"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir." |
|
![]() |
| |||||||
Sesler/konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Fizik, Kimya, Biyoloji, Astronomi, Jeoloji... |
![]() |
|
|
Konu Araçları |
| #1 | |
![]() Giriş Tarihi: May 2007 Ülke / Şehir: Jerusalem
| Geçen gün aklıma takıldı, ve bilimsel bir konu olduğunu sanıyorum. Aramızda bu kadar bilimadamı varken bu merakı gidermem pek zor olmayacak herhalde ![]() Şimdi sorum şu. Etrafımızda bunca duyduğumuz sesler hakkında. Yani bu seslere ne oluyor ? Bu sesleri duyduktan sonra kayboluyor, mesela korna sesi gibi. Bu korna sesi dünyada mı kalıyor, yoksa kayıp mı oluyor ? Yoksa devamlı devirdaim mi yapıyor ![]() Tahminimce bu çıkan sesler bir süre sonra kendi kendine kayboluyor. Ama bunun aksini iddia edenler var. Bu seslerin hiçbir zaman kaybolamayacağını, ve devamlı galakside olduğu söylüyorlar. Sizce bu duyduğumuz seslere ne oluyor ? __________________
Biz Kaybetmeyi İstemediğimiz Sürece, Siz Asla Kazanamazsınız ! |
|
| #2 | |
![]() Giriş Tarihi: Oct 2006
| Sesin havada meydana gelen bir dalgalanmadan yani hava moleküllerinin titreşiminden başka bir şey olmadığını düşününce ortada sorun kalmıyor. Sesi ses yapan şey beyin, onu anlamlı kılan şey de. Denizdeki dalgalar karaya çarpıp nasıl ki enerjilerini oraya buraya dağıtıyorlarsa ses yani havadaki dalgalar da öyledir, bir yere çarparlar ve enerjileri farklı formlarda yaşamaya devam eder. __________________
Bilinmeyen bir güç bizi kendine çekiyor. Dünya'dan çok uzaklaştık. Göstergeler çalışmıyor. |
|
| #3 | ||
| Alıntı:
Farklı formlarda yaşamaya devam eder derken, bu seslerin bitmediğini mi söylemeye çalıştınız. Bunu açıp, biraz daha halk dili anlatsanız diyorum hani. Saygılar. __________________
Biz Kaybetmeyi İstemediğimiz Sürece, Siz Asla Kazanamazsınız ! | |
|
| #4 | |
![]() Giriş Tarihi: Oct 2006
| Sayın Mason, Enerjinin farklı formlara dönüşmesinden bahsetmiştim. Ses hava moleküllerinin kinetik enerjisiyken duvara çarparak duvardaki bir molekülün kinetik enerjisi olacak yani ısı enerjisine dönüşecek, ya da rezonansa gelen ses camı kıracak ve camın molekülleri arasındaki bağı koparmaya yaramış olacak; belki de ses suya çarpacak ve bozulmuş da olsa suda ilerlemeye devam edecek su moleküllerindeki dalgalanma olarak. Sesin kaderinin ne olacağını tam olarak kestiremem, ama ona bir şeyler olacağı kesindir. __________________
Bilinmeyen bir güç bizi kendine çekiyor. Dünya'dan çok uzaklaştık. Göstergeler çalışmıyor. |
|
| #5 | |
| Halk dili ile rica etmiştim. Kafamı iyice karıştırdınız. Kusura bakmayın ama bu kelimeleri bilmiyorum. Açıklamalarınız için yinede teşekkürler. Saygılar. __________________
Biz Kaybetmeyi İstemediğimiz Sürece, Siz Asla Kazanamazsınız ! |
|
| #6 | |
![]() Giriş Tarihi: Jul 2007 Ülke / Şehir: Hollanda
| Sayın Mason, Ben de sesi temel alarak enerjinin dönüşümünü anlatmak istiyorum. Sayın Can Pekmez'in de belirtmek istediği gibi, ses ve sesin özellikleri kaybolmaktan ziyade, başka bir şeye dönüşerek veya başka şeyleri başka şeylere dönüştürerek varlığını devam ettirir. Sesin havada yayılıp, hava moleküllerini etkilemesi sonucu çeşitli değişimler gözleyebilirsiniz. Örnek olarak yüksek sesin şarap bardağını kırması sonucu, şarap bardağının içindeki moleküllerin birbiriyle olan bağları da kopar. Bu değişim, sesin yayılmasının ve şarap bardağına çarpması sonucudur. Bu ve bu gibi etkileşimler sonucu enerji dünyaya dağılarak form değiştirir. Bu form değişikliği, enerjinin sonlandığını anlamına gelmeyerek, çoğunlukla etkilediği şeyin nicel bir değişimini de gerçekleştirir. Umarım anlatabilmişimdir. __________________
Karanlığın olmadığı bir yerde buluşacağız. Leonardo Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 02-12-07 22:04 . |
|
| #7 | |
| Sn.Leopidas Açıklamalarınız gayet yerinde ve net olmuş. En azından bu sefer kafam karışmadı ![]() Saygılar. __________________
Biz Kaybetmeyi İstemediğimiz Sürece, Siz Asla Kazanamazsınız ! Leonardo Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 02-12-07 22:05 . |
|
| #8 | |
![]() Giriş Tarihi: Jun 2007
| Sesi oluşturan neden,titreşimdir. Ses yayıldığı zaman hava moleküllerini beraberinde sürüklemez.Sadece molekülleri oldukları yerde ileri geri hareket ettirir.Yani ses molekülden moleküle iletilir.Sesin boşlukta yol alamamasının nedeni de budur.Zira boşlukta hava,dolayısı ile sesi iletecek moleküller yoktur. Sesin fiziksel özelliğinin özetle böyle olduğunu belittikten sonra,danyamızda oluşan seslerin,oldukları gibi yani ses olarak(örneğin korna seslerinin)uzaya gitmediğini söyleyebilirim. |
|
| #9 | |
![]() Giriş Tarihi: Jul 2007
| Selamlar... "Ses"in kaybolmaması mümkün değildir, çünkü arkadaşların da belirttiği gibi ses havadaki dalgalanma demektir ve her dalgalanmanın da bir "dalga boyu" ve "frekans"ı vardır. Tıpkı sudaki dalgalar gibi...Ve bu dalgaların belli enerjileri vardır. Havada bir dalga oluşur (ki bu dalganın insan beyni tarafından ses olarak algılanabilmesi için belirli bir frekans aralığında olması gerekir, aksi halde o dalgalanma beyinde sese dönüşemez), bu dalga bir süre belirli bir mesafe boyunca yayılır (dalga boyuna ve frekansına bağlı olarak sanırım) ve yavaş yavaş enerjisini kaybeder. Bu enerji yukarıda arkadaşların da açıkça belirttiği gibi başka bir enerjiye dönüşür ve enerjisini kaybeden ya da bazen bir engele çarpan (ki bu çarpma da enerjisini kaybetmesine yol açar) dalgalanma "biter/durur/söner"... Saygılarımla... __________________
Olmak istediğimiz kişi ile olmak zorunda olduğumuz kişi arasında gidip gelmekten; olduğumuz kişi olmayı başaramayız çoğu zaman. |
|
| #10 | |
Bilim - Mitoloji Dergi Yazı İşleri ![]() Giriş Tarihi: Jul 2007
| güzel bir konu teşekkür ediyorum..Yalnız sesin döngüsünü açıklamak yeterli değil diyorum. Bu döngünün sürecini de açıklayabilir misiniz. __________________
tik tak seslerinden ürkmeden..... |
|
![]() |
| Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
|
|