Yazıyaz Forum RSS beslemesi

Bu nedir?

"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir."

Lütfen forum kurallarını okuyunuz.

Geri Dön Yazıyaz Forum > Siyaset > Siyasi İdeolojiler

Üye OlSık SorulanlarÜye Listesi Takvim Arama Yeni Mesajlar Forumları Okundu İşaretle

Anarşizm Üst Düzey Egoistlik Midir ? / konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Tüm siyasal ideolojilerin özgürce incelenip tartışılabileceği bölüm.

Konu Araçları
Eski14-08-07, 13:40  #1
barış

Giriş Tarihi: Nov 2006
Anarşizm Üst Düzey Egoistlik Midir ?

Ne zamadır aklımı kurcalayan bu konu hakkında sizlerin yorumlarınızı merak ediyorum.

Çevremde gördüğüm tüm Anarşistler sadece kendini düşünüp, başkalarını umursamayan insanlar oldukları için böyle bir tümevarım yaptım belki yanılıyor olabilirim onun için bir de sizlerin yorumlarınızı okuma ihtiyacı duydum.
Eski14-08-07, 15:49  #2
hebun

hebun'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Jan 2007

Hayır değildir sayın barış akar.Benim de çevremde gördüklerim oldukça alçak gönüllüler. Başlıktaki sorunun mantıklı olabilmesi için öncelikle anarşizm ile egoizm arasında bir bağın kurulabilmesi gerekir. Sizce aralarında bir ilişki var mıdır?
hebun is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski14-08-07, 15:53  #3
barış

Alıntı:
Sayın fear_ şöyle demiş:

Mesajı Göster
Hayır değildir sayın barış akar.Benim de çevremde gördüklerim oldukça alçak gönüllüler. Başlıktaki sorunun mantıklı olabilmesi için öncelikle anarşizm ile egoizm arasında bir bağın kurulabilmesi gerekir. Sizce aralarında bir ilişki var mıdır?
Aralarındaki ilişki için sizlerin fikrini sordum, herkes farklı yorumlar yapacaktır elbet.
Bence aralarında bir ilişki var, her türlü otorotiye karşı gelenler, ben otorite tanımam diyenler egoizmi yansıtıyor gibime geliyor bence.
Eski14-08-07, 17:15  #4
Intifada

Intifada'nın Avatarı

Giriş Tarihi: May 2007

Alıntı:
Sayın barış akar şöyle demiş:

Mesajı Göster
Aralarındaki ilişki için sizlerin fikrini sordum, herkes farklı yorumlar yapacaktır elbet.
Bence aralarında bir ilişki var, her türlü otorotiye karşı gelenler, ben otorite tanımam diyenler egoizmi yansıtıyor gibime geliyor bence.
Bahsettiğiniz davranış aslında, sadece kendini otoriteden üstün görmek değil, insanın kendi yarattığı otoritelerden üstün olduğu düşüncesidir.

Çoğu insan belirli kurallara riayet ederken, bazı kişilerin bunlara uymaması egoistlik gibi gözüküyor olabilir. Bunun dışında anarşizm ile ilgili bir egoistlik olabileceğini sanmıyorum.

Saygılar...
Eski17-08-07, 02:45  #5
hebun

hebun'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Jan 2007

Alıntı:
Sayın barış akar şöyle demiş:

Mesajı Göster
Sayın intifada'nın da dediği gibi öyle gözükmesinin sebebi başka herkesin otoriteye boyun eğmeyi kabullenmesindendir. Gerçekte otorite ve iktidar meşru değildir. Ve karşı gelmek çok doğaldır. Ama insanların geneli otoritelerin gerkeliliğine inandırılıdığından hem otorite meşru oluyor hem de karşı gelmek egoistlik gibi görünüyor..
hebun is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski17-08-07, 16:29  #6
Çekiç & Orak

Giriş Tarihi: Aug 2007

Anarşizmin alt kolları var. Bireyci anarşizm bu şekilde değerlendirilebilir.
Çekiç & Orak is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski17-08-07, 18:24  #7
seha
Admin

seha'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Jun 2005

Alıntı:
Sayın Brshlnn şöyle demiş:

Mesajı Göster
Anarşizmin alt kolları var. Bireyci anarşizm bu şekilde değerlendirilebilir.
Bireyci anarsizmde dahi bu onerme kabul edilemez.
Bireyci anarsizm kollektivzmi reddeder bu dogru. Ancak bu negatif anlamda bir reddetis degil bireyin her turlu bagdan ayri, birey olarak bagimsizliginin altini cizmek adina bir ayrimdir. Tum guc odaklarina karsi bireyin gercek gucunu gostermek adina benin yuceltilmesi soz konusudur aslinda. Dolayisiyla bencillik degil bencilik vardir.

Bu egoizm yargisi genel olarak anarsistlerin meselelere yaklasimindan kaynaklanan bir yanilgidir ki bu durum anarsist akimlar arasinda farklilik gosterir. Ornegin Kropotkin'e egoist demek pek mumkun degildir. Sonucta o bir kollektivite pesindedir.

Ancak genel olarak anarsistler benim meselemi , bizim meselemize tercih ederler. Bu da tanrinin,devletin,toplumun ya da en ufak bir baski grubunun kendi uzerindeki iktidarini reddesinden ileri gelir.

Aslinda bu baslik altinda tartismaya acilmasi gereken soru 'anarsist kime denir' sorusudur. Sn.baris cevresindeki anarsistlerin egoist oldugunu dusunuyor. Bizlerde yorum yapiyoruz. Peki onlar gercekten anarsist mi. Anarsist kime denir.
seha is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski17-08-07, 19:14  #8
barış

Alıntı:
Sayın seha şöyle demiş:

Mesajı Göster
Sn.baris cevresindeki anarsistlerin egoist oldugunu dusunuyor. Bizlerde yorum yapiyoruz. Peki onlar gercekten anarsist mi. Anarsist kime denir.
Birinin gerçekten egoist olduğunu anlayabiliriz de gerçekten anarşist olduğunu anlamak zor elbette.

Bana göre Anarşist;
Kendini bu düşünceye inandıran (elbette ki doğru bir biçimde) ve bu düşünce için çaba sarf eden herkestir.
Elbette ki sadece bu amcı benimsemesi gerekiyor. (Ülkücüler gibi değil)
Eski29-10-07, 05:06  #9
AranEL

AranEL'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Dec 2005

Her türlü iktidara baş kaldıran ama yinden "en büyük ben" demeyenlerdir...Eger kendisini diğerlerinden yada karşı taraftan üstün görüyorsa,yada karşı taraftan üstünde oldugu için karşı koyuyorsa bunun adı anarşizm yada anarşist degildir.Eger bunu sadece kendi iç dünyasında düşünüyorsa yaşıyorsa EVET EGOİSTTİR....sadece kendi iktidarı için muhalefet eden bir iktidar erkinden öteye geçmez.

AranEL Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 29-10-07 05:10 .
AranEL is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski29-10-07, 11:22  #10
manipülasyon
Ayrıldı

Giriş Tarihi: May 2007

Bireysel üstünlük bencillik değildir.
Herkes kendi farkına varmalı,güç potansiyelini bilmelidir.
bireysel güçlülük diğer insalara zarar veriyorsa eğer,orada bir sorun vardır..
Bireysel güçlülük şu an toplumlar düzeyindeki emperyalist baskıyla ilgili değildir..
Velhasıl anarşizmin bireyciliği egoizm değildir..

Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Foruma mesaj değil yazabilirsin
Forumdaki mesajlara değil cevap yazabilirsin
Foruma dosyadeğil ekleyebilirsin
Forumdaki mesajınıdeğil düzeltebilirsin.

vB KoduAçık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı