‘Doğu’da vergi kaçağı çok fazla, kimse vergi ödemiyor’ gibi yorum yapmak hatalı olur. Doğu’nun durumunu ve sıkıntılarını herkes biliyor.

Doğu’ya yatırım yapılması ve bu bölgenin kalkınması gerekiyor. Ancak, bunun için yıllardır gösterilen çabanın yetersiz kaldığı ortada. Vergi dağılımına da bakarak, bu bölgede yatırım yapanlara, daha somut teşvikler getirilmesinde yarar var

Sömürünün ötesinde yırlardır teşvik kapsamındaki illlerdir...

Sömürlen illere neden teşvik verilsin ki.

Alıntı:
YÜZDE 81’İ DÖRT İLDEN

2004 yılında toplanan vergilerin, yüzde 81’i dört ilden toplanmış. Bunlar; İstanbul (% 42.66), Kocaeli (% 16.80), Ankara (% 12.43) ve İzmir (% 8.90) illerinden oluşuyor.
Buna karşılık Kilis, Ardahan, Bayburt, Hakkari, Gümüşhane ve Bingöl’den yani altı ilden toplanan vergilerin tamamı, toplam vergilerin binde birini dahi bulmuyor.

Doğudaki 30’a yakın ilden toplanan vergilerin tamamı, toplam vergi gelirlerinin yüzde 2’si bile değil. Bu itibarla, doğunun ekonomik kalkınmasında, bazı vergisel teşvikler sağlanarak, belli hedeflere ulaşılabilir.
Sömürülüyoruz deyip , eyalet ve özerklik isteyenlere umarım kapak olur.

Türesin Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 31-07-07 21:58 .
Türesin is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski31-07-07, 22:02  #2
Türesin
Forumdan Uzaklaştırılmış

http://www.dtm.gov.tr/dtmadmin/uploa...eDb/ticari.doc

Alıntı:
Bölgelerin sosyo-ekonomik gelişmişlik endeksi sonuçlarına göre, Karadeniz, Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgeleri Türkiye ortalamasının altında kalmıştır.

1996 yılında yapılan bölgelerin sosyo-ekonomik gelişmişlik endeksi sonuçlarına göre, Marmara, Ege, İç Anadolu ve Akdeniz bölgeleri Türkiye ortalamasının üzerinde, Karadeniz, Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu bölgeleri ise Türkiye ortalamasının altında kalmıştır. Yine bölgeler itibariyle kişi başına GSYİH endeks değeri, 1983-1998 döneminde Türkiye 100 iken, Marmara (156) ve Ege (125) bölgelerinde Türkiye değerinin üzerinde, Karadeniz (68), Güneydoğu Anadolu (56) ve Doğu Anadolu (41) bölgelerinde Türkiye endeks değerinin altında kalmıştır. Akdeniz (95) ve İç Anadolu (91) bölgeleri ise , Türkiye’nin ortalamasına en yakın endeks değerlerine sahiptir.
Gelişmişlik endeksinde de Doğu ve Güneydaoğu anadolu en alt sıralardadır...

Bazı kişilerin bunları göremeyip sömürülüyoruz demeleri abesle iştigaldir.

Alıntı:
İllerin vergi gelirleri sıralamasında ilk sıraları paylaşan illerimiz kamu yatırımları sıralamasında da ilk sıralarda yer almaktadır. Kamu yatırımlarında %9 ve vergi gelirlerinde %44 paya sahip olan İstanbul her iki sıralamada da ilk sırada yer almaktadır.

İllerin vergi gelirleri sıralamasında ilk sıraları paylaşan illerimiz kamu yatırımları sıralamasında da ilk sıralarda yer almaktadır. Kamu yatırımlarında %9 ve vergi gelirlerinde %44 paya sahip olan İstanbul her iki sıralamada da ilk sırada yer almaktadır.

Şanlıurfa kamu yatırımları sıralamasında GAP projesi nedeniyle %8’lik payla ikinci sırada gelmektedir. Ancak vergi gelirleri sıralamasında oldukça gerilerdedir.

Vergi gelirleri sıralamasında Kocaeli %13’lük payla ikinci sırada yer alırken, kamu yatırımları sıralamasında toplam içinde %1’lik paya sahiptir.

Aynı şekilde kamu yatırımlarını illerin nüfusuna oranladığımızda kişi başına düşen kamu yatırımları sıralamasında ilk sırayı 3,3 milyar TL ile Urfa almaktadır. Bayburt yine 180 milyon TL ile en son sırada bulunmaktadır.
İllerin vergi gelirlerine göre kamu yatırımları da yukarıdadır.

Gelir getiren illerden , nededeyse hiç vergi vermeyen illere kayanak aktarılırken... Bazılarının sömürülüyoruz diye masal anlatmaları ... Hem çok komik hemde gülünçtür.

Türesin Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 31-07-07 22:15 .
Eski01-08-07, 00:36  #3
Ulukoca
Forumdan Uzaklaştırılmış

Giriş Tarihi: Feb 2007

Bugün otobüste gelirken, en büyük zevkim olan gazete okuyordum. Köşe yazısında şöyle bir şey anlatılıyordu...

Doğu ve güneydoğu da erkek çocukların okula gönderilmesine (teşvik anlamında) (mesela tam hatırlamıyorum şu an) 75 ytl kız çocuklarının gönderilmesine 150 ytl veriliyormuş. ama bu paralar (çoğunlukla) çocukların eğitimi için değil büyük reis oturan boğanın cebine giriyormuş... O da çok hayırlı bir yerde bunu kullanarak "kuma" olaylarına giriyormuş...

8-9 çocuklu bir aile 1 milyardan fazla para alıyormuş ki bu doğu da epey bir paradır... (gazete haberine göre konuşuyorum)

Mesele şu aslında, bende biliyorum ki, parasızlıktan dem vuranlar, zengin oldukları an istanbula izmire kaçarlardı... Zengini aşırı zengin fakiri ekmek bulamayacak durumdaydı...

Kısaca cehalet vebadan daha beter kavuruyordu...... Değişen birşey yok demek ki...

Olayın eğitim sorunu değil de, etnik sorun olduğu hatasından bir türlü vazgeçemeyenlerin ortaya çıkmasında büyük payı olan bir sorun........

Çözümü de bazıları hoşlanmasa da "adam gibi devlet" düzenidir......
Ulukoca is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski01-08-07, 00:38  #4
Türesin
Forumdan Uzaklaştırılmış

Alıntı:
Sayın Ulukoca şöyle demiş:

Mesajı Göster
Bugün otobüste gelirken, en büyük zevkim olan gazete okuyordum. Köşe yazısında şöyle bir şey anlatılıyordu...

Doğu ve güneydoğu da erkek çocukların okula gönderilmesine (teşvik anlamında) (mesela tam hatırlamıyorum şu an) 75 ytl kız çocuklarının gönderilmesine 150 ytl veriliyormuş. ama bu paralar (çoğunlukla) çocukların eğitimi için değil büyük reis oturan boğanın cebine giriyormuş... O da çok hayırlı bir yerde bunu kullanarak "kuma" olaylarına giriyormuş...

8-9 çocuklu bir aile 1 milyardan fazla para alıyormuş ki bu doğu da epey bir paradır... (gazete haberine göre konuşuyorum)

Mesele şu aslında, bende biliyorum ki, parasızlıktan dem vuranlar, zengin oldukları an istanbula izmire kaçarlardı... Zengini aşırı zengin fakiri ekmek bulamayacak durumdaydı...

Kısaca cehalet vebadan daha beter kavuruyordu...... Değişen birşey yok demek ki...

Olayın eğitim sorunu değil de, etnik sorun olduğu hatasından bir türlü vazgeçemeyenlerin ortaya çıkmasında büyük payı olan bir sorun........

Keşke bu konulara değinmeseydin.

O yüzden kıyameti kopardılar.
Eski01-08-07, 00:43  #5
Ulukoca
Forumdan Uzaklaştırılmış

Giriş Tarihi: Feb 2007

Alıntı:
Sayın Türesin şöyle demiş:

Mesajı Göster
Keşke bu konulara değinmeseydin.

O yüzden kıyameti kopardılar.
gazete de okuduğum ve bu işin bizzat içindeki bir kişinin (yani birinci ağızdan) anlatıma göre yorumladım ben...

Valla eğer bir yanlışlık varsa benle değil, gazeteyle konuşacaklar...
Ulukoca is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski01-08-07, 00:46  #6
Türesin
Forumdan Uzaklaştırılmış

Alıntı:

Mesajı Göster
gazete de okuduğum ve bu işin bizzat içindeki bir kişinin (yani birinci ağızdan) anlatıma göre yorumladım ben...

Valla eğer bir yanlışlık varsa benle değil, gazeteyle konuşacaklar...
Onlara göre dedikodu.

Onların inandığı ve sadece gerçekleri yazan tek gazete Özgür gümdemmiidir nedir. Mehdi soyunun gazetesi.
Eski01-08-07, 04:49  #7
yorum2006

yorum2006'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Jan 2006

Vergi sömürü müdür? En çok vergi neden İstanbul'da toplanıyor? Sanayi üretiminin en büyük bölümü burada. Yurt genelinde faaliyet gösteren şirketlerin, bankaların merkezleri de burada ve vergilerini İstanbul'dan ödüyorlar. Ayrıca tüm Türkiye nüfusunun % 20'si bu bölgede yaşıyor. Ayrıca burada üretilen mallar tüm yurt genelinde satılıyor ve rant İstanbul'a akıyor. İstanbul'da üretilen malı Diyarbakır'lı da kullanıyor, Mardin'li de. Maliyeti 1 TL olan malı, 2 TL ye alıyor vatandaş. İşverenler büyük ölüde vergi kaçırıyor ama, 1 TL brüt kardan en fazla 15-20 kuruş vergi ödüyor. Bu 15-20 kuruşun kaynağı da tüm ülke. Öte yandan tüm değerleri üreten emekçilerdir. İstanbul'daki emekçiler de, ülkenin her tarafından İstanbul'a gelmiş, alın teriyle göz nuruyla, bu toplumsal değerleri üretiyor. Bunların içinde Doğu'lu emekçiler de var.

yorum2006 Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 01-08-07 04:53 .
yorum2006 is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski01-08-07, 05:15  #8
yorum2006

yorum2006'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Jan 2006

Alıntı:
Alıntı:

Mesajı Göster

Bu köşe yazıları kışkırtmadır. Bakınız Doğu ve Güneydoğu'nun toplam nüfusu ne? Diyelim 10 milyon. Bunun 6-7 milyonu çocuktur. 6 milyon diyelim. Yarısı kız, yarısı erkek olsun. Ortalama 112,5 YTL yardım veriliyor demektir. Bunu 6 milyonla çarpın. (Bu aylık para mı? Yazmamışsınız. Herhalde yıllıktır. Eğer aylıksa da, bu rakamı 12 ile çarpın, yıllık parayı bulun.) Şimdi bana bütçede gösterin, bu para hangi bütçe kaleminde var?

Benim kanaatime göre sınırlı sayıda aileye yılda 1 kez bu paralar veriliyordur belki. Onu da çocuğunu okula gönderene değil, hiç göndermeyene ilk kez göndersin diye veriyorlardır. Çocuk başına 75 YTL/yıl (veya kızlara 150 YTL/yıl). Bu para okul masraflarını filan karşılamaz zaten. Bununla keyif de çatılmaz. Kumaya başlığa da yetmez. Olsa olsa insanlar karnını doyurmak için yiyecek parasına ekler. Hepsi bu.
yorum2006 is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski01-08-07, 07:34  #9
hebun

hebun'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Jan 2007

Sömürülmeyenlerin ego tatminine dayanan savsaklamalarından daha çekilebilir olduğu kesindir.
hebun is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski01-08-07, 13:22  #10
Türesin
Forumdan Uzaklaştırılmış

Vergide yoksul , üretimde yoksul , devamlı göç veren....

Üstüne üstlük bunların üstüne eklenen akıl almaz olaylar.

Öğretmen gönderirsin , batıda saygındır ama burada yakılır ve kurşuna dizilir...

Yatırım yaparsın sabotaj ve devlet mallarını yakma , araçları tahrip...

Okul yaptırırsın , ya yıkarlar ya yakarlar...

Kadının adı yoktur buralarda, üstelik töre cinayetlerininde büyük kesimi kadınlardır...

Kaçakçılık ve zehir tüccarlarının mekanıdır.

Elektrik kaçakçılığı had safhada.

Kim kimi sömürüyor da , eyalet ve muhtariyet isteniyor. El insaf , bu kadarı da cehalet ürününün söylemlerinden başka ne olabilir.

Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Foruma mesaj değil yazabilirsin
Forumdaki mesajlara değil cevap yazabilirsin
Foruma dosyadeğil ekleyebilirsin
Forumdaki mesajınıdeğil düzeltebilirsin.

vB KoduAçık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı