"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir."

Lütfen forum kurallarını okuyunuz.

Bu nedir?

Geri Dön Yazıyaz Forum > İnançlar ve Dinler > Kitaplı Dinler - Tarikatlar > Arşiv

Üye OlSık SorulanlarÜye Listesi Takvim Arama Yeni Mesajlar Forumları Okundu İşaretle

Konu Araçları
Eski08-08-07, 11:16  #1
beylerbeyi
Onay bekleyen
Yazar Adayı

beylerbeyi'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Jun 2007
Sabuncu İle Bilge

Arkadaşlar, konumuz din olunca, dinin genel manada, uygulanmaması sonucunda ortaya çıkan durumu ele almak istedim. Bu bağlamda bir hikaye ile misal verdim. Hikayemiz şu:

"Bilge ile sabun imâlatı yapan bir adam yolda yürüyorlardı. Dinle arası pek iyi olmayan sabuncu, bir ara bilgeye döndü ve:
" Hep aklıma takılan bir soru var. Size sorabilir miyim?" dedi. Bilge:
" Elbette sorabilirsin." diye karşılık verdi.
" Şey, söyler misiniz bana, din ne işe yarar? Bu kadar uzun zamandan beri din var, ama insanlar hâlâ birbirlerine kötü davranıyorlar. Zulümler işleniyor, insanlar öldürülüyor."
Bilge hemen cevap vermedi. Sessiz kaldı. Yürümeye devam ettiler. Girdikleri sokakta oynayan kir pas içinde bir çocuk gördüklerinde bilge sabuncuya döndü ve şöyle dedi:
" Söyler misin, sabun ne işe yarar? Bunca zamandır sabun diye bir şey var, ama bak insanlar hâlâ kirli kirli geziyorlar."
Sabuncu bu karşılaştırmaya hemen itiraz etti:
" Tamam ama insanların temizlenmesi için sabunun kullanılması gerekir."
" Bu tam da benim söylemek istediğim şey!" dedi bilge. İNSANLARIN İYİLİK YAPABİLMESİ İÇİN DİNİN UYGULANMASI GEREKİR. DİNİ HAKKIYLA YAŞAMAYAN İNSANLARIN YAPTIĞI KÖTÜLÜKLERDEN DİNİN NE SUÇU OLABİLİR Kİ?"

Şimdi katılımlarınız ve yorumlarınızı bekliyorum. Şunu da göz ardı etmemenizi istiyorum, arkadaşlar; binlerce yıldır din ile muhatap olan insanoğlu kültürel birikimleri sayesinde artık iyiyi kötüyü seçebilmektedir( hem de din bazında ki iyiyi kötüyü). Bu yüzden din karşıtı arkadaşlar şunu söyleyebilir; dine ne gerek var, insan zaten yapısı itibarı ile iyiyi kötüyü seçecek kabiliyettedir. İşte ne yazık ki kazın ayağı öyle değil; binlerce yıldır dinle muhatap olundu, bu kabiliyet temel olarak dinlerle sürekli muhatap olmanın neticesidir. Ama yine bir sorun var, din olmayınca iyiye yönelten, kötüden alakoyan yaptırım eksikliği ne ile karşılanacak. Soru içerisinde soru!...

beylerbeyi Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 08-08-07 12:07 .
beylerbeyi is offline  
Eski09-08-07, 00:19  #2
HACIATA
Forumdan Uzaklaştırılmış

Giriş Tarihi: Jun 2007

SAYIN BEYLERBEYİ

DİN insanları hem bu dünyada iyiliğe, güzelliğe ve mutluluğa ulaştıran ilahi kanunlardır. Dini emirler bizi insanca , adaletli, hakkaniyet içerisinde, kul hakkından uzak, saygı , sevgi ve hoşgörü çerçevesinde; haramlarla, helallerle hayatımızı tanzim eden, düzenleyen ve ALLAH korkusu, sevgisi ve saygısı içerisinde hayatımıza yön veren inaç ve iman kurallarıdır.
YAŞADIĞIMIZ GİBİ DEĞİL, İNANDIĞIMIZ GİBİ YAŞARSAK BU DÜNYA HEPİMİZE CENNET OLUR. TABİİ Kİ DİNİ YAŞANTIMIZA UYDURMADIĞIMIZ SÜRECE...
SAYGILARIMLA.....
HACIATA is offline  
Eski09-08-07, 00:30  #3
draysu

draysu'nın Avatarı

Giriş Tarihi: May 2007

Kartallar kartalı beylerbeyi, bir konu açmış ama kimsenin gıkı çıkmamış. Nedir bu sesizlik.
Alın size bir genel din konusu. Bilge doğru söylememiş mi? İnsanlar dine tam manasıyla uysa hayat ne güzel olurdu değil mi?
Mesela; hırsızlık, adam öldürme, namusa tecavüz, zina, ne kadar asgariye düşerdi, değil mi?
Düşünün bir kere, gece yatarken kapınızı kilitleme ihtiyacı duymayacaksınız, aracınıza değil alarm taktırmak, kapısını bile kilitlemeyeceksiniz.
Birisine borç verirken, gelip gelmeyeceği konusunda endişeniz olmayacak.
Verdiğiniz zekatlar ile aç ve açıkta insan kalmayacak.
Hatta zekat alacak konumda iseniz, aldığınız zekatın başınıza kakılamayacağını, onun zaten size Cenab-ı Hakk C.C. tarafından verilen bir hak olduğunu bilecek ve o aldığınız zekatı sağda solda israf etmeden kullanacaksınız.
Düşünün gece vakti hanımınızla sokata elele rahatça yürüyebilecek, herhangi bir gasp endişesi taşımayacaksınız.
İstanbulda öğretmen kaçırılıp tecavüze uğrayıp, öldürülebilr miydi? (Yıl 1998) Aynı şahıslar serbest kalabilir miydi?
Daha uzar gider bu yazı. Arkadaşlar din eğer uıygulanmazsa, toplum yaşamı diye birşey kalmaz?
Şimdi ki olduğu gibi herkes birbirinden endişe duyar!...

Boşboğazı cehenneme atmışlar, ‘odun yaş’ diye bağırmış.
draysu is offline  
Eski09-08-07, 10:40  #4
Yusufi
Ayrıldı

Yusufi'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Aug 2007
Ülke / Şehir: Istanbul

Alıntı:
Sayın beylerbeyi şöyle demiş:

Mesajı Göster
Arkadaşlar, konumuz din olunca, dinin genel manada, uygulanmaması sonucunda ortaya çıkan durumu ele almak istedim. Bu bağlamda bir hikaye ile misal verdim. Hikayemiz şu:

"Bilge ile sabun imâlatı yapan bir adam yolda yürüyorlardı. Dinle arası pek iyi olmayan sabuncu, bir ara bilgeye döndü ve:
" Hep aklıma takılan bir soru var. Size sorabilir miyim?" dedi. Bilge:
" Elbette sorabilirsin." diye karşılık verdi.
" Şey, söyler misiniz bana, din ne işe yarar? Bu kadar uzun zamandan beri din var, ama insanlar hâlâ birbirlerine kötü davranıyorlar. Zulümler işleniyor, insanlar öldürülüyor."
Bilge hemen cevap vermedi. Sessiz kaldı. Yürümeye devam ettiler. Girdikleri sokakta oynayan kir pas içinde bir çocuk gördüklerinde bilge sabuncuya döndü ve şöyle dedi:
" Söyler misin, sabun ne işe yarar? Bunca zamandır sabun diye bir şey var, ama bak insanlar hâlâ kirli kirli geziyorlar."
Sabuncu bu karşılaştırmaya hemen itiraz etti:
" Tamam ama insanların temizlenmesi için sabunun kullanılması gerekir."
" Bu tam da benim söylemek istediğim şey!" dedi bilge. İNSANLARIN İYİLİK YAPABİLMESİ İÇİN DİNİN UYGULANMASI GEREKİR. DİNİ HAKKIYLA YAŞAMAYAN İNSANLARIN YAPTIĞI KÖTÜLÜKLERDEN DİNİN NE SUÇU OLABİLİR Kİ?"

Şimdi katılımlarınız ve yorumlarınızı bekliyorum. Şunu da göz ardı etmemenizi istiyorum, arkadaşlar; binlerce yıldır din ile muhatap olan insanoğlu kültürel birikimleri sayesinde artık iyiyi kötüyü seçebilmektedir( hem de din bazında ki iyiyi kötüyü). Bu yüzden din karşıtı arkadaşlar şunu söyleyebilir; dine ne gerek var, insan zaten yapısı itibarı ile iyiyi kötüyü seçecek kabiliyettedir. İşte ne yazık ki kazın ayağı öyle değil; binlerce yıldır dinle muhatap olundu, bu kabiliyet temel olarak dinlerle sürekli muhatap olmanın neticesidir. Ama yine bir sorun var, din olmayınca iyiye yönelten, kötüden alakoyan yaptırım eksikliği ne ile karşılanacak. Soru içerisinde soru!...
Berber hikâyesi gibi bu da. Ne denir? Çok doğru.

Kuran, hayatımıza asılarak Şeytanı kovar.
Duvara asarak değil

Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Foruma mesaj değil yazabilirsin
Forumdaki mesajlara değil cevap yazabilirsin
Foruma dosyadeğil ekleyebilirsin
Forumdaki mesajınıdeğil düzeltebilirsin.

vB KoduAçık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı