Yazıyaz Forum RSS beslemesi

Bu nedir?

"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir."

Lütfen forum kurallarını okuyunuz.

Geri Dön Yazıyaz Forum > Siyaset > Türkiye Siyaseti

Üye OlSık SorulanlarÜye Listesi Takvim Arama Yeni Mesajlar Forumları Okundu İşaretle

Duvar yazısı "Egemenlik kayıtsız ve şartsız milletindir"

/

konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Türkiye gündemi, sorunları ve düşünceler

Konu Araçları
Eski18-01-06, 15:14  #1
Türesin
Forumdan Uzaklaştırılmış

Giriş Tarihi: Sep 2005
Duvar yazısı "Egemenlik kayıtsız ve şartsız milletindir"

Öğretim üyeleri orduya güveniyor .

Orkun Öz / CNN TÜRK

Gazi Üniversitesi'nin Türkiye çapında yaptığı bir araştırma, üniversite öğretim üyelerinin en çok orduya güvendiğini ortaya koydu.

Araştırma ile Türkiye'yi geleceğe hazırlayan üniversitelerin öğretim elemanlarının aslında geleceğe ne kadar hazırlıklı oldukları ortaya çıktı.

Gazi Üniversitesi, 69 üniversiteden 3 bin 412 öğretim elemanına sorular sordu, şaşırtıcı cevaplar aldı. Araştırmayla bir anlamda içini döken öğretim elemanları gelecekten endişeli, siyasete güvenmiyor, AB'ye ise kuşkuyla yaklaşıyor.

Kabinede beş bakan isminin önünde doçent ya da profesör ünvanı taşıyor ama yine de bu öğretim elemanlarına güven vermiyor. En çok güven duyulan kurum ise ordu.

Ankete katılanların:

Yüzde 45.3'ü orduya,

Yüzde 16.7'si TBMM'ye,

Yüzde 15.1'i hukuk sistemine,

Yüzde 6.3'ü Avrupa Birliği'ne

Yüzde 3.5 hükümete güveniyor.

Siyasete gösterilen güvensizlik YÖK'ün atamalarında ortaya çıkıyor. Yani YÖK'ü sadece öğrenciler ve hükümet eleştirmiyor. YÖK'ün öğretim üyeliğine yükseltilme ve atanma kriterlerini objektif bulan öğretim elemanlarının oranı sadece yüzde 24.9.

Üniversite yönetimleri de eleştiriliyor ve alınan kararlara her zaman katılanların oranı yüzde 14.7'de kalıyor. Ankete katılanlardan Türkiye'de demokrasinin işleyişinden memnun olanların oranı sadece yüzde 12.

Anket, öğretim elemanlarının en büyük sorununu ücretler olarak gösteriyor. Ankete katılanların sadece yüzde 32'si ek işe ihtiyaç duymuyor.

Türkiye'nin gelecekte karşılaşabileceği en önemli sorun olarak ulusal kimliğin zayıflaması ve kökten dinci akımların güçlenmesi gösteriliyor.

Bu kez kendilerine oy verdiler

Türkiye ve kurumlarına ilişkin verilen notlar kadar öğretim elemanlarının kendilerine verdiği notlar da var.

Araştırma ortaya koyuyor ki, kendilerini sürekli geliştirmek zorunda olan öğretim elemanlarının yarıya yakınının yabancı dil sorunu var. Yani yabancı yayınları ilk kaynaklarından takip edemiyorlar.

Bu sonuçlar net bir fotoğrafı koyuyor ortaya. Öğretim elemanları gelecekten umutlu değil. Bunun kanıtı aslında bir soruya verilen cevapla ortaya çıkıyor.

Öğretim elemanlarının tamamına yakını, 'çocuklarınızın geleceğinden endişe duyuyor musunuz?' sorusuna 'evet' yanıtını veriyor.
Türesin is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski18-01-06, 17:00  #2
Türesin
Forumdan Uzaklaştırılmış

Değerli Arkadaşlar,Kıymetli katılımcılar,saygıdeğer okurlar !

Haberi CNN Türk devamlı duyuruyor ve mesaj yollanması yönünde çağrı yapıyor.Haberi duyunca,haber kanalına girip konuyu alıntılamayı ve sitemizde tartışmaya açmayı uygun gördüm.

Araştırma konusu; kahvehanelerde veya sokakta yapılmıyor,aydın dediğimiz ve ülkeye bilim adamları yetiştirecek olan bir camiada,üniversitedeki öğretim üyeleri arasında yapılıyor.Ülkenin aydınları ve bilim adamları böyle düşünüyorlarsa,"Egemenlik Kayıtsız ve şartsız milletindir" ibaresi zannederim daha çok uzun yılar mecliste bir duvar yazısı olarak kalmaya devam edecek.Ağlamalımı gülmelimi ? Zannederim üzüntü duyup ağlamamız gerekecek.

Yüce Atam,ulu önder ATATÜRK.Büyüklüğün karşısında bir defa daha saygıyla eğiliyor,minnet ve gururla bir kere daha yadediyorum.Ruhun şadolsun.Utanç kaynağı böyle bilim adamlarımız olduğu müddetçe,her zaman ve daima üzülerek seni anmak zorunda kalacağız. Her daim kalbimizde yaşıyosun,seni unutmak mümkünmü ?

Medeni olmıyan insanlar,medeni olanların ayakları altında kalmaya maruzdurlar.( 1925 Atatürk )

Benim kanaatim o idi ki,ve daima o oldu ki dünyada insan diye yaşamak isteyenler,insan olmak vasıflarını ve kudretini kendilerinde görmelidirler...Bu uğurda her türlü fedakarlığa razı olmalıdırlar.Yoksa hiç bir medeni millet,ONLARI KENDİ SIRASINDA VE SAFINDA GÖRMEK İSTEMEZ.( 1926 Atatürk )

Biz cahil dediğimiz vakit mutlaka mektepte okumamış olanları kastetmiyoruz.Kastettiğimiz ilim hakikatı bilmektir.YOKSA OKUMUŞ OLANLARDAN EN BÜYÜK CAHİLLER ÇIKTIĞI GİBİ,hiç okumak bilmeyenlerden de HAKİKATI GÖREN HAKİKİ ALİMLER ÇIKAR. (1923 Atatürk )

Atatürk'ün son söylemi ne kadar da doğru ve haklı.Halkımız;Cumhuriyet ve demokrasi konusunda aydınlarımızdan çok daha önde.Zira O; her türlü devrimi aydınlarımıza güvenerek değil,çok iyi tanıyıp bildiği halkımızın sağ duyusuna güvenerek yaptı.

T.C Cumhuriyet tarihine göz attiğınızda;demokrasiyi raydan çıkaran askeri darbelerin çağrılarını ve çığırtkanlıklarını,demokrasiyi henüz içlerine sindiremeyen aydınlarımız yapmışlardır.Darbeler öncesi gazeteleri araştırırsanız,bu konudaki çağrıları üniversitelerdeki Rektörlerin ağzından duyma imkanlarını kolaylıkla görebilirsiniz.

Aşiret ve ağalık sistemine benzer demokrasi anlayışı da siyasi partilerimizin bir diğer ayıbıdır.Parti içi demokrasiyi partilerine oturtamayan liderlerimiz,ömür boyu koltukta kalma sevdasıyla eleştirilere asla tahammül edemezler.Eleştirenler için getirilen çözüm;ihanetle şuçlayarak partiden ihraç etmek veya siyasi hayatını bitirecek yollara başvurmaktır.Amaç " Ölene kadar,mezara kadar" lider olarak kalabilmektir.Bunlara tahammül edemiyenler ya siyaseti bırakır yada yeni bir parti kurma yoluna giderler.Cumhuriyet tarihi boyunca yaşayabilmiş kaç partimiz var ? CHP diyecek olanlara ise içimden sadece gülmek gelir.Atatürk'ün miras bıraktığı İş bankası hisseleri olmasa o da çoktan tarihe gömülecekti.

Tekrar görüşmek üzere hepinize saygılar.
Eski18-01-06, 17:09  #3
petricli
Guest

Sayın Türesin,

Öncelikle belirtmek isterim ki; güzel bir haber yakalamışsınız. Paylaşımınız için teşekkürler.

Konuya gelirsem...

Orduya güvenilmesininin kimse açısından garip karşılandığını sanmıyorum. Bende güveniyorum orduya, polise. Kimi insanlar ordu veya emniyet personeli olsada yanlışlar yapmakta olabilir. Bu şahısları bağlar. ordu ve emniyet teşkilatını bağlamaz. Buraya kadar hemfikiriz sanırım...

Öğretim üyelerinin maaşları düşükse bu onların suçu mu?
Eğitim kalitesi düşükse bu sadece onların suçu mu?
YÖK ve üniversite yönetimleri eleştiriliyorsa bu sadece onların suçu mu?
Gelecekten kaygılıysalar bu sadece onların suçu mu?

Bir konuda hüküm verirken, madalyonun diğer yüzüne de bakmak gerektiğine inanıyorum.

Saygılar,
  Alıntı Yaparak Cevapla
Eski18-01-06, 17:32  #4
Türesin
Forumdan Uzaklaştırılmış

Sayın Petriçli !

Bütün medeni ülkelerde olumlu değişimler için aydınlar en ön saftadırlar.Bizde böyle aydınlar olmadığı için tek çare orduya güvenmektir.Uzaydan bilim adamı ve aydın getiremiyeceğimize göre,duvar yazısı uzun seneler duvarda kalmaya mahkum olacaktır.Başka bir alternatifimiz yoksa vay halimize. :-)

Saygı ve hürmetlerimle.

Türesin Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 18-01-06 17:34 .
Eski18-01-06, 17:43  #5
petricli
Guest

Sayın Türesin,

İnsanları eğitmek sadece üniversite öğretim görevlilerinin görevi mi?

Eğitim ve öğretim bence aile içinde başlar. (başlamalıdır.)

Daha sonra en önemli görev ilköğretim kurumlarına düşmektedir.

Üniversiteler eğitim değil öğretim yerleridir. Branş eğitimi alınan yerdir. Toplumsal eğitim yeri değildir. (Branşı toplumsal eğitim olanlar hariç)

Eğer bizler aile içi eğitimi doğru verebilirsek ve ilköğretime gereken özeni gösterebilirsek, hiç bir problem kalacağını sanmıyorum.

Saygılar,
  Alıntı Yaparak Cevapla
Eski19-01-06, 02:21  #6
Türesin
Forumdan Uzaklaştırılmış

Sayın Petriçli !

Üniversiteler medeniyetin ve medenileşmenin meşelesini taşıyan yerlerdir.Egitim aileden başlar diyerek,bu insanlara medenileşmeyi anne ve babarından alsın demek oldukça komik olur.Medeni dünyayı takip eden,gelişim ve değişimleri öncelikle gören kişiler üniversite öğretim üyeleridir.Cumhuriyet ve demokrasinin fazilet ve erdemlerini öncelikle onlar öğrenip sonrada uygulayacak ve model olacak kişiler öncelikle onlardır.Toplum eğitimli ve aydın kişileri örnek alır.Ama görüyoruz ki onların örnek olacak mecali ve dermanı bile kalmamış.

Gelecekten ümitlerini yitirmiş,geleceğe endişe ile bakan insanlar topluluğundan Vatana ve millete nasıl bir hayır gelir ? :-) Lütfen açıklarmısınız.Bütün ümitlerimizi bağladığımız gençleri yetiştiren bu topluluk,gençlerimize karamsarlıktan başka ne verebilir? Hiç düşündsünüzmü ?

Her 10 üniversite öğrencisinden 9'unun hayalinde yurdu terketmek ve başka ülkelerde yaşamak var.Nedenini de bu karamsar aydın zümresinin düşüncelerinde aramak gerekir.Yıllardır IMF,Dünya bankası ve AB dayatmalarına maruz kalmamızın tek nedeni,bu anlayışa sahip aydın ve öğretim zümresine sahip olmamızdır.

"Türk,övün ,çalış,güven ! " sözünü duysalarda,bir kulaklarından girip öteki kulaklarından çıkmış olsa gerek.

saygılarımla.
Eski19-01-06, 04:33  #7
canugur

Giriş Tarihi: Aug 2005

Alıntı:
Her 10 üniversite öğrencisinden 9'unun hayalinde yurdu terketmek ve başka ülkelerde yaşamak var.Nedenini de bu karamsar aydın zümresinin düşüncelerinde aramak gerekir.Yıllardır IMF,Dünya bankası ve AB dayatmalarına maruz kalmamızın tek nedeni,bu anlayışa sahip aydın ve öğretim zümresine sahip olmamızdır.

"Türk,övün ,çalış,güven ! " sözünü duysalarda,bir kulaklarından girip öteki kulaklarından çıkmış olsa gerek.
Yaniliyorsunuz sayin Türesin.

Cok sey yazmak degil, özü kavramak önemli bence.

Nedenini karamsar aydin düsüncesinde aramak yerine, türkiye de yillardir uygulanan yanlis egitim programlari neden dikkatinizi cekmedi sindiye dek.

Aydinlar yillar yili, böyle bir egitim sistemi ile ülkenin bir yere varamayacagini bas bas bagirirken, duymamis olmalisiniz.

Ülkemiz aydin yiyen, düsünen beyinleri bilerek kaciran bir ülke koumuna geldi.

GEcmisteki terör olaylari sizi ürkütürken, Agca´nin, AbdiIpekci´yi kendi karariyla vurmadigini bildiginiz halde yorumlariniz suya sabuna dokunmayan bicimde yazilmis.

Demek ki ülkemizde önce aydinlara karsi bir operasyon yapildi.
Sonra üniversitelere saldirildi.
Ögretmen ve üniverite egitim elemanlarina, medyaya kaarsi sus yasagi oldugunu bilmiyor musunuz:-)

Türkiye ne kadar özgür?
Aydin ne kadar özgün.
Ülkenin her yaninda birden patlayan kus gribinin spekülatif yanlari disinda, kus grib hastanesinin neden kapatildigini kimse arastirmadi.

Türkiye´de kuduz yayilsa, yeterli asi rezervi olmadigini herkes biliyor.

Oturup ta Türk ögün calis laflariyla gecim olmaz.
NEreyle övüneceksin, nasil ve kimler icin calisacaksin. Güldürmeyin.

Biraz sorgulayici, degistirici olun.
Gözaltindan korkuyorsaniz, hic yorum yazmayin.
Yasalar yoksullar icindir. Insanlarin, yasalardan cekinme haklari da vardir.

Ama, alman anayasasinin 3. maddesi,"HAlk sistemden hosnut degilse, rahatsiz ise, ayaklanarak durumu degistirme hakkina sahiptir" der.
Grci öyle bir sey simdiye dek olmadigi halde, önce ülkemizin anayasasini elestirin.

Aydinlara en son gelmelisiniz. Onlar da kumpas ile kösey kistirilmis durumda.

TÜRKIYE´NIN ÖZELLIKLE SU GÜNLERDE CESARETLI INSANLARA GEREGI VARDIR:
Ata´nin sözlerinin arkasina siginip, masum elestirilerle bu isler dönmüyor.

Cok calismadan önce, olaylari anlamaliyiz ki emeklerimiz, kimilerinin cebine kaymasin.
Cok calismak, övünmek cözüm degil, gercegi bilmek cözümdür.
saygilar

canugur Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 19-01-06 04:44 .
canugur is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski19-01-06, 12:42  #8
Türesin
Forumdan Uzaklaştırılmış

Sayın Canugur !

Beni eleştirirken aynı hataları sende yapıyorsun.Şu susturuldu bu susturuldu gibi olayı basit yönden ele alıyorsun.Konuşsalar ne yapacaklar.Halk arasında söylenen çok güzel bir deyimimiz var " Lafla peynir gemisi yürümez" diye.Ülkemizde konuşma engeli diye bir şeyin olduğunu zannetmiyorum.Yıllardır konuşuluyor,konuşarak kalkınan bir ülke henüz görmedim.Almanya da konuşan insana mı yoksa çalışan insanamı rağbet edip para veriyorlar ? :-)

Konuşmayı çok seven bir milletiz." Mangalda kül bırakmamak" tabiri de bunun için söyleniyor zannediyorum.Susarak silaha sarılan topluluklar gördünüzmü hiç ? Konuştukça konuştuk,şuçladıkça suçladık ve sonunda birbirimizin gırtlağına sarıldık.Silahlı eylemlere girişerek birbirimizi susturmaya ve sindirmeye çalıştık.Sen buna suskunluk mu diyorsun? :-)

Çalışan toplum olmaktan çıkıp eleştiren ve konuşan bir toplum olduk.Kendimizden başka herkesi çalışmamakla şuçladık.Konuşan toplum yerine üreten toplum olmamız gerekir.Ama nasıl üreteceğimiz konusunda hiç konuşmadık.Herkes maaşlarının azlığından yakınıyor.Memur açım diye bağırıyor,işçi açım diye bağırıyor,öğretmen ve öğretim görevlileri açım maaşlarımız az diye bağırıyor.Köylü yeterli teşvik alamıyoruz,açız diye bağırıyor.İş adamı,sanayici en yüksek enerji ve girdi maliyetlerini biz ödüyoruz,dünyanın en yüksek vergilerini biz veriyoruz diye bağırıyor ?Bunları nasıl çözeriz ne yapmamız gerekiyor diyerek bağıranı gördünmü ? :-)

Yıllar önce Kuşadasında bir alman turistle bir arkadaşımla vasıtasıyle konuşuyorduk.Alman şöyle diyordu " Toprak, iklim ve tabiat şartlarıyla harika bir vatanınız var.Nasıl kalkınamıyorsunuz hayret ediyorum " diyordu.Arkadaşımın almancası çok iyi olduğundan o konuşuyor ve bana da aktarıyordu.Arkadaşım biraz tembelliğimizden dem vurmak isteyince alman şiddetle itiraz etti ve dedi ki " Sistem kuramıyor,proje yapmasını bilmiyorsunuz.Sizin tembel değiniz insanları biz yıllarca nasıl çalıştırıyoruz,göremiyormusunuz" .O benim aklımdan hiç çıkmadı.Sistem ve proje,en büyük eksikliğimiz bu olsa gerek.

Almanya'da konuşarak para kazanan varsa bize bildir de gelelim ve ülkemize döviz kazandıralım. :-)

saygıva hürmetlerimle.
Eski19-01-06, 20:27  #9
melnur
Yazıyaz Grup
Genel Koordinatörü

Giriş Tarihi: Aug 2005

Alışkanlık olmuş: ya öğretmenleri suçlayacağız, ya 'üniversiteyi'...

"En güvenilir kurum hangisidir?" sorusuna verilecek olan"ordu! yanıtı, bizi, 'bu ne biçim anlayış, böyle şey olabilir mi!' yargısından çok, ' şu ordu dışındaki kurum ve dernekler neden bu kadar güvenilmez durumda' yargısına yöneltmez ki!

Bu ülkede çok uzun bir dönem kitap, dergi..yasak sayıldı.Kitap ve dergi suçlu, okuyanlar vatan hainliği ile eş tutuldu. Her askeri dönem, gençlerimiz, aydınlarımız, öğretmenlerimiz, üniversite hocalarımız...için ıstırap yılları oldu. dayak, işkence,hapislik ve ölümler yaşandı. Ülkeyi bu hale getiren zihniyeti her fırsatta deşifre edeceğimize yine aynı söylemle aydınlar ve üniversite hocaları suçlanıp duruyor.

Bir ülkenin var olan durumunun sorumlusu o ülkede egemen olan düşüncedir.
Bir ülkede var olan durumun sorumlusu o ülkede egemen olan düşünceyi paylaşanlardır.

Suçlu aranıyorsa, projektörü buralara tutmak gerek; başka yerlere değil.
melnur is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski20-01-06, 00:10  #10
Türesin
Forumdan Uzaklaştırılmış

Sayın Melnur !

"Bu ülkede çok uzun bir dönem kitap, dergi..yasak sayıldı.Kitap ve dergi suçlu, okuyanlar vatan hainliği ile eş tutuldu. Her askeri dönem, gençlerimiz, aydınlarımız, öğretmenlerimiz, üniversite hocalarımız...için ıstırap yılları oldu. dayak, işkence,hapislik ve ölümler yaşandı. Ülkeyi bu hale getiren zihniyeti her fırsatta deşifre edeceğimize yine aynı söylemle aydınlar ve üniversite hocaları suçlanıp duruyor." .Bunları gayet güzel aktarıyorsunuz.Göremediğiniz ise bunlara maruz kalanların oy çokluğuyla orduya güvenmeleri.Bu tezat senin dikkatini çekemediyse gerçekten çok yazık.Amacımda bu tezata dikkat çekmekti.

Askeri darbeleri alabildiğine eleştirip " Memleketi 10 yıl,20 yıl,hatta 50 yıl geriye götürüyor" diye eleştirenler,en güvenilir kurum olarak Ordu ve askeriyeyi gösterecekler.Hükümete güven % 3.5 ,AB % 6.3,Ordu % 45.3 .Yani bu gün ordu hükümeti devirmeye kalksa,en büyük alkışı öğretim üyelerinden alacaklar.Meclise güvenin % 17 civarında oluşu,Ordunun Meclisin üstünde değer kazanmasına ve darbeye yeşil ışık yakamasına neden olur.Bunları göremiyorsan,aydın olarak gördüğüm Melnur hakkında kafamda soru işeretleri belirmeye başlayacak.

Hükümetin kurulup güven oyu aldığı yer meclistir.Beğenmediğimiz bu meclisi seçen ve oraya da getiren halktır.Onlara sorarsan halk zır cahil ve güvenilmezdir.Demokrasi ve cumhuriyet ilkeleri böyle bir anlayışlamı gelişecek ve yerleşecek.Onların istediği meclisi getirecek halkı ithalmi edeceğiz. :-)

Halka güvenmedikleri içindirki orduya güveniyorlar.İhtilallerin yeni şekli ise post modern darbedir.Bu da sayın aydınlarımızın yakıştırmasıdır.Ordu hükemete bir kaç nota verse ( post modern darbe niteliğinde ),aydınlarımız ve öğretim görevlilerimiz zil takıp oynarlar gibime geliyor. :-)

Daha önceki bir yazıda da sayın Canugur,Atatürk'ün arkasına sığınmakla şuçlamıştı.O büyük adam;cahil dediğimiz halkla,meclisteki hocasıyla,mollasıyla,devrim üstüne devrim yaptı.Biz bu günün aydınları ve öğretim üyeleri ile onları koruma becersini bile gösteremeyip,orduya bel bağlıyor ve ordudan medet umuyoruz.Asker geldiğinde yerlere kadar eğiliyorlar,topuk selamı verip askercilik oynuyorlar,gittiğinde de acımasızca eleştiriyorlar,işlerine gelmeyen bir hükümet geldiğinde orduya bel bağlayıp güven tazeliyorlar.Bu iki yüzlü zihniyetimi alkışlayalım,göklere çıkaralım.Ne olur bunu benden bekleme .

Saygı ve hürmetlerimle.

Türesin Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 20-01-06 00:27 .

Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Foruma mesaj değil yazabilirsin
Forumdaki mesajlara değil cevap yazabilirsin
Foruma dosyadeğil ekleyebilirsin
Forumdaki mesajınıdeğil düzeltebilirsin.

vB KoduAçık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı