"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir." |
![]() |
| |||||||
Ernesto Che Guevara/konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Dünya'daki gelişmeler, Dış ilişkiler, Avrupa Birliği |
![]() |
|
|
Konu Araçları |
| #1 | |
![]() Giriş Tarihi: Aug 2005 Ülke / Şehir: Konya
| Ernesto Che Guevara -------------------------------------------------------------------------------- Ernesto Che Guevara 14 Haziran çarşamba günü Arjantin'in önemli şehirlerinden Rosario'da doğdu. Che henüz iki yaşında iken ilk astım krizine yakalandı.Sierra Maestra'da Batista ordularına karşı savaşırken Che'ye zorlu dakikalar yaşatan bu hastalık,Bolivya ormanlarında Barrientos'un askerleri tarafından vuruluncaya kadar yakasını bırakmadı. Yüksek mühendis olan babası Ernesto Guevara Lynch, İrlanda asıllı bir aileden, annesi Clia dela Sena ise İrlandalı-İspanyol karışımı bir aileden geliyordu.Che üç yaşında iken ailesi Buenos Aires'e yerleşti. Daha sonraları astım krizlerinden dolayı Che'nin durumu dahada kötüleşti. Doktorlar tedavisinin çok güç olduğunu, mutlaka iklim değiştirmesi gerektiğini söylediler. Böylece Guevara ailesi yeniden göç etti.Cordoba'ya yerleştiler. Guevara ailesi tipik bir burjuva ailesi idi. Politik eğilimleri itibarıyla da sola açık liberal olarak tanınırlardı. İspanya iç savaşında açıkça cumhuriyetçileri desteklemişlerdi. Zamanla maddi durumları bozuldu. Che, eğitim bakanlığına bağlı Dean Funes lisesine başladı. Okulda İngilizce eğitim yapılırken, annesinden de fransızca öğreniyordu. Daha ondört yaşındayken Freud'un kitaplarını okumaya başlayan Che, fransızca şiirlere bayılırdı. Baudelaire'e karşı büyük bir tutkusu vardı. Onaltı yaşında ise Neruda'ya hayran olmuştu. Guevara ailesi,1944 yılında Buenos Aieres'e göçtü. Durumları iyiden iyiye bozulmuştu. Che, biryandan öğrenimine devam ederken bir yandan da çalışıyordu.Tıp fakültesine yazıldı. Fakültedeki ilkyıllarında Arjantin'in kuzey ve batı bölgelerini baştan başa dolaşmış, buralardaki orman köylerinde cüzzam ve tropikal hastalıklar üzerinde çalışmalar yapmıştı. Son sınıfta iken Che, arkadaşı Alberto Granadas ile bütün Latin Amerika'yı içine alan bir motosiklet turuna çıktı. Bu tur ona, Latin Amerika'nın sömürülen köylülerini yakından tanıma fırsatı verdi. Che, 1953 yılının Mart ayında üniversiteyi bitirmiş doktor olmuştu. Venezuella'daki cüzzam kolonisinde çalışmak üzere anlaşmıştı. Buraya gitmek için çıktığı yolculuğu sırasında Peru'ya da uğradı. Orada yerliler hakkında daha önce yayınlanmış bir incelemesi yüzünden tutuklanarak cezaevine gönderildi. Hapisten çıktıktan sonra Ekvator'da bir kaç gün kaldı. Burada Ricardo Rojo adında bir avukatla tanışması hayatının dönüm noktası oldu. Che, Venezulla'ya gitmekten vazgeçip, Ricardo Rojo ile birlikte Guetamala'ya gitti. Devrimci Arbenz Hükümeti sağcı bir darbe ile devrilince Arjantin büyük elçiliğine sığındı. İlk fırsatta ihtilalcilerin safına katıldı. Faaliyetlerinden dolayı elçilik binasından çıkartıldı. Guetamala'da kalması tehlikeli bir durum alınca Meksika'ya gitti. Ernesto, Guatemala'da bir çok Kübalı sürgün ve Fidel Castro'nun kardeşi Raul ile karşılaşmıştı. Meksika'ya geçtiğinde ise Fidel Castro ve arkadaşları ile tanışarak Küba devrimcileri safında yer aldı. Daha sonra Granma gemisiyle Küba'ya hareket etti ve savaşın sonuna kadar en ön safhada yer aldı. Devrim sonrasında Binbaşı Ernesto Che Guevara Havana'nın la Cabana Kalesi'nin komutanlığına getirildi.1959 yılında Küba vatandaşı ilan edildi . Bir süre sonra silah arkadaşı Aleida March ile evlendi. 7 Ekim 1959'da Milli Tarım Reformu Enstitüsü başkanlığına atandı. 26 Kasım'da da Küba Milli Bankası başkanlığına getirildi. Böylece Che ülkenin mali işlerini yüklenmiş oluyordu. 23 Şubat 1961'de Küba Devrim Hükümeti bir sanayi bakanlığı kurarak Che'yi bunun başına getirdi. Ancak Playa Giran çatışması sırasında, tekrar kale komutanlığı görevine getirildi. Daha sonra az gelişmiş ülkelere çeşitli seyahatlar yapan Che, sömürülen halkları ve emperyalistleri daha yakından tanıma fırsatı buldu. Bu durum Che'nin savaşcı yanının tekrar canlanmasına yol açtı. Artık başka Latin Amerika ülkelerine gidip halkları örgütlemesi gerektiği kararını vermişti.1965 Eylül'ünde bilinmeyen ülkelere doğru yola çıktı. 3 Ekim 1965'de Fidel Castro, Che'nin ünlü veda mektubunu Küba Halkı'na okudu. ...Ve ölüm Che'yi Bolivya'da Higueras yakınlarında yakaladı. Barrientos'un askerleri O'nu 7 Ekim 1967 gecesi Hieguras yakınlarında kıstırdılar. Bacağından ağır bir yara aldı ve Hieguras'da bir okula hapsedildi. Kimsenin karşısında eğilmedi. Ve 9 Ekim günü Barrientos'un kiralık katillerinden Mario Turan'ın dokuz kurşunuyla can verdi. *KAYNAK: Guevara,Ernesto Che."Savaş Anıları".Ant Yayınları : 1970 __________________ __________________
GERÇEKÇİ OL İMKANSIZI İSTE ERNESTO CHE GUAVERA |
|
| #2 | |
| Che'nin gerçekten ilginç anıları var sayın dr.che.Galiba konusu bura değil ama ben hep Che'nin Bolivya'da baştan sona saçmasapan bir işe kalkıştığını düşünmüşümdür.En azından şartların biraz daha olgunlaşması beklenebilirdi.Che ve arkadaşlarının yakalanışları ise gerçekten çok acemicedir ve Küba'da Castro'yla beraber savaşmış birinden beklenmeyen şekildedir.Bir de eğer genel olarak gerilla savaşlarına bir ilgi duyuyorsanız size Şamil ismini araştırmanızı önereyim.Kendisi 1871'de(emin değilim ama) ölen bir Çeçen gerilladır ve düşman olmalarına rağmen Ruslardan bile büyük saygı görmüştür. Saygılar. __________________ sayın asi12 eleştirmeden önce yaptıklarını ve düşüncelerini incelemenizi tavsiye ederim. bolivya da güney afrikada hep ezilen halk için devrim mücadelesi verdi. şartalrın olgunlaşamayacağını öngördü buda abd askerlerinin orada konuşlanmasından dolayıdır. gerilla savaşlarına değil sadece ernesto binbaşının yaptıklarını okuyorum. acemice değil yetersizlikler var günlerce aç kaldılar yürüdüler bunlar önemli etkendir. ayrıca arkalarında takip te olanlar sadece bolivya askerleri değildi abd ajanlarıda oradaydı hatta cıa peşindeyi. ayrıca daha ayrıntılı bilgi için namı diğer che biyografi kitabını inceleyebilirsin yazarı ise dıablo 2 dir. mot:bu biyografi yazısı essence nin özgürdüşünce de yazdığı yazıdır umarım hoşgörü ile karşılar saygılarımla.... __________________
GERÇEKÇİ OL İMKANSIZI İSTE ERNESTO CHE GUAVERA dr che Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 26-01-06 16:24 . |
|
| #3 | |
Forumdan Uzaklaştırılmış Giriş Tarihi: Dec 2005
| Sayın dr.che şu an Che'yi sevenler onun ideolojisi ve kararlılığı yüzünden seviyorlar.İyi bir savaşçı olmadığını söylemek de saygınlığını azaltmaz kanaatindeyim.Yine de onun için kötü bir savaşçı diyemeyiz.Bolivya'da Che'nin gerillaları son derece gayrıciddi davranmışlardır.Bu da Che'nin onları ciddi olmalarının gerekliliğine ikna edememiş olduğunu gösterir.Küba'da ABD yok muydu?Castro Küba'da devrimi yaptıysa,Bolivya'da da yapılabilirdi.Benim kanaatimce Küba devriminin askeri yönünü Castro politik yönünü ise Che kontrol etmiştir.Neyse bence bu yapılan hatalar Che'nin değil ekibinin hatalarıdır.İşte benim söylemek istediğim de Che'nin bu adamlarla işin yürümeyeceğini anlamamasının garipliği.Cesaret iyidir ama göz göre göre ölüme gitmek intihar.Bence bir süre daha sessiz kalabilir ve örgütlenmesini tamamlayınca harekete geçebilirdi.Başta da belirttiğim gibi bunlar Che'yi asla küçültmez.Ama Bolivya'daki devrim girişiminin fiyaskoyla sonuçlandığının da kabul edilmesi gerekir.Che gerilla savaşının temel ilkelerinin bazılarını gözönüne almamış(belki de şartların yetersizliğinden alamamış) ve doğal olarak yenilmiştir. Benim Che'nin düşüncelerine ve yapmak istediklerine söylediğim herhangi birşey yok sadece yapamayacağı çok bariz olmasına rağmen neden denediğini merak ediyorum.Deneyimleri sayesinde başarısız olacağını anlamıştır herhalde.Çünkü Bolivya hakkında okudukça yapılan acemice hatalar ve gerillaların ciddiyetsizliği beni daha fazla şaşırtıyor.Acaba Che kaybedeceklerini anlayamadı mı?Eğer anladıysa neden bir süre daha beklemedi. |
|
| #4 | |
| sayın asi12 gayriciddi davranışlardan ziyade bolivya daki örgütlenmenin kopukluğu söz konusu. kübada abd nin domuzburnu çıkarması tamamen askeri ve örgütlenmeden kaynaklanan başarıdır(küba için)devrime inanmayan ulusa yardım edemezdi bu anlamda dedikleriniz doğrudur. yalnız şartkarı incelerseniz haberleşmenin bolivya devrimcileri yüzünden sağlanamadığını ihbarların olması(çevre halkından)başarısızlığı getirdi askeri anlamda mücadele yeterliydi. fiyasko değil başarısızlık sayın asi. bakın afrika daki olayla bolivya olayı hemen hemen aynıdır. abd bolivya da devrimi engellemek için ekonomik ve askeri yardım yaptı. bolivya tek başına orada bu hareketi engelleyemezdi yani boş bir macera değildi. che gibi düşüncede birini bakan yapamazsınız bu kesin o denem içinde dünyanın tek yerinde devrim değil her yerde devrim düşüncesi vardı birazda bu açıdan düşünün. dediğim gibi bolivya aslında özeleştiriden başka gerçekçi bir yorum getirmiştir abd (emperyalizm)yorumu getirmiştir yani emperyalizm in ne tür oyunlara başvurup devrimleri yıkmak için neler yapabileceği ortaya çıkmıştır. şunu tekrar vurgulamak istiyorum bolivya hayalperestlikle yapılmış bir macera değildir. saygılar... __________________
|
| #5 | |
![]() Giriş Tarihi: Dec 2005
| Binbasi Ernesto ya Turkiye den selamlar olsun. alvarez i (castro) kotu kistrdilar. ama gececek..... |
|
| #6 | ||
| Alıntı:
pğardon? :-) __________________
GERÇEKÇİ OL İMKANSIZI İSTE ERNESTO CHE GUAVERA | |
|
| #7 | ||
![]() Giriş Tarihi: Aug 2005
| Alıntı:
Castro´nun ülke icindeki ismi Dr. Alvarez mi neydi. Fidel Kastro diyen turistler 15 dolar para cezasina, castro diyen rehberler de biraz daha fazla cezaya carpitiliyordu. 10 yil önceydi saniyorum. 10 yil önce oraya gittigimde, gercekten güc sartlarda yasadigini söylemek durumundayim. halka ödedikleri 1 dolarlik Cuba hasir sapkalarindan aracilar 15 dolara ABD de satarak kiyasiya sömürüye girmislerdi. HAvana purolari da fakli degil saniyorum. ambargolarin canindan bezdirdigi Cüba´da fuhus sektörünün de calistigini bilmek icler acisi bir durum ne yazik ki. 1. sinif lüks oteller, halktan, adeta devlet sinirlariyla izole edilmis halkin arasina, kirsal kesime girmek neredeyse olanaksiz. simdi durumu bilmiyorum. saygilar __________________
"Tüm dönemlerde, toplumun kutsallastirdigi bos düsüncelerden tehlikesizce siyrilmak imkansizdir." M.Kemal | |
|
| #8 | |
| canuğur hocam halkının yüde yetmişe yakını castroyu kabullenmiş bunu biliyoruz şartların zor olması sosyalizm in hatası değil bence düşünün herşeyde ambargo varken ne yapabilirsiniz düşünceme göre özellikle latin amerika develtleri ticaret anlaşmaları uygulanmaya başlayınca bunlar değişecektir saygılarımla... __________________
|
| #9 | ||
![]() Giriş Tarihi: Aug 2005
| Alıntı:
castro´nun sevilmedigini kimse söyleyemez. ülkenin ambargolarla bu duruma getirildigi artik bilinen bir gercek. Bu durumun sosyalizm ile alaksi yoktur. Görece baskilar toplumu ayakta tutmak icin yapilsa da karalama kampanyalarina konu olmaktadir. Tüm dpnya Che´lerine selamlar o halde ![]() __________________
"Tüm dönemlerde, toplumun kutsallastirdigi bos düsüncelerden tehlikesizce siyrilmak imkansizdir." M.Kemal | |
|
| #10 | |
![]() Giriş Tarihi: Jan 2006
| Che'nin bir anısısnı anlatayım: Birgün cepheye giderken çantasına hem mermi hem de hasta olduğu için ilaçlarını koymuş. Fakat sonra ilaçları da çıkarıp onların yerine de mermi koymuş Sırf davası ve halkı için |
|
![]() |
| Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
|
|