"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir."

Lütfen forum kurallarını okuyunuz.

Geri Dön Yazıyaz Forum > Diğer > Konu Dışı > Arşiv

Üye OlSık SorulanlarÜye Listesi Takvim Arama Yeni Mesajlar Forumları Okundu İşaretle

Kapalı Konu

Konu Araçları
Eski28-08-07, 16:17  #1
küçükyazar
Onay bekleyen
Yazar Adayı

Giriş Tarihi: Aug 2007
OKS kalktı

Ben bu siteye yeni üye oldum üye olduğumada çok memnunum biliyorsunuzki oks kalktı yerine sbs yani seviye belirleme sınavı geldi bence milli eğitim bakanlığının yaptığı bu yeni yönetim sistemi çok yanlış öğrenciler artık 3 senede bir diil her sene sınava gircek bu hatayla büyüyen yanlışlar toplumumuza çok darbe verecek! Yorumlarınızı bekliyorum .

saygılarımla

seha Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 23-09-07 13:42 .Sebep: mrb - chat üslubu
küçükyazar is offline  
Eski28-08-07, 18:12  #2
ABCDE
Felsefe - İnançlar

ABCDE'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Apr 2007

Sinav sistemi kalkmis degildir, sadece sekil degistirmistir. Yeni sistemden en cok kazancli cikacak kesim yine özel sektör olacaktir. Burada ki "rant" kavgasini görmeden yapilan düzenlemenin arkasinda yatan temel etmenin ne oldugunu kolay kolay cözemeyiz. Sonucta, "Özel okullar" ve "dersaneler" gün gectikce büyüyecektir. Bu da ögrenciler arasinda firsat esitsizligini daha da derinlestirecektir.

Yeni acilimlarin bir öncekine göre daha olumlu olmasi beklenirken ne yazik ki Türkiye'de bu sekilde olmuyor. Ögrenciler daha düne kadar 5. sinif düzeyinde dersanelere basliyorlardi, simdi ise belki 2.-3. siniftan baslayacak sinav hazirliklari. Sinavin 3 seneye yayilmasi ile ögrenciler her sene bu sinav stresini yasamak zorunda kalacaklardir.

Ögrencileri birer at gibi görüp yaristiran bu sistemin kurbani yüzlerce ögrenci ile görüsmüs biri olarak sunu acik yüreklilikle söylemek isterim. Bu sekilde devam ederse gencleri kaybedecegiz. Gencleri kaybetmek, gelecegi kaybetmektir.
Eski28-08-07, 18:15  #3
Dilara
Ayrıldı

Dilara'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Sep 2006
Ülke / Şehir: İstanbul

Bu şekilde, bu sınavlarla öğrenim çağındaki çocukları bunalıma sürüklemekten başka bir işe yaramıyorlar.
Eski28-08-07, 18:31  #4
ABCDE
Felsefe - İnançlar

ABCDE'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Apr 2007

Yeni sistem baslica su degisiklikleri icermektedir.

1) 6,7 ve 8. sınıflarda olmak üzere 3 defa "Seviye Belirleme Sınavı" yapılarak bu sınavların %70 oranında yerleştirmelere katkı sağlaması.
2) Seviye belirleme sınavlarına ingilizce (yabancı dil) sorulara da yer verilecek olması.
3) 6,7 ve 8. sınıfta bütün derslerden alınan notların ortalamalarının alınarak "Yılsonu Başarı Ortalaması" olarak %25 oranında yerleştirmelere katkı sağlaması.
4) Davranış ve yönlendirme puanınn da %5 oranında yerleştirmelere katkı sağlaması..

2. maddeye baktigimizda sinavda "ingilizce" sorularin olmasi özel okullari, devlet okullarina karsi avantajli kilacaktir. Bu avantaj, özel okullara tahminlerin cok üzerinde kazanc saglayacaktir.

3. maddede ki "basari puani" kanimca, ögrenciler arasinda "dilenci kültürü"nün yayilmasina önayak olacaktir. Ögrenciler cok kücük yaslardan itibaren cikar pesinde kosmayi ögrenmek zorunda kalacaklardir. Tanidiklar araciligi ile not yükseltmeler giderek yayginlasacak, özel okullarda ise hak edilmeyen puanlar verilmek suretiyle kesinlikle bu durum suistimal edilecektir. Yine ayni sekilde köy okullari ile kent okullari arasindaki esitsizlik devam edecektir. Bir kent okulunda süper ögrenciler ile yaristigi icin daha düsük ortalama almasina ragmen aslinda bir köy okulundaki ögrenciye göre daha basarili olan bir ögrencinin durumu bu esitsizlige acik bir örnek olacaktir.

"Hüseyin Celik'in, dersanelere bagimliligi azaltacagiz!" gibi iddiali sözlerine sadece gülüyorum. Sayet, Egitim ile uzaktanda olsa ilgili birisi yeni sistemin dersaneye bagimliligi azaltmayi birakin, ziyadesi ile artiracagini görecektir. Bu sebeple özel okullardan ya da dersanelerden yeni sisteme tepki gelmemektedir.

Her sene ögrencilere yasatilacak sinav stresinin, ögrenci psikolojisini ne yönde etkileyecegini düsündügüm zaman kaygi duyuyorum. Konu uzun uzun tartisilabilir, lakin simdilik yazima son verecegim.
Eski28-08-07, 19:33  #5
küçükyazar
Onay bekleyen
Yazar Adayı

dilaraya katılıyorum bu şekilde öğrencilere sadece bunalımdan başka bir yararı yok tabikide sınav olcak ama böyle bir şekilye yapılması yanlış bunalımdan başka bişe değil

saygılarımla
küçükyazar is offline  
Eski28-08-07, 19:49  #6
barış

Giriş Tarihi: Nov 2006

Tamamen özel sektörün işine gelen bir sistem yapıldı.
Eskiden dar gelirli ailelerin çocukları zar zor da olsa bir kere dershaneye gidebiliyordu şimdi o çocuklar kimsenin umrunda olmayacak.

Yazık ki bu sistemi getiren bakanın parti arkadaşı cumhurbaşkanı oldu, bakalım daha nekadar kapitalizme hizmet eder düzenlemelere şahit olcağız ?
Eski28-08-07, 20:45  #7
Chomolunga

Chomolunga'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Jun 2007

Benim okul yıllarımda belli başlı sınavlar (Anadolu Lisesi sınavı ve ÖSS) vardı ve bunların stresi bile 2-3 sene önceden, sevgili hocalar, sistemin dayatması ve "aman iyi derece al evladım" şeklindeki iyi niyetli baskılarla hissedilirdi. Şimdi ise her an sınav, her an kaygı.. Hem de yeni gelişen minik beyinlerde.. Daha mı iyi oluyor acaba böyle? Bazen tanıdık ufaklıkları sınavlar hakkında tartışırken bulunca hayretler içinde kalıyorum. Ama biz o yaşlarda parka gidiyorduk?.....
Chomolunga is offline  
Eski28-08-07, 22:55  #8
küçükyazar
Onay bekleyen
Yazar Adayı

barış akara katılıyorum bu sadece gelir düzeyi yüksek aileler için yapılmış birşerydir dar gelirli aileler çok zor okutucaklar çocuklarını yani bu davranış her yönde yanlış
saygılarımla
küçükyazar is offline  
Eski29-08-07, 09:17  #9
Dilara
Ayrıldı

Dilara'nın Avatarı

Ülke / Şehir: İstanbul

Alıntı:
Sayın Chomolunga şöyle demiş:

Mesajı Göster
Benim okul yıllarımda belli başlı sınavlar (Anadolu Lisesi sınavı ve ÖSS) vardı ve bunların stresi bile 2-3 sene önceden, sevgili hocalar, sistemin dayatması ve "aman iyi derece al evladım" şeklindeki iyi niyetli baskılarla hissedilirdi. Şimdi ise her an sınav, her an kaygı.. Hem de yeni gelişen minik beyinlerde.. Daha mı iyi oluyor acaba böyle? Bazen tanıdık ufaklıkları sınavlar hakkında tartışırken bulunca hayretler içinde kalıyorum. Ama biz o yaşlarda parka gidiyorduk?.....
Zaten en büyük sorunlardan biri de bu. Eğitim temel gerekliliklerden en önemlisi fakat çocuklara verilmiş yaz tatili vs. gibi haklarda da bu sınavlar sayesinde yine neredeyse tüm gün ders çalışma mecburiyeti doğuyor bu şekilde ve herhalde ileride çocukluğunu yaşayamamış bir sürü insan olacak.
Eski29-08-07, 17:05  #10
esitlik
Felsefe&Konu Dışı

esitlik'nın Avatarı

Ülke / Şehir: istanbul

yeni oks sistemini ben beğendim açıkçası. Çünkü bir yerine üç sınava girerek öğrencilerin işleri şansa kalmayacak, bilgili ve çalışmış olanlar yüksek yapacaklar. Eski sistemde son sınıftaki sınav sırasında bir talihsizilik yaşadığınızda, başınız ağrıdığında bu sizin hayatınızı etkiliyordu. Şimdi ise sınav sayısının artırılmasından dolayı bu şanssızlıklar önlenmiş olacak. Ayrıca öğrencilerin stresleri de çok daha az olacak. Çünkü bir sınavda iyi yapamayan öğrencinin sonraki yıllardaki sınavlarda bu durumunu düzeltme olanağı olacak. Bu da öğrencilerin stresini artırmayacak, azaltacak. Böylece hakeden öğrencilerin iyi okullara yerleşmesi sağlanmış olacak.
Öğretim kalitesi artmış olacak. Öğrenciler artık ilk iki sınıfta yatıp işi son sınıfa bırakmak yerine ilk sınıftan itibaren derslerine çalışmak zorunda kalacaklar. Bu ise daha kaliteli öğrencilerin yetişmesi anlamına gelecek. Boş beyinli öğrencilerin sayısı azalacak.
Dershanelerin etkisi de azalacak. Çünkü çoğu aile üç sene boyunca dershaneye göndermeyi tercih etmeyecekler. Önceki sistemde nasıl olsa bir sene diye ekonomik durumu yeten herkes çocuğunu dershaneye gönderiyordu. Şimdi ise ilk sene yeterli puanı alan öğrencler sonraki sene dershaneye gitmeyi boşverebilecek, çünkü dershaneye gitmeden de yapabildiğini anlayacak.
Yabancı dilin olması ise çok güzel olmuş. Günümüzde her öğrencinin yabancı dil bilmesi gerekir. Bilim yabancı dildedir çünkü. Böyle yapınca özel o0kullar avantajlı olmayacak. Devlet okullarındaki ingilizce öğretmenleri de işi daha sıkı tutmaya yönlendirilmiş olacak ve böylelikle düz liselerdeki yabancı dil derslerinin de kalitesi artırılmış olacak. Başka bir deyişle normal liseler de anadolu liseler gibi bir dil eğitimi vermeye çalışmış olacak.

Ben yeni sistemden çok memnun oldum ve akp'yi destekliyorum bu konuda. Öss sistemi de böyle bir sisteme dönüştürülse daha adaletli bir yerleştirme sağlanmış olur.
Saygıyla...

Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Foruma mesaj değil yazabilirsin
Forumdaki mesajlara değil cevap yazabilirsin
Foruma dosyadeğil ekleyebilirsin
Forumdaki mesajınıdeğil düzeltebilirsin.

vB KoduAçık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı