"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir." |
|
| #1 | |
| Tamircilik öldü mü? günümüzdeki teknolojik gelişmeler (özellikle de japon ve çin mallarının ucuz olması) tamircilik mesleğinin papucunu dama attırmış gibi gözüküyor.yani,bir cihazı tamir ettirmek yerine,genelde yenisini almayı tercih ederiz.mesela;bir vcd'de,koyduğumuz cd'nin okunması safhasında,"göz" dediğimiz,minik yuvarlak bir parça cd'yi okur ve bize ses,görüntü olarak geri yansıtır.eğer vcd'nizin gözü bozulursa,bunu tamir ettirmeniz size 45 YTL gibi bir fiyata malolur.normalde çin malı vcd'de 45-50 YTL civarı zaten.değiştirmek yerine,yenisini almayı tercih ediyoruz... öte yandan mikroişlemcilerin veya mikroçiplerin çıkması tamir olanağını biraz daha güçleştirdi.gelişen teknoloji bazı fırsatlar sunarken,bazı şeyler de göz ardı edildi galiba diye düşünüyorum...mesela,tüpsüz yani lcd televizyonlar çıktı...reklamları yapılırken "çok ince...çok zarif" diye tabir edildi.eski tüpler aşağı yukarı 20 yıl,(olmasa bile 15 yıl) dayanıyordu.lcd televizyonların sadece 5 yıl dayandığını biliyor musunuz? bir elektronikçi gözüyle bir de tüketici gözüyle bakarsak,ortaya ne gibi sonuçlar çıkar?siz ne düşünüyorsunuz bu konuda? saygılar |
| #2 | |
| Sayın Melek, Eskiden duyardık babaları Almanya'da çalışan arkadaşlardan. Elektronik veya beyaz eşyaları bozulunca çöpe atıyorlar diye. Hayret ederdim. Bu ne zenginlik derdim. Oysa bizde olduğu gibi pahalı değildi Almanya'da. Ve tamire para vermek yerine yenisini almak daha mantıklı geliyordu onlara. Şimdi bakıyorum Türkiye'ye, en azından büyük şehirlerde aynı Almanya' gibi olduk. Daha doğrusu onların 20 - 30 yıl gerisinden gelerek!.. :-) Her şey mikroçiplerle halledildiğinden hem daha ucuz, hem daha küçük. Bu sebeple tamirciye genelde gerek kalmıyor. Yenisi ile tamir masrafı arasında çok küçük fark olunca neden tamir ettirelim ki Yenisi daha iyi. Saygılar, |
| #3 | |
| sanırım bir de tamircilere güvensizlik var. siz ne dersiniz bu konuda sayın petriçli? saygılar |
| #4 | |
| ülke olarak biraz teknolojiye bağımlıyız galiba;fakat beni hayrete düşüren konu şu: genç insanların elinde bile milyarlık telefonlar var,yada maddi durumu iyi olmayan bir evde bile 2 tane televizyon var...Almanya'dakiler maddi durumları iyi olduğu için tek kullanımlık yapıyorlar herşeyi.pek ya biz? saygılar |
| #5 | |
Yazıyaz Dergi Yazarı ![]() Giriş Tarihi: Aug 2005 Ülke / Şehir: İstanbul
| Ve üretici toplumdan tüketici topluma geçiş işte böyle başladı... __________________
küçük kara balık denizi düşünüyordu. bu düşünce onun zihninde birgün gerçekleştireceği bir amaçtı. ona göre hayat yalnızca yemek, uyumak, dünya sandığı küçücük bir gölde yaşamak değildi. |
| #6 | |
| Sayın Melek, Biz Türkler lükse meraklı insanlarız. Renkli televizyon çıkınca hemen herkes renkli televizyon almıştı. Oysa çoğu için gerek yoktu. Siyah beyaz da olsa sağlamdı ve çelışıyordu. Tamircilere gelince. Evet genelde kaliteli bir parça gördüler mi söküp adisini takıyorlar. Bu ise onlara olan güveni sarsıyor normal olarak. Benim bile başıma gelmişti. Monitörün renk entegresi bozulmuştu. Tamire verdim. Geldiğinde başka yerlerde de parça değiştirildiğini gördüm. Hiç bir şey söylemedim. Birde elektronikçi olacaksın. Üşenmeyip kendin yapsaydın, hak ettin dedim kendi kendime. Saygılar, |
| #7 | |
| estağfurullah sayın petriçli! bazen işi ustalarına bırakmak gerekiyor diye düşünüyorum.örneğin benim bilgisayarım,hazin bir sonu olmasına ramak kalmışken kurtardım onu fakat bir bilgisayarcı onu elleriyle mahvetti... orjinal parçayı alıp yerine yan sanayisini takma,parça değiştirmiş gibi gözüküp aslında değiştirmeme,garanti kağıdı çaktırmadan nasıl sökülür ve sökülmemiş havası verilebilir...öğrendim! |
| #8 | |
| sayın spartaküs öyle demeyin çamaşır asmanın da bir edebi vardır :-) yani herşey çok basitleşti gibisine algıladım konuşmalarınızı fakat unutmayın ki her sonun bir başlangıcı vardır.yani teknolojik cihazlar oldukça hassas ve yeni oldukları için,tam olarak oturmamış oluyor teknolojileri...ve sonradan bazı istenmeyen sonuçlar çıkabiliyor...mesela benim eskiden nokia 3210 telefonum vardı,merdivenden yuvarlanırdı fakat bir şey olmazdı :-) şimdiki kameralı ve düştüğünü hayal etmek dahi istemiyorum |
| #9 | |
| Sayın Melek, Biz Türklerde her şey ters gidiyor gerçektende!.. Mesela, diyelim yeni bir ürün çıktı. İlk çıkanlar çok kaliteli oluyorlar. Belli bir pazar payına sahip olunca artık kalite yavaş yavaş düşmeye başlıyor. Oysa diğer ülkelerde öyle değil. Gün geçtikçe kaliteyi artırıyorlar. Modeli geliştiriyorlar. Çalışmaya değil, üç kağıda kafamızı çalıştırıyoruz. Hazırcıyız her zaman. Ve bu zihniyeti değiştirmedikçe bir yerlere gelmemiz zor olacak gibi!.. Saygılar, |
| #10 | |
| maalesef sayın petriçli;bir ürün tutuldu mu ilk önce fiyat artırması yapıyorlar,belirli bir süre o fiyattan alıyor tüketici,daha sonra yeni bir model çıkıp,onun fiyatı artırılıyor ve öteki ürün fiyatı düşürülüyor...ben ondan dedim size N90 için biraz daha bekleyin diye..ilk 6600'larda da böyle olmuştu... saygılar |
![]() |
| Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
|
|