"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir." |
|
![]() |
| |||||||
Özgürlük nedir ? ne değildir?/konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Antropoloji,Psikoloji, Sosyoloji... |
![]() |
|
|
Konu Araçları |
| #1 | |
![]() Giriş Tarihi: May 2007
| Ve bir hatip "Bize özgürlükten bahset." dedi. Ve o cevap verdi: "Şehir kapılarında ve sıcak yuvanızda yere kapanıp, özgürlüğünüz için dua ettiğinizi gördüm; Tıpkı, kölelerin kendilerini kılıçtan geçiren bir zorbanın önünde eğilmeleri ve onu övmeleri gibi... Sık sık, tapınağın korusunda ve kalenin gölgesinde, aranızda en özgür geçinenlerin, özgürlüklerini bir boyunduruk ve bir kelepçe gibi taşıdıklarını gördüm. Ve kalbim kanadı; çünkü ancak özgürlük arayışında hissettiğiniz derin arzu size gem vurduğunda ve özgürlükten bir amaç ve bir bütünleniş olarak bahsetmeyi terkettiğinizde, gerçekten özgür olabilirsiniz. Siz, günleriniz endişesiz ve geceleriniz bir istek ve üzüntüden uzak olduğunda özgür olacaksınız. Yazık ki, bu tür duygular yaşantınızı kuşak gibi sarmakta... Yine de, örtüsüz ve bağsız, bunları aşabilirsiniz. Ve siz, günlerinizin ve gecelerinizin ötesine, anlayışınızın şafağında öğle aydınlığını çepeçevre bağladığınız zincirleri kırmadan nasıl yükselebilirsiniz? Gerçekte, özgürlük dediğiniz, halkaları güneşte parlayıp gözünüzü kamaştırsa da, bu zincirlerin en kuvvetlisidir. Ve özgür olmanız için terketmeniz gereken, kendi benliğinizin parçalarından başka ne olabilir? Eğer geçersiz kılmak istediğiniz adaletsiz bir kanun varsa, bunu alnınıza kendi ellerinizle, bizzat siz yazdınız. Bu kanunu, hukuk kitaplarınızı yakarak veya denizin bütün suyunu bile kullansanız, yargıçlarınızın alınlarını yıkayarak yok edemezsiniz. Ve devirmek istediğiniz bir despot varsa, önce onun sizin içinizde kurduğu tahtı devirmeye bakın. Bir zorba, özgür ve gururlu olana, eğer özgürlüğünde zulüm ve gururunda utanç taşımasaydı, nasıl hükmedebilirdi? Ve eğer, üzerinizden atmak istediğiniz bir endişeyse, onu kendinizin seçtiğini, kimsenin size yüklemediğini unutmayın. Ve kurtulmak istediğiniz bir korkunuz varsa, o korkunun merkezi sizin kalbinizdir, yoksa korkulanın avuçları içinde değil. Herşey, varlığınızın içinde yarı kucaklanmış olarak dolaşır durur; istenen ve korkulan, nefret edilen ve baş tacı olan, takip ettiğiniz ve kaçmak istediğiniz.. Bunlar içinizde, ışıklar ve gölgeler gibi, birbirine yapışmış çiftler halinde hareket ederler. Ve gölge soluklaşıp kaybolduğunda, can çekişen ışık, bir başka ışığa gölge olur. Ve sizin özgürlüğünüz, prangasından kurtulduğunda, daha büyük bir özgürlüğe pranga olur." Halil Cibran Özgürlük hakkında konuşmak isteyen var mı? __________________
Doğrudur ,biz hayatı severiz ama yaşamaya değil sevmeye alıştığımızdan.... |
|
| #2 | |
Dergi Felsefe Sorumlusu ![]() Giriş Tarihi: Sep 2006 Ülke / Şehir: yerküre
| Halil Cibran ve özgürlükse konu neden konuşmayalım.Fakat önce özgürlükten ne anladığımıza bakalım?Bir çok ideolog ve filozof özgürlükten bahsetmiştir.Marksizm farklı,anarşizm farklı,idealist felsefe farklı yaklaşmıştır olaylara.Hangi bağlamda tartışalım. __________________
hiç birşey hissetmiyorum artık tüm duygularımı vestiyere bıraktım ruhsuz burjuvalar gibi et parçası gibi maskemi takıp dans ederim... |
|
| #3 | ||
| Alıntı:
Tartişma amaçlı açmadım bu topiği sadece paylaşım için.Herkes özgürlük hakkında hissettiklerini ve düşündüklerini anlatsın.Yargılamadan ,sorgulamadan bu kes sadece paylaşmak için yazalım.. __________________
Doğrudur ,biz hayatı severiz ama yaşamaya değil sevmeye alıştığımızdan.... Meyman Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 25-08-07 22:29 . | |
|
| #4 | |
| Peki o zaman daha güzel.Benim özgürlük tanımım şöyle.Farklılıklara saygı duymak ve empati kurabilmek.Irksal,dinsel,ideolojik ve bakış açısı olarak tüm herkese.Zenciler,çingeneler,türkler,kürtler,ermeni ler,yahudiler,müslümanlar, hıristiyanlar,zerdüştler,nihilistler,islamcılar,ma rksistler,liberaller,eşcinseller, fahişeler...Hoşgörü ve empati.Bir de demokratik seçimler ve yönetimler. __________________
hiç birşey hissetmiyorum artık tüm duygularımı vestiyere bıraktım ruhsuz burjuvalar gibi et parçası gibi maskemi takıp dans ederim... |
|
| #5 | |
| Nasıl özgür olabiliriz."İnsan bir ada değildir" der ernest hemimgway hepimiz birbirimize bağlıyız.ulaşmak istediğimiz sonsuzluk duygusunun belki özgürlük diye tanımlayabiliriz? önce özgürlüğü mü? tanımlayalım kendimizce.allah aşkına özgürlük sizin için nedir ne değildir söyler misiniz? __________________
Doğrudur ,biz hayatı severiz ama yaşamaya değil sevmeye alıştığımızdan.... Meyman Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 25-08-07 22:59 . |
|
| #6 | |
| Bireysel dünyamız özgür olabilir mi?Robinson crusuyu bilirsiniz.çocukken bize güzel bir hikaye gibi görünürdü.İnsanlığın dışında hiç kimseyle bağlantısız bir yaşam,her türlü saldırıdan yalandan dolandan uzak bir yaşam sürüyordu.İnsansız bir yaşam paylaşımsız bir hayat.Bu bizi özgür kılabilir mi? bir an için dünyda sizden başka hiç bir insanın yaşamadığınızı düşünün.ne hissederseniz.büyük bir boşluk mu yoksa büyük bir rahatlık mı? Bizler sıkı sıkıya bağlı gibiyiz çevremize, insanlara.onların farkında olmak ve onların esareti altında en büyük özgürlüğü yaşamayı deneyeceğiz mecbur.Biz başkalaırnın efendileri onlarda bizim efendilerimiz gibi.Akılılar özgür olamaz asla,özgürlük akıllı adamın işi değildir. Daha mantıklı şeyleri denemek onlara daha cazip gelir.. __________________
Doğrudur ,biz hayatı severiz ama yaşamaya değil sevmeye alıştığımızdan.... Meyman Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 25-08-07 22:53 . |
|
| #7 | |
| Ancak deliler özgür olabilir... __________________
|
| #8 | |
| Özgürlük emek ister... __________________
|
| #9 | |
| Ukalalık etmek istemem ama ben sosyoloji eğitimi alıyorum dolayısıyla yaptığım tanımların hiçbirisi bireysel bağlamda değildir.Zira insan sosyal bir varlıktır ya da hayvandır ne derseniz deyin. __________________
|
| #10 | |
| Tartişmiyalım dedim paylaşalım sadece.. __________________
|
![]() |
| Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
|
|