Dergi

Blog

Evrim

Marksizm

Yazıyaz Forum RSS beslemesi

Bu nedir?

"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir."

Lütfen forum kurallarını okuyunuz.

Geri Dön Yazıyaz Forum > İnançlar ve Dinler > Kitaplı Dinler - Tarikatlar > Arşiv

Üye OlSık SorulanlarÜye Listesi Takvim Arama Yeni Mesajlar Forumları Okundu İşaretle

Konu Araçları
Eski04-08-07, 15:05  #1
Türesin
Forumdan Uzaklaştırılmış

Giriş Tarihi: Sep 2005
Tanrısallığa yeni bir bakış açısı.

Kimi Allah der kimi de Tanrı .

Ben öztürkçe bir kelime olduğu için Tanrı demeyi daha uygun buluyor ve arabın kullandığı dili kendim için kullanmayı yeğlemiyorum.

Tanrı ölümsüz , ezeli ve ebedi metafizik bir varlıktır.

Kainatın sonsuzluğunu kuran ve kurduğu düzeni yönettiği söylenilen bir varlık , soyutla değil somut değerlerle uğraşmaktadır.

Hele dünya ve dünya insanları ile , dünyadaki tüm canlı varlıkların rızkını ve soyunu devam ettirme işi ile meşgul olan bir tanrı varken...

Tanrının dünya nimetlerinden insanları el çekmeyi öğütleyen mesajlar vermesi hiç akla ve mantığa uygun bir davranışmıdır.

Tıpkı Tanrı gibi gelecek nesilleri düşünen ve onların iyiliği ve mutluluğu için çalışan her insan tanrısallığın kendi yolunda emin adımlarla ilerliyor demektir.

Tanrı kutsal kitaplarının her birinde ben size şah damarınızdan daha yakınım derken , onu ille cennette aramak ve görmek büyük bir gaflet ve delalet değilmidir.

Arkadaşların bu yoldaki yorumları , bazı gafillerin aklını başına getireceğini umar , yorumlarınızı okumaktan bir zevk duyacağımı şimdiden bildirmeyi ve katılımcılara teşekkür etmeyi bir borç bilirim.

Saygılarımla.
Türesin is offline  
Eski05-08-07, 01:06  #2
Ulukoca
Forumdan Uzaklaştırılmış

Giriş Tarihi: Feb 2007

Alıntı:
Ben öztürkçe bir kelime olduğu için Tanrı demeyi daha uygun buluyor ve arabın kullandığı dili kendim için kullanmayı yeğlemiyorum.
Tanrı bilimsel anlamda yaratıcı olarak kullanıldığı için aslında kullanılmasında bence bir sakınca yok; ama Allah kelimesini sırf arapça diye kullanmamak pek doğru gelmiyor...

Alıntı:
Hele dünya ve dünya insanları ile , dünyadaki tüm canlı varlıkların rızkını ve soyunu devam ettirme işi ile meşgul olan bir tanrı varken...

Tanrının dünya nimetlerinden insanları el çekmeyi öğütleyen mesajlar vermesi hiç akla ve mantığa uygun bir davranışmıdır
ifadeler pek alışılmış tarzda değil ama anlam olarak dediklerinizlerinize katılıyorum. Zaten İslam'da da gerçekte "bugün ölecekmiş gibi ahirete hiç ölmeyecekmiş gibi dünyaya çalışın" denir... Tabi İslam'a Hinduizm ve budizmden geçme bir lokma bir hırka mantığı aslında yoktur, sadece kişilerin yanlış inanç ve uygulamasıdır...

Alıntı:
Tanrı kutsal kitaplarının her birinde ben size şah damarınızdan daha yakınım derken , onu ille cennette aramak ve görmek büyük bir gaflet ve delalet değilmidir.
Bu sözünüzün altına tam olarak imzamı atarım... İslam'ın mantığı budur aslında...

Konu biraz daha genişlese çok faydalı olabilr...
Ulukoca is offline  
Eski05-08-07, 14:30  #3
Türesin
Forumdan Uzaklaştırılmış

Alıntı:
Beyazid-i Bistami bir gece yaptığı ibadetten manevi zevk almadığını gördü , hizmetkarı Ebu Musa'ya " Eve bak, yenilecek içilecek ne var , ne yok ? " dedi. Ebu Musa evi araştırınca bir miktar üzüm bulunduğunu gördü ve durumu Bayezid'e bildirdi. Betazid bunun üzerine şöyle buyurdu : " Hemen onu birine ver gitsin , evimiz bakkal dükkanına dönmüş ! "
Hey, kendi zanlarını Tanrı edinenleri alim sanıp peşinden giden ve gafletin , kör gözlerin söylemlerinin peşlerine takılan gafiller . Tanrısallığın boyutlarını ve yaptıklarını görmeyecek kadar gaflettemisin.

Tanrısallalığın boyutlarına iyice bir bak. Dünyada var olasın, yaşamını idame edesin diye, türlü türlü rızıklar veren, çeşit çeşit ve her renkte sebzeler ve meyveler bitiren . Etinden , sütünden , kılından ve tüyünden faydalanasın diye dünyayı erzak ve hayvanat behçesine döndüren Tanrısallığı görmezden gelenlerin göremediklerini sen görebilecekmisin.

Cehennem ritüellerinin korkunçluğu karşısında beynini dumura uğretmiş, düşüncesizlikten aciz kılınmış sen . Gözlerini aç ve tanrısallığın dünya ile ne kadar meşgul olduğuna bir bak ve gör.

Alıntı:
Ebu'l - Hasan-ı Şazeli'den :

" Dünya iblis'in kızıdır. Her kim ona evlenme teklifinde bulunursa iblis gelip gelip gitmesini arttırır. Bir de onunla evlenirse , yanından hiç ayrılmaz." Dünyaya evlenme teklifinde bulunmaktan maksat onun isteklisi olmaktır. Dünyayla evlenmek de , bütün duygu ve latifeleriyle dünyaya yönelip ondafani olmak , ahireti unutmaktır.
Cahil imamların rahle-i tedrisatında ilim yaptığını zanneden gafil sürüsü. Tanrısallığı cahil kullarının aklıyla görmeye görmeye çalışan gafiller ordusunun kul olmuşları.

Her zaman diri ve ölümsüz olan Tanrısallığın boyutlarını görmezden gelerek ; kainat , evren ve dünya ile sırf senin iyiliğin ve yaşamının kaynağı olan everenle haşır neşir olan Tanrısallığı göremiyormusun.

Sizmi kainat ve dünya ile daha haşır neşirsiniz , yoksa sizi yaradan Tanrı mı ? Bu gafletinizle Tanrısallığı şeytanlıkla evlendirenlerden olmayacakmısınız ?

Bir gün bu gaflet sürüsünün ; Tanrısallığı şeytanlık boyutuna indirenleri görüp , elinin tersiyle itmesi dilek ve temenilerimle.
Türesin is offline  
Eski05-08-07, 19:21  #4
Gökhan K.

Giriş Tarihi: Jul 2007
Ülke / Şehir: Zürih

1- Allah, tanriya ait yüce ismidir. Bu ismin ne türkcesi vardir nede arapcasi. Tanri, arapca diye zannetiginiz asil kelim iláh´dir.
2- Allah`in huzurunda (yakinlikla meth etdiginiz) dünya, bir sinegin kanadi kadar degeri yoktur. Bu yüzden dünya, "deni" (alcaltilmis, düsürülmüs) kelimesinden türemistir. Adem ile havva´ya bir ceza yurdu olarak dünyaya yerlestirilmistir.
3- Tanrisallik yoktur, mucizeler vardir.
4- "Bu gün ölecekmis gibi..." hadisi zayiftir.
5- "Hey" öztürkce bir kelime degildir.
6- Gafil, cahil ve delalet kelimelerini kullanarak, nisbeten yorumlar yapmanizdan ötürü sizi kiniyorum.
7- Allah subhanehueteala sizin benzetmelerinizden Münezzeh ve Müberra´dir.
Gökhan K. is offline  
Eski06-08-07, 03:23  #5
Türesin
Forumdan Uzaklaştırılmış

Alıntı:
2- Allah`in huzurunda (yakinlikla meth etdiginiz) dünya, bir sinegin kanadi kadar degeri yoktur. Bu yüzden dünya, "deni" (alcaltilmis, düsürülmüs) kelimesinden türemistir. Adem ile havva´ya bir ceza yurdu olarak dünyaya yerlestirilmiştir.
Adem ve Havva için yapılan bir ceza yurdunu onlardan gelen tüm nesile ceza yurdu olarak devam ettirmek hangi Tanrısal mantığa uygundur ?

Bu nasıl ve hangi akla hizmetin anlayışıdır.

Adem ve havva'nın günahını milyonlarca nesil sonra neden bizler hala çekmek durumundayız.

Hırıstiyanlarda bu görüşü destekler ve Hz. İsa'nın bu günahı temizlemek adına kendini kurban ettiği söylenir.

Benden çok çok yılar önce yaşamış birinin kendini benim gibiler için feda etmeside çok anlamsız.

Babamın suçunu bile çekmek zorunda değilken , milyon veya milyarlarca yıl öncesinin , insanın ilk atası olduğu söylenen Ademin günahını neden bizler çekmek zorundayız.

Hey akıl nerdesin , buraya da uğrarsan memnun oluruz.
Türesin is offline  
Eski07-08-07, 19:35  #6
Gökhan K.

Atalarimiz zamaninda Avrupanin yarisina sahib oldugu icin "Hey dostum burasi benim dedemin topraklari" demiyoruz degilmi.
Hangi hatadan olursa olsun, kim tarafindan hatalar yapilmissada, yurdunu kazanmak istiyorsan savasmak zorundasin.
Iste bu yüzden; "Zalim sultana Hakk sözünü söylemek en büyük cihatdir."
Aklin kaybetecek fazla vakti yok. Akil (yolcu) yolunda gerek.
Gökhan K. is offline  
Eski07-08-07, 19:56  #7
Türesin
Forumdan Uzaklaştırılmış

Alıntı:
Sayın Gökhan K. şöyle demiş:

Mesajı Göster
Atalarimiz zamaninda Avrupanin yarisina sahib oldugu icin "Hey dostum burasi benim dedemin topraklari" demiyoruz degilmi.
Hangi hatadan olursa olsun, kim tarafindan hatalar yapilmissada, yurdunu kazanmak istiyorsan savasmak zorundasin.
Iste bu yüzden; "Zalim sultana Hakk sözünü söylemek en büyük cihatdir."
Aklin kaybetecek fazla vakti yok. Akil (yolcu) yolunda gerek.
Yazdıklarının konuyla bir alakasını göremedim.

Konuyla bağ kurabilenlerin tercümanlığına gerek var zannediyorum.
Türesin is offline  
Eski07-08-07, 21:38  #8
Etealp

Giriş Tarihi: May 2007

Alıntı:
llah subhanehueteala sizin benzetmelerinizden Münezzeh ve Müberra´dir.
kusura bakmayın bu cümleyi anlıyamadım...Açıklarsanız sevinirim
Eski07-08-07, 22:29  #9
Gökhan K.

Acele bir sekilde yazdigim icin cümlelerin arasindaki baglantilari unutmus olabilirim , kusura bakmayin. Aslinda olay basit, Atalarimizi dede, Cenneti de (bunu söylemekten nefret ediyorum) Avrupa olarak ele alirsaniz sifre cözülür.
Sayin Etealp, aciz sözlerimle size cevap vermeye calisacagim.
Allah, yüceler yücesidir. Bildiginiz gibi Kur`an`daki Ayetlerde hitaben; "Biz..."
kelimesi cok gecer. Bu Yüceligi ifade eder. Dikkat ederseniz aciz olan bir insan "ben yaptim, ben istedim, ben söyledim" der. Bizler hesaba cekildigimiz zaman sahitlerle beraber olacagiz. Ama bu sahitler bu dünyada oldugu gibi bir avukatlik görevi icerisinde degilerdir. Allah`a bir itirazlarida olmayacak. Cünkü hersey Hakk olan Allah`in adaleti ile sorgulanacak ve kimseye bir haksizlik yapilmayacak. Allah`in Münezzeh olmasi konusunda ise baska bir kelime bulamiyorum. Söyle aciklamaya calisayim; Allah cismiyetten Münezzeh`tir, yani hic bir cisme bensemez. Allah kimseyle evlenmemistir. Cinsiyettende Münezzehtir. Allah`in hep azap eden yakan yikan bir ilah oldugu idda edilir, bu gibi iftiralardanda Müberra`dir. Cünkü O´nun Rahmeti engindir ve O´nun kahri ise cok cok geridedir. Unutulmamasi gereken suki; Hesap günü bütün varliklar öyle bir Rahmet ile karsilasacaklarki, seytan bile "galiba bende artik cennete giderim" diye umutlanacak
Bu aralar formda anlatmaya calistigim bagzi gercekler var, onlardan biride iste bu yanlis tercüme edilmis bagzi sözcükler. Inanirmisiniz besmele olarak bildigimiz "Rahman ve Rahim olan Allah`hin adiyla" cümlesinde dahi (eksik) tercüme hatalari var. Bismillàhirramànirrahim, türkce tercümesi sudur; Iyiligi sonsuz, ikrami bol olan Allah`in adiyla.

Gökhan K. Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 07-08-07 22:32 .
Gökhan K. is offline  
Eski08-08-07, 00:04  #10
Dağlı

Dağlı'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Feb 2007

Alıntı:
Bunları diyorsunuz ve sonraki cümlenizde ezel ve ebed kelimelerini kullanıyorsunuz.

Alıntı:
Tanrı ölümsüz , ezeli ve ebedi metafizik bir varlıktır.
Ezel ve ebed arapça kökenli sözcüklerdir. Keza metafizikte Fransız dilinden gelir. Aynı zamanda fizik kelimesi de Fransızcadır.

Yazınızın kalanını incelemeye gerek duymuyorum bile...
Dağlı is offline  

Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Foruma mesaj değil yazabilirsin
Forumdaki mesajlara değil cevap yazabilirsin
Foruma dosyadeğil ekleyebilirsin
Forumdaki mesajınıdeğil düzeltebilirsin.

vB KoduAçık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı