| |
||||||
"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir." |
||||||
![]() |
| |||||||
| İnançlar bölümünün kapatılması hakkında / konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Diğer kategoriler dışındaki her şey |
![]() |
|
|
Konu Araçları |
| #1 | |
![]() Giriş Tarihi: Oct 2006
| Forum yönetimi fazla gerilimli mesajlar yapılması sebebiyle dün akşam bölümü kapattı.Yazıları yayından kaldırmadığı için kendilerine teşekkür ediyoruz.Siyaset bölümünün de kapatılması temennimiz olmakla beraber herşeyi takdirlerine bırakıyoruz. Sanal dünyada bağımlılık yapan tek site vardı.Onun da bir bölümü vardı.O da gitti.Umarım artık kitaplara daha çok zaman ayırırım.Burukum ama tedirgin ve öfkeli değilim.Başta Sayın Melnur olmak üzere tüm forum yönetimine bu güzel ortamı sağladıkları için teşekkür ederiz. |
|
| #2 | ||
Yazıyaz Grup Genel Koordinatörü Giriş Tarihi: Aug 2005
| Alıntı:
İnançlar bölümünün kapatılması buradaki seviyenin gerçekten çok altlarda olmasıdır. Bu bölüm açıkçası yazıyaz'a yakışmıyordu. Tedavi edebilme olanağı da kalmamıştı. Kesip atmak, belki de daha gür bir şekilde yeniden ortaya çıkmasına olanak verecektir. Ama bu müdahale yapılmalıydı...Yazıyaz forum alanının daha sağlıklı bir ortam olabilmesi adına gerekliydi...Bu bölümü yoğun olarak kullanan arkadaşlarımızdan ricamız, duygusal tepkiler vermemeleri... Yazıyaz forum alanında daha detaylı bir açıklama yapılacaktır. Ama şunu söylemek isterim ki, bu konuda hiç bir art niyet aranmamalı...Sitenin baştan aşağı yenilenmesi gerekiyor. Bir yıl içinde hem kullanıcı sayısı, hem gönderilen mesajlar ve gösterilen ilgi açısından büyük gelişmeler sağladık. Nicelik yönünden kazanılan bu "başarı" bizler için yeterli olmamalı. Bu başarıyı mutlaka niteliksel bir özelliğe büründürmeliyiz. Bunun temel altyapısı önce seviyeden geçmektedir. Tartışma kültüründen geçmektedir. Bu özellikler olmadan girişilen tartışmalar, bir iki yazıdan sonra "atışma"ya, "sataşma"ya dönüşmektedir. İnançlar bölümünü siyaset bölümüyle karıştırmamak gerek. Orada da yine benzer tartışma başlıkları var; ama bir yere kadar. İnançlar bölümü bu "seviyesiz temel"i siyaset bölümünden farklı olarak biraz da içeriğinden-özelliğinden kaynaklanıyor. Fark burada...İnancın nesi tartışılır? O tartışmanın kabul edilebilir zemini nedir? İnançlar bu özelliği barındırmıyor. Bu zaaf bir de sitede olan-gelen-bakan her kullanıcının "yazabilirim" duygusuyla birleşince ortaya bu denli kötü yazılar çıkıyor. Yani hem kullanıcının biraz da duygusal tavrı ile, bölüm özelliğinin birleşmesi böyle bir sonuç çıkartıyor ortaya. Şimdi; "Allah var mı yok mu?" başlığı altında ne yazılabilir? Ya da "Öldükten sonra yaşam var mı?" gibi bir konu nasıl tartışılır? Tarafların ortak zemini nedir burada? Yok. Belli değil. Böyle bir tartışmada, grupların ikiye bölünmesi, birinin kur'an'dan ayetler öne sürmesi, diğerinin diretmesi akılcı bulmaması...-böyle bir tartışma olabilir mi? İnançlar bölümünün hemen hemen her bölümü böyle. Bunun sürdürülmesi, bırakın kullanılan hoş olmayan sözcükleri, giderek katılımcı arkadaşlarımızın tartışma kültüründen daha da uzaklaşmasına yol açıyor. Karşınızdaki tartışmacı marksist değilse, ona marks'dan alıntılar göstererek bir kanıt sunulamaz. Aynı şekilde din'e inanmadığını söyleyen biribe Kur'an'dan ayetler, peygamberden hadisler göstererek kanıt ortaya koymuş olmazsınız. Buralardan başlayan yanlışlıklar, uzlaşmaz iki kesim oluşturdu, ve seviyeyi içinden çıkılmaz bir hale dönüştürdü. Burada artık, yapılacak bir şey kalmamıştı... Konuları daha üst düzeyde tartışmaya ihtiyacımız var. Konuları tartışma kültürüne uygun bir seviye içinde götürmemiz gerek. Ve öncelikle bunların gerçekleitirilmesini gerekli kılacak bir samimiyete gerek var. Biraz özen gösterildiğinde, biraz daha bilgi temelli bir tartışma amaçlandığında, inançlar bölümünde tartışılan pek çok konunun hem felsefe bölümünde, hem dinsel tarih bölümünde tartışılabilir olduğunu görebileceğiz. Ama orada , inançlar bölümünde tartışıldığı gibi tartışılamaz. Biraz daha fazla bilgi gerektiriyor. "Ben böyle düşündüm, hadi bakalım düşüncenin evrimini anlat da görelim"yaklaşımıyla belki inançlar bölümüne bugüne kadar konuştuk ama, aynı konu varlık felsefesi bölümünde tartışılabilir olmasına, o bölüm konusu olmasına rağmen, bu üslup ve bu bilgi düzeyi ile tartışmaya katılabilmek mümkün değildir. Kısaca şunu söylemek istiyorum. Bir inancın spesifik konularının tartışılır olmaması gerek. İnançlar daha üst düzeyde felsefi olarak tartışılabilir. Kökenler, ne olup ne olmadıkları Tarih bölümünde incelenebilir. Bölümü kapatmakla tartışmaları bütünüyle durdurmuş değiliz. Umarım, bir zaman sonra ortamın uygun hale gelmesi, inançlar bölümünün açılıp açılmaması konusunda bir tartışmayı da önümüze koyar ve hep birlikte bir değerlendirme yapılır. Umarım öyle olur! | |
|
| #3 | |
| Sayın Melnur! Başta da söyledim, bu bölümü ayrıca yayından kaldırmamanız niyetinizin iyi olduğunu ortaya göstermektedir. Ancak sadece seviyenin sebep gösterilmesi siyaset bölümünün de kapatılmasını gerektirmektedir. Yazdığınızdan anladığım kadarıyla sorun, ayrıca bölümün ciddi olmayı gerektirdiği halde seviyesizleştirilerek amacından uzaklaştırılmasıdır. Bu açıdan sizlere katılıyorum. Buruk olmam, aslında bu kararınıza tepki değil, fırsatın bir hiç uğruna elden çıkmış olmasındandır. Yoksa yazıların bir bilimsel tarzda olması ve akademik düzeyde tartışılması herkesten önce akademik unvanım gereği beni mutlu edecektir.(Çoğu zaman tartışmanın anaokulu seviyesinde yapıldığından şikayet eden biri olarak) Dini tartışma metodu senin de dediğin gibi özel bir maharet gerektirmektedir. Bunu çok defa söyledim. Benim bir dünya görüşüm olabilir ama konu benim gibi düşünmeyen biri ile bir gerçeği araştırmak ise yapmam gereken kendi inancımdan bile şüphe etmek ve inancımı bile tartışmaya açmaktır..Teistlere, bilgisi yetersiz olanların forumda inançlar bölüme girmemelerini tavsiye eden yazılarım vardır. Ama hem inanan hem de inanmayanlardan bir destek alamadım. İnananlar da inanmayanlar da agnostiği bırakıp ideoloji edasıyla tartıştılar. Son paragrafınızda da dediğiniz gibi bu konuları diğer bölümlerde seviyeli bir şekilde tartışmak mümkün olabilir. Ama tartışmak bilmeyen bilim bölümlerinde de aynı edayı devam eder. Yine de genel anlamda ümidim odur ki tartıştığı olgunun mitoloji değil tarihsel bir gerçeğin kökeni veya felsefi bir olgunun bakış açısı olduğunu düşünen biri elbette daha dikkatli olacaktır. Bu açıklamalarınız karşısında daha çok sevinmiş durumdayım. Eğer bu böyle olacaksa felsefe bölümünde din felsefesine uygun tarih bölümünde dinler tarihine uygun ve sosyoloji bölümünde din sosyolojisi bilimsel bir tarzda tartışılacaktır.Evet,bekleyip görmek gerekecek. |
|
| #4 | |
![]() Giriş Tarihi: Nov 2006
| Bizler, insanlara doğruyu ve güzeli kendi irade ve deneyimiyle yakalayabilme olasılığını tanıdığı için, demokrasiyi vazgeçilmez bilmişizdir. Hiç kimseye kişisel düşüncesini dikte etme olasılığına mahal vermediği için. Bu tarz bir üslup ve yaptırım onda kabul görmez çünkü. Düşünce özgürlüğü bizde vazgeçilmezdir! Bunun mücadelesini verir ve bunu savunuruz. Savunurken de küfür, hakaret, saygısızlık ve seviyesizlik gibi bahane ve gerekçelere sığınmaksızın yaparız. Bu ve buna benzer gerekçeleri kabul edemeyiz. Biliriz ki, istisnayı kabul gösterecek her türden bir düşünce, onun bir parça daha yıkımına sebep olacaktır! Yasaklar koyarak, “tartışma kültürüne uygun seviye”yi yakalamayı hedeflemek, fikrin tükenmişliğidir. Getirilen bu tarz gerekçelerle insanların sesini kısmak, yazılarını sınırlamak, ifade özgürlüklerini ellerinden almak, aklın kilitlenmişliğidir. Belki de acizliği! Pek yazık! İnançlar ve mitoloji bölümünün kapatılmasına yönelik getirilmiş gerekçeler hayli üzücüdür. Hele ki, inançlar ve ayetlerin tartışılamazlığını savunmak ve üstelik bunu yasaklamak başlı başına bir ayıptır! İnsanların hayat ve yaşantısını tümüyle yönetme ve yönlendirmeye niyetli bir kitabın ayet ve hükümlerini tartışılmaz kılmak esef vericidir! Bunları tartışmanın anlamsızlığını savunmaksa, utanç verici! Yazıyaz büyümekteymiş… Tartışmayı öğrenmiş “elit” bir yazar kadrosuna varmayı başarınca, daha da büyüyecektir; eminiz! İnançların, tartışılamaz bir gerçek olduğunu kabullenmiş ve Forum’un kendisine yaraşır niteliğini özümsemiş bir yazar kadrosuyla, bir gün mutlaka… Edepsizler gitmeyi görsün hele bir! |
|
| #5 | |
| Sayın Bol Bence bekleyip görelim.Üniversitelerde akademik tezlerde aranabilen şartları bir net ortamında başarabilmek mümkün mü?Sanmıyorum,hiçbir önlem bunu bitirmeyecektir.İnançlar bölümünün kaldırılmasından sonra yazılarını bitiren önemli bir yazar kadrosu sessiz kalmıştır.Olayın çok ani gerçekleştiği bir gerçektir.Dolayısıyla ben bilim bölümlerinde bunu yazabileceğimi söylemiş isem de eğer tartıştığım arkadaşlar yoksa bir güzelliği olmaz. Sadece bekliyorum.Hızla alınan kararların sağlam kararlar olmayacağını biliyorum. |
|
| #6 | |
Uzaklaştırıldı Giriş Tarihi: Aug 2007
| İnançlar bölümünün kaldırılması şu an ki konjonktür de baz alındığında sağlıklı bir karar olarak karşımıza çıkmaktadır. Sosyolojik evrimini tamamlayamamış bizim gibi milletler , insan olmanın , birey olmanın , aile olmanın , toplum olmanın , devlet olmanın , özgür olmanın anlamını bilmediği ve doğaldır ki pekiştiremediği ve bu özgürlüğün içinde inançların sadece ve sadece çok önemli kararlarda dikkate alınması gereken unsurlardan biri olduğunu her seferinde unutmakta bu unutkanlıkla yukarıda sözü edilen tüm değerlerde alabildiğince hata yapmaktadır. Fiziksel özgürlüklerini elde etmiş bireyler düşünsel özgürlüklerini elde etmenin mücadelesine girişirler. İnanç kıskacı altında , ilk zamanlar itaat kültürü daha sonra kula kulluk kültürü özümsetilen bireylerin fiziksel özgürlükleri olmadığı gibi bu ihtiyacını giderememiş bir bireyin düşünsel özgürlüklerden söz ediyor olması bile düşünülemez. Kaldı ki bizim gibi tarım kültürünün ağır bastığı toplumlarda bu tür konuların tartışılması bir yana konuşulması bile çatışmanın alabildiğince alevlenmesine yetip artmaktadır. Düşünsel özgürlüğe hiç vakıf olmamış bireylerin inançlar üzerinde ahkam kesmeye , görüş bildirmeye çalışması bir parça et ve bir parça kemikten ibaret olan elleri ile yoluna çıkan çelikten engellere delikler açmaya açılan deliklerin kendisinden sonra geleceklere yol gösterici olacağı hayaline kendi ile birlikte başkalarını da inandırmaya calışmasıyla eşdeğerdir. Konuyu alabildiğince uzatma gibi bir lükse sahip olmama rağmen , verdiğim mesajların ilgililere ulaştığı düşüncesiyle bu konu hakkında beyanatlarımı son bir kaç cümle ile sonlandırmanın mantıklı olduğuna kanaat getiriyor ve bu konuda ki kesin görüşümü şu şekilde ifade etmek isitiyorum : Şu aşamada ; ülkenin siyasal durumu ve akabinde kutuplaşmanın had safhaya çıktığı bu dönemde inançlar bölümünün bir müddet daha kapalı olması mantıklı olacağı kanaatindeyim zira ortak paydaları aynı "hayvan olmak ve düşünememek" olan kediler ile köpekler veya kediler ile fareler bile aynı inde yaşayamazken ortak paydaları insan olan ve saniyede bilmem kaç defa düşünebilen insanları başlangıcı ve sonu olmayan bu tünelin içine sokmaya çalışmak kediyi köpeğe hırpalatmaya , fareyi de kediye yedirmeye eşdeğerdir. |
|
| #7 | |
| Sayın Mouse anladığımız kadarıyla konu sadece konjoktür meselesi değildir.Amaç buysa siyaset bölümünün de kaldırılması gerekmektedir.Lütfen gerilimli mesajlar bahane edilerek bu bölümün kaptılmasını onaylayıp siyaset bölümünün bırakılmasına onay vermeyelim.Biz,akademik seviyede konular ele alınmadığı gerekçesiyle kapandığını düşünüyoruz. |
|
| #8 | |
Forum Kurucu Üyesi ![]() Giriş Tarihi: Mar 2005
| Yönetimin inançlar bölümünü kapatma kararını olumlu buluyorum. Bunun yanında epeyce geçikmiş bir karar olduğunu düşünüyorum. Sorunu herkesin bildiği halde çözüm yolunda hiçbir ilerleme katedilememesi bu kararı zorunlu kıldı. Herkes seviye isterken, herkes bana hakaret ediliyor derken, inananın da inanmayanın da karşıdakini incitmekten çekinmemesi tartışmayı imkansız kılmaktadır. Bunca zaman içinde inancı tartışmanın mantıksızlığı da anlaşılmış oldu. Sayın Melnur'un da belirttiği gibi ortak temele dayanmayan bir tartışma da taraflar kendilerine göre gayet saygılı olabilir. Ancak kendi değerince saygı çerçevesinde yazan bir üyenin cümleleri bir başkası için epey rahatsız edici bir yazı olabiliyor. Çünkü cümleler aynı ölçüye göre tartılmıyor. Zannedersem problem de bu noktada çıkıyor. Bana göre gayet açık bir hakaret olan durum, yazıyı yazan kişi için sıradan bir cümle imiş. Veya benim yazdığım bir yazı başkasını rahatsız edecek kadar ağır bir anlam içerebiliyor. Sorunun temelinde ortak zeminin bulunmayışı geliyor. Belki, yazarlar bu bölümü satranç tahtası veya bir arena olarak görmek yerine düzeyli bir görüş alışverişi blümü olarak görselerdi herşey çok daha kaliteli oalcaktı. Mesela Ben, "A" hakkında şöyle düşünüyorum. Şu nedenlerle "A" böyledir, böyle olması iyidir. Bir başkası da aynı çerçevede "A" hakkındaki görüşünü yazar. Konu burada biter. Saygın bir tartışma ortamı böyle olmalıdır. Sonuçta ben kendimi ifade edip, fikrimi diğer üyelere ulaştırdım ve başkasının da bu konuda neler düşündüğünü öğrendim. Ama yazıların devamında "vay sen nasıl böyle düşünürsün, sen şusun busun..." gibi derinlere daldıkça ortaya mahalle kavgası çıkıyor. Özetle, bu "geçiken" karardan dolayı Yazıyaz'ın daha kaliteli bir ortam olacağına inanıyorum. __________________
Beni öldürmeyen her şey, beni daha güçlü yapar. Beyin Fırtınası Geri Döndü |
|
| #9 | ||
Admin ![]() Giriş Tarihi: Aug 2006 Ülke / Şehir: istanbuL
| Alıntı:
Saygılar. __________________
Bir önyargıyı parçalamak, bir atomu parçalamaktan daha zordur. A. Einstein | |
|
| #10 | |
| Sayın Tugu Önyargı ile baktığım yok.Bu başlıklardaki diğer mesajlarımı okusanız siz de göreceksiniz.Ben sadece gerekçeyi genelleştimemeyi eleştiriyorum.Çünkü gerek sizin gerekse sayın İbranın ele aldığı herşey siyaset bölümü için de geçerlidir.Mesela siyaset bölşümünde bir kısım forumdaşlar müslümanlara yobaz derken bunu normal bir yakıştırma görürken bir müslüman bunu kendine hakaret saymaktadır. Eğer inançlar kendi dünya görüşünün içine sığdırıldığı gerekçesiyle eleştiriliyorsa siyasi ideolojiler de aynı şekilde eleştirilebilir.Çoğu arkadaşımız kendi dünya görüşlerini ele alırken hiçbir mantık sürmeden konuştuklarına şahit olabiliyoruz.Bu da seviyeyi düşürebiliyor.Kısacası inançlar bölümü için söylenecek herşey siyaset bölümü için de söylenebilir. Eğer siyaset inançlardan daha çok önemseniyorsa ona birşey diyemem.Forum olarak inançlar önemsenen başlıklardan değildi zaten.''Diğer'' kategorisinde olan bir bölümdü.Ama her nedense Türk siyaseti bölümünden sonra en çok mesaj yazılan bir bölüm haline geldi.Buna dikkat edilebilirdi. Bu bölümü en yoğun olarak kullanan ve küçümsenmeyecek derecede bir emeği geçen biri olarak görüşlerimi bu bakımdan duygusal önyargılar olarak nitelememenizi temenni ediyorum.Son zamanlarda daha az aktif olmama rağmen bunu dert ediniyorum. |
|
![]() |
| Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
|
|