"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir." |
![]() |
| |||||||
Türban bir simge midir?/konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Türkiye gündemi, sorunları ve düşünceler |
![]() |
|
|
Konu Araçları |
| #1 | |
Forumdan Uzaklaştırılmış Giriş Tarihi: Jan 2007
| EMRE KONGAR TÜRBAN BİR SİMGE MİDİR? VAKİT GAZETESİ YAZARININ GÖRÜŞÜ Sevgili okurlarım, dinci politikacıların ve dinci medyanın, yani müminlerin duygularını sömürmek üzerine siyaset ve habercilik yapanların saptırdıkları kavramlardan birinin 'türban' olduğunu bilirsiniz. Bu çevreler, halkın masum başörtüsü uygulamasını, kendi ideolojilerinin simgesi olan türbana dönüştürdüklerinden beri, "takıyye" yaparak, bunun dini ya da ideolojik bir simge değil, bir giyim-kuşam özgürlüğü olduğunu vurgulamışlardır. Sanırım bu ısrarlarının altında, kendilerine destek veren liberal çevrelerin bu desteğini yitirmemek arzusu yatmaktadır. Fakat gerçekleri çok uzun süre saklamak ve saptırmak olanaklı değildir; mutlaka günün birinde, bir biçimde gerçekler kendilerini gösterir. İşte bugün size doğrudan alıntı yapacağım metin, Vakit gazetesinin bir yazarının, türban olayını nasıl bir simge olarak algıladığını açıkça gösteriyor. * * * Hasan Karakaya, 21 Eylül 2006 tarihli Vakit gazetesinde şöyle yazıyor: "Birincisi; 'imam'ın sarığı 'beyaz'dır, asla 'leke' kabul etmez... İkincisi 'başörtülü' veya 'çarşaflı' kısacası 'tesettürlü' bir kadının; sokakta, parkta, otobüs, tren dolmuş veya otobüste 'sakız çiğneme' veya 'sigara içme' gibi bir özgürlüğü olamaz!.. 'Evinde' ne yapacaksa yapsın, ama 'sokağa' çıktığında 'dikkatli' olmak mecburiyetindedir!..* * * Karakaya daha sonra "tesettürlü" kişinin neler yapamayacağını da belirtiyor: " 'Başını örtecek' ama, televizyon ekranlarına çıkıp şakır şakır 'göbek' atacak!.. 'Tesettüre bürünecek' ama, bilmem hangi şarkıcı bozuntusunun konserine gidip, 'ona sarılmaya' çalışacak!.. 'Başını örtecek' ama, 'çıktığı erkek'le sokaklarda/parklarda 'el ele' tutuşup, 'sigara' tüttürecek!.. Yok öyle yağma!.."Ve devam ediyor Karakaya: "Ya 'yaşantını' gözden geçireceksin, ya da yüklendiğin 'misyon'dan sıyrılacaksın."* * * Demek ki ki neymiş? Türban, bir misyon'un simgesiymiş. Türban takan, tesettüre bürünen bir hanım, artık kendisi değilmiş. Temsil ettiği misyon adına, kişisel özgürlüklerini, yaşamını gözden geçirecekmiş. Dinci kardeşlerimizin ve onlara destek veren sözde liberal entellerimizin "giyim-kuşam özgürlüğü" diye kamuoyuna yutturmaya çalıştıkları türban eyleminin esası işte budur. Ben söylemiyorum, Hasan Karakaya söylüyor. http://www.kongar.org/medyanotu/445_...t_Gazetesi.php |
|
| #2 | |
![]() Giriş Tarihi: Jul 2006
| Bence halk Emre Kongar ve benzeri kişilerin artık türban,şeriat,irtica feryadlarından bıktı çünkü artık halk şunu sorguluyor: Camilerde birer simgedir Şehit demekteyiz ya ölen mehmetçiğe ,o da bir şeriat ifadesidir Mehmetçik deriz ya o ismin kökeni de Mahmud ve Muhammed le aynıdır harekesi farklıdır... Hülasa Türkiye de ne varsa Selçuklunun Osmanlının simgesidir onlarda islamın simgesi... Türbanı yasaklayan ve ona destek çıkanlar lütfen güçleri yetiyorsa diğer şeriat kavramlarınada yasak getirsinler örneğin başta camiler ardından "şehit,mehmet,zeynepvs" isim ve tanımlamalar hatta ordu Allah Allah diye değil Çağdaşlık Çağdaşlık diye koştursun belki böylelikle 80 yıldır ulaşamadığımız muasır medeniyet seviyesine ulaşırız. işin özü; Türbanla veya diğer islami unsurlarla uğraşmak ancak cahiliyye döneminin işidir müslümanlarsa gayet iyi bilirler ki her devrin ebu cehili ebu lehebi ve niceleri olacakdır hatta zamanımız Cehilleri "evrimlerini "tamamlamamış olmalarından olsa gerek o dönemdekilerden bile abes durumdadırlar. Sonuçta islam bir yaşam biçimidir ya yaşanır ya da yaşanmaz |
|
| #3 | |
Forumdan Uzaklaştırılmış Giriş Tarihi: Jan 2007
| arkadaşım bu yazı türbanı giyim kuşam özgürlüğü bağlamında meşrulaştırmak isteyen ve böylelikle liberallerin desteğini almak isteyenler için yazılmış, yoksa şeriatçıların türbanı nasıl siyasi bir silah gibi kullandıklarını çok iyi biliyoruz. Türbandan başka bir siyasi sembolünüz var ise onu da söyleyin de bilelim çünkü 30 senedir türbanla yatıp türbanla kalkıyorsunuz daha sizin başka bir atraksiyonunuzu göremedik. |
|
| #4 | |
Forumdan Uzaklaştırılmış Giriş Tarihi: Sep 2005
| Sayın Peysafi ! Konuya anket ekleseydin keşke . Oyum , evet simgedir olurdu . |
|
| #5 | |
| sayın peysafi tüm yazdıklarım şeriat simgesi onu belirttim zaten cami,şehit.çanakkale,kuran vs. kısaca etrafına bir bak da gör sen yoksa türkiyede yaşamıyor musun???birçok şey şeriatın simgesi tek tek mi yazayım??? Aslında türban konusu bir bütün olarak ele alınmalı ve saydığım diğer simgeler ve sayamadığım simgelere karşı olanlar açıkça islam ı isteyib istemediklerini belirtmeli değil mi???? |
|
| #6 | |
![]() Giriş Tarihi: Mar 2007
| |
|
| #7 | |
| Evet. Başörtüsü bir simgedir. Budist rahipler başını kazıtır. Kellik onların simgesidir. Che Tshirtleri sosyalizmin simgesidir. Atatürk rozetleri Atatürkçülüğün simgesidir. Haç Hırıstiyanlığın simgesidir. (Avrupada memurlar, öğrenciler... herkes haç takabilir boynuna) Aradaşımın dediği gibi camiler şeriatın sembolüdür. Simge mimge hikaye aslında. Sizin derdiniz başörtüsüyle falan değil. Sizin derdiniz Dinle, İslamla. Zaten itiraf da etmişsiniz. İslam toplumsal mı yaşanırmış, bireysel mi yaşanırmış? GÜzel kardeşim, dünya üzerinde bireysel yaşanan bir din veya ideoloji gösterebilir misiniz? Hangi sosyalist görüşlerini vicdanına hapsedebilir? Hangi hırıstiyan dinini vicdanında yaşabilir sadece? |
|
| #8 | |
| İtiraf? Neyin itirafı? Nerede ne var ![]() Sual sorduk... Suiniyetle cevap gördük... Demek kızılıyor din kişioğlu ile kul arasındadır denince ![]() Herkesin yaşam alanlarına müdahil olun! Barış,sevgi ve hoşgörü anlayışını da kaf dağının ardında ki tepede unuttun... Belki bir gün bir zümrütü anka kuşu hatırlar alır ve gelir!!! |
|
| #9 | |
| "Dinde zorlama yoktur" "Sizin dininiz size, benim dinim bana" Dini toplumsallaştırmakla dini baskı aracı yapmak farklı şeyler. Bizim metodumuz "tebliğ"dir. Yani ikna. İkna olursan ne ala. Olmazsan sen bilirsin. "Sizin dininiz size, benim dinim bana" |
|
| #10 | |
| Elbette dinde zorlama yoktur ![]() Bende onu anlatıyorum ![]() Peki bu ülkede ki islami akımlar Bakara 256'ya ne kadar riayet ediyorlar efendim? Ruhbanlar yaratarak tebliği de mi caiz görüyorsunuz? |
|
![]() |
| Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
|
|