Dergi

Blog

Evrim

Marksizm

Yazıyaz Forum RSS beslemesi

Bu nedir?

"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir."

Lütfen forum kurallarını okuyunuz.

2. Geleneksel Yaziyaz Amator Şiir Yarışması

Geri Dön Yazıyaz Forum > Siyaset > Türkiye Siyaseti

Üye OlSık SorulanlarÜye Listesi Takvim Arama Yeni Mesajlar Forumları Okundu İşaretle

Dalgalandim da duruldum / konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Türkiye gündemi, sorunları ve düşünceler

Konu Araçları
Eski16-08-07, 15:16  #1
seha
Admin

seha'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Jun 2005
Dalgalandim da duruldum

Sn. Basbakanimiz son zamanlarda 'Beraber yuruduk biz bu yollarda' sarkisini pek soylemez oldu. Sebebini bilmek zor ama tahminim son gunlerde 'Dalgalandim da duruldum' parcasina merak sardigi yonunde.

Yaziyaz derginin Agustos sayisinda yer alan Turkiye'de tarihin sonu baslikli yazimda siyasetin yonunun ideolojilerin sonunun geldigi iddiasindan hareketle nasil bir 'hizmet' yarisina donustugunu ve 'siradan fasizmin' bu sayade olagan bir durummus gibi nasil toplumda egemen kilindigini anlatmaya calismistim.

Bu gidisat icerisinde iktidar partisinin en onemli aracinin de ekonomi ve dolayisiyla borsa oldugunu gostermeye calismistim.

Borsanin suni ve ulke ekonomisinin gerceklerinden bagimsiz yukselisinin nasil siyasi bir propaganda araci olarak kullanildigini , toplum icerisinde borsa yukseliyor isler iyiye gidiyor algisinin olusturulmasini hepimiz bu surec icersinide gozlemleme firsati bulduk.

Toplum icerisindeki gozlemlerin yani sira basta Basbakan Erdogan ile Maliye Bakani Unakitan'in soylemlerinde de bunu gorme firsati yakaladik. Maliye bakani her firsatta borsadaki olumlu havanin ulke ekonomisindeki buyumenin bir karsiligi oldugu havasini yaratti.

Basbakan daha da ileri gitti. E-muhtira'nin gerceklesmesini ekonomi acisindan bir talihsizlik olarak niteledi ve muhtira olmasa borsa 50bin sinirini coktan asmis olacagini soyledi.

Soz konusu beyan 22 temmuz secimi surecindeydi. En nihayetinde borsa 50bin sinirini 22 temmuzdan once asti. Secim sonrasi 57bin seviyelerine ulasti.

Durmak yok yola devamdi. Ya da Tayyip Erdogan'in dunku konusmasindaki muhtesem deyisi gibi turkiye ekonomisi 'take off' vaziyetteydi.

Ekonomimiz iyi gidiyordu. En azindan borsa cikiyordu ve iki devlet buyugumuz borsanin cikmasinin ekonomi adina iyi bir sey oldugunu soyluyordu

Gelgelelim borsadan son 15 gunde 18milyar dolar cikti. Borsa 57000 seviyelerinden 43bine dustu. 43bin seviyeleri borsanin 6 ay onceki degeriydi. AKP mantigiyla Turkiye ekonomisi 6 ay onceki durumuna geriledi.

Tayyip Erdogan dunku konusmasinda bir soz sarf etti. Demokrasilerdeki calkantilar ekonomide dalgalanmaya neden olur dedi basbakan.

Borsa bir gunde yuzde 8 deger kaybetti. Iki haftada ciddi bir dalgalanma gerceklesti. Sozde demokrasimizin calkantisi nerede. Siyasi krizimiz var da bizlerin mi haberi yok

Borsa asla ve asla bir ekonominin durumunu gostermez.
Borsa'da emegini ortaya koyup para kazanan vatandas degil
koseyi coktan donmus olanlar para kazanir. Bu nedenle
Bir basbakan , herkes sussun da su borsa ciksin diyorsa halkini degil
elitini ve varsa borsadaki yatirimini dusunuyordur.
Istikrar tek parti iktidari ile dogru ekonomi politikalari ile olur.
(Borsa yuzde 8 deger kaybetti. 3 ekonomi kanalini takip ediyorum. Bernanke'nin aciklamalari , ABDdeki mortgage krizi, uluslararasi piyasalar disinda bir sey diyenini duymadim. Dogru da diyorlar. Ancak 22 temmuzdan koalisyon cikmis ve borsa 1 aydan kisa bir surede 15bine yakin deger kaybetmis olsaydi bunlar mi denecekti. Herkesin bir dusunmesini istiyorum)

Sn.basbakinimiz hic konusmuyor bu konuda. Kimse de sormuyor zaten. 1 ayda 15bin puan , 2 haftada 18milyar ytl. Dalgalandim da duruldum sarkisini o soylemeyecekte bu sartlarda kim soyleyecek.. Daha hukumet kurulmadi. Bu nedenle simdilik kimse aciklama yapmak zorunda degil. Bu nedenle Hukumeti kurmak uzere olan basbakan yeter dalgalandigin durul deyiveriyor icinden.

Simdi niye boyle bir baslik acti da bunlari yazdi diyenler olabilir. Bu yazi balik hafizasi ile parallellik gosteren toplumsal hafizamiz icin yazildi aslinda.Istikrar istikrar diye basimizin etini yiyen , borsa ciktikca kefiylenen siyasi aktorlerimizin ve sermaye cevrelerimizin bu basit oyununa kananlarin ileride de kanacaklarini bildigimden bir kac baligin sudan cikmasi umidiyle yazdim. Size sudan cikmayin olursunuz diyorlar. Oysa suyun disinda gercekler var. Istikrar adi altinda dayatilan bu 'siradan fasizm' ortamini herkesin farketmesi umidiyle...
seha is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski16-08-07, 15:24  #2
Serda
Dergi İşçi Günlüğü Sorumlusu

Serda'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Jan 2007
Ülke / Şehir: Dünyadan

Sn seha,siyaset gerçekten kirli diyorum her seferinde ama gerçektende öyle.Birkaç oy uğruna oynanan oyunlar ve yalanlar bunun ispatıdır.Hükümetler ne zaman halkın yanında olmuştur,halkı düşünen halkın çıkarına çalışan bir hükümet geldimi?

Borsaya yatırılan paralar gariban halkın parası değildir,sermaye sahibi para babalarının yatırımlarıdır.Ezilenden yana tavır almasını bekleyemezsiniz,onlar sadece kendi çıkarını ve sermaye babalarının çıkarını düşünür.

Bizim gibi garibanlarda sadece sus payı olarak bir torba kömür alır ve oy verir.
Eski16-08-07, 15:44  #3
seha
Admin

seha'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Jun 2005

Alıntı:
Sayın Serda şöyle demiş:

Mesajı Göster
Sn seha,siyaset gerçekten kirli diyorum her seferinde ama gerçektende öyle.Birkaç oy uğruna oynanan oyunlar ve yalanlar bunun ispatıdır.Hükümetler ne zaman halkın yanında olmuştur,halkı düşünen halkın çıkarına çalışan bir hükümet geldimi?

Borsaya yatırılan paralar gariban halkın parası değildir,sermaye sahibi para babalarının yatırımlarıdır.Ezilenden yana tavır almasını bekleyemezsiniz,onlar sadece kendi çıkarını ve sermaye babalarının çıkarını düşünür.

Bizim gibi garibanlarda sadece sus payı olarak bir torba kömür alır ve oy verir.
Burada mesele hukumetlerin ya da devletin halka karsi olan ekonomik yaklasimi degildir. Asil mesele kitlelerin siyasete olan yonelimi sirasinda kullandiklari ya da kendilerini kullanmak zorunda hisettirildikleri araclar.

Mesele bu araclar oldugu icin konu x ya da y hukumeti olmaktan da cikiyor. Iktidar partisi ekonomiyi , muhalefet partisi toplumsal hashasiyetleri kullanabiliyor.

Kitlelerin siyaseti yonelimi tamamen devletin ideolojik aygitlari tarafindan belirlenmez, belirlenemez. Sonucta bu bireysel bir secimdir. Devlet sadece bu secimleri etkileyebilecek araclari kullanir.

Bu araclar gunumuzde amacina ulasmis ve siyasi yoneliminin politik olmasinin onune gecmistir. Ulkemizde kitlelerin siyasete olan yonelimi ne sinifsal bazdadir ne de politik etmenlerce belirlenmektedir.

Politik meseleler gibi gosterilen ve aslinda asla bizim yani halkin meselesi olmayan konular uzerinde siyasete yonelinmektedir.

Bu yonelim iktidar partisinde kendisini borsa ve ekonomi uzerinden gostermektedir. Kisacasi bu iki konu bir tabudur. Ve yikilmalidir. Iktidar her firsatta bu iki konunun kitlelerin siyasete yonelimini belirleyeciligini arttirmak adina hareket etmektedir. Bu konuya gerek bu yazimda gerekse dergideki yazimda detayli olarak degindim.

Kisacasi onemli olan ezilenin kimin tarafinda ezildigi degil hangi araclar vasitasyla ezildigini gozler onune sermektir. Bir vaka gerceklestiginde kim yapti sorusunda pek cok isaret parmagi pek cok noktayi hedef gosterebilir. Nasil yapti sorusu ise kim yapti sorusuna gore daha cok kesinlik icerir.
seha is offline   Alıntı Yaparak Cevapla

Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Foruma mesaj değil yazabilirsin
Forumdaki mesajlara değil cevap yazabilirsin
Foruma dosyadeğil ekleyebilirsin
Forumdaki mesajınıdeğil düzeltebilirsin.

vB KoduAçık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +3. Şuan saat: 06:43.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)